|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Czopy tylnej osi
rav - 2007-04-16, 14:01 Temat postu: Czopy tylnej osi Wymieniałem ostatnio tylne łożyska i okazało się, że oprócz łożysk, wyrobione są także czopy i wymagają wymiany. No i rzeczywiście były w kiepskim stanie. Ale to co mnie zaskoczyło to cena nowych. Jeżeli auto jest bez ABSu, to taki jeden czop kosztuje jakieś 25zł, a jeżeli jest ABS, to cena wzrasta czterokrotnie (zapłaciłem 105zł za jeden!). Może ktoś wie dlaczego aż taka duża różnica w cenie, bo z tego co ja widziałem różnią się tylko tym, że te droższe mają tylko dodatkowy otwór na czujnik i nic poza tym. Pod spodem fotka tego tańszego co na Allegro widziałem no i schematycznie narysowany czop pod ABS (słabo mi ten rysunek wyszedł więc wybaczcie). Niech mi ktoś powie, że poza tym otworem jest jeszcze jakaś różnica, bo mnie cholera bierze. Zdzierstwo!
theority - 2007-04-16, 14:55
to tanio wychaczyłes
Ja swój kupiłem używany i od Golfa II za 50 zł na 5 śrub i bez ABS'u
Czemu taka rozbieżność ? nie wiem
spyro - 2007-04-16, 18:56
rav, zmartiwe cie ale to nie koniec wydatków u Ciebie. Niestety ze starego czopu nie wyjmiesz za cholere czujnika abs, więc będziesz musiał kupić nowe... Gadałem o tym ostatnio z mechanikiem i powiedział, że 99,9% przypadków wymaga wymiany także czujników ze względu na to że nie idzie wyjąć ze starego czopu czujnika i się rozwalają... Dlatego też nie kupisz nigdzie używki czujnika na tylnie koła, bo nie da się wyjąć całego...
Daj Boże żebyś miał czujniki z kablem z prostokątną wtyczką, bo jak masz z okrągłą, jak ja, to jeden czujnik z kabelkiem kosztuje koło 300 zł... dlatego tez jeżdżę od pół roku bez absu...
rav - 2007-04-19, 12:49
spyro napisał/a: | ze starego czopu nie wyjmiesz za cholere czujnika abs |
Już po wymianie. Nic mi mechanik nie mówił, żeby miał jakiś problem z wyciągnięciem czujnika, ale skoro tak mówisz, to muszę sprawdzić, czy w ogóle założył mi czujniki. Kontrolka ABS zaświeca się jak zawsze po przekręceniu kluczyka, więc problemu nie ma. Ale muszę to sprawdzić.
[ Dodano: 2007-04-19, 12:53 ]
Dodam jeszcze, że widziałem stare czopy i nie było w nich czujników, więc jakoś je zdemontował. A tak poza tym, to jeden czop był tak przefrezowany, jakby jedno łożysko się nie kręciło tylko na pierścieniu jechało.
spyro - 2007-04-20, 11:33
no to podziwiam, u mnie nie szło nic z tym zrobić, i jak powiedział mi mechanior bardzo rzadko udaje się im wyjąć całe czujniki bo są tak zapieczone...
|
|