|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Dużo problemów z nowym nabytkiem
saytronic - 2012-05-20, 11:22 Temat postu: Dużo problemów z nowym nabytkiem Witam wszystkich venciarzy
Jako, że jestem nowym użytkownikiem i mam nadzieje, że długo nim pozostonę chciałbym odremontować mój nowy nabytek i cieszyć się nim długie lata.
Jest z nim niestety sporo problemów, które mam nadzieje z Waszą pomocą rozwiąże o będę mógł się cieszyć wygodną jazdą tym autkiem.
Zacznę od najbardziej uciążliwych:
-kolega upierał się że to on mi go wymieni, okazało się że zrobił mega zwarcie i nie odczepił akumulatora efekty ? Nie działający obrotomierz oraz mrugająca kontrolka oleju.
-Vento potrafi kaszleć tzn strzelać z filtra powietrza, stan przewodów oraz filtra w stanie opłakanym poklejone wszystko jakąś taśmą przez poprzedniego właściciela, wrażenie jakby przepustnica się zacinała
- po nalaniu więcej jak 30l benzyny z bagażnika śmierci benzyną
- dwie nowe sprężyny z tyłu przy większym załadunku (4 osoby) prawa strona obciera o nadkole na dołkach
- zacinający się rozrusznik, potrafi po wyłączeniu zapłonu bzyczeć i bzyczeć
- podczas jazdy na benzynie potrafi przerwać takjakby gasł i po 100 metrach znowu jedzie albo po ponownym odpaleniu
- bzycząca maglownica
- niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej
W Autku wymienione:
- pełne zawieszenie amortyzatory kayaba przód tył sprężyny kielichy itd
- kopułka i palec
- rozrząd itd
- po podpięciu do kompa itd mechanik stwierdził w aso że przebieg 204tys jest oryginalnym
Co planuje wymienić i co jest do wymiany względem technicznym :
- uszczelka pod pokrywą klawiatury
- dwie dziurki w podłodze ( mata żywica i poszedł )
- przewody paliwowe oraz do pompy ktoś pozakładał z węży ogrodowych ( )
- guma na przegubie
- nigdzie nie mogę dostać przegubu wewnętrznego
Piasty jakie posiadam są na 5 dziurek i felgi jakie mogę dobrać to tylko 15 z jakimś dziwnym otworem centrującym tzn dziwne rozmiary , szukam i szukam nie mogę znaleźć
Swoją drogą autko kupiłem za 600zł Vento 92rok 2.0 wersja GT z instalacją gazową, zakochałem się w tym autku i postanowiłem je doprowadzić do porządku.
Proszę o pomoc i mam nadzieję, że zagoszczę tutaj na długo.
pawel39106 - 2012-05-20, 11:47
saytronic napisał/a: |
- po nalaniu więcej jak 30l benzyny z bagażnika śmierci benzyną
- dwie nowe sprężyny z tyłu przy większym załadunku (4 osoby) prawa strona obciera o nadkole na dołkach |
saytronic napisał/a: | - niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej
|
saytronic napisał/a: | - kopułka i palec |
Zobacz czy uszczelka plastikowej pokrywy pompy paliwa jest dobrze zaapałożona, jest ona pod tylną kanapa i pod metalowym deklem, ja ostatnio na szybkego zakładałem i tez mi teraz benzyna capi.
Obciera bo pewnie opony za szerokie.
W szyberdachu pewnie prowadnice poharatane tak jak u mnie było, możesz go spróbować ręcznie otworzyć, pod plastikową osłoną w posufitce powinien być kluczyk do ręcznego otwierania.
Jak wymieniłeś kopułkę i palec to lepiej byłoby gdybyś przy tym wymienił równiez kable i swiece może wtedy znikły by problemy z kaszlaniem i strzelaniem.
KondziorR - 2012-05-20, 11:50
Witam kolege, 600 zł to całkiem całkiem cena za taki stan. Co do dziur proponowałbym chociaż migomatem je pospawać bo lepienie to taki mocno średni pomysł moim zdaniem jeśli chodzi o podłoge. Rozrusznik wyciągnij i wyczyść, skoro w takim stanie furka to pewnie nikt tam nawet nie zaglądał może przydałoby się wymienić tulejki no i ofc przesmarować całość benzyną może śmierdzieć bo gdzieś jest nieszczelność jak łatwo się domyślić może łatając przewody paliwowe poprzedni właściciel nie dokręcił pompy tak jak się należy. Co do obcierania u mnie na -60 też potrafi przytrzeć ale tylko kiedy mam full gazu a zbiornik jest akurat z prawej strony umiejscowiony i jest tam większy nacisk. Problem rozwiązałem gumami usztywniającymi z allegro. Jeśli nie możesz dostać przegubów na szrotach pozostaje Ci ASO Szyberdach pewnie ma padniętą prowadnicę, wpisz w szukajce hasło szyberdach a dostaniesz milion tematów z rozwiązaniem problemów.Z prądem Ci nie pomoge bo akurat to moja pięta Achillesa
Przepraszam za tak chaotyczną wypowiedź ale męczy mnie syndrom dnia wczorajszego zwany też kacem.
Pozdrawiam.
pawlunio1987 - 2012-05-20, 12:17
Powitac Powiem Ci z doswiadczenia swego czasu tez mialem problem z felgami, swojego kupilem na alusach ale na zime chcialem stalowki ile ja sie naszukalem, w koncu sie udalo. Jak cos to w moim temacie znajdziesz oznaczenia oryginalnych stalowek i juz moge Ci powiedziec gdzie ja bralem i gdzie jeszcze moga byc trasa na chełm miejscowość raciborowice po prawej stronie za zakretem bedziesz mial szrocik i tam pytaj.
saytronic - 2012-05-20, 12:46
co do przegubów to właśnie w aso nie było w żadnym sklepie też bo raczej jestem zwolennikiem zakładania nowych części, Pan z ASO stwierdził że to jakaś amerykańska wersja
no i jeszcze odklejona podsufitka zastanawiam się czy nie lepiej kupić drugą niż tą rozbierać, lubie samemu pogrzebać przy autku wtedy jak to się mówi czuje się większe przywiązanie niż do kobiety
co do rozrusznika to jest nowy wraz z elektromagnesem
devill4 - 2012-05-24, 14:10
Cytat: | co do rozrusznika to jest nowy wraz z elektromagnesem |
nowy chiński czy ori po regeneracji?
saytronic napisał/a: | odklejona podsufitka zastanawiam się czy nie lepiej kupić drugą niż tą rozbierać |
szkoda zachodu bo tam jest taka jakby gąbka cienka chyba więc więcej się na klniesz niż to pokleisz
saytronic napisał/a: | niedziałający szyberdach, napięcie dochodzi robi pstryk i nic więcej
|
zdejmij ten plastik pod którym jest silnik i sprawdź jak ustawiona jest zaślepka od otwierania ręcznego - musi być zamknięta żeby silniczek chodził, ewentualnie
pawel39106 napisał/a: | możesz go spróbować ręcznie otworzyć, pod plastikową osłoną w posufitce powinien być kluczyk do ręcznego otwierania. |
a jak już tak nie idzie albo idzie tylko jedna strona to cały do wymiany
saytronic - 2012-05-25, 18:14
Świece, kabelki wymienione , guma na przegubie również, problem z rozrusznikiem rozwiązany, regeneracja magla dzięki czemu płynie i bez zgrzytania, założone wszystkie oryginalne przewody(czyt. zastąpione wężami ogrodowymi, które założył poprzedni właściciel) pozostaje jeszcze przepływomierz, problem z szyberdachem i podsufitka. Niestety ktoś wcześniej ingerował w szyberdach i nie idzie odkręcić silniczka, ręcznie też nie idzie, czyli przy podsufitce wymiana szyberbajeru
Jeszcze jedno pytanie odnośnie małego zwarcia, świeci się cały czas kontrolka od oleju tzn mruga oraz przestal działać obrotomierz dodam że zrobiło mi się małe zwarcie i po tym tak jest
Jutro postaram się zamieścić fotki mojej lalki:
Do wnętrza została dokupiona drewniana kierownica, kierunki z ledami oraz spojlerek czy blenda jak zwał tak zwał
czekam na ładne aluski (niby takie mają być cudowne i mają pasować) oczywiście preferuje profil 50
|
|