|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - duże spalanie
hubi85 - 2012-07-17, 16:38 Temat postu: duże spalanie Witam mój problem polega na tym że mój ventylek zaczął palić ok 11l na setke wiem że część z was powie że to niewiele ale biorąc pod uwagę wcześniejsze spalanie ok. 7 8 litrów uważam ze to sporo. możecie podpowiedzieć co z tym zrobić? Dodam ze filterek jest nowy a jak gazownik przykręcił na śrubie spalanie spadło nieznacznie a autko strasznie muli
Paweł J. - 2012-07-17, 19:38
Rozumiem, że piszesz o spalaniu na trasie
majkel00230 - 2012-07-17, 19:45
noga z gazuuuu xD
Hormon - 2012-07-17, 20:07
Jeśli to jest spalanie na mieście, to nic nadzwyczajnego, na trasie to trochę dużo, ale zależy z jaką prędkością się jeździ.
hubi85 - 2012-07-18, 19:17
tak chodzi o spalanie w trasie a co do szybkosci to raczej nie przekraczam 120 km/h
devill4 - 2012-07-18, 21:09
przykręcił śrubę czyli masz bez krokowca? może warto zajrzeć do innego gazownika bo ten coś inwencją nie błyszczy a skręcenie śruby tak że ledwie się odpycha to zły pomysł i bardziej może zaszkodzić silnikowi tylko
Nawet jeżdżąc do 120 nie powinien tyle palić...jakieś zmiany oprócz wzrostu spalania były?
hubi85 - 2012-07-18, 21:47
wczesniej oprócz spalania było jeszcze szarpanie ale po zmianie filterka ustało
micho360 - 2012-08-12, 17:00
Podłącze się pod temat u mnie instalacja nowa spalił 18 i nie wiem czy mam jechać do gaziarza bo mówił że pierwsza regulacja po1000km
D_M_C_ - 2012-08-12, 21:46
micho360 napisał/a: | Podłącze się pod temat u mnie instalacja nowa spalił 18 i nie wiem czy mam jechać do gaziarza bo mówił że pierwsza regulacja po1000km |
Jedż, U mnie zaraz po wymianie parownika nawet 14 nie brał Parownik zmieniałem w styczniu więc dużo bujałem na pb zanim złapał temp.
Przed wymianą nawet 16 spalił
micho360 - 2012-08-12, 22:07
pojadę zobaczę co mi powie ,pewnie żebym przyjechał po 1000 ,bardzo mnie to irytuje coś mi się wydaje że dokonałem złego wyboru co do montera lpg
micho360 - 2012-08-13, 22:02
Witam byłem poprzestawiał w mapie powiedział że komp dopiero zbiera mape ,że wszystko musi się poukladać ,zobaczę jak wyjdzie po tym ustawieniu.Narazie dzięki za rady
dikus14 - 2012-08-13, 23:05
Napisz jaki efekt końcowy. Pozdrawiam
micho360 - 2012-08-14, 11:19
Pojeżdże zobacze i dam znać,ale już teraz widzę że nie jest wszystko tak jak powinno być.
Arek - 2012-10-24, 22:28 Temat postu: lpg ja zalozylem nowy gaz jakies 900km temu i powiem tak bylo git zero różnicy lpg/pg spalanie 15l jak w zegarku jazda delikatna 80% miasto teraz ustawil tak ze do 11 mam spalanie ale w pol wcisnietym pedale gazu muła lapie jak by sie gaz konczył i nie wiem w sumie miasto wiekszosc rozumiem do 12l przy dynamicznej jezdzie , ale jak chce przycisnac to Q jak kaganiec:D na pb drze glebe jak nie 90km:P
kolega ma paska b3 ABS 90km ponad 300tys nalatane i w fotel cisnie instalacja 1 gen i wiecej jak 10 nie bierze na 100 nie wiem co to Q hehehe
Hormon - 2012-10-25, 10:00 Temat postu: Re: lpg
Arek napisał/a: | ja zalozylem nowy gaz jakies 900km temu i powiem tak bylo git zero różnicy lpg/pg spalanie 15l jak w zegarku jazda delikatna 80% miasto teraz ustawil tak ze do 11 mam spalanie ale w pol wcisnietym pedale gazu muła lapie jak by sie gaz konczył i nie wiem w sumie miasto wiekszosc rozumiem do 12l przy dynamicznej jezdzie , ale jak chce przycisnac to Q jak kaganiec:D na pb drze glebe jak nie 90km:P
kolega ma paska b3 ABS 90km ponad 300tys nalatane i w fotel cisnie instalacja 1 gen i wiecej jak 10 nie bierze na 100 nie wiem co to Q hehehe |
Coś masz nie tak z silnikiem, jedź do jakiegoś mechanika i sprawdź wszystko, bo przecież to jest nie możliwe aby ci auto paliło 15L. Mi pali 10L gazu na mieście, a mam słabszy silnik od twojego.
devill4 - 2012-10-25, 16:04
Arek, wygląda na to że dawka jest zmniejszona i to sporo skoro w połowie skoku pedału gazu tak Ci się robi. Może gazownik inaczej nie potrafił ustawić sterownika lpg bo wszystko jest zawsze ok dopóki nie trzeba wprowadzić jakichś niestandardowych ustawień a tego niektórzy "gazownicy" już nie ogarniają
Jest jeszcze druga sprawa a mianowicie jakości założonego przez Ciebie sterownika i innych podzespołów.
Arek - 2012-10-25, 17:21
kolego na stagu to smiga, krokowiec elektryczny z pokretelkiem ,parownik tomasetto 100hp nie wiem ale spalanie ok tylko co z tego jak jak wsadze 4 osoby to nie ma czym jechac;/
muszę to ogarnąć on mi ostawiał bez kompa co mnie zdziwiło tak jakby hmm na manualnym pokrętle wiem ze komputer sterujący zrobił żeby błędów nie wywalało bo podobno te mono bosch maja to do siebie spalanie oscyluje 10.5 do 11,5 bez wariowania miasto:P trochę sporo chyba
Świece , swierze przewody i aparat jakieś 20tys temu wymieniane olej filtry mam już 1000km nalatane ale myślę ze może kata mam $*^%*&%( bo się odzywa ,ostatni tlumik nowiusieńki takze:D pod kompa podpinałem tylko blad od klimy mialem ale niesprawna nie używana wiec lambda ok i czujniki nie pokazują bledow:D myślę ze tu jest kwestia porządnego ustawienia lpg na 26l robię 220-240km na poczatku 160 hehe
devill4 - 2012-10-25, 22:07
Arek napisał/a: | muszę to ogarnąć on mi ostawiał bez kompa co mnie zdziwiło |
zmień gazownika to przede wszystkim bo jak dla mnie to on chyba nawet nie wie co robi, jedź gdzieś indziej gdzie zrobią Ci to profesjonalnie i daj znać jak wyszło bo teraz to szkoda tego silnika żeby w ten sposób jeździć
Arek - 2012-10-27, 20:41
postaram się przed świętami ogarnąć gaz mam nadzieje ze jazda bd przyjemniejsza tym samym nie bardziej kosztowna:D ustawił mi gaz w ten sposób ze pociągał linkę od gazu kręcił pokretelkiem mimo tego ze jest korkowiec lpg i na parowniku coś kręcił;/
Arek - 2012-11-07, 12:23
Dzisiaj udałem się do montera mojego zestawu lpg
i
pilnując sam dotarli do tego ze przewód do lambdy podpięli do tpsu;/ to jeden później po ustawieni co jakiś czas silnik się dławił ale wstawili taka tuleje w rure od filtra do wtrysku ustawili jest ok nie dusi się
w żadnych obrotach ,zobaczymy jak wyjdzie ze spalaniem;/
Paweł J. - 2012-11-07, 15:05
Mam nadzieję, że piszesz o mikserze czyli o takiej podstawce pod monotwrysk do której idzie wąż z gazem
vwjanekvento - 2012-11-07, 15:14
Jesli wzrasta spalanie to wina sondy lambda ale jesli wzrosnie znacznie
Arek - 2012-11-07, 22:09
problem w tym ze sonda wcale podpieta nie byla;/ teraz jest podpięta i jest moc w każdym zakresie obrotów:D cos ograniczajacego doplyw powietrza do wtrysku bo tak jakby dostawał za duzo i go dławiło;/ jest ok narazie (twu twu) jak bd nie tak to teraz podjade do dobrego gazola ogarnie temat bylem ale on doszedl do tego ze sonda jest nie podpiętą;/ i musiałem do gwaranta jechać niestety bo po gwarancji by bylo, sonda lamba jest ok była sprawdzana przeaz znajomego i wstakuje dobre parametry i zyje poza tym pb pali normalnie
Paweł J. - 2012-11-08, 09:54
Arek napisał/a: | cos ograniczajacego doplyw powietrza do wtrysku bo tak jakby dostawał za duzo i go dławiło |
Za dużo powietrza przy seryjnym dolocie Bez przesady.....być może za dużo powietrza ale jak na tego gazownika i jego kompetencje Żadnej zwężki w obudowie filtra jak i w rurze od filtra do wtrysku nie powinno być. Tak robią gazownicy-druciarze, którzy nie radzą sobie z równymi obrotami jak i przygasaniem auta. Jak bym tego tak nie zostawił, tym bardziej że masz gwarancje, ale jeśli gościu tego nie ogarnia niech Ci zwróci część kasy aby pojechać do kogoś kompetentnego. To są proste i nie wysilone silniki i nie widzę powodu aby im jeszcze powietrze ograniczać. Zobacz jeszcze czy przypadkiem gazownik nie przestawił termosatu pod filtrem tak aby motor sazysał tylko ciepłe powietrze.
Arek - 2012-11-08, 12:32
narazie zachowuje się w porządku ale zobaczymy jak coś jadę do innego żeby ogarną i nie ingerował w gwarancje
dejzi - 2012-11-30, 20:17
MARIO.> MI PALI 11LITRÓW LPG W MIESCIE NA TRASIE JADAC SPOKOJNIE DO 100 TO 7,5 ALE JAK JUZ ZACZNIESZ WCISKAC PEDAŁ TAK OD 100DO 140 ALE W TRASIE TO MIESCI SIE W 9LITRACH!!! POZDRAWIAM!!! 1,8 MOTOR JUZ TAK MA JAK NA MIESCIE WMIESCISZ SIE W 8 LITRACH TO JESTES GOSC!!!!!! LATEM 9,5DO 10 A ZINA I JESIEN 10DO 11,5
Kruchy69 - 2012-12-02, 10:41
dejzi, po raz kolejny odsyłam do przeczytania regulaminu.
Arek - 2012-12-03, 19:25 Temat postu: spalanie lpg;/ A wiec tak sonda podpieta gwarant wymienil na nowy parownik walczac ze spalaniem niestety ustawianie opieralo sie na sluchu wiec ostatni raz u niego bylem , chyba ze jak przyjade po zwrot kosztow i wyprowanie instalkacji;/ gadalem z 2 innymi i mianowicie mam mikser 36mm mierzylem na potzreby ( znajomy w golfie 3 ma 34 i porzednie wyregolowany nie pali wiecej jak 11l zima) dlatego tez umowilem sie z jego pracodawca niech mi ogarna mixer i kalibracaja to powiedzial mi ten gazownik . objawy jak mowili mieli podobne ale metoda prob i bledow mixer i podkladki odpowiedniej grubosci udalo sie super ustawic koledzie zobaczymy na dniach bd wiedziel co i jak . Walka trwa spalanie od 13 do 18 trasa 2,3km praca dom dziewczyna itp
codw nie rzadam ale max 13-14 na takich trasach powinna być,dodam ze ten co mi zakladal nie ustawil centralki na suwakach stag lplus wgl , wpakowal plastik w dolot ;/
|
|