|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - Momenty dokrecania wszystkich ¶rub MK4
Kruchy69 - 2013-03-19, 19:37 Temat postu: Momenty dokrecania wszystkich ¶rub MK4 Pisałem już w SB, ale nie dostałem odpowiedzi.
Tak wiec, potrzebuje jakiego¶ info na temat tego, z jaka sila dokrecać wszyskie ¶r€by w i do okoła silnika w Golfie MK4 z silnikiem 1.4 16V AKQ.
W razie pytań, napisze jeszcze ze jest z roku 2000, ma moc 75KM, siedzenia kubełkowe oraz srebrny kolor.
pawelvw - 2013-03-19, 20:40
nie jestem pewien, ale chyba po przekatnej do ¶rodka silnika dokreca się zawsze takie ¶ruby i najlepiej kluczem dynamometrycznym, a ile NM to już ci nie powiem no ale niech sie wypowiedz± ci co s± bardziej zorientowani w tym temacie
Kruchy69 - 2013-03-19, 21:21
NIeee, od ¶rodka do zewnatrz, zeby naprezenia sie rozchodziły, a nie zchodziły. Potrzebuje tylko mementów, reszte wiem, bo to nie pierwszy kapitalny remont silnika w moim zyciu. Najwazniejsze to głowica i stopy korbowodów. Bo znalzłem, ze
Stopa:
1. 30Nm
2. 90*
Głowica:
1. 40Nm
2. 60Nm
3. 90*
4. 90*
I to mnie niepokoi. Gdy próbowałem dokrecic taka siła to ¶ruba zaczeła sie ciagnac (mowa o stopie), potem wyczytałem, ze kazdorazwe dokrecanie to musi być nowa sruba. Zamówiłem w ASo bo nigdzie indziej nie mozna dostać, alde dalej mnie to martwi, ze to może rzczywscie za mocno. Ale siła musi byc odpowiednia, bo za lekko, to panewke moze obrobić, bo tuttaj sa bez zamków.
A odnosnie głowicy, to takie saem momenty były a audi 80 w 1.8 czy chociażby w venciaku. Nie byłoby tu nic dziwnego, gdyby nie to ze tu jest aluminiowy blok, a w 1.8 żeliwny, do tego w Vento jest szpilka 10, albo nawet 11, a tutaj 9mm, wiec wydaje mi sie zbyt duz± siła. Jakby ktos na biegu mógł mi to sprawdzic w jakim¶ KTSie, albo czym¶.
Kruchy69 - 2013-03-19, 23:25
Up!
|
|