Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - wymiana anteny

pete - 2006-04-06, 10:46
Temat postu: wymiana anteny
cześć, może ktoś wie jak wymienic antene? Stara jest na dachu ale żle ściąga i brzydko wyglada, co trzeba rozkręcać? (coś od środka?)Ewentualnie jak podczepić tę z tylnej szyby? Gdzie są przewody od niej i czy w miarę nieźle ściąga sygnał? dzięki za info
Stopa - 2006-04-06, 10:55

Jak podłączyć niestety nie wiem, bo nigdy nie robiłem, sciąga w miarę przyzwoicie. jeśli mieszkasz w większym mieście (z nadajnikami), to zero problemów, jeśli "na prowincji", to może się czasem lekko pogarszać odbiór-polecam wzmacniacz antenowy za parę złotych. Poza tym wiele zależy od jakości (marki) radia. Antena na dachu jest przykręcana od spodu-co zrobisz z pozostałą po niej dziurą :?:
pete - 2006-04-06, 11:28

czyli żeby ją odkręcić trzeba zdejmować tapicerkę z dachu? niedobrze...
Stopa - 2006-04-06, 12:37

Może Ci się udać odkręcić antenę od góry, zwyczajnie chwytając ją i kręcąc, ale po tej operacji na podsufitce zostaną nakrętka i podkładki, no i oczywiście przewód.
BANDERAS_RR - 2006-04-06, 23:31

podsufitka na glebe i to bez dwoch zdan innego rozsadnego rozwiazania nie widze.pozdrawiam
spyro - 2006-04-06, 23:40

Ja nie mam wogóle anteny na dachu, od początku byłą tylo ta w tylniej szybie.
Wiecie jak się zdziwiłem jak kupiłem Ventkę a tu nie ma anteny ani miejsca na nia :-) Pojechałem do facia, któy zakłąda car audio a on też wybałuszył oczy jak ja. Już się załamałem, no ale w końcu przecież radio jakoś odbiera i wtyk do anteny też jest więc sąd idzie magiczny sygnał, a tu się okazało, że z szyby tylniej, nawet dupki w ASO stwierdziloi, że trzeba założyć antenę na dachu i oczywiscie walneli mi jakieś kosmiczne pieniadze....

Ale człowiek uczy się na błedach, trochę szperania na niemieckich forach i już było wiadomo gdzie jest antena:-)

VW VENTO 2.0 GL - 2006-04-09, 13:21

Również na początku nie wiedziałem gdzie jest antenka, a na dodatek myślałem że 3 nitki grzewcze w szybie są przerwane. A to antenka :)
BANDERAS_RR - 2006-04-10, 23:12

szczeze to na poczatku tez taki madry bylem kupilem fure bez radia no kabel od anteny jest no ale gdzie antena ale pamietalem ze w bmw 5 kombi antena do radia byla w bocznej szybce wiec polukalem i jakos wpadlem na antene a na forum koledzy mnie utwierdzili w tym przekonaniu.pozdrawiam