Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Przekaźnik nr 18

pawlunio1987 - 2012-07-10, 11:23
Temat postu: Przekaźnik nr 18
Problem z przekaźnikiem nr 18 dziś chcąc sprawdzić pozycje przekreciłem włacznik swiatel i zaczał brzeczyc ten wlasnie przekaznik od czego on jest czy moze byc juz z nim cos nie tak ?? dodam ze mam zmostkowany wlacznik tzn po przekreceniu kluczyka w stacyjce od razu podswietlaja mi sie zegary, jeszcze kilka dni wczesniej nie bylo takiego problemu
Ferbus - 2012-07-10, 21:04

18 to przekaźnik odłączający jakieś większe odbiorniki prądu podczas rozruchu silnika.
pablomed - 2012-07-22, 23:14

pawlunio1987, podmień go na próbę z dowolnego vw czy seata z lat 83-97 , ale jeśli nie przestanie bzyczeć to albo winna jest kostka stacyjki, albo okablowanie pomiędzy nią a skrzynką bezpieczników. Poruszaj kluczykiem w stacyjce zorientujesz się czy może kostka nie łączy, wówczas do wymiany.
pawlunio1987 - 2012-07-23, 08:15

problem rozwiazalem albo rozwiazal sie sam :faja: mam problem z wlacznikiem swiatel bo gasnie wiec go zmostkowalem i w nim szukalem przyczyny a usterka minela gdy ruszylem pokretlo od ustawiania jasnosci podswietlenia i juz jest spokoj :D
pablomed - 2012-07-24, 23:06

nie wiem co zmostkowałeś ale jeśli teraz światła i dmuchawa nie gasną w momencie uruchamiania rozrusznika to trochę masz do kitu bo przeciążasz styk w stacyjce zasilający zwykły plus po zapłonie czyli kabel czarny, stacyjka może się niedługo spalić