|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - WSPOMAGANIE
house2000maker - 2012-06-25, 18:21 Temat postu: WSPOMAGANIE Witam
Chwale się kolejną chyba już usterką :
Tym razem chodzi o wspomaganie , czasami auto ściąga w prawo , czasami nie ( na bank nie jest to wina drogi) Do tego przy pełnym skręcie coś piszczy
Kolega radził wymienić uszczelkę pompy wspomagania
zB3ig - 2012-06-25, 19:14
house2000maker napisał/a: | Do tego przy pełnym skręcie coś piszczy | ale na postoju jak włączysz silnik i skręcisz kołami do oporu to piszczy, tak ? w sumie u mnie wyło to samo aż do posypania się pompy wspomagania, wymieniłem pompę na używkę i też tak jest, chyba to standard?
A z tym ściąganiem to zaczął bym od zbieżności/luzów w układzie kierowniczym, u mnie za takie ściąganie winna była maglownica, nie nadająca się już nawet do regeneracji.
sebastian - 2012-06-25, 19:32
Jak piszczy to naciągnij dobrze pasek od wspomagania (albo go wymień na nowy) - mi non stop piszczało, ale jak sprawdziłem naciąg paska, później go porządnie naciągnąłem i pisk od tamtej pory ustał. Wprawdzie przy maksymalnym skręcie słychać było minimalne buczenie pompy, i jest to chyba raczej zjawiskiem normalnym, oczywiście w granicach rozsądku tego buczenia. A to, że Ci ściąga na którąś stronę to nie jest to wina wspomagania, tylko układu kierowniczego, a konkretnie źle ustawionej zbieżności. przyczyn tutaj może być kilka - zużyte drążki, końcówki drążków kierowniczych, czy nawet w ekstremalnych sytuacjach wyrobione tuleje na wahaczach. Może być też wina zużytych już opon...
|
|