Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Pytanie odnosnie wspomagania kierownicy.

grzesiek88 - 2012-04-24, 16:18
Temat postu: Pytanie odnosnie wspomagania kierownicy.
Witam. Mam pytanie jak to w końcu jest z tym oleje do wspomagania. Kilka miesięcy temu wymieniałem olej i wszystkie katalogi pokazywały że ma być syntetyczny zielony wiec taki kupiłem ostatni na rożnych forach znalazłem kilka postów że można lać tylko i wyłącznie mineralny zielony gdyż syntetyk może uszkodzić pompę i cały magiel, trochę sie przestraszyłem wiec wczoraj zmieniłem na mineralny ale zauważyłem także że kierownica chodzi chyba troszkę ciężej i ogóle tak jak by drżała podczas skręcania na postoju. Wieć lepiej lać syntetyk czy minerał ?
pablomed - 2012-05-01, 17:56

grzesiek88, pytanie które zadałeś niema dobrej odpowiedzi, ponieważ z jednej strony nawet ASO kiedyś tam zmieniło zalecenia żeby nawet do starszych układów lać synetyk ale z drugiej strony w niektorych źródłach pisza że może rozszczelnić. Generalnie w praktyce niema z tym problemu i czy wlejesz zielony mineralny syntetyk Febi czy czerwony syntetyk ATF to powinno działać i nic nie rozszczelniać się. Ja osobiśnie do naszych starszaków leję mineralny, nigdy nie było problemu to nie mam zamiaru przywyczajenia zmieniać, w końcu w latach 90-tych układ był robiony jako dostowany do mineralnego.