|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - maglownica
Kruchy69 - 2012-07-30, 21:33 Temat postu: maglownica Mam problem (chyba) z maglownica. Jakis czas temu lekko pukała gdy szybko kreciłem w lewo i w prawo i cała listwa ruszała sie góra dół przy tej operacji, wiec ja skreciłem i problem ustał na jakies pare dni. Teraz gdy pojawił sie znowu obstawiłe ze za lekko dokreciłem kontre i sie poluzowała, ale niestety nie. Teraz iel bym jej nie skrecił to przy ruszaniu kierwonica lewa-prawa ciagle puka i chodzi góra dół i najbardziej jest to widoczne po lewej stronie. Drazki i koncowki odpadaja bo sa wszystkie nowe, krzyżaki na wale raczej tez poniewaz wczesniej po skreceniu pomogło, wiec raczej to cos z maglownica. Spotkał sie ktos z czyms takim...? Może ktos wie jak temu zaradzic bez wyciagania jej...?
PS. Jesli temat byl to sory, ale próbowałem szukac lecz nic nie znalazłem.
Kruchy69 - 2012-08-18, 11:30
Ventoholicy - Mam pytanie:
Mam w swoim Vento maglownice o oznaczeni 28 22-38 USA XTR ktora jest juz do wyrzucenia, ale mam z poprzedniego vento niemalże w idealnym stanie 22-35 8 USA XTR. I pytanie brzmi, czy bedzie pasowała do mojego Ventyla, czy nie?
Sprawa jest dosyc pilna wiec prosze o szybka odpowiedz.
Kruchy69 - 2012-08-18, 12:22
PS. Dodatkowe numery:
Moja: 1H1422061 7J21B4
Druga: 1H1422055 3A31A56
tomek87 - 2012-08-18, 14:24
z tego co wiem to dwie firmy robily maglownice i roznilu sie dlugością, wiec jesli jest tej samej firmy to powinna pasowac
matti181 - 2012-08-18, 14:34
kolego co pamiętam to różni się drążkami są krótsze i dłuższe miedzy ventem a mk 2 i trzpieniem
Przemek - 2012-08-18, 18:24
masz dwóch producentów ZF i TRW jeśli masz wyjętą tą jułesową zmierz obydwie i będziesz wiedział. Ale jeśli wymieniasz cały magiel to nie powinno byc problemu . w najgorszym wypadku krzyżak będzie inny na maglu i to wszystko
Kruchy69 - 2012-08-18, 21:05
juz wiem, sa takie same. Poprostu te po lifcie maja inny numer kalogowy. Juz przelozylem, zbierznosc ustawilem i jest gitara.
matti181 - 2012-08-19, 01:18
to fajnie
Kruchy69 - 2012-08-28, 12:29
Za namową krzeszaka, postanowiłem bardziej rozpisać temat maglownic w naszych autkach.
Problem z doborem maglownic, drążków i końcówek jest taki, że hurtownie z częściami jak i autoryzowany serwis VW Danelczyk podają, że są dwa rodzaje maglownic w naszych Ventakch, czyli ZF i TRW. Problem w tym ze ja nie mam ani jednej ani drugiej i to w dwóch ventkach. U siebie mam USA XTR, i wg allegro.pl jest to 3 producent, ale tez słyszałem ze tak poprostu były oznaczane przekładnie firmy TRW. W niektórych autach było to napisane na zbiorniczku płynu wspomagania lecz jesli nie ma musimy użyć kanału i dochodzić po numerach maglownic z czym tez jest problem gdyż nawet takie same maglownice maja różne numery (chodzi o zmylenie klienta i zmuszenie do zakupu nowej oryginalnej) wiec warto to wiedziec. Każda maglownica powinna mieć numer dokładnie w tym miejscu:
i wyglada ona tak:
A firma która wyprodukowała dana maglownice umieszcza swoje logo w tym miejscu:
Do wymiany maglownicy potrzebujemy odkręć śruby mocujace ja do sanek, odkrecic od niej drążki i odkręcić wałek od kierownicy. Potem podpieramy samochód na dwóch lewarkach badź jednym duzym, tak aby samochód nie był oparty na sankach. Pod sanki podkładamy najlepiej jakiś podnośnik, i odkręcamy 6 śrub mocujacych sanie do podwozia, a nastepnie powoli opuszczamy sanki z całym silnikiem i skrzynia. Robi nam sie wiecej miejsca aby odkrecic przewody doprowadzajace płyn do maglownicy, oraz do zdjecia wałka z wieloklinu. Maglownice wyciagamy przez szpare przez która przechodzi drążek a potem ta samą droga wkładamy nowa/druga.
Mam nadzieje że komus to kiedyś pomoże
hose - 2012-08-28, 16:28
Dobra robota. Niejeden pewnie skorzysta z porady
Witek84r - 2012-08-29, 22:08
A ja mam pytanie czy jak widać widoczne ślady na maglownicy że się poci i widać wycieki oleju czy jakiegoś płynu na niej, to znaczy ze już jest ona padnięta?
Czy da się jakoś ja we własnym zakresie zregenerować ?
Czy jedynie trzeba ją wymienić ?
Kruchy69 - 2012-08-29, 22:26
jesteś pewnien ze to z pod simmeringów...? Czy moze poprostu masz gumy popekane i smar wychodzi 'bokiem'...?
Jesli nie ma luzu, i jesteś łabski w tych sprawach to wystarczy wymienic uszczelniacze, ale jak to sie robi to Ci dokładnie nie powiem bo jeszcze tej starej nie rozbierałem. może sie zbiore jakoś na tygodniu to ja rozbiore i opisze na co trzeba zwrócić uwage
Witek84r - 2012-08-30, 07:12
Kruchy69 napisał/a: | jesteś pewnien ze to z pod simmeringów...? Czy może porostu masz gumy popękane i smar wychodzi 'bokiem'...? |
Czy pewien, to nie bo się aż tak dokładnie nie przyglądałem widzę ze jest pokryte smarem czy czymś takim i jest mokra
Kruchy69 napisał/a: | Jesli nie ma luzu, i jesteś łabski w tych sprawach to wystarczy wymienic uszczelniacze, |
Luzów nie widzę i nie odczuwam ogólnie pracuje ok więc może to tylko uszczelniacze
krzeszak - 2012-09-09, 16:38
Kruchy69, - sprawdzałem u siebie i mam idetyko przekładnie jak Ty w swoim dawcy. i stad moje pytanie jaki dokładnie maja nr. te końcówki drążkowy TRW które kopiłeś do siebie
|
|