Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Piszczące hamulce

biazio - 2013-05-11, 09:08
Temat postu: Piszczące hamulce
Witam mam problem z hamulcami ale do rzeczy, hamulce piszczą po przejechaniu około kilometra ale tylko wtedy gdy nie dotykam pedału hamulca czyli w trakcie jazdy gdy tylko nacisnę pedał hamulca lub skręcę lekko kierownicą przestają piszczeć co mam z tym fantem zrobić, dodam jeszcze że tarcze i klocki były nie dawno wymieniane. Proszę o pomoc i pozdrawiam
czarnysauber - 2013-05-11, 10:03

Pewnie cylinderek nie odbija ,zlokalizuj czy piszczy w obu czy w jednym. Rozbierz wyczyść ,przesmaruj i będzie działać ;)
muchomorek165 - 2013-05-11, 10:05

biazio,

Nasmarować i przestaną piszczeć :P

A tak poważnie klocki i tarcze muszą się ułożyć nowe często piszczą. A jakie kupiłeś tarcze i klocki? Niedawno wymieniane to kiedy? ile już na nich zrobiłeś?

Bo u mnie TOPEX piszczał aż sie skończył :(

A napewno piszcza czy stukają? Bo często stukaja jak blaszek pomiedzy klockami a kopytem nie zalozy sie.

Ponieś auto na lewaru do góry którąś strone i zobacz czy sie lekko kręci jak ciężko to jak kolega wyżej może tłoczek nie odbijać.

Kruchy69 - 2013-05-11, 16:19

tylko jak bd duzo rdzy, to smarowanie nic nie da. ;)
krzeszak - 2013-05-11, 20:25

nie tyle co sam tłoczek ale prowadniki potrafią stanoc i dzieją się dziwne rzeczy klocek od środka potrafi stać w miejscu ,warto sprawdzić czy na śrubach nie ma rantu dobrze przeczyścić i przesmarować pasta do zacisków tulejki i zarzec co jest za gumowymi prowadniczymi , jak je naciskasz maja leka przesuwać sie jeśli stoją trzeba rozbierać i usunąć ze środka rdze przesmarować złożyć(zrdzewaly metal puchnie i napiera na gumkę co skutkuje problemem w przesuwaniu sie tej tulejki w środku) bez nowych gumek sie racz nie obędzie bo nawet jak ci się uda je wyjąć bez uszkodzenia to są wysutane w środku
vwjanekvento - 2013-05-11, 20:35

Dokladnie a wystarczy przy kazdej wymianie prowadnice przesmarowac smarem miedzianym, Ja mam taki smaruje tam gdzie jest mozliwosc zapieczenia sie czegokolwiek, polecam tez do gwintu ;)