|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - wentylator
sztabson - 2012-12-14, 22:06 Temat postu: wentylator Witam!
Ostatnio miałem nie przyjemne odgłosy jak się załączał wentylator na chłodnicy mi przy ~100-110 stopni w górę. strasznie "latał" tzn aż czuć było w środku wibracje że się ruszał. Dziś zaprzestał wgl działać... Czy da radę coś samemu zrobić czy trzeba oddać?
Vento 95 rocznik, silnik AAM.
wojtas83 - 2012-12-14, 22:55
Kupój drugi wentylator i wymieniaj, sprawdź tylko czy masz kostkę na dwa czy na trzy piny w silniczku. W zależności od twoich umiejętności wymiana zajmie Ci od godziny do dwóch.
sztabson - 2012-12-14, 23:53
wojtas83, Dzięki za podpowiedź! a jest może jakaś instrukcja a najlepiej fotoporada? Czy może być używany wentylator? Sam wentylator potrzebuję czy jakieś łożyska też lub inne dziwne rzeczy? umiejętności brak lecz samozaparcia i pomoc osoby która też lubi poduczyć się jest więc źle nie będzie, oby.
dejzi - 2012-12-16, 17:15
Witam. Kolego to nic trudnego. Trzeba zdemontowac przedni zderzak grila i i belke. spuscic płyn z chłodnicy jak juz masz stary to mozesz wylac i zalac nowym . Wymontujesz chłodnice i to juz prawie wszystko zostaje tylko do zdemontowanie wentylatorjest przykrecony na trzy sróbki. i wstawic inny sprawny i wszystko załozyc spowrotem. Proscizna . Zycze miłej pracy>>
wojtas83 - 2012-12-16, 17:51
dejzi, nie trzeba tyle rozbierać , wystarczy wyjąć grila i bodajrze lewą lampę, wtedy spuszczasz płyn i wyjmójesz chłodnicę, a potem od przodu musisz zdemontować pierścień zabezpieczający wentylator przed uszkodzeniem chłodnicy w wypadku urwania się. Jest to plastikowe kółko wokól wentylatora mocowane na kołki rozporowe do wzmocnienia czołowego, kołki są dwuczęściowe i żeby je wyjąć wciskasz delikatnie środkową część każdego w celu zluzowania po czym podważasz np śróbokrętem i wyciągasz. Kiedy już się z tym uporasz, pozostaje Ci odłączyć kostkę wentylatora i odkręcić trzy śróbki M6 które trzymją go na miejscu. A poskładanie to te same czynności tylko w odwrotnej kolejności sztabson, pewnie że może być używany, tylko sprawdź go przed zamontowaniem czy działa, czy nie ma jakiś luzów i czy nie wydaje dziwnych odgłosów podczas pracy. Do tej pracy nie potrzebójesz żadnych specjalistycznych narzędzi, podstawowe klucze i śrubokręty. Życzę miłej pracy
hrubek18 - 2012-12-16, 23:07
ja tak się podepnę o też muszę się zająć wentylatorem,tylko mam założony pas przedni z dwoma wiatrakami i niestety w witraku jest kostka na 4 piny a w ori kostce mam 3 i chcem wymienić silnik sam ale nie wiem czy będzie pasował rozstaw śrub,może ktoś wie,a najlepiej jak by koś miał pomysł jak podłączyć istniejący wiatrak po ori wtyczkę
|
|