Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - VW Vento 1.9 TD by shranz

shranz - 2013-03-08, 23:12
Temat postu: VW Vento 1.9 TD by shranz
Witam wszystkich forumowiczów :D od wczoraj jestem (chyba) szczesliwym posiadaczem VW Vento 1.9 TD 75KM z 95roku.

Z wyposażenia mam

-elektryczna szyba od kierowcy ;D
-wspomaganie kierownicy
-szyberdach

i to na tyle :)

Jak zrobi sie cieplej trzeba będzie jakieś tam małe bąbelki pokasować i zaprawki porobić :)

Do Naprawy :

-simerbloki
-pompa wtryskowa (podobno tulejka koszt naprawy 150zł)
-i hmm? klocki jakis spręzynek nie mają i stukają na dołkach

Mam tylko jedne zdjęcie z dziś z rana jak jeszcze był brudny :P teraz pada snieg ale jak sie uda to jutro porobię więcej zdjęć jesli nie napada tego śniegu od groma..

hrubek18 - 2013-03-08, 23:26

Witamy na forum :hejka:
shranz napisał/a:
-elektryczna szyba od kierowcy ;D

od pasażera nie działa?czy ktoś tylko od kierowcy założył :diabełek:
kolorek policyjny kolejny na forum :D
widać że chyba zadbane autko ;) oby służył jak najdłużej :)
co do sprężynek na klockach tam ich nie ma,są takie blaszki http://www.walbro.pl/imgparts/18/18245.jpg
koszt za 4 sztuki czyli na dwa koła to jakieś 10-15zł mam to samo u siebie i długo nie wytrzymują u mnie :( ale mam patent jak zaczynają dzwonić rozebrać i powyginać blaszki i będzie gitara :]

pawel39106 - 2013-03-08, 23:43

hrubek18 napisał/a:
widać że chyba zadbane autko ;)

Po czym to zauważyłeś? :poklon:
shranz, Umyj brudasa i wrzuć ładniejsze zdjęcia ;)
Kolor jak przy moim, jak się postarasz to da się go "wybłyszczyć" :)

wojtas83 - 2013-03-08, 23:48

Kolejne vento w rodzinie, pogratulować zakupu :oklaski:
hrubek18 - 2013-03-09, 00:07

pawel39106, widać że progi jeszcze ładne bynajmniej z wieszku,na błotnikach nie widać rudej z tyłu na nadkolach też nie widać ;) tylko Ciekawe jak podłoga i reszta :) poczekamy na lepsze zdjęcia
pawel39106 - 2013-03-09, 00:13

hrubek18 napisał/a:
pawel39106, widać że progi jeszcze ładne bynajmniej z wieszku,na błotnikach nie widać rudej z tyłu na nadkolach też nie widać ;)

Nie widać bo jedno błoto na nich :hahaha:
hrubek18 napisał/a:
poczekamy na lepsze zdjęcia

o własnie ;)

corek - 2013-03-09, 09:20

Gratki w dokonaniu słusznego wyboru :oklaski: powodzenia w modach i zapraszamy na spoty Grupy Mazowieckiej .pozdro.
shranz - 2013-03-09, 09:22

Felga niestety nie bedzie moja , 17' do sprzedania za 650 bez opon :)

I stare zdjecie jeszcze ze 2 miesiace temu jak jeszcze był kolegi i wystawiany na sprzedasz byl ;p

Czekam az troche zejdzie z niego zamarznięty śnieg i zrobię ładne zdj jak sie uda dzis :)

qbas190 - 2013-03-09, 10:47

Witam na forum, też miałem takie kołpaki ale mi zajomali :(
Kruchy69 - 2013-03-09, 10:54

Moje pierwsze Vento miało taki kolor. :D Zastanawia mnie tylko ta 1/4 elektryki. Czemu jest tylko jedna elektryczna szyba?
Matej29 - 2013-03-09, 11:29

Powitać następne Vento :hejka:
Powodzenia w Modach, no i niech długo służy :P

shranz - 2013-03-09, 17:50

Kruchy69 napisał/a:
Moje pierwsze Vento miało taki kolor. :D Zastanawia mnie tylko ta 1/4 elektryki. Czemu jest tylko jedna elektryczna szyba?

Podobno spalił sie silniczek z prawej strony a ze troche to drogi sprzęt ktoś wstawił boczek na korbke i tak zostawił a boczek dodał do samochodu w razie gdyby ktos chciał to sobie naprawic :)

Kurcze bede musial chyba dokupić sobie jakiś dywan do bagaznika bo ten stary dywanik został wyrzucony bo ropą sie zalał :/

Kruchy69 - 2013-03-09, 18:40

Ja mam dywan, czarny, tylko musiałbys go wyprać bo jest cały w syfie. :/ ale nie jest niczym zalany, poza woda i kurzem. A odnosnie szyby, to w dziale Giełda napewno kupisz caly mechanizm, za małe pieniądze, tylko musisz obserwować. ;)
shranz - 2013-03-10, 16:20

Kurde jednak blaszki są na miejscu a dzwoni mi cos w tych kołach... Czy amortyzatory z przodu powinny pod maską mieć tak jakby taki luz z 3cm? ze są jakby te poduszki wyzej?
Kruchy69 - 2013-03-10, 18:13

A to nie tulejki na wahaczach? Bo jesli przy hamowaniu to moga być tez tulejki na wahaczach, w skodzinie tak miałem. A odnosnie tego luzu, to ciut za duzy :/
Bimber - 2013-03-10, 18:19

Witam powoli ogarniesz Ventyla i będzie cacy. Jakieś plany masz co do niego?
Paweł J. - 2013-03-10, 19:46

shranz, to że masz blaszki na miejscu o niczym nie świadczy....byc może sa wytłuczone. Jeśli jedziesz na nierównościach i słyszysz dzwonienie a nagle delikatnie przycisniesz hamulec i dzwięc ustaje-na 100% blaszki.
Luqua - 2013-03-10, 20:29

Zrób mu jakieś ciekawsze fotky. Ogólnie względny ale bez szau. Koło jakieś i na dól z nim hyhy :P
shranz - 2013-03-10, 21:45

Ooo nie , gleba nie na moje tereny po za tym nie lubie bardzo niskich samochodów :P Zdjęcia mam byle jakie na tel zrobione ale to po tym śniegu to i sie ufajdolił wiec brudnych wstawiać już nie będę. Samochód bez szału ale chcialem te Vento bo jezdzilem Uno sypiącym sie od podłogi po zawieszenie i w ogóle... Ogarnąć musze pompe wtryskową tylko bo spalanie nie wyglada ciekawe ze na 25 litrach miec przed czerwonymi kreskami na ostatniej białej przy zrobionych 140km...

A plany to jedynie ogarnięcie tego samochodu do normalnych obrotów i spalania czyli ta pompa wtryskowa,zawieszenie i blacharka i jezdzić jezdzić i jezdzić :) no i ewentualnie dorzucić w drugie drzwi szybe elektryczną :)

Luqua - 2013-03-10, 22:18

Jeśli dostaniesz maile z wiadomości o tym, że Luqua dodał Cię do listy ignorowanych to sorry. Nie raz zamiast cytowania wcisnąłem ignorowanie. Ale spoko wszystko odkręciłem. Do innych użytkowników - mail tej samej treści wrzućcie do kosza. Nikogo nie ignoruję choć byście mnie ogniem żywym przypalali hehe.
shranz napisał/a:
Ooo nie , gleba nie na moje tereny

Czas najwyższy rozważyć kupno UAZa. Vento kiepsko znosi teren. :P
shranz napisał/a:

po za tym nie lubię bardzo niskich samochodów :P

Wklep w googlach frazę Vento tuning i zmienisz zdanie. Podejrzewam, że wpisywałeś to nie raz nie dwa i z jakiś bliżej nieokreślonych powodów, bądź z powodu opisanego przeze mnie w zdaniu wyżej (UAZ) nie możesz sobie na to pozwolić, ale nie ściemniaj, że zglebowany Ventyl leży lepiej niż w kozie.
shranz napisał/a:
Zdjęcia mam byle jakie na tel zrobione ale to po tym śniegu to i sie ufajdolił wiec brudnych wstawiać już nie będę.

Jaki masz tel?
Znajdź ciekawe miejsce i do każdego smartfona dorzucasz aplikacje cam360 ,która robi cuda.
shranz napisał/a:
Samochód bez szału ale chcialem te Vento bo jezdzilem Uno sypiącym sie od podłogi po zawieszenie i w ogóle...

Nie płacz. Poza tym Vento to nie Audi. Też rdzewieje.
shranz napisał/a:
Ogarnąć musze pompe wtryskową tylko bo spalanie nie wygląda ciekawe ze na 25 litrach miec przed czerwonymi kreskami na ostatniej białej przy zrobionych 140km...

Nie mam pojęcia o co chodzi z tymi kreskami. Aktualnie jestem w stopniu znaczącym odurzony alkoholem. Temat pompy to temat rzeka.

shranz napisał/a:
A plany to jedynie ogarnięcie tego samochodu do normalnych obrotów i spalania czyli ta pompa wtryskowa,zawieszenie i blacharka i jezdzić jezdzić i jezdzić :) no i ewentualnie dorzucić w drugie drzwi szybe elektryczną :)

Garnij i ogarniaj. Ventyl to czasem niewdzięczny wóz, ale wszelkie inwestycje w niego, to inwestycje dobre.
Pozdrawiam ;)

shranz - 2013-03-11, 10:19

Widziałem Vento na glebie owszem, ale tak jak mówie nie na mój portfel to i nie praktyczne dla mnie bo mam ładne tereny w sensie drogi polne jadąc nad wode nad Narew itp ;) no

Może i Vento rdzewieje ale nie tak jak tam te moje Uno :D W tym wielkiej tragedii nie mam.

Nokia E52 wiec raczej takiego czegos nie wgram, ale mówie zrobi się ładna pogoda to powrzucam ładne zdjęcia czystego samochodu :)

Chodzi mi o to z tymi strzalkami ze mialem tyle paliwa lekko ponad pół zbiornika a mam tyle :P a zrobiłem zaledwie 140km

I czy jest własnie do tej pompy jakiś zestaw naprawczy?

Kruchy69 - 2013-03-11, 11:04

http://forum.vwvento.org/...95c88317#248289
łap! ;) pompa za 7 dyszek. ;)

shranz - 2013-03-11, 11:36

Oooo dzięki mordeczko napisalem pw zobaczymy co i jak z tą pompką :) )

Bo obdzwoniłem pompiarzy na warszawie to krzyczeli za regeneracje 1000zł wiec oszaleli chyba... moja pompa jest sprawna przeciez tylko niskich obrotów nie ma stałych bo ta tulejka sie wydarła no i cieknie ropa... :/

pawel39106 - 2013-03-11, 13:24

shranz napisał/a:
Chodzi mi o to z tymi strzalkami ze mialem tyle paliwa lekko ponad pół zbiornika a mam tyle

Może auto krzywo stało jak patrzyłeś na wskaźnik.

Kruchy69 - 2013-03-11, 13:41

no ale jak cieknie z niej, to pewnie wiecej paliwa ona gubi, niz wtryskuje :D
shranz - 2013-03-11, 14:40

Nie no gdzie tam, prosto stał :) no gubi gubi bo czasem az sie dymi z pod maski bo ta ropa kapie na silnik i tam wyparowywuje :P Kruchy69 a jak z tym dywanikiem? znalazles :) ) :P

Jak spalanie wygląda w 1.9 TD 75km? ile to palić powinno mniej więcej?

szefuniopaslek - 2013-03-11, 14:57

shranz, mój 1.9TD do 90-100 przy lekkiej nodze palił gdzieś około 5l nawet potrafił niżej zejść (tak przypuszczam bo nie pokazywało mi ile pali) ale tak na oko po przeliczeniach.
Przy ciężkiej nodze gdzieś max 7.
A Miasto z 7 to max.

shranz - 2013-03-11, 19:03

No ja max do tych 2,5tys obrotów staram sie jezdzic wiec chyba normalnie a spalanie w granicach 9L...
szefuniopaslek - 2013-03-11, 19:07

te 9l to w trasie? mieście ? jak starałem się jeździć oszczędnie to 2tyś i zmiana biegu :)
shranz - 2013-03-11, 20:37

hmm bardziej wioska teraz z 40 km trasy wiec takie jeżdzenie w kółko od sklepu do sklepu zero korków
szefuniopaslek - 2013-03-11, 22:37

To i tak coś duże spalanie... przy lekkiej nodze nie powinien tyle palić... ja daję max 7l jak na ten silnik..
Misieq69 - 2013-03-11, 23:41

w moim przy 4 osobach w środku i załadowanej przyczepce od busa (wystawała nad auto, 'oplandeczona') palił jakieś ~6l/100km. trasa rzeszów - poznań. głównie autostrada, ale po dojechaniu na miejsce troche miasta zachaczyło. 9l to troche dużo, przynajmniej tak mi sie wydaje.
shranz - 2013-03-11, 23:56

No ta pompa cieknie więc widocznie jednak duzo przez np godzine czasu może ubyć tego paliwa... im większe obroty tym więcej tam leci...dlatego próbuje jak najmniejsze mieć i nawet przy 2tys obr zmieniam biegi
shranz - 2013-03-12, 14:32

A takie jedno wam pokaże jeszcze :P

shranz - 2013-03-13, 19:11

A kit wrzuce zdjęcia i w zimowej zaśnieżonej i brudnej scenerii :P

A to moj pierwszy samochód Nissan Sunny :D A drugi Uniaczek ;D

No i teraz mam nadzieje ze Vento pojeździ u mnie najdłużej. Kazdy samochód mialem od stycznia do marca czyli po rok dwa i pół miesiaca :D

Jutro lub w środę przychodzi pompa wtryskowa znaleziona na allegro z gwarancją rozruchową .. Miejmy nadzieje ze nie bedzię z nią problemów.

A przy okazji dziś z ojcem naprawilśmy przy silniku brak jednej mocującej śruby w okolicach rozrusznika taka dłuzsza ok 15cm trzymało sie na jednej przez co silnik bardzo mocno drżał. Po przykręceniu nowej śruby silnik jak i grill lampy juz nie drżą tak bardzo mocno nawet można powiedzieć ze wszystko ustało nawet na tych bardzo niskich obrotach.

shranz - 2013-03-14, 12:44

Ładna pogoda w cieniu tylko -2 zabrałem sie za te blaszki przy klockach z przodu :)

ok. godzinki pracy z przejażdzką zobaczyć czy nie dzwoni ;) najpierw jedno koło i przyjażdzka potem drugie i przejazdzka róznica była. Teraz tylko prawa sworzeń puka bo guma zerwana wiec slychac i tulejki prawdopodobnie w dwóch wachaczach , ale bardzo lekko.

I mam pytanie też macie taki luz na zaciskach?? Tyle ze nie dzwoni teraz bo może dlatego ze nasmarowane blaszki?

Czy jak sie dosunie to tylko nie ma?

Andrzej Akier - 2013-03-17, 13:47

Witam kolegę pozdrawiam :hejka: i powodzenia w modach i jak będziesz jeździł po Wyszkowie to dawaj info to się spotkamy :papa:
shranz - 2013-03-18, 21:20

Pewnie w weekend bede :P

A dziś przytrafiła mi się nie miła niespodzianka..Zamknąłem wczoraj zamek na kluczyk i dzis odziwo i klamka i zamek sie popsuła a cały tydzien wszystko chodziło dobrze :< przy próbie otwarcia bardzo po zdzierałem tapicerke ze schowka i musialem szukać nowego.. Na szczęscie pojechalem na Strażacką(meega wielki złom) na Warszawe i znalazłem Golfa III ( 3D autumat nawet ;D ) bez klamki za 20zł kupiłem :) ) a przy okazji znalazłem dywan do bagażnika za 10zł :) tak więc czekam tylko na klamke od muchomorka i wszystko wróci do normy :)

shranz - 2013-03-20, 13:47

Ciach bajera ! Naprawione :) macie jakieś pomysły na zaślepke zamka? :)

Kruchy69 - 2013-03-20, 16:43

A co z zamkiem? To nie jest oryginalna klamka?
shranz - 2013-03-20, 17:20

To jest klamka od Muchomorka za co mu bardzo dziękuję :) dziś dostałem właśnie od niego przesyłke z klamka i folia . Zamek z nerwów też podziabałem i po pozwalałem od strony kluczyka ze już nie chciałem go wsadzać.

A to efekt na kierunkach :)

czarnysauber - 2013-03-20, 17:41

Jasna jakaś ta folia
shranz - 2013-03-20, 17:53

Czy ja wiem czy jasna?

czarnysauber - 2013-03-20, 19:58

Zobaczymy efekt na samoczodzie ,teraz moze tak sie wydaje przy silnym swietle ;)
shranz - 2013-03-21, 13:06

Tak to wygląda

vwkrzysio - 2013-03-21, 13:08

shranz napisał/a:
macie jakieś pomysły na zaślepke zamka?

huba buba :diabełek:

shranz - 2013-03-24, 11:54

Poczyściłem jeden halogen bo jak chyba było widać na pierwszych zdj był zawalony syfem bo z tyłu ma dziure ;) :P

No i ogólna sesja po myciu samochodu :)

Luqua - 2013-03-24, 14:54

Kombinuj jakiś grubszy hokej. Ogólnie spox :faja:
muchomorek165 - 2013-03-24, 15:21

Witam fajne Vento. Widzę se Klamka i Folia się przydały . Jak coś mam więcej klamek :P Folia to ORACEL do przyciemniania lamp. Powodzonka i do zobaczenia niedługo
Paweł_R - 2013-03-24, 15:26

Widać, że kolego dbasz o auto, oby tak dalej :oklaski: Kierunek już masz ściemniony to jeszcze przydałoby się przyciemnić tylnie lampki, ewentualnie zakupić oryginalne ciemne i byłoby :OK:
shranz - 2013-03-25, 14:20

Mam to w planach tylko mam obawy zeby policja mi dowodu czasem nie zabrała...? bo jednak ta folia jest ciemna troche bardzo.. co o tym myslicie?
pawel66600 - 2013-03-25, 14:39

Sam pasek pomarańczowy oklej a dół czerwony zostaw jak jest, nie będą się czepiać jak ładnie to będzie zrobione :)
shranz - 2013-03-25, 14:43

No wiem wiem, czyli jak tylko pomarańczowe zakleje to się nie czepną :) ok.. ma ma ktoś zrobione w folii i może pokazac jak to wyszło? :P
hrubek18 - 2013-03-25, 15:18

shranz, ja mam w klapie zrobione czarnym sprayem
zobacz jak u mnie wygląda tylko gdzie wsteczny, jest białe pole to zakleiłem taśmą bo jak pryśniesz całe to nic nie będzie widać ;) jechał ostatnio za mną radiowóz i nic :)

shranz - 2013-03-25, 15:32

Właśnie sprayem nie chce się bawić, bo za mocno psiuknie się to będzie ciemnej no i jak coś gdyby policja miała się już przyczepić to folie można zerwać :)
szefuniopaslek - 2013-03-25, 15:36

hrubek18 - 2013-03-25, 15:50

shranz, zawsze możesz powiedzieć że kupiłeś takie i nie wiedziałeś że tak nie można :diabeł:
shranz - 2013-03-25, 19:22

Dla nich to nie zawsze się liczy więc wiesz :D

dzięki za foto szefuniopaslek :)

i te spalanie musze ogarnąć bo to nie jest w porządku coś... Jak coś temat w Mam Problem diesel

Kruchy69 - 2013-03-26, 23:11

oklej folia, w razie kontroli, oderwiesz i po sprawie. ;)
shranz - 2013-03-27, 00:15

No i znowu blaszki zaczeły dzwonić... co jest z tym???
hrubek18 - 2013-03-27, 05:57

shranz, mam to samo tylko u mnie drogi wyglądają,raczej nie wyglądają :evil: same doły jak spotkasz asfalt to cud :P i się wybijają na dołach :) ewentualnie spotkałem się z czymś takim że klocki miały za duży otwór ten gdzie chodzą po zacisku i też dzwoniło :(
shranz - 2013-03-27, 09:50

No właśnie masz wyżej zdj jaki luz mam, a może jak je znów nasmaruje to przejdzie?
Kruchy69 - 2013-03-27, 15:13

http://www.youtube.com/watch?v=B6bLJnSAlDY
shranz, ale chyba az tak nie kopci, nie? :D

shranz - 2013-03-27, 16:08

Aż tak to nie lecz w lusterkach widać ze czarny dym się unosi póki coś tam się nie załączy i idzie normalnie
Misieq69 - 2013-03-28, 12:54

Kruchy69 napisał/a:
http://www.youtube.com/watch?v=B6bLJnSAlDY
shranz, ale chyba az tak nie kopci, nie? :D

hahah, mój tak kopcił jak padł wąż od turbiny. na CB myśleli, że robie zasłone dymną w razie niebieskich :D

shranz - 2013-04-02, 22:26

Blaszki ogarnąłem ;D stare po obcinałem po bokach i wcisnąłem za nowe :D lux cisza znów :)

Chyba znów mnie czeka wymiana turbiny, bo ta co kolega kupił chyba już tez siada :/ ...

Dziś wymienona uszczelka pod pokrywą i przegwintowane dwie zewnętrzne śruby i już nic nie cieknie silniczek umyłem i jest ładnie czysto :)

Aaaaa i znalazłem dziś nowe amorki Monroe za 2szt 100zł :) po prostu nie doczekały montazu :)

shranz - 2013-04-05, 14:33

Doleciała jedna żarówka halogenowa z prawej strony jako tako świeci :)

I postojówka też z prawej strony :)

Gorzej z lewym halogenem bo cały tylni uchwyt jest urwany... wiec nawet nie ma pod co się podpiąć...

A dłubiąc znów przy pompie prawdopodobnie były odwrotnie podpięte kable...
Bo teraz ssanie widać że się zalącza czyli jak silnik stygnie linka sie naciąga

muchomorek165 - 2013-04-05, 21:29

Nie mów że nic nie popsułeś dziś ?:P I kto miał rację oczywiście przez skromność nie będę nic mówił. Fajnie że coś ogarnąłeś, poprzedni właściciel z tego co widziałem sporo głupich pomysłów miał.

Oby tak dalej do przodu, dbaj a autko sie odwdzięczy bezawaryjna pracą. Moje jak zacząłem od niego dbać nie psuje się juz 3 miechy a tak zawsze coś się działo.
Tylko się zastanawiam co mnie taniej wychodziło modzenie czy naprawy :faja:

shranz - 2013-04-13, 19:36

Dziś wymieniłem sobie sworzeń wahacza po prawej stronie i wkręciłem DWIE brakujące śruby przy pompie od wspomagania xD nie wiem jakim cudem to wyleciało... jedną dokręciłem jeszcze bo juz brakowało ze 2cm żeby wypadła a jedną urwałem, bo za mocno chcialem dokrecić xD

A i spotkałem poprzedniego właściciela tego jeszcze przed kolegą, i potwierdziły się nasze domysły że silnik był przekladany bo siedział zwykły 1.9 D ;) )

shranz - 2013-04-18, 14:19

Wymiana BOOST PINA którego wysłał mi muchomorek165, przebiegła pomyślnie 5 min roboty i jazda ! Samochód zbiera się już od 2100obr/min ! Jest mega różnica! Bardzo kopcił, więc dawke przykręciłem az o 12H ! teraz kopci mniej ale dalej kopci tylko ze na bardziej niebieskawo juz nie na tak czarno-szaro. DZIEKI WIELKIE muchomorek165,
shranz - 2013-06-10, 20:12

SPRZEDANE ! :) Zostały mi tylko kołpaki i stara pompa wtryskowa w częsciach, pompa wody i wahlera termostat :D
v3n70 - 2013-06-10, 20:21

sprzedałeś Ventylka? :(
shranz - 2013-06-10, 21:10

Można powiedzieć ze wreszcie tak bo stał juz ze 3tyg nie jeżdzony bo kupiłem Nissana Primere P11 2.0 TD :>