|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - huczy cos z tyłu
raf - 2012-04-23, 14:58 Temat postu: huczy cos z tyłu hej koledzy powiedzcie mi co moze huczeć u mnie w mojej furze z tyłu tak huczy jakby łozysko ale łozyska wymienialem i nadal to sam ????
devill4 - 2012-04-23, 15:18
a luzy sprawdziłeś przy wymianie na czopie?
raf - 2012-04-23, 15:20
oj nie a jak to zrobic ?? jak ruszam kołem to nie czuć zadnego luzu
zB3ig - 2012-04-23, 17:19
ja tam dokręcałem na wyczucie, inni mówią że dokręcasz do oporu później luzujesz nakrętkę tak aby tą podkładkę pod nią możne będzie delikatnie obrócić śrubokrętem.
kuban21 - 2012-04-23, 18:06
oprócz łożysk mogą być też opony.
sebastian - 2012-04-23, 18:41
raf napisał/a: | huczy jakby łozysko ale łozyska wymienialem | Wcale nie powiedziane, że jak wymieniłeś na nowe łożysko, że się nie rozsypie... Ja wymieniając (na znanego już na tym forum Optimala) na nowe łożyska z tyłu, odezwały się już po kilkuset kilometrach. Wymieniając na SKF problem minął raz na zawsze. Ale co tam więcej może jeszcze huczeć poza oponami? Albo łożyska, albo opony - nic więcej mi do głowy nie przychodzi...
devill4 - 2012-04-23, 19:58
nie chodziło mi o luz po skręceniu tylko o luz po włożeniu środkowej części łożyska czy jak to zwać na czop...ten element nie powinien luźno wskakiwać a siedzieć według mnie ciasno w miarę ale bez przesady...jeśli będzie luz to wiadomo co może się dziać
FAG też robi dobre łożyska i tanie w miarę i to dla mnie jest dolna granica przy zakupie nowych łożysk
raf - 2012-04-23, 21:39
właśnie ja zmieniłem łożyska na SKF i powiem tez ze opony juz rocznik owo sa stare ale bieżnik maja dobry moze to byc przyczyna tego. opona zawsze ma określony czas użytkowania tak mi sie wydaje
Piotr_Goldap - 2012-04-24, 16:59
Mi SKF padło po 5 tys.Zmieniłem oba na FAGa zobaczę ile przejadą
pawel39106 - 2012-04-24, 22:35
Piotr_Goldap napisał/a: | Mi SKF padło po 5 tys |
To raczej wina montażu, no chyba że na wyjątkowo felerne trafiłeś albo coś innego z tyłu nie domaga.
pablomed - 2012-05-01, 18:04
raf, jesli porządnie szarpiąc kołem nie wyczuwasz choćby minimalnego luzu to nakrętka czopu została za mocno dokręcona i łożysko pada wtedy prawie natychmiast.
Piotr_Goldap - 2012-05-01, 18:18
pawel39106 napisał/a: | Piotr_Goldap napisał/a: | Mi SKF padło po 5 tys |
To raczej wina montażu, no chyba że na wyjątkowo felerne trafiłeś albo coś innego z tyłu nie domaga. |
No nie wiem czy wina montażu,robił zaufany mechanik.Zmieniane były czopy piast i łozyska.Jedna strona ok a druga miała luz i huczało.Myślałem ,że zimówki huczą ale po zmianie okazało sie ze łozysko.Sprzedawaca w sklepie powiedział ,że ostatnio sporo mechaników się skarży na SKF.Może wadliwa partia poszła .
pablomed - 2012-05-06, 10:30
to jest prawda, rok temu jedno mi się rozpadło i zablokowało koło w czasie jazdy na autoostradzie, myślałem że przypadek albo coś źle zrobiłem montując ale gadałem z mechanikami i zdarza się ostatnio dość często, kolejna dobra firma idzie się paść
vwjanekvento - 2012-05-06, 23:38
Panowie montujac lozyska za pierwszym razem dokrecamy z wyczuciem ale po 1tys nalezy sprawdzic i dokrecic je znowu, ja tam nie wierze ze lozysko pada po 5tys tymbardziej skf gdzie trzeba dac 170 na strone gdzies takze to odpada ja mam u siebie fag-a i jest ok
devill4 - 2012-05-07, 10:57
wszystko teraz się sypie nie ma co się oszukiwać....firmy kupują tani szmelc i nabijają swojego logo bo jest taniej dla nich a w razie czego wadliwa seria i tyle
raf - 2012-05-07, 16:38 Temat postu: odp jednak okazało sie ze za bardzo dokręciłem i łożysko poszło się zjeb.... teraz założyłem nowe tej samej firmy i jest ok
vwjanekvento - 2012-05-07, 16:45
Teraz po tys podnies autko do gory poruszaj kolami jak jest luz to znowu dokrec lozyska i bedzie git
|
|