Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - kierownica...

Waldek - 2007-05-16, 20:06
Temat postu: kierownica...
Od 2 dni "coś się podziało" z układem kierowniczym a mianowicie kierownica mi lekko "chodzi" tzn mogę ją przyciągnąć do siebie i wepchnąć spowrotem. Jest to minimalny ruch ale jednak jest i przy "wpychaniu" stuka. Co to może być wg Was??
Sprawdzałem śrubę na kierownicy ale nie jest poluzowana.

theority - 2007-05-16, 22:08

No to ja zadam też pytanie w tym temacie. Mam tak samo jak Waldek z tym że jeszcze przy jeździe kierownica mi dyga no nie wiem jak opisać, trzęsie sie. I o co chodzi ?
Szycha... - 2007-05-16, 23:43

witam
może to być krzyżak który znajduje się u dołu przed komprą silnikową,
a jeżeli chodzi o drgania w czasie jazy mogą to być drążki reakcyjne
pozdrawiam szycha...

MAPET - 2007-05-17, 00:47

dokladnie po 1 srpawdz krzyzak jest na dole tuz przy pedalach...

theority ale ci ab boki drga czy jak?

moze byc kilka rzeczy
babel na oponie
koncowiki drazkow
itd...

theority - 2007-05-17, 07:24

Cytat:
theority ale ci ab boki drga czy jak?

niop, na boki, lewo prawo.

MAPET - 2007-05-17, 08:09

obstawiam co na oponie.. bulwa itp lub luz na koncówkach drążków kierowniczych...
theority - 2007-05-17, 15:11

MAPET napisał/a:
obstawiam co na oponie.. bulwa itp lub luz na koncówkach drążków kierowniczych...

ok, obczaję opony a później wjadę na kanał ;) Dzięki :OK:

spyro - 2007-05-17, 18:25

Po pierwsze sprawdź oponki. Wcześniej jak miałem tak mocno czułe wspomaganie nie czułem walniętej opony, przez t poszły drążki końcówki i maglownica. Także szybciutko opony na wyważarkę i będziesz wiedział...

To co pisze Mapet bym sprawdził plus jak najszybciej maglownicę, bo to może być jej koniec...

pete - 2007-05-23, 13:23

witam, skoro tpo temat o kierownicy to się dołączę, czy można zdjąć kierownicę i przekręcić ją o kilka ząbków żeby siedziała prosto podczas jazdy, czy można ją wyprostowac tylko przy okazji ustawiania zbieżności? Za każdym razem przy ustawianiu zbieżności coś spieprzą i jeżdże ze sręconą kierownicą...
spyro - 2007-05-23, 13:28

pete, jasne że można, zobacz moją ostatnią poradę na temat wymiany nagrzewnicy masz w niej krok po kroku wytłumaczone jak zdjąć kierownicę. Wystarczy ją potem założyć o parę ząbków drugą stronę i będziesz miał prosto, choć jest to metoda prób i błędów, czyli najlepiej wolno jadąc patrzeć, jak krzywo stanąć na poboczu obrócić o jeden ząbek i tak do skutku.

PORADA KLIK!!

pete - 2007-05-23, 13:32

dzięki spyro, btw, z tą nagrzewnicą to daleś prawdziwy popis!!!
spyro - 2007-05-24, 10:23

Dzięki :burak: Zadziałaj z kierownicą sobie na spokojnie, bo wiem jak mnie irytowało kiedyś jak miałem krzywo założoną kiere przez mechaniora...
pete - 2007-05-25, 09:39

zgadza się, za każdym razem jak ustawiałem zbiezność mówilem zeby ustawili prosto kieronice i zawsze ale to zawsze ustawili krzywo, inna sprawa, że gdy mi ściągało auto w lewo (wina opon) to musialem kontrować i kiera była prosto hehe