|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Baaardzo duże spalanie.
tom cio - 2013-06-24, 08:11 Temat postu: Baaardzo duże spalanie. Witam. Mam pytanko: ile MAKSYMALNIE przy skrajnym nawet katowaniu może spalić AAM? Bo już od długiego czasu zmagam się z wysokim spalaniem gazu(15l na 100), no ale wczoraj musiałem gdzieś jechać a gazu nie miałem to pojechałem na benie. Wskaźnik paliwa mi nie działa (wkład razem z pompą od B3), i miałem wlane około 27l(raz za 50zł potem znów za 50zł i potem 10l z bańki), miałem trasę 70 km w jedną stronę, a że się spieszyłem no to dawałem mu non stop ile fabryka dała cały czas. No i do domu nie dojechałem (brakło mi 300m ), zdźiwko mnie wzięło niesamowite, no bo to trochę przesada co on robi. Był na vagu i wywaliło tylko brak sygnału czujnika Halla, wymieniłem cały aparat zapłonowy, razem z kopułką, palce i kablami, świece wymieniałem nie dużo wcześniej.
v3n70 - 2013-06-24, 08:59
mój (czysty benzyniak bez lpg) potrafił spalić max 14l. ale teraz schodzę do ok 7-8l benzynki nie szarżując tak w mieście i poza miastem jadąc do 100km/h. Duże spalanie może zależeć od wielu czynników, m.in. od stylu jazdy właśnie, ale również od obciążenia auta, otwartych szyb na szeroko (co w aucie bez klimy o tej porze jest raczej koniecznością) lub złej jakości paliwa. Tak więc nie zawsze jest to problem natury technicznej (u mnie się sprawdziło).
A u siebie sprawdzałeś poziom oleju i płynu chłodzącego? jaki kolor dymu wylatuje przez wydech?
pawlunio1987 - 2013-06-24, 15:11
radze posprawdzac przewody moze tam cos dzieje sie zlego, u mnie raz cieklo pod spodem przy filtrze, raz przy silniku, raz przy pompce, ile przez te przecieki zgubilem paliwa z 20 l pewnie
tom cio - 2013-06-24, 15:24
No właśnie wszystko suche. raz tylko jak grzebałem przy gazie(zaworki nie otwierały) i zaworki otworzył na stałe wtedy chodził na lpg, przełączyłem na bene nie zamknął zaworów i go zalało. Wtedy próbowałem odpalić na banzynie, ale był tak zalany, że pod nim plama paliwa się zrobila. Ale tylko raz tak było. Wymienię dziś sondę może coś pmoże, choć wątpię aby coś dałą, skoro na gazie i na benzynie cheje jak 2.8 w audi ojca.
|
|