Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - problem z turbo?

arekkera - 2007-04-23, 03:22
Temat postu: problem z turbo?
witam wszystkich szczesliwych posiadaczy najfajniekszego autka na swiecie :) , mam taki problem... mianowicie ostatniio zauwazylem jakies dziwne odglosy wuydobywajace sie z mojego TDI.... ( 1.9 90KM) odglosy pojawiaja sie w jezdzie, na postoju nie stwierdzilem objawów, powyzej 2 tys, czyli wtedy jak sie zalacza turbo slychac taki dziwny odglos z silnika, niby buczenie... dla mnie to przypomina odglos wydmychanej uszczelki przy kolektorze (bodajze- na moje male pojecie o mechanice:) ) wspomnienia z czasow kaszlaka :) jak mi przepalilo i wydmuchalo uszczelke przy laczeniu wydechu z glowica- wiec teraz dzwiek w vento jest podobny... czy to bedzie jakies uszkodzenie turbosprezarki...? co i jak mam to sprawdzic? jaki jest koszt takiej naprawy? dodam jeszcze ze mam wydech do wymiany(przerdzewial po zimie) chyba rozrzad z napinaczem (zbliza sie 60 tys od ostatniej wymiany) bo chyba zaczyna lekko slychac lozysko- tak stwierdzil moj braciszek- pseudomechanik - zlota raczka ;) wydaje mi sie takze iz troszeczke gorzej sie zbiera...
wszystkim zainteresowanym i pomocnym z gory wielkie dzieki!!!

Gavel - 2007-04-23, 09:38

na Twoim miejscu podjechałbym do jakiegoś dobrego mechanika na wymianę rozrządu i przy okazji nich gościu posłucha tego "buczenia"
dobry mechanik od razu Ci powie czy to coś nie tak czy tylko normalne odgłosy wydobywające się z turbiny

arekkera - 2007-05-02, 09:30

bylem na serwisie i okazalo sie ze byla peknieta jakas gumowa rura laczaca intercooler z turbina, glupia sprawa bo nigdzie nie mozna bylo dostac tej czesci(ponoc to sprawqa srewisowa) ale... polak potrafi :) i juz jest ok.
Gavel - 2007-05-02, 18:20

arekkera napisał/a:
glupia sprawa bo nigdzie nie mozna bylo dostac tej czesci

bo te rurki to dość chodliwy towar - nie ma tego za dużo
ale tak jak piszesz - jak ktoś chce to sobie poradzi - w końcu to tylko rury ale muszą być szczelne bo w nich leci powietrze doładowujące pod ciśnieniem więc każda nieszczelność może powodować zmniejszenie osiągów

ale najważniejsze że już jest OK i możesz dalej śmigać