|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Spalanie LPG 1.8 AAM ?!
dymuus - 2013-01-19, 11:49 Temat postu: Spalanie LPG 1.8 AAM ?! Witam, ostatni jakby mój ventley pali więcej gazu. Ostatnie spalanie ok. 12.5 litra/ 100km. Jak palą wasze ? (trasy mieszane 50/50 miasto trasa). Możliwe takie spalanie przez gaz słabej jakości ? W lato ładne spalanie 9l/100km. A teraz jakby więcej..
pawel39106 - 2013-01-19, 13:07
12,5l to trochę dużo ale to zależy jak jeździsz. U mnie zimą spalanie gazu wzrasta o około 2l, z 9 do 11l/100km z tym ze 70% mojej jazdy odbywa się na zaśnieżonych drogach, a i przebijanie się przez zaspy jest zimą u mnie dość regularne bo mam ujowy dojazd do domu.
dymuus - 2013-01-19, 13:10
Jeżdżę dość oszczędnie, chociaż u mnie drogi są też zaśnieżone, lecz jest to śnieg zbity i nie ma zasp na asfalcie. Możliwe żeby gaz po 5 miesiącach eksploatacji (od montażu) się rozregulował ?
dymuus - 2013-01-19, 13:12
Osczędnie tzn. obroty do 3 tys max. Nie wyprzedzam nie szaleję.. (Tak myslę, że to oszczędna jazda, zważając na fakt nisko dostępnego momentu obrotowego w AAM)
pawel39106 - 2013-01-19, 13:24
dymuus napisał/a: | Możliwe żeby gaz po 5 miesiącach eksploatacji (od montażu) się rozregulował ? |
Według mnie możliwe, ale nich się inni też wypowiedzą
Hormon - 2013-01-19, 16:02
Byleś na regulacji gazu po założeniu instalacji ? Jak nie, to czas najwyższy.
dymuus - 2013-01-19, 16:16
Nie byłem. gaziarz powiedział mi że pierwsza wizyta dopiero za 8 miesięcy. (3 w ciągu gwarancji + pierwsza przy założeniu oczywiście).
vento92 - 2013-01-19, 20:24
Też mam 1.8 AAM w LPG.Jak kupiłem ventylka to spalanie w mieście wychodziło 11 L,przez jakieś 5 miesiecy zauważyłem że spalanie wzrosło do 13 L,a miesiac temu spalił mi nawet 15 L.Także muszę się wybrać do mechanika od LPG.Narazie brak kasy niestety
Hormon - 2013-01-19, 20:49
dymuus napisał/a: | Nie byłem. gaziarz powiedział mi że pierwsza wizyta dopiero za 8 miesięcy. (3 w ciągu gwarancji + pierwsza przy założeniu oczywiście). |
Wydaje mi sie że powinieneś już odwiedzić gazownika,
dymuus - 2013-01-20, 11:23
W sumie to instalację II gen mogę wykonać sam. Nie jest podłączona do sondy bo nie chciało to współpracować. To taka mieszanka I i II gen. W sumie z drugiej gen. to ona ma tylko automatyczne przełączanie pow. 2k obrotów. ( nie ma krokowca). Także dzisiaj wezmę się za reg. wg instrukcji Cytat: | http://www.autogaz.olsztyn.pl/instalacje-gazowe-autogaz-olsztyn/regulacja-instalacji-gazowych/ | z tej strony. Zobaczę co i jak. A może znacie jakąś lepsiejszą instrukcję jak to zrobić?
dymuus - 2013-01-20, 11:35
Dodam jeszcze, że wtrysk odcinany za pomocą przkeaźnika. (dla rozwiania wątpliwości )
pawel39106 - 2013-01-20, 11:45
dymuus napisał/a: | to ona ma tylko automatyczne przełączanie pow. 2k obrotów. |
To jest w zasadzie kwestia przełącznika.
Jak masz regulacje na śrubę to możesz spokojnie sam nią pokręcić.
dymuus - 2013-01-20, 12:19
Dokładnie. Regulacja na "śrubie" i przy parowniku jedno pokrętło.
Teraz się tak zastanawiam, czy nie zabrać się i nie przerobić tego ustrojstwa na II gen. Może wtedy spalanie będzie "stabilniejsze"
tom cio - 2013-01-20, 12:53
Może podepnę się do tematu. Mam gaz 1 gen ( na śrubkę ), jest dość skręcony (wciśnięcie pedału gazu więcej jak połowę powoduje i niego już takie dławienie. Spala ok 11l gazu teraz, jeżdżę jak założyciel tematu czyli nie kręcę go, nie szaleję. Jak śrubkę wykręcę tak żeby normalnie ciągnął w całym zakresie pedału gazu spalanie podskakuje do 14l.
pawel39106 - 2013-01-20, 13:49
Pokrętło na porowniku jest do ustawiania obrotów na biegu jałowym.
Cytat: | Teraz się tak zastanawiam, czy nie zabrać się i nie przerobić tego ustrojstwa na II gen |
Ja mam lpg na śrubę przy aucie od 10lat z czego ja jeżdżę 4 lata i nie utkwiła mi w pamieci żadna poważna usterka zwiazana z instalacją.
tom cio, Może musisz gdzie indziej poszukać przyczyny dużego spalania, np. ustawić zapłon.
loocyfer_9 - 2013-01-20, 14:54
Pytanie: czy stary parownik (do wymiany) + zacinający się termostat (również do wymiany) mogą być przyczyna dużego spalania? U mnie to ok 14L/100km w mieście
Paweł J. - 2013-01-20, 17:33
dymuus napisał/a: | Teraz się tak zastanawiam, czy nie zabrać się i nie przerobić tego ustrojstwa na II gen. Może wtedy spalanie będzie "stabilniejsze" |
Jak już zmieniać na 2-gen to tylko z porządnym sterownikiem, do którego podepniesz lapka w czasie jazdy i będziesz mógł regulować gaz pod obciążeniem silnika, a nie tylko na postoju przez napięcie na sondzie lub analizator spalin. Chodź z drugiej strony nawet wskaźnik diodowy w kabinie to już jest coś w stosunku do "śruby". No i z kręceniem ową "śruba" nie ma co przesadzać, można ją skręcić i gazu będzie mniej palił, ale za to zacznie palić głowicę gdyż temperatura spalania mocno ubogiej mieszanki może być nawet 400*C większa niż benzyny, a jakie to może nieść skutki dla silnika to chyba nie muszę mówić.
Spalanie zimą na nieodśnieżanych odcinkach to dziwna sprawa, mi na takich odcinkach (2.5-5km) z czego ok połowa na ssaniu spalił teraz 12.8 gazu......czyli trochę sporawo, średnia prędkość 30-35km/h, ale z drugiej strony odjąć 20-to procentowe większe zapotrzebowanie na lpg-wychodzi niemal ksiażkowo według VW, a w dodatku auto pracowało ok 12 godzin na 48 litrach gazu, co daje 4 litry gazu na godzinę, czyli całkiem ok zważywszy na to iż przy 100km/h pali ok 7.5 litra gazu zarówno na setkę jak i na godzinę.....czyli teraz zimą na krótkich odcinkach, przeliczając na godziny spalił mi prawie połowę tego co na trasie latem.
loocyfer_9 napisał/a: | czy stary parownik (do wymiany) + zacinający się termostat (również do wymiany) mogą być przyczyna dużego spalania? U mnie to ok 14L/100km |
Pewnie, że tak.
dymuus - 2013-01-20, 18:50
Mój alarm chyba okrzynięty chyba zbyt pochopnie. Ostatnio tankowałem na jakiejś małej stacyjce LPG i spalanie jakie wyszło takie wyszło. Po dwukrotnym tankowaniu na orlenie spalanie 10l/100km. W lato 9 teraz 10 czyli wychodzi ok. Ale regulacją i tak się zajmę.
Najwyżej się okaże, że teraz jest dobrze a mit o "LPG żyje swoim zyciem" Jest prawdziwy i będe omijał takie stacje z daleka na benzynie
Radosław813 - 2013-01-20, 21:13
Witam.
Mój problem polega na tym iż, teraz w niskich temperaturach samochód po odpaleniu na Benzynie normalnie chodzi po przejechaniu 0,5 km przełączam na gaz gdy wciskam sprzęgło obroty spadają i silnik gaśnie... Jakieś 2 lata temu nie miałem takich problemów... Czyżby wina parownika ? czy złej regulacji gazu ?
Pozdrawiam
pawel39106 - 2013-01-21, 00:38
Radosław813, a jakbyś przejechał dłuższy dystans na benzynie, powiedzmy 3km i przełączył na LPG to też zgaśnie czy będzie chodził? Jeśli bedzie chodził to prawdopodobnie masz zasyfiony parownik i dopiero jak się trochę rozgrzeje działa poprawnie. Możesz też spróbować spuścić syf z niego , od dołu jest do tego srubka którą się wykręca tylko wcześniej dobrze zagrzej auto. Jeśli to nie pomoże to możesz mu spróbować wolne obroty podkręcić albo filter gazu wymienić no albo zregenerować reduktor to drogo nie wychodzi i jak masz minimum zdolności manualnych to sam to zrobisz.
pablomed - 2013-01-29, 21:55
Radosław813, parownik dobrze się sprawuje jakieś 80 tys. km, maks 100 tysięcy, jak masz więcej to regeneruj go w ciemno to się szybko zwróci, zestawy membran do regeneracji sa na allegro a czynność jest prosta, potem regulacja.
|
|