|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Nasze Ventki - Vento u Wikingow
Miksu - 2013-06-20, 18:30 Temat postu: Vento u Wikingow Witam Wszystkich...Mam na imie Miksu (finski odpowiednik Michala) i chcialbym pokazac Wam (chwalic sie jeszcze nie ma czym) moj nowy nabytek, a mianowicie Vento 1,8 AAM z 1995roku. Poza sympatycznym wygladem zewnetrznym, wspomaganiem, elektr.lusterkami, spryskami reflektorow (niestety nie dzialaja ) i grzaniem tylka nie posiada nic wiecej. Kilka dni temu przesiadlem sie z Mondeo Mk2 2,0 GT (pelny wypas) i musze przyznac ze mojego Forda powinni wyzlomowac (takie jest moje zdanie) Vento mile zaskoczylo mnie prostostota konstrukcji i przedewszystkim pojemnoscia bagaznika nie mowiac o wlasciwosciach trakcyjnych, generalnie same plusy dla grupy VAG. Nie chce za duzo zachwalac poniewaz mam go dopiero kilka dni wiec z czasem wyjda wszystkie jego slabe strony, mam nadzieje ze bedzie ich jak najmniej. Ale nie o tym chcialem... Ventka ma przelatane 250 kkm i zobaczymy co powie diagnosta na badaniu technicznym ktore juz niedlugo. Auto wymaga interwencji blacharza i lakiernika, jest sporo miejsc gdzie zaczyna grasowac ruda ,ale dziur jeszcze nie ma poza przednim prawym blotnikiem ktorego przy progu juz prawie nie ma, trzeba rowniez ogarnac elektryke (nie dzialaja spryski swiatel,nie ma oswietlenia konsoli i jeszcze jakies tam duperelki) ...Jak na razie tylko trzy fotki, ale z czasem postaram sie dodac wiecej... A oto moja ventka :
http://img593.imageshack.us/img593/8340/ra2o.jpg
http://img542.imageshack.us/img542/1798/s03l.jpg
http://img811.imageshack.us/img811/3280/iw2z.jpg
Pozdrawiam Wszystkich...
vwjanekvento - 2013-06-20, 19:56
Witamy kolege na naszym forum, dobrze ze vencia wyparla forda Czy jakies modyfikacje beda?
v3n70 - 2013-06-20, 20:37
witaj na forum Ventki nie są nowe, każda ma jakieś rdzawe drobnostki, ale jak zadbasz spokojnie będzie Ci służyć kolejne 18 lat dołączam się do pytania vwjanekvento, jakieś mody w planach?
p.s. nie wiem jak innym, ale mi nie wchodzą fotki..
Miksu - 2013-06-21, 04:10
Musze dokladniej poczytac o wklejaniu fotek, chcialbym miniaturki a nie linki
Co do modow to mam sporo pomyslow od stylizacji po osiagi, ale jak narazie chce zajac sie walka z ruda i ogarnac zawieszenie ,no i zadbac o jego serducho. Mody sa dopiero na czwartym miejscu. Jak pisalem wczesniej ventke mam kilka dni wiec na chwile obecna nic wiecej nie moge powiedziec.
Pozdrawiam...
pawelvw - 2013-06-21, 09:54
u mnie też nie działają foty
czarnysauber - 2013-06-21, 10:06
Witamy na forum kolejna ventka z Finlandii
Czekam również na foty a co do modów to pewnie ogrzewanie postojowe będzie
Miksu - 2013-06-21, 18:28
Poczytalem, sprobowalem i oto efekt... (nie sa to miniatorki o ktore mi chodzilo,ale zawsze lepsze niz linki) przedstawiam Wam moj nowy nabytek:
Pozdrawiam...
pawlik1993 - 2013-06-21, 20:05
Ładne ciekawe co bedzie dalej ;p
v3n70 - 2013-06-21, 22:24
z tylu w pierwszej chwili myślalem, że to mój ladniutki nabytek, troszkę modów by mu się przydalo
Miksu - 2013-06-21, 22:38
Jak narazie autko spisuje sie na medal ,ale to zaledwie kilka dni posiadania. Prosicie o liste modow... hmmm mam sporo pomyslow....po ogarnieciu blacharki,zawieszenia i po niezbednych wymianach w motorku przejde do modzenia, to moje pomysly ktore bede sie staral realizowac w miare mozliwosci czasowych i finansowych, a wiec:
zewnetrzne
-gleba (mysle ze 30/40 wystarczy)
-felgi 16" (jeszcze nie wiem jakie, ale cos napewno znajde)
-ciemne szybki
-tarcze tyl (o ile to mozliwe)
-halogeny i dymione wszystkie blendy
-lotka
-spoiler szyby
wnetrze:
-wymiana (naprawa) oswietlenia
-wymiana kierownicy (na grubsza,obecna jest dla mnie zbyt cienka)
-wymiana foteli przednich (u Was tez siedzi sie tak wysoko)???
-malowanie konsoli (moze bedzie hydrografika) zobaczymy...
silnik:
-moze swap ,ale jeszcze nie wiem... jak narazie wystarcza te 75KM ,ale jak wszyscy wiedza apetyt wzrasta w miare jedzenia wiec... czas pokaze...
to tak z grubsza co chcialbym zrobic ,ale co bedzie to zobaczymy...
Pozdrawiam...
vwjanekvento - 2013-06-21, 23:07
gleba- kup gwint
felgi 16- dobry wybor
ciemne szybki- tego nie rob
tarcze tyl- oczywiscie ze to mozliwe
lotka- bez lotki jest lepiej
spojler szyby- tego tez nie rob
malowanie konsoli- tego to napewno nie rob
v3n70 - 2013-06-21, 23:13
vwjanekvento dobrze mówi, polać mu
czarnysauber - 2013-06-21, 23:43
Spryskiwacze reflektorów działają Fajny bajer
Miksu napisał/a: | wymiana (naprawa) oswietlenia |
Mogę Ci polecić osietlenie od pana Andrzeja
http://lediker.pl/golf-iii-vento,124,0.html
Miksu - 2013-06-22, 10:09
Dzieki za zainteresowanie i komentarze... co do oswietlenia wnetrza to czytalem o ofercie Pana Andrzeja i przyznaje ,ze pomysl jest super tylko jest male ryzyko przy zmianie na kolor bialy (a takie bym chcial) ,ale trzeba sprobowac i zobaczymy co bedzie... Mam pytanie co do przednich foteli, a mianowicie nie ma regulacji wysokosci siedzenia a siedzi sie naprawde wysoko za czym nie bardzo przepadam. Czy sa jakies siedzenia z regulacja wysokosci pasujace plug&play do ventki Wracajac do moich planowanych modow to jak narazie tylko plany,czas pokaze co i kiedy bedzie...
Pozdrawiam...
vwjanekvento - 2013-06-22, 10:26
To dziwne masz fotele, przynajmniej pierwszy raz slysze zeby fotel kierowcy nie mial regulacji wysokosci, pasazera owszem ale kierowcy z tego co widzialem to kazdy ma szukaj sobie innego kompletu z golfa 3 GT GTI lub te lepsze racaro czerwone niebieskie lub zielone
Miksu - 2013-06-22, 12:39
vwjanekvento jestes wielki osobiscie szukalem jakiejs korbki z przodu fotela do regulacji wysokosci... a nie zauwazylem dzwigni po lewej stronie siedzenia juz ustawilem fotel na odpowiednia wysokosc nie mniej jednak fotele chce wymienic poniewaz jeden ma uszkodzona tapicerke ( wytarta spora dziura i wylazi gabka ) i tu podziekowania za podpowiedz od czego beda pasowac... chyba powinienem wiecej o ventce...
Pozdrawiam...
krzeszak - 2013-06-22, 13:20
Fajnie ze wreszcie ktoś dołączył do klubowiczów mieszkający w Finlandii ... nareszcie nie jestem sam miłujący vento na obczyźnie
Vento bardzo popularne jest tu widze standardowo hak ,chlapacze i spryski no i kolor chyba najpopularniejszy oprócz bordo .
z opisu wynika ze stan przeciętny jak większość ventyli tutaj... ale mam nadzieje ze opanujesz sytuacje choć części zamienne dosyć drogie a aut na wypasie jak na lekarstwo wiec o dawce bedzie trudno. Pozdrawiam i życzę powodzenia !
Miksu - 2013-06-22, 19:55
Witam emigranta... faktycznie ventek na wypasie jest malo, ale za to golfow jest dosc sporo, oczywiscie pomijajac ceny jakie wolaja za czesci... osobiscie szukajac foteli do mojej ventki znalazlem kilka Golfow Mk3 VR6, jedne dalej drugie blizej mnie ,ale sa a wiekszosc gratow chyba pasuje ? Faktycznie hak, hlapacze, spryski to u finow standard ,a jeszcze czasami dochodza ogromne halogeny ktore w ciemne zimowe wieczory rozswietlaja kierowcom droge. Takie ogromne patelnie z przodu auta moze nie wygladaja sympatycznie, ale naprawde sa pomocne i skuteczne, a dzikiej zwierzyny swobodnie biegajacej (losie,dziki, sarny itp.) jest naprawde sporo.
Pozdrawiam....
krzeszak - 2013-06-22, 20:27
Miksu napisał/a: | faktycznie ventek na wypasie jest malo, ale za to golfow jest dosc sporo, oczywiscie pomijajac ceny jakie wolaja za czesci... |
ale i golfy bidole na maksa a to co trafia na szrot musi być zarznięte na śmierć
Miksu napisał/a: | szukajac foteli do mojej ventki znalazlem kilka Golfow Mk3 VR6 wiekszosc gratow chyba pasuje |
to jedyny ratunek choć te VR są zapilowane ... a części z nich w opłakanym stanie znalesc vento z ładnym welurem lub kubełkami praktycznie nieosiągalne czesci jak najbardziej pasuja w 90% ale trzeba znalesc cos zadbanego za dobra kaske a to graniczy z cudem
Miksu - 2013-06-23, 20:17
Na dniach zabieram sie za usuwanie rudej (najbardziej mnie martwi nadkole TP) sporo tego tam i nie wiem czy podolam... Nie wiem co ten kolor ma takiego w sobie ze faktycznie z odleglosci nie widac tej rdzy, ale po podejsciu blizej to chce sie plakac jakiego spustoszenia dopuscil sie popszednik. Na pewno do wymiany pokrywa bagaznika i nadkole PP bo juz nie ma co ratowac, reszte ognisk moze uda mi sie usunac. Nie wiem czemu ,ale w kilku miejscach sa ubytki bezbarwnego lakieru odslaniajac "nagi" matowy kolor i wlasnie nie wiem czy delikatnie spolerowac i dac sam klar , czy zdzierac te miejsca do zywego i od nowa malowac ? Poradzcie cos w miare znajomosci tematu.
krzeszak - 2013-06-28, 08:45
Miksu napisał/a: | Na dniach zabieram sie za usuwanie rudej |
no czym szybciej tym lepiej choć jak auto było mocno zapuszczone cudów nie ma i do stanu idealnego będzie ciężko doprowadzić
Miksu napisał/a: | Na pewno do wymiany pokrywa bagażnika i nadkole PP bo juz nie ma co ratowac, |
Miksu napisał/a: | w kilku miejscach sa ubytki bezbarwnego lakieru |
no nie wygląda to zaciekawię ale jak sie zaweźmiesz dasz rade
choć nie czaje bardzo czemu wpuściłeś sie w takie bagno ventek tu do wyboru do koloru choć niestety zadbane i na wypasie znaleźć jest co najmniej trudno... no chyba ze moje
rób dużo fotek co by się z nami niusami potem podzielić
Miksu - 2013-07-02, 11:38
Powiem tak... ventek az tak zaniedbany to nie jest po wymianie PP nadkola i "moze" pokrywy bagaznika to nie ma duzo do roboty. Oczywiscie jest sporo miejsc do naprawy,ale nie ma dziur co najwazniejsze wiec powoli i wszystko sie zrobi
Dzisiaj dopadlem caly zestaw lampek (z halo) w zderzak (moj ventek nie ma halo-jeszcze nie ma ) tez za grosze i nawet zarowki w komplecie , wiec bede przymierzal sie do montazu tylko w pierwszej kolejnosci przyciemnie je troche no i wlacznik z halo musze gdzies trafic i bedzie super.
Powiedzcie mi czy sredni hokej od golfa 3 przypasi do ventyla mam okazje kupic tez za grosze , ale nie wiem czy pasuje P&P...
Pozdrawiam...
krzeszak - 2013-07-02, 12:07
Miksu napisał/a: | Dzisiaj dopadlem caly zestaw lampek (z halo) w zderzak |
musisz dorobić wiązkę od kostki nad chłodnica do halogenów i dokupić blaszki montażowe halogenów no i jak pisałeś włącznik ale ten podchodzi od golfa wiec masz łatwiej krutkie blendy by zaślepić otwór miedzy kierunkiem a halogenem
tu masz temat o zakładaniu halogenow tam dokladnie opisalem jak zalozyc halogeny
http://forum.vwvento.org/...ntarz+halogenow
Miksu napisał/a: | Powiedzcie mi czy sredni hokej od golfa 3 przypasi do ventyla |
pasuje ... tylko jest jeden szkopuł jest z cm krótszy od tego z vento i na boku zderzaka (na wprost kola) będzie brakować troszku
Miksu - 2013-07-02, 15:13
kilka fotek mojego nabytku orginal HELLA
,a powiedzcie ta regulacja to jest gora/dol czy prawo/lewo Co do kabli to jeszcze nie wiem bo nie zagladalem ,jezeli trzeba to sie dorobi i bedzie ,jeden kierunek delikatnie zaparowany w gornym rogu ,ale to nie tragedia.
krzeszak bedzie ten "brak" na hokeju mocno widoczny brac i zakladac czy nie
Za ten zestaw dalem smieszne pieniadze 25 euro ,a za hokej gosc wola 10 dlatego pytam...
v3n70 - 2013-07-02, 15:49
osobiście wolałbym poszukać na szrotach na jakichś rozbitkach ori hokej od Ventyla, żeby nic tam nie kombinować swój wyczaiłem za 30zł w dobrym stanie
Miksu - 2013-07-02, 15:57
Rozumiem dzieki... nie biore hokeja...
v3n70 - 2013-07-02, 16:04
ale wiesz, to Twoja decyzja jeżeli jesteś perfekcjonistą i nie lubisz jak masz coś za krótkie, kup ori, a jeżeli nie ma to dla Ciebie znaczenia czy jest idealnie dopasowane, kup od Golfa (haha, tylko bez skojarzeń)
tom cio - 2013-07-02, 16:48
25 euro to tam są śmieszne pieniądze? Ja za swoj komplet w zderzak dałem 30zl, i żaluję że wzięłem od razu bo za 2 dni mogłem mieć za ćwiartkę.
Miksu - 2013-07-02, 17:41
Perfekcjonalista moze nie jestem ,ale lubie jak wszystko jest jak powinno. W sklepie tez nie kupie troszeczke za krotkich spodni tylko dlatego ze sa tansze... Poszukam i moze znajde cos ori godnego uwagi ,a jak nie to tez nic sie nie stanie. Co do kasy kolego tom cio to powiem Ci ze 25euro to tak samo jak w polsce 25Pln tylko w innej walucie ,ale jezeli chcesz przeliczac euro na zlotowki to jest poraszka (wychodzi jakas stowka jak nie wiecej) ja nie przeliczam poniewaz tu mieszkam ,tu zarabiam i tu wydaje wiec dla mnie 25e to nie duzo. Oczywiscie ze bywaja okazje za "cwiartke" lub kilka piw ,ale to szukanie igly w stogu siana...
Pozdrawiam...
Miksu - 2013-07-02, 22:09
Sorki ze tak post pod postem ,ale chcialem sie pochwalic pierwszymi przymiarkami nowych lampek:
ale niestety instalacje musze dorabiac i tu wielkie podziekowania dla kolegi krzeszak za link do manuala tak samo zauwazylem ze nie mam jednej maskownicy w zderzaku Zona sie ze mnie smieje ze jestem jak dziecko z nowa zabawka i nie moge poczekac zeby nie sprubowac. Jutro pobawie sie z kablami i poszukam gdzies wlacznika swiatel z halo Przy okazji zajrzalem do filtra kabinowego i o zgrozo ile tam bylo smieci ,lisci i innych farfocli , jutro tak samo zakup nowego filterka + wymiana. Powiedzcie mi poniewaz pod maska obok lewego zawiasu maski (strona kierowcy) znalazlem niepodlaczony wtyk 2piny do czego to (podgrzewanie spryskow??) moze dla wprawnego oka bedzie to widoczne na fotce.
Pozdrawiam...
vwjanekvento - 2013-07-02, 22:25
Miksu zgadza się to wtyczka do podgrzewanych spryskiwaczy
krzeszak - 2013-07-03, 06:54
Miksu, - te Twoje halogeny jakie maja tą tylną stronę czarny plastik czy brązowawe jakby,, szkło" ? jak czarny plastik uważaj lubią sie topić
Miksu napisał/a: | Przy okazji zajrzalem do filtra kabinowego i o zgrozo ile tam bylo smieci ,lisci i innych farfocli , |
najlepiej ściągnij cale podszybie i zrób konkretny porządek z drugiej strony nie jest lepiej ... i jak tak grzebiesz przy aucie sprawdź filtr powietrza pewnie taki sam syfiasty i zerknij jak wygląda filtr paliwa pod autem może jeszcze orginal
Miksu napisał/a: | a powiedzcie ta regulacja to jest gora/dol czy prawo/lewo |
góra - dol ale uważaj łatwo urwać ta regulacje regulacji prawo -lewo nie ma bezpośrednio w halogenie
muchomorek165 - 2013-07-04, 00:23
krzeszak,
Cytat: | ... i jak tak grzebiesz przy aucie sprawdź filtr powietrza pewnie taki sam syfiasty i zerknij jak wygląda filtr paliwa pod autem może jeszcze orginal |
Gorzej jak wszystkie filtry w oryginale znalem agenta ktory nie wymienial tylko czyscil filtr kabinowy i powietrza sprezarka, sa magicy
v3n70 - 2013-07-04, 09:04
w takim razie ciekawe co powiesz o mnie mi się filtr kabinowy porwał i włożyłem zamiast niego kawałek tektury, ciągle zapominam go zakupić
Miksu - 2013-07-04, 09:15
krzeszak zobacz fotke moich halo ,zamkniecie zarowki jest plastikowe ,ale dupka halogenu jest brazowa (to chyba szklo). Podszybie wyczyszczone i faktycznie po drugiej stronie tez sporo syfu ,wymienilem juz filtry (czy byly orginalne to nie wiem od razu poszly do kosza) ,olej, swiece teraz zastanawiam sie nad rozrzadem poniewaz chce go wymienic (dla swietego spokoju) ,ale nie wiem czy znajde tyle czasu w ciagu dnia ,a auto codziennie potrzebne wiem ze z wymiana nie ma duzo roboty,ale chce uniknac niespodzianki ze cos pojdzie nie tak i zostane bez auta ,a czesto pracuje 7dni/tydzien wiec sami rozumiecie ze troche sie obawiam jeszcze chce sprawdzic kompresje na cylindrach (zapomnialem sprawdzic przy wymianie swiec) bede mial troche rozeznania w jakiej kondycji jest motor Niestety na chwile obecna prace nad podlaczeniem halo wstrzymane z powodu braku wlacznika oraz konektorow Chcialbym jeszcze wymienic oliwe w skrzyni (czasami mam maly klopot z 1 biegiem) oraz wymienic linke sprzegla na zwykla (nie ufam automatom) co o tym sadzicie
v3n70 jak tekture wsadziles zamiast kabinowego karton jak juz to mozna zamiast kabinowego zalozyc grubsza bibule lub cos podobnego i "przytrzasnac" to ramka filtra , ale to jest sposob bardzo dorazny i na krotki czas sa magicy i maja rozne pomysly ,ale moje zdanie jest takie ze jak trzeba cos wymienic to trzeba i kropka. oczywiscie mozna czasami sie poratowac takimi pomyslami jak v3n70 bo brak kasy albo czasu ,albo jedno i drugie , ale to tylko w sytuacji "podbramkowej"
Pozdrawiam...
muchomorek165 - 2013-07-04, 09:49
v3n70,
Pocieszę Cie jak mi kabinowy filtr sie rozpadł włożyłem pieluche tetrową, i spełniała swoją rolę
Ale juz mam filtr Filtrona, 65zł kosztował.
Miksu - 2013-07-04, 10:38
Chcialem zaproponowac to samo ,ale nie moglem sobie przypomniec jak ta pielucha nazywa sie po polsku to sa uroki mieszkania za granica... Tetra to dobry pomysl ,nawet lepszy jak "moja" bibula ,ale tylko na "chwile" Wlasnie zakupilem konektory do instalacji halo 2,8 mm meskie (do zlacza nad chlodnica) a zenskie do podpiecia w halo. Niestety nie znalazlem jeszcze wlacznika ,ale instalka bedzie juz gotowa...
Pozdro...
krzeszak - 2013-07-04, 11:16
Miksu, - nie zapomnij ze masa musi jeszcze iść do aku wiec potrzebujesz jeszcze kocówkę z otworem
co do rozrządu potrzebujesz pasek(121x18 ) i rolkę( INA 5310063 10) ... choć jak mas zamiar jeździć długo proponuje zmienić wszystkie paski tak dla swojego spokoju pasek alternatora (6PK894) i pompy wody (11,5x685 )
co do oleju w skrzyni to mozesz sprawdzić czy jest... z wymiana trzeba eis zastanowić bo rożne opinie krążą nie wszystki pozytywne (syntetyk 75W90 specyfikacja GL4 lub GL4+ )
Miksu - 2013-07-04, 14:04
Co do "oczka" to wiedzialem ze bedzie potrzebne oraz wielkie dzieki za info o paskach , mysle ze wymienie wszystkie "tak na wszelki" ,ale jeszcze nie wiem kiedy Rowniez slyszalem rozne opinie o oleju do skrzyni i teraz sam nie wiem... ,wszystko dziala poprawnie ,skrzynia nie halasuje, nie zgrzyta tylko czasami mam male trudnosci z pierwszym biegiem, moze sobie daruje wymiane tej oliwy
No i halo juz dziala jak na razie wspolnie z tylem ,ale dziala... jak dostane gdzies wlacznik to bedzie wypas. A propo wlacznika... czytalem ze ten "bez przodu" trzeba jakos przerobic zeby zalaczal przednie halo z tylem ja nic nie przerabialem ,podlaczylem w/g opisu + i - wlaczylem tyl i wszystko razem dziala :
no i oczywiscie poszedlam (jak zwykle) za ciosem i dolozylem drugi przeciwmgielny z tylu , nie moglem sie z tym pogodzic ze z tylu jest tylko jedno swiatlo i oto efekt:
Pozdrawiam...
muchomorek165 - 2013-07-04, 14:13
Miksu,
z olejem sa jaja jesli chodzi o klasy lepkosci czy coś nowszy olej z 5 w opisie nie nadaje sie bo podobno synchronizatory padaja w skrzyni.
Zrob 4x STOP jak ja zrobilem wtedy jak Corvetta Venciak wyglada z tyłu
(tak sobie wmawiam )
Co do pierwszego biegu to co zgrzyta czy ciezko wlaczyc?
Miksu - 2013-07-04, 15:13
Czasami ciezko go wlaczyc (zaden bieg nie zgrzyta) ,ale to jest naprawde czasami i nie moge ustalic czym to jest spowodowane. 80% mojej jazdy to miasto ,czeste swiatla i na "powiedzmy" 20 razu moze sie zdazyc 2-3 razy problem a czasami wcale ,ale przyznam ze nie jest to jakos specjalnie uciazliwe i ta "ciezkosc" we wlaczeniu biegu nie jest jakos specjalnie duza ,troche wiecej sily niz normalnie i dalej jazda. 4xSTOP dobry pomysl ,ale niestety tutaj miski sie o to czepiaja i to czesto a o przejsciu badania mozesz zapomniec . U finow troche inaczej dziala system kontroli poniewaz radiowoz jadacy z tylu (za toba) moze jezeli chce sprawdzic po rejestracji czyje to auto ,kiedy bylo badanie techniczne ,jezeli bylo i sa jakies usterki do usuniecia po badaniu tez to widza... komputerowy system kontroli ,oczywiscie rutynowki ,suszarki i dmuchanie tez jest czesto spotykane i nie ma czegos takiego jak odcholowanie na parking policyjny tutaj zabieraja rejestracje (jezeli zapomniales o badaniu) i za odbior tablic i badanie placisz ,a chyba nie musze mowic ze bez tablic nie pojezdzisz no chyba ze po osiedlu
muchomorek165 - 2013-07-04, 16:05
Miksu,
Hmmm a wsteczny dobrze wchodzi? Podobno jak wsteczny dobrze wchodzi to wyklucza sie chociaz zuzyte sprzeglo bo jako jedyny bieg podobno nie ma synchronizatora i wtedy teoretycznie powinno byc oki.
Galka zmiany biegow pracuje prawidlowo nie lata jak szalona?
Mozna sprobowac ustawic koszyk od wybieraka.
Ale z tymi biegami to kazdy chyba ma jakis problem z ktoryms z biegow w naszych autach.
U mnie 3 wariuje.
vwjanekvento - 2013-07-04, 16:11
Miksu jeśli 1 nie chce wejść nie pchaj na chama, wciśnij trojke a potem dopiero jedynke i zobaczysz ze wejdzie bez niczego gladko chodzi oczywiście o ruszanie z miejsca
Miksu - 2013-07-04, 17:05
Nie ma koniecznosci "wbijac jedynki na hama" oraz tak samo nie trzeba wrzucac 3 a pozniej 1 nie ma z moja jedynka az takiej tragedii. Wsteczny tez wchodzi ladnie (czasami delikatnie zgrzytnie) ale to dlatego ze nie ma synchronizacji i wsteczny ma "proste zeby" wiec to normalne rowniez galka biegow nie lata luzno wiec mysle ze dam spokuj z ta jedynka ,poprostu ten typ tak ma i tyle i oleju tez nie bede ruszal bo moge cos przedobrzyc i sam na siebie bede psioczyl. A co powiecie na wymiane linki sprzegla na zwykla (mam samoregulator) ale nie ufam takim systemom ,mam wrazenie ze linka tak jakby zaczynala sie przycierac ,nie pracuje leciutko i mieciutko jak bym chcial ,moze pora na wymiane
muchomorek165 - 2013-07-05, 10:34
Miksu,
Cytat: | A co powiecie na wymiane linki sprzegla na zwykla (mam samoregulator) ale nie ufam takim systemom |
dobre. A tak poważnie nie wiem czy uda Ci się zdobyć zwykła linkę.
A samoregulator tylko napina linkę. Ktoś to wymyślił i chyba sie dobrze spisuję bo nie pamietam bym napinał linkę a jak miałem FIAT to co jakis czas trzeba bylo sie denerwowac zeby napiac linke A dostep po zbóju był.
Miksu - 2013-07-05, 14:36
Mam prosbe... Czy ktos moze cyknac z bliska fotke swojej blokady wlewu paliwa (z otwarta klapka oczywiscie ) u mnie czegos tam brakuje i nie bardzo wiem czego. U mnie wystaje "goly" drut i chyba cos tam jeszcze powinno byc ,a moze ktos ma manuala tego miejsca Bede wdzieczny...
Pozdrawiam...
slaw71 - 2013-07-06, 21:01
na tym drucie powinien być taki odbój na którym opiera się klapka
TT600 - 2013-07-06, 21:36
vwjanekvento napisał/a: | Miksu jeśli 1 nie chce wejść nie pchaj na chama, wciśnij trojke a potem dopiero jedynke i zobaczysz ze wejdzie bez niczego gladko chodzi oczywiście o ruszanie z miejsca |
Ooo, widzę, że nie tylko ja mam taką technikę Chcę wymienić olej w skrzyni, olej stoi już na półce z pół roku, ale boje się odkręcić śruby skrzyni. Nie chcą się ruszyć, a słyszałem, że potrafi ukruszyć się obudowa skrzyni
Miksu - 2013-07-08, 01:16
slaw71 napisał/a: | na tym drucie powinien być taki odbój na którym opiera się klapka |
Czy ten "obdoj" wystepuje jako element bo wlasnie tego mi brakuje.
muchomorek165 - 2013-07-10, 10:37
TT600,
Cytat: | Nie chcą się ruszyć, a słyszałem, że potrafi ukruszyć się obudowa skrzyni |
To lepiej nic nie ruszać bo może się pospuć
To dobrze że po wymianie wachaczy u siebie czytałem że lubią pekać śruby przy wykrecaniu, a ja kurde klucz i metrowa przedłużka bo nie chciały puścić
czarnysauber - 2013-07-10, 22:19
Miksu napisał/a: | slaw71 napisał/a: | na tym drucie powinien być taki odbój na którym opiera się klapka |
Czy ten "obdoj" wystepuje jako element bo wlasnie tego mi brakuje. |
Najlepiej zrób zdjęcie wlewu to Ci napiszemy czego brakuje
Miksu - 2013-07-15, 22:26
Na prosbe dodaje fotki mojego wlewu paliwa, moze teraz cos wiecej powiecie...
Paweł_R - 2013-07-15, 22:52
Widzę, że nie tylko mi rdza zjada wlew paliwa Brakuje tego odboju co u mnie na zdjęciu.
VW_Kriss_PZL - 2013-07-16, 12:08
Paweł_R napisał/a: | Widzę, że nie tylko mi rdza zjada wlew paliwa |
To to jest nic Nie widziałeś mojego
v3n70 - 2013-07-16, 14:56
VW_Kriss_PZL napisał/a: | Paweł_R napisał/a: | Widzę, że nie tylko mi rdza zjada wlew paliwa |
To to jest nic Nie widziałeś mojego |
mojego też nie widział, haha
Paweł_R - 2013-07-16, 16:03
A co aż tak źle z tymi wlewami Waszymi?? U mnie może tragedii jeszcze nie ma, ale już coś się dzieje
muchomorek165 - 2013-07-16, 16:06
A u mnie nic kompletnie, wlew stan idealny
Gorzej z resztą
Miksu - 2013-07-16, 22:23
Ale wracajac do tematu... czy ten "odboj" wystepuje jako osobny element
Paweł_R - 2013-07-16, 23:01
Musisz gdzieś na szrocie poszukać i wyciągnąć Z tego co pamiętam to jest on poprostu nałożony, więc jest to osobny element.
krzeszak - 2013-08-17, 23:25
co tu taka cisza
|
|