|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - problem z zaadaptowaniem MFA do 1.8
kogix - 2012-09-22, 13:06 Temat postu: problem z zaadaptowaniem MFA do 1.8 Witam mam problem tak jak w temacie, kupiłem MFA z golfa 1.8 GT. wyjąłem licznik manetkę i wiązkę 4 kabli od niej idącą do skrzynki bezpieczników, wpiąłem i nic brak reakcji na przełączanie funkcji :/ dodam że je też mam silnik 1.8 i wydawało mi się że będzie pasować . W czym tkwi problem ? czy czegoś nie wziąłem?? pomoże ktoś?
Gavel - 2012-09-22, 21:20
licznik, manetka i wiązka manetka-skrzynka bezpieczników to za mało
żeby było cokolwiek czyli żeby licznik "reagował" na manetkę to musisz jeszcze wymienić wiązkę licznik-skrzynka bezpieczników
a oprócz tego żeby był komplet to jeszcze brakuje Ci czujnika temp. oleju + przewodu od niego do skrzynki bezp., czujnika temp. zewnętrznej i przewodu (albo i dwa - nie pamiętam) od niego do skrzynki no i przewodu od wiązki licznika do kompa żeby pokazywał spalanie
bradley - 2012-09-22, 22:20
Gavel napisał/a: | a oprócz tego żeby był komplet to jeszcze brakuje Ci czujnika temp. oleju + przewodu od niego do skrzynki bezp., czujnika temp. zewnętrznej i przewodu (albo i dwa - nie pamiętam) od niego do skrzynki no i przewodu od wiązki licznika do kompa żeby pokazywał spalanie |
Te przewody mozna laczyc tez bezposrednio pod piny wiazki bezpieczniki-licznik.
kogix - 2012-09-23, 09:59
fuck nie pomyślałem... nic jutro jadę i wezmę co mi potrzeba a ten czujnik temp. to w którym miejscu jest bym zbyt długo nie szukał ? i czy w tym momencie będą musiały być 3 czujniki temp oleju w filtrze oleju?
ale ile to zabawy z tego co zaobserwowałem u mnie wszystkie przewody idące do licznika są koloru białego a w tamtym były kolorowe... więc myślę że nie ma co kombinować
bradley - 2012-09-23, 10:08
Czujnik temperatury jest w kratce zderzaka. Patrzac na przod samochodu to po lewej stronie.
Czujnik temp. oelju wkrecany jest w podstawke filtra. Odkrecasz zaslepke torxem, i wkrecasz czujnik. Nowy chyba 20zl kosztuje.
kogix napisał/a: | ? i czy w tym momencie będą musiały być 3 czujniki temp oleju w filtrze oleju? |
Tam jest czujnik cisnienia, nie temperatury.
kogix - 2012-09-23, 10:17
aha no dobrze wiedzieć tylko powiem Ci żę zderzaka w nim nie ma bo samochód po dzwonie był w przód... :/ może gdzieś inndziej może być ? no nie wiem w nadkolu?? możliwe to jest?
kogix - 2012-09-25, 06:50
Wszystko co było potrzebne a czego nie miałem już jest i siedzi w ventylu odziwo czujnik temp. zew uchował się z rozbitka mfa działa lecz nie wiem czemu pokazuję mi znaczne wartości spalania 17.1 na postoju a w trasie nawet 19.6 l/100km i czujnik oleju nie raz pokazuje 160 ale zmienia się to na wyższych obrotach więc chyba jest dobry ....??? jakieś pomysły czemu tak? dzięki
bradley - 2012-09-25, 11:05
kogix napisał/a: | i czujnik oleju nie raz pokazuje 160 ale zmienia się to na wyższych obrotach więc chyba jest dobry .. |
Jakies bzdury. Jakbys mial 160 to juz bys dawno zatarl silnik.
Temp oleju w takim silniku to max 110 i to przy sandale w podlodze na autostradzie przez dluzszy czas.
Z reguly oscyluje w granicach 86-90.
A spalanie u mnie tez nie dziala. Zaniza o jakis litr.
kogix - 2012-09-25, 17:14
no tak jak zobaczyłem to napisałem. A czy na postuju przy zgaszonym silniku powinno pokazywać temp bo raz nie ma nic a raz to 160 możę coś świruje i dlatego tak pokazuje czasem ale też widziałem temp. 76 dlatego to mi sie dziwne wydawało.
bradley - 2012-09-25, 19:00
Temp oleju dziala dopiero od 50C. Wczesniej pokazuje ---
kogix - 2012-09-25, 21:16
aha no to dobrze wiedzieć dzięki za info
pablomed - 2012-09-29, 12:02
kogix, nie masz czasem LPG? Bo spalanie w czasie jazdy na LPG jest nierzczywiste pokazywane. Kabelków nie pomyliłeś od czujników przy podstawie filtra?
kogix - 2012-09-30, 08:19
Mam lpg i rzeczywiście troche oszukuję na odcinku 20 km spalanie zaczyna sie od róźnych wartości ale przeważne od 23.8 l/km nieraz 59l/km a później stopniowo spada i dochodzi do 10.5 l. a na pb normalnie
no raczej nie pomyliłem znalazłem foto poradę
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=186539
i tak też podłączyłem w kostce silnika do pinu z którego odchodził ten wolny kabelek. tylko miałem 2 czujniki jasny i brązowy i założyłem brązowy czujnik może to przez niego jest tak że pokazuje 160??
pablomed - 2012-09-30, 23:00
kogix, obecnie powinieneś mieć w podstawie filtra dwa czujniki ciśnienia i trzeci od temperatury oleju do MFA. Czujniki ciśnienia to właściwie włączniki, działają na zasadzie włącz i wyłącz, tak wygląda jakbyć ten kabelek do któregoś z nich wpiął, a konkretnie do białego wysokociśnieniowego, tylko że wówczas licznik powinien pipczyć - czy może czegoś nie zrozumiałem?
A kapuję , założyłes jeszcze jeden brązowy, niestety nie pamiętam koloru czujnika do MFA, ale brązowy to moze być nisko0ciśneiowy taki jak już miałeś, to sprawdż go jakimś miernikiem czy próbnikiem jeśli to jest od ciśnienia to po odpaleniu jest rozwarty czyli nie przewodzi prądu od styku do masy silnika, a przed odpaleniem jest zwarty czyli przewodzi. Właściwy czujnik ma opory zmienne zależnie od temoeratury
kogix - 2012-10-02, 00:10
no miałem 2 jasny i brązowy teraz mam trzy ale ten który wykręciłem z innego samochodu pochodzi dokładnie z tych miejsc co były podłączone kable od ciśnienia i nie wiem czy to właściwy czujnik ten 3 obecnie u mnie czy nie potrzebny jakiś inny? :/ ale sprawdzę go miernikiem a jakie wartości powinien pokazywać??
pablomed - 2012-10-06, 11:46
nie znam tych wartości ale jeśli pochodzi z Golfa , Vento czy innych aut z grupy z tych rocznikow to wystarczy że sprawdzisz czy zmienia opór w zależnosci od temperatury silnika
|
|