|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - wywala p³yn ze zbiornika ch³odniczego ( leci para z króæca )
kogix - 2013-01-27, 11:49 Temat postu: wywala p³yn ze zbiornika ch³odniczego ( leci para z króæca ) Witam mam problem z ogrzewniem a jednoczesnie z ch³odzeniem silnika tzn 2 dni temu wracajac do domu zagotowa³ mi sie, mysla³em ze termostat wymieni³em go zagrza³em by³o oki ale po zgaszeniu i odpaleniu auta problem znów by³ ten sam wszystkie weze gor±ce ale dolny nadal zimny i przy odpowietrzaniu uk³adu i dolewaniu wody p³ynu wcale nie ubawa³o tak jakby sie cos przypcha³o i znów sie gotowa³ . zdj±³em wezyk przelewowy by sprawdzic czy jest odpowietrzanie ale nic by³ zapchany, udrozni³em go a d³ugi czas patrzy³em czy sie odpowietrzy ale z niego zamiast wody lecia³a para i to goraca, dziwny przypadek... po odkreceniu krucca woda praktycznie wcale nie lecia³a z g³owicy mimo ze pompa pomopowa³± na sporych obrotach. Czy pad³a uszczelka pod g³owica ? czy jednak sie cos przypcha³o , zaznaczam ze tydzien wczesniej wsypa³em poszek do uszczelniania ch³odnic i nie wiem czy nie wina jego by³a... jak to wszystko wyczyscic przep³ukac UDROZNIC BY BY£ OK :( a z ogrzewaniem jest tak ze temp trzyma w miere leci ciep³o i w pewnym momencie wskazówka zaczyna ostro jechaæ w góre i kupa dymu z pod machy wywala wszystko i zimno w srodku... proszê o pomoc bo juz 2 dzien walcze z tym i rezultatu nie ma ...
wally44 - 2013-01-27, 12:11
Mi to wyglada na walnieta pompe wody skoro zdjoles werzyk pszelewowy i do udrozniles to tamtedy powinien leciec plyn w dodatku piszesz ze pompa pracowala na sporych obrotach.Wiec wina lezy raczej po stronie pompy byc moze i korpus pompy jest wytarty.A uklad chladzacy w tym silniczku sam sie odpowietrza.Co do uszczelki pod glowica to w zbiorniczku wyrownawczym po odpaleniu autka beda bic bable powietrza.
kogix - 2013-01-27, 12:41
no zobacze mam akurat 2 pompe która zdj±³em z miesiac temu podejrzewajac ze jest przyczyna z³ego ogrzewania ale nie by³o to wiec ja za³o¿e i zobaczymy czy bêdzie poprawa ale wczesniej zdejme wszystkie weze rurki od ch³odzenia i je jeszcze raz sprawdze czy sa drozne a czy kolektor ssacy ma po³aczenie kana³owe od ch³odzenia z g³owica? bo tam jest cienki wêzyk i moze on sie zapcha³? ale w pierwszej kolejnosci sprawdze pompe, jakby by³y jakies pomys³y to pisac
wally44 - 2013-01-27, 12:47
Cytat: | a czy kolektor ssacy ma po³aczenie kana³owe od ch³odzenia z g³owica? |
tak ma
kogix - 2013-01-27, 17:01
no problem wydaje mi sie zosta³ rozwi±zany przyczyna grzania by³ za pó¼no otwierajacy sie termostat wiec go wywali³em i jezdze bez narazie. Nie grzeje sie i pod cisnienia zadnego nie ma w zbiorniku tylko czemu nowy termostat po nie ca³ym miesiacu uzytkowania pad³?? przyjm± zwrot w sklepie albo dadz± drugi...
krzeszak - 2013-01-27, 17:05
kogix napisa³/a: | tylko czemu nowy termostat po nie ca³ym miesiacu uzytkowania pad³?? |
a co to za termostat byl jakiej firmy
kogix napisa³/a: | przyjm± zwrot w sklepie albo dadz± drugi... |
raczej bym na to nie liczy³ chyba ze masz znajomego
Pawe³ J. - 2013-01-27, 17:10
Z termostatami jest loteria, ja dla przyk³adu trafi³em na wahlera, który na starcie minimalnie ju¿ puszcza³, a teraz mam verneta od prawie pó³tora roku i puki co ani kropelki nie pu¶ci do momentu otwarcia i o dziwo otwiera siê przy dobrej temperaturze.
krzeszak - 2013-01-27, 17:33
Pawe³ J. napisa³/a: | Z termostatami jest loteria, |
no dok³adnie...niestety nawet ju¿ z oryginalnym tak potrafi byæ
Pawe³ J. - 2013-01-27, 17:36
Najlepiej zagadaæ ze sprzedawc± i braæ na próbê, potem w garnek wody z termometrem i podgrzewaæ i w tedy wyjdzie kiedy siê otworzy i czy siê do koñca domyka.....chod¼ i tak nikt nie da pewno¶ci, ¿e w aucie pochodzi wiêcej jak tydzieñ.
kogix - 2013-01-28, 08:59
chcia³em nie bawic sie wanioche jakas za 20 z³ i kupi³em WAHLERA najdrozszy jaki by³ kosztowa³ ko³o 40 z³ tymbardziej ze stary tez byl tej firmy i na forum tez go polecali wiec tym sie zasugerowa³em no w sumie pierwszy raz mi sie przypadek taki zrobi³ wczesniejsze termostaty przepuszcza³y i nie dogrzewa³ :/ ok pojade zapytam i jak bedzie mozliwosc odmienie go bo innej opcji nie ma za³oze nowy i napisze co sie dzieje po wymianie
pablomed - 2013-01-29, 21:51
kogix, czest± pomy³k± jest odwrotne za³o¿enie paska na pompê, da siê go za³o¿yæ od góry wiele osób t± pomy³ke robi i wówczas niema dobrego kr±¿en ia p³ynu. Pasek ma i¶æ pod kó³kiem pompy wody nie nad. Upewnij siê czy jest ok.
kogix - 2013-01-30, 10:18
Pasek jest i by³ za³o¿ony od do³u kó³ka pompy ale znów jest problem i gotuje siê, a wygl±da to tak jak je¿d¿ê normalnie spokojnie do 100 km/h wszystko jest ok ale jak jadê do¶æ ¿wawo po lekkim przeci±gniêciu na biegach i wy¿szych prêdko¶ciach no auto zagrzewa siê na odcinku 8km i wywala p³yn zaznaczam tak jak wcze¶niej ¿e wywali³em termostat i je¿d¿ê bez niego wiêc obieg od pocz±tku do koñca jest pe³ny, ch³odnica przys³oniêta by ogrzewanie by³o i wydajê mi sie ¿ê nie powinno mieæ miejsce zagotowania p³ynu bo ch³odnica ca³y czas ch³odzi ciecz jak nie przez napór powietrza to wentylator siê za³±cza chyba ze nie nadarza go w krótkim czasie sch³odziæ .... jak Wy to widzicie bo w tym momencie ju¿ g³upi jestem ...
tom cio - 2013-01-30, 16:00
Ch³odnicê masz ca³± zas³oniêt±? Spróbuj wyj±æ zas³onkê i sprawd¼ to chwila a mo¿e pomóc w diagnozie.
Kruchy69 - 2013-01-31, 16:08
Oj to wychodzi na to ze pompa wody pad³a... :/
kogix - 2013-02-04, 11:25
tak ca³a mia³em ale odetka³em 1/4 ¿eby wentylator mia³ z czego sazysaæ powietrze i jest ok narazie nie gotuje sie a przysz³e dni pokaza jak bedzie
|
|