|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Kapie na głowę
Waldek - 2007-06-04, 09:06 Temat postu: Kapie na głowę Otórz drodzy koledzy i koleżanki kolejny problem z Ventylem (coś dużo ich mam ostatnio).
Zaczął przeciekać mi szyberek i to dość konkretnie - tym bardziej że ostatnio dość mocno u mnie pada. Przecieka w 4 miejscach niemal dokładnie na przeciw siebie (2 zaznaczone na focie poniżej - 2 po drugiej stronie). Woda wycieka tuż spod szyby więc sądziłem że od góry wlewa się na łączeniu gumy (tej wokół szybki) bo zrobiła się tam ok milimetrowa szczelina. Wypełniłem ją silikonem w sobotę (myślę sobie - po kłopocie), a w niedzielę polało dość mocno i siedzenie pasażera mokre
Mam pytanko (szczególnie do tych z Was którzy rozbierali już szyber): czy można wyciągnąć samą szybę od góry nie demolując podsufitki i reszty mechanizmu szyberka??
Wypatrzyłem tuż pod szybą 4 śrubki w rogach na taki nietypowy (chyba sześciokątny lub więcej) klucz imbusowy. Wygląda na to że mocują one szybę do całego mechanizmu (suwaków w prowadnicach). Czy jeśli je odkręcę to szybka wyjdzie od góry?? Nic się nie pochrzani??
Nie chciałbym rozbierać całości bo to masę roboty a pewno trzeba będzie uszczelnić na nowo całąszybkę w tej gumie która ją otacza.
HELP...
Gavel - 2007-06-04, 09:44
Waldek napisał/a: | czy można wyciągnąć samą szybę od góry nie demolując podsufitki i reszty mechanizmu szyberka?? |
można
tak jak mówisz - szyba trzyma się tylko na tych śrubkach o których piszesz
bez problemu można ją wyjąć bez rozbierania reszty
ale szczerze mówiąc to podejrzewam że klejenie nic nie pomoże - masz prawdopodobnie zapchane kanaliki odprowadzające wodę i dlatego Ci cieknie
marmarmarek - 2007-06-04, 11:48
Gavel napisał/a: | kanaliki odprowadzające wodę i dlatego Ci cieknie |
a ja mowie, ze to problem wlasnie odklejenia sie gumy-tez mialem u siebie i kapalo... no ale u mnie sylikon sytuacje uratowal
Waldek - 2007-06-04, 12:17
Gavel napisał/a: | masz prawdopodobnie zapchane kanaliki odprowadzające wodę i dlatego Ci cieknie |
Kanaliki są drożne na 100% - tego jestem pewien bo sprawdzałem.
A woda wycieka dokładnie spod szyby, a nie gdzieś z boku co by wskazywało na kanalik.
Wina jest więc po stronie gumy - jak pisze marmarmarek
[ Dodano: 2007-06-04, 12:22 ]
marmarmarek odklejałeś całą gumę od szybki i kleiłeś ponownie czy tylko nałożyłeś silikon po wierzchu??
Tak pytam z ciekawości bo zamieżam to od nowa przykleić (o ile da się ściągnąć tą gumę najpierw)...
Gavel - 2007-06-04, 16:01
skoro jesteś pewien na 100% to klej
szybę wyjmiesz bez problemu
yahoo - 2007-06-04, 20:59
najlepiej klejem do szyb
pyza_snk - 2007-06-05, 10:28
mam podobny problem, czy ktoś może mi powiedzieć gdzie dokłądnie są kanaliki odprowadzające wodę??
marmarmarek - 2007-06-05, 15:57
Waldek napisał/a: | marmarmarek odklejałeś całą gumę od szybki i kleiłeś ponownie czy tylko nałożyłeś silikon po wierzchu??
Tak pytam z ciekawości bo zamieżam to od nowa przykleić (o ile da się ściągnąć tą gumę najpierw)... hmmm |
ja dolorzylem silikon od srodka (maksymalnie estetycznie jak to bylo mozliwe-na calym laczeniu sie szyby z guma dookola
spyro - 2007-06-06, 00:49
marmarmarek napisał/a: | a dolorzylem silikon od srodka (maksymalnie estetycznie jak to bylo mozliwe-na calym laczeniu sie szyby z guma dookola |
ale to połowiczne rozwiązane bo zewnątrz się leje a silikon zatrzymuje wewnątrz autka...
marmarmarek - 2007-06-06, 18:29
ani szyba ani guma nie zgnije-a nigdzie indziej nie zatrzymie jak miedzy guma a szyba, bo dalej juz nie przeleci
rav - 2007-06-06, 22:05
pyza_snk napisał/a: | czy ktoś może mi powiedzieć gdzie dokłądnie są kanaliki odprowadzające wodę?? |
W czterech rogach ramy szyberka są takie krućce, na które są pozakładane węże plastikowe, które odprowadzają wodę. Myślę, że żeby sprawdzić drożność, to najlepiej zdjąć podsufitkę, wtedy masz wszystko na widoku. Ale możesz próbować innych sposobów typu polać wodą i patrzyć czy leje się w czterech rogach auta mniej więcej tu gdzie słupki.
yahoo - 2007-06-07, 22:58
przednie kanaliki wychodzą przy przednich słupkach, będzie widac ich końcówki po otwrciu drzwi
tylne mają ujście za kołami tylnymi pod zderzakiem
jeśli chodzi o drożność, to odczep je od ramy szyberka i poprostu przedmuchaj, będziesz wiedział, czy nic nie stanowi oporu w tych odpływach.
|
|