|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - WYPADEK przypadek , Wycena szkody
shranz - 2013-04-19, 21:51 Temat postu: WYPADEK przypadek , Wycena szkody A więc dziś o godzinie 19:05 zostałem trafiony w prawy tyłeczek mojej Venciny...
Napisaliśmy oświadczenie z winy dziewczyny z Opla Vectry którym nie ustąpiła pierszeństwa jadącej Renówce prawym pasem poczym wytrąciła Renówke i kierowca stracił panowanie nad autem i w poślizgu uderzył w mój tył..
Jaki koszt naprawy/o jakie pieniądze starać się od ubezpieczalni(LINK 4)
muchomorek165 - 2013-04-19, 22:44
Tuning Ci się nie udał
A tak poważnie malowanie jednego elementu 350zł tak około
Lampy już lecą, zderzak około 50-100zł jak się uda klapa 70-150zł jak się uda gdzieś zdobyć. Prawy błotnik z wymiana i malowaniem na moje oko 450-600zł.
Co do ubezpieczalni ilę się da.
Jedż do jakiegoś blacharza poproś o wycynę
KOSZTY:
1Malowanie każdego elementu
2 Elementy ; klapa, zderzak, błotnik no i lampy oryginalne ( bo to drogie rzeczy są)
3 Montaż
Niech napiszę na kartce postawi pieczątkę i podpis i daj gościowi który przyjedzie wycene robić, mi zawsze to pomagało. Ubezpieczyciel kilka razy się zastanowi zaczym się nie zgodzi z wyceną blacharza. Jednego z HESTI kiedys mialem odwaznego ale zaplacili duzo wiecej niz chialem bo odstawilem na warsztat do znajomej Wtedy co bylo do naprawy w aucie naprawili
arek07 - 2013-04-19, 23:16
będzie pewnie szkoda całkowita czyli wartość naprawy przewyższa wartość pojazdu
ubezpieczalnia powinna ci przesłać kosztorys naprawy wraz z wyceną wartości pojazdu
shranz - 2013-04-20, 00:50
Czyli nie wiadomo ile to może wynieść? No i czy ich kosztorys bedzie na pewno zgadzał się z tym co gdzies ja oddam do mechanika... zebym czasem w plecy nie był?
Co oni mi mogą zaoferować 1000zł ? Czy jak coś mówić ze wstawie samochód do ASO do naprawy?
sztabson - 2013-04-20, 09:19
Dobry.
W gdańsku mam warsztat który specjalizuje się w naprawach bezgotówkowych, i jak kiedyś mieliśmy stłuczkę (co prawda szło z naszego OC) to niczym się nie przejmowaliśmy, dostaliśmy zastępcze auto od nich, a Oni wszystko załatwiali z ubezpieczalnią jak nie polubownie a wiedzieli że mają wygraną sprawę to sądownie, i nawet po 2 latach dostawaliśmy pismo że dostali następną kasę za coś. Więc jak masz jakiś dobry warsztat to niech Tobie wycenią i walczą z ubezpieczalnią.
Czy w ASO zostawić? To jest akurat mniejsze znaczenie dla ubezpieczalni czy ASO czy nie. Dla Ciebie może to być większy problem, bo ostatnio spotkałem się z przypadkiem że nasz klient wstawił samochód do ASO na naprawę (śmieciarka wybiła mu tylnią szybę i wygięła klapę), to by musiał dokładać ze swojej kieszeni bo ubezpieczyciel orzekł szkodę całkowitą a ASO mogło to robić za większą ilość pieniędzy co by dostali. Tak więc musisz się zastanowić co będzie lepiej czy ASO czy warsztat (w niektórych robią lepiej niż w ASO wszystko zależy od ludzi tam pracujących). Na pewno nie bierz gotówki na konto od ubezpieczalni a naprawę bezgotówkową.
shranz - 2013-04-20, 10:18
Mam kolege który ma warsztat i ma takiego pracownika armeńca który bardzo ładnie podobno wszystko robi z tego co go chwalili. Wiec pewnie do niego zaprowadze. I mówisz żeby nie brać gotówki? bo tak i przy okazji by się coś wymieniło
arek07 - 2013-04-20, 10:33
auto zastępcze bezpłatnie przysługuje ci od dnia szkody (w twoim wypadku zbita lampa uniemożliwia jazdę pojazdem) do zakończenia naprawy lub też do ogłoszenia szkody całkowitej jak w twoim przypadku.
Z oc sprawcy możesz naprawiać swój pojazd (np w warsztacie) do kwoty nie przekraczającej wartości pojazdu. Np. jeśli wycenią auto na 3 tys. zł to możesz naprawiać auto do 2.999zł.
shranz - 2013-04-20, 12:54
Niby tak...ale pózniej za zastępczy samochód odpowiadam, więc przeżyje bez niego ... byłem u mechanika to tak popatrzył i powiedział 2tyś.zł ... a za samochód w tym stanie ile mógłbym dostać np na złomie? z 1500zł dostane?
muchomorek165 - 2013-04-20, 23:09
shranz,
Ale kombinujesz
Napraw auto a nie juz sie pzobywasz, a jak juz bedziesz na zlom oddawal daj znac kilka rzeczy mi sie przyda
shranz - 2013-04-21, 09:21
Ale nie opłaca mi się go naprawiać jak tyle naprawa mi wyjdzie, na 100km litr oleju to nie widzi mi się naprawiać silnik
MaxS - 2013-04-21, 12:43
Tak zapytam po za tematem: ten kolorek to przypadkiem nie LA5E ?:)
shranz - 2013-04-21, 18:47
Nie wiem czy za lasem czy przed lasem ale wiem ze niebieski hehe, a tak sero to nie potrzebne mi to było
|
|