Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Tuning - 1.8 90KM ABS

snd - 2013-03-06, 19:42
Temat postu: 1.8 90KM ABS
Witam, posiadam Vento rok 1994 z silnikiem benzynowym 1.8 90KM ABS, przejrzałem forum i z tego co tam widziałem nie bardzo da rade podnieść jego moc, ale chciałbym żeby miał te 90 KM, bo po tylu latach na pewno jest ich mniej, można coś zrobić w tym kierunku?
Kruchy69 - 2013-03-06, 19:46

Po pierwsze, wypadałoby sie przywitac. ;)
Po drugie, jedyne co Cie ratuje to kapitalny remont silnika. Jesli chcesz podnieśc moć to poszukaj tłoków na najwyzszy szlif i zrób taki w bloku, wtedy jego pojemnosc skokowa sie zmieni. Mozesz tez zmienić wałek od 2e, bo podobno też cos daje. Ale czy to wszystko jest warte świeczki...?

snd - 2013-03-06, 19:50

Nie, właśnie nie chce zwiększać mocy, chciałbym osiągnąć te 90 koni, które miał w latach świetności, kapitalny remont całego silnika to jedyne wyjście ?
Paweł J. - 2013-03-06, 20:07

1.8 to niby prosty silnik, ale po sobie widzę, że traci na mocy jak mu coś nie pasuje....tzn stare świece, filtry i tego typu serwisowe sprawy. Jeśli silnik nie jest zajechany to zadbaj o serwis i sprawdź czy nie masz zaciętego termostatu sterującego ciepłym/zimnym powietrzem do dolotu.....możesz tez odłączyć odmę gdyż dmucha ciepłym powietrzem do dolotu. Mi silnik ciągnie tylko zimne powietrze i teraz ma odłączoną odmę i powiem szczerze, że nie jest źle....tzn jakiegoś szalu nie ma, ale nie mam także powodów do marudzenia, chodź tutaj zapewne punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia. ;)