Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Problem z Płynem

Lukertus - 2013-05-20, 21:58
Temat postu: Problem z Płynem
Witam:) Moje autko to VW Vento z silnikiem 1.8 GLX + LPG
Mój problem jest następujący:
1 Sprawa:
Gdy silnik jest zimny nic się nie dzieje, Natomiast gdy jest ciepły (pracuje) zaczyna wyciekać płyn. Wyciek znajduje się lekko powyżej filtra oleju. Nie mam pojęcia co może być przyczyną i jak usunąć usterkę. Sprawdzałem: silnik nie pobiera oleju, woda w chłodnicy jest czysta:)
2 Sprawa:
Samochód jak na razie odpalam na gazie (czeka mnie wymiana pompki paliwa). Podczas gdy silnik jest zimny jest ok odpala tylko muszę go podtrzymać na obrotach chwilowo aż się zagrzeje :) Jeżeli jest Ciepły to przeważnie później nie mam problemu z odpalaniem, ale czasem jest tak że nie chce odpalić i wyjściem z tej sytuacji jest popych? Ma ktoś pomysł ?
Dzięki z góry. Pozdrawiam Klubowiczów!

Kruchy69 - 2013-05-20, 22:14

1. Sprawa: Króciec wychodzacy z głowicy. Jest to można powiedziec normalna usterka w naszych autach. I jesli chodzi o moja opinie to najlepiej jest kupic oryginał.
2. To normalne. Poprostu go "zalewa" gazem. Dzieje sie tak czesto gdy ktos ma gaz 2 generacji który sie włacza gdy na benzynie przekroczy sie np. 3 tys obrotów, to odpalisz na bezynie, silnik sie nie rozgrzeje, przełaczysz go na gaz, i zaraz go zgasisz, wtedy gaz sie rozpreza i powoduje ze jest za malo powietrza w mieszance, co powoduje w/w "zalanie". ;)

Lukertus - 2013-05-20, 22:23

Ale silnik jest ciepły, tj. Jeżeli byłby zimny ok, rozumiem, parownik zamarza, ale jeżeli jest rozgrzany? Jeżeli spuszcze olej z reduktora i wymienie filtr gazu to czy da mi to coś ?
Kruchy69 - 2013-05-20, 22:34

przy takiej temperaturze nie zamarznie. Na ciepłym tez mi sie wydaje ze może zalać. Takie jest moje zdanie, ewentualnie moze tez byc problem z WN w silniku. A czy wymiana filtrów itp cos da? W pewnym stopniu na pewno, ale poczekaj na opinie kogos kto bardziej siedzi w gazie i sie na tym zna, bo ja to za wiele na temat gazu Ci nie powiem. ;)
Lukertus - 2013-05-20, 22:41

Dzięki:) Na temat Gazu gadałem z Wujem :) o tak twierdzi, a silników i wgl rozebrał setlki:P ale nie mogę z każdą usterką jeździc do niego :) Pozdrawiam:) Wymienie kruciec.:)
Kruchy69 - 2013-05-20, 22:55

Jeszcze sie tam dokladnie przyjrzyj czo to aby na pewno z pod niego cieknie, ale na 90% to jest to. ;)