|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - jaki płyn do wspomagania?
100P - 2007-04-22, 14:56 Temat postu: jaki płyn do wspomagania? Witam. musze dolać płyn do wspomagania. vento 1.8 66kw. płyn ma zabarwienie lekko żółte. co mam dolać? pzdr
Paweł J. - 2007-04-22, 15:05
u mnie też jest coś zółtego, ale nie mam pojęcia jak to się nazywa. Ja bym dolewał po kolorze, w sumie po to niby to jest zabarwiane. Ale płynu do wspomaganie nie powinno ubywać, gdzieś Ci ucieka niestety.
100P - 2007-04-22, 18:25
od zawsze mam taki stan ale teraz jak mam zamiar założyć większą felge myśle, ze jak uzupełnie do tego max to nic się nie stanie a wspomaganie będzie miało co targać pzdr
Paweł J. - 2007-04-22, 21:55
nie to chyba jest zbyteczne dolewanie płynu. Wiem tylko że z tym nie należy przesadzać. Zauważyłem u siebie że na zimnym silniku płynu jest mniej a tuż po jeździe jest go więcej także trzeba z tym uwazać.
yahoo - 2007-04-22, 22:48
mój płyn w układzie wspomagania ma zabarwienie czerwone
czego mogę tam dolać ?
bo jest go troszkę mało i zaczyna hałasować delikatnie...
w passacie mam zielony, ponoć mineralny - kupiłem litr za niecałe 20,- ale ponoć nie wolno ich mieszać
babyy82 - 2007-04-22, 23:35
mieszac nie wolno i jak byl czerwony to czerwony a jak zielony to zielony. A tez zoltawy to podejrzewam ze kiedys byl czerwony ale jak nie ma pewnosci to lepiej spuscic wszystko i zalac nowy bo to nie sa az takie duze koszta. Ja zielony febi kupowalem za 23zeta litre i to w zupelnosci wystarcza. Czerwony jest troche drozszy
spyro - 2007-04-23, 11:15
yahoo napisał/a: | mój płyn w układzie wspomagania ma zabarwienie czerwone |
MOBIL ATF, tez mam takowy i jest the best
spyro - 2007-04-23, 11:19
babyy82 napisał/a: | A tez zoltawy to podejrzewam ze kiedys byl czerwony |
napewno nie, czerwony zxawsze jest czerwony, nawet wieloletni nadal jest czerwony, widziałem jak był spuszczany z układu wspomagania u mnie przy wymianie przekładni to był czerwony nadal.
yahoo - 2007-04-23, 12:07
spyro napisał/a: | MOBIL ATF, tez mam takowy i jest the best |
i wszystko jasne, dzięki spyro
spyro - 2007-04-23, 12:17
Nie ma za co:-)
Są tez tańsze innych firm, ale to żadna kasa i ja zawsze leje MOBILa. Z dobrych jest taki niemiecki, bodajże revanol czy jakoś tak. Tez go raz użyłem i porównywalny jakościowo do Mobila.
100P - 2007-04-23, 21:36
Panowie jak zrobić całkowitą wymianę płynu od wspomagania u siebie w domu- samemu? ile litrów płynu jest potrzebne? pzdr
babyy82 - 2007-04-23, 22:33
Cytat: | napewno nie, czerwony zxawsze jest czerwony, nawet wieloletni nadal jest czerwony, widziałem jak był spuszczany z układu wspomagania u mnie przy wymianie przekładni to był czerwony nadal. |
To w takim razie Spyro jak wyjasnisz kolor mojego starego plynu o barwie ciemno brunatnej takiej brudnej?? to jeszcze jakis inny plyn
Cytat: | Panowie jak zrobić całkowitą wymianę płynu od wspomagania u siebie w domu- samemu? ile litrów płynu jest potrzebne? pzdr |
Musisz odkrecic przewod przy pompie ten gumowy zaciskany opaska i poczekac az zleci plyn. Dla pewnosci mozna pokrecic kierownica w jedna i druga strone pare razy i sciagnac padek z pompy i tez reka nia pare razy przekrecic. Potem skladasz wszystko zalewasz nowy plyn i gotowe. Litra plyny ci wystarczy mi nie weszla cala litra.
spyro - 2007-04-23, 23:39
babyy82 napisał/a: | To w takim razie Spyro jak wyjaśnisz kolor mojego starego płynu o barwie ciemno brunatnej takiej brudnej?? to jeszcze jakiś inny plyn |
hmm... Nie mam zielonego pojęcia. Może po prostu miałeś zalany układ jakiś tańszym płynem, który z czasem zmieniał kolorek. Bo ja zawsze MOBIL, z wyjątkiem raz tego drugiego i w obydwu przypadkach nie miałem takich problemów...
borys - 2007-04-26, 22:35 Temat postu: Płyn do wspomagania Chciałem wymienic płyn do wspomagania (mój juz jezt tak zasyfiony ze nawet trudno powiedziec jaki ma kolor), chiałbym sie dowiedzieć czy warto to zrobic, na jaki wymienic , ile go wchodzi i jak sie wymienia ?
laska404 - 2007-04-26, 23:10
Zalezy jaki masz w zbiorniczku bo jest zielony albo czerwony, VW zazwyczaj dawał zielony. Ja zmieniałem na FEBI M 6162 (biała butelka, zielona zakrętka) jest zalecany przez VW. Nie wiem ile go tam dokładnie wchodzi. Stary odciągnąłem dużą strzykawką z wężykiem i zalałem świeżym.
pozdr i powodzenia
spyro - 2007-04-26, 23:31
po pierwsze: borys, powtórzę po raz setny, zanim coś napiszesz najpierw poszukaj, bo napisałeś nowy post kiedy już było o tym pisane!!!
laska404 napisał/a: | Stary odciągnąłem dużą strzykawką z wężykiem |
to jakbyś odciągał w ten sposób płyn chłodniczy, w rzeczywistości nie wyciągniesz go za dużo... Najlepiej spuścić płyn z całego układu.
Ale tak w ogóle to poco chcesz wymieniać? Tego się nie wymienia tylko dolewa... Ale ja rzeczywiście masz powód, to najlepiej spuść całkowicie z układu kierowniczego bo wyciągnięcie strzykawką to tylko jakąś część i w ten sposób zmieszasz nowy płyn ze starym...
laska404 - 2007-04-26, 23:46
Uwierz mi spyro, że duża strzykawka mozna wyciagnąć wszystko dokładnie
spyro - 2007-04-27, 00:09
No to podziwiam Nie próbowałem nigdy strzykawką wyciągać płynu z układu wspomagania, u siebie zmieniałem przy okazji zmiany maglownicy dwukrotnie już i widziałem ile wyszł z układu i ile można było wyciągnąć strzykawką...
borys - 2007-04-27, 09:45
Chce wymienic bo umnie juz takie syfy w tym pływają ze nawet ciezko jest rozróznic jaki on ma kolor, dlatego dylemat jakim zalac
spyro - 2007-04-27, 10:08
borys, najlepiej tym samym kolorem. Ale przecież jak spuścisz wszystko z układu to zalej jakikolwiek płynem, ja proponuję czerwony Mobil ATF.
yahoo - 2007-04-27, 15:00
zielony - mineralny
czerwony - syntetyczny
nie mieszać kolorami, jak ktoś nie jest pewny jaki ma kolor ten płyn to trzeba go troszkę wyciągnąć ze zbiorniczka i obejrzeć przy świetle dziennym
zielony może się z czasem zrobić żółtawy, natomiast czerwony może mieć odcień zbliżony do brązu ale nie dzieje się z nim to często, prawie zawsze czerwona barwa jest wyraźnie zauważalna
|
|