|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Prawo a samochody - zatrzymany dowod rejestracyjny
arthurek20 - 2012-04-23, 21:08 Temat postu: zatrzymany dowod rejestracyjny Witam . w jakim terminie nalezy odebrac dowod rejestracyjny zatrzymany przez policje dodam ze zatrzymano mi podczas wypadku za brak przegladu . auto do kasacji a mi nie nie spieszy poki co tym bardziej ze mam 200 km do starostwa poniewaz nie przerejestrowalem wozu na siebie . jak to wyglada ze strony starostwa ?
bradley - 2012-04-23, 21:32
Teoretycznie mozesz go nigdy nie odebrac. Bylebys placil OC
arthurek20 - 2012-04-23, 21:41
chodzi mi o jakies konsekwencje finansowe z tego tytulu . czu urzad moze nalozyc na mnie jakas kare finansowa
bradley - 2012-04-23, 23:59
Nie wydaje mi sie. Ale... piszesz ze auto mialo dzwona, a dowod byl zabrany za brak przegladu. Tylko, zeby teraz odzyskac dowod to musisz zrobic przeglad powypadkowy, a to na starcie 99 za podstawowy + kolejna ~100 za rozszerzony powypadkowy przeglad. A to kiedy to zrobisz to juz wszystko jedno. Przeciez mogles nie miec czasu poskladac samochodu. Jak pisalem wczesniej. Najwazniejsze jest OC. Bo bez waznego diagnosta nie podbije przegladu.
arthurek20 - 2012-04-24, 19:09
a czy istnieje taka mozliwosc ze ja auto zlomuje i ide poprostu je wyrejestrowac
Zaba91 - 2012-04-24, 21:25
ja jak golfa po dzwonie kasowałem to też dowodu nie miałem. Na złomie dali mi jakieś świstki że przyjęli do kasacji, kartę pojazdu ucięli na rogu.. i z tym wszystkim do urzędu i wyrejestrują aaa i jeszcze blachy muszą na tym złomie jakoś ponawiercać obok hologramu. (ja tam jedną sobie na pamiątkę zostawiłem tylko w urzędzie nosem kręcili )
i jeszcze jest taka sprawa że jeśli wypadek był nie z Twojej winy i dostałeś szkodę całkowitą to oczywiście od razu nie dadzą Ci wartości rynkowej pojazdu tylko wartość - pozostałość.. po kasacji zrób kopie tych wszystkich dokumentów ze złomu i domagaj się wyrównania do wartości rynkowej
kuban21 - 2012-04-28, 14:24
bradley napisał/a: | Nie wydaje mi sie. Ale... piszesz ze auto mialo dzwona, a dowod byl zabrany za brak przegladu. Tylko, zeby teraz odzyskac dowod to musisz zrobic przeglad powypadkowy, a to na starcie 99 za podstawowy + kolejna ~100 za rozszerzony powypadkowy przeglad. A to kiedy to zrobisz to juz wszystko jedno. Przeciez mogles nie miec czasu poskladac samochodu. Jak pisalem wczesniej. Najwazniejsze jest OC. Bo bez waznego diagnosta nie podbije przegladu. |
Dodatkowy nie kosztuje stówe. Jak ja kupiłem Vento po wypadku bez dowodu rejestracyjnego ponieważ policja zabrała, to wystarczyło zapłacić 25zł na stacji diagnostycznej a sprawdzał tylko czy uszkodzenia zostały naprawione nic poza tym nie sprawdzał następnie wystawił kwitek i można było się udać po dowód.
lesny1982 - 2012-05-13, 23:04
arthurek20 dowod zawsze mozesz odebrac jak zalatwisz wszystkie pieczatki i przeglady tylko kolego pomysl ile Ty siana zaplacisz za parking na policyjnym parkingu ( tam jest kolo 100 za dobe )
GoDave - 2012-05-15, 08:00
lesny1982 napisał/a: | arthurek20 dowod zawsze mozesz odebrac jak zalatwisz wszystkie pieczatki i przeglady tylko kolego pomysl ile Ty siana zaplacisz za parking na policyjnym parkingu ( tam jest kolo 100 za dobe ) |
uczymy się czytać ze zrozumieniem
Leni93 - 2012-05-22, 17:40
Podpinam się pod temat. Tylę, że moja sytuacja wygląda inaczej. Zatrzymano mi dowód za brak przeglądu, nie jestem właścicielem pojazdu. Zatrzymano mnie w woj śląskim, a samochód jest zarejestrowany w Bydgoszczy. No i teraz kto ma odebrać dowód i gdzie?. Właściciel pojazdu czy ja skoro mi go zabrano no i w powiecie w którym mi go zatrzymano czy tam gdzie samochód jest zarejestrowany?
karolek_ust - 2012-05-22, 18:50
kolego robisz badanie techniczne diagnosta wystawia ci kwitek i właściciel pojazdu idzie do wydział komunikacji gdzie rejestrował samochód po odbiór dowodu. Dowód został odesłany do twojego powiatu
sebastian - 2012-05-22, 19:03
Dowód rejestracyjny odbierze właściciel auta we właściwym dla siebie wydziale komunikacji, tj. tam, gdzie został zarejestrowany, wraz z zaświadczeniem od diagnosty o odbytym przeglądzie.
|
|