Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - licznik wariuje

hrubek18 - 2012-05-23, 23:26
Temat postu: licznik wariuje
Witam Kolegów ventylek znowu ma swoje fochy i zaczyna bzikować :( od wczoraj mam problem z licznikiem podczas jazdy raptownie opadły wszystkie wskazówki tak jak by zabrakło prądu ale za chwilę zaczęły działać więć się nie przejąłem dzisiaj przestały wogóle działać ale stuknąłem w deskę nad nimi i zaczęły działać wyciągnąłem licznik i wszystko wygląda na dobrze założyłem je z powrotem i dalej to samo :( co to może być? impulsator w skrzyni czy coś innego?bo nie mam pojęcia :(
fokra - 2012-06-06, 20:56

witaj :)
Wariacje wskaźników - szczególnie obrotomierza to najczęściej wytarcie pierścieni lub zużycie szczotek alternatora. Miałem to samo. Ale sam licznik powinien jednak pokazywać. Jeśli licznik też zdechł to problem może być w tablicy licznikowej - któraś ze ścieżek mogła się przepalić lub "zimny lut"

hrubek18 - 2012-06-09, 18:28

zajrzałem do szczotek w altku i są dobre ale teraz wariuje sam prędkościomież skacze sobie jadę np 80 to opada do np 60 i tak się wacha w tych granicach a czasami opadnie do zera ale stuknę w niego i działa wieć będę musiał chyba rozebrać licznik na części pierwsze i go obejrzeć dokładnie chyba że inpulsator pada i będą takie cyrki :(