|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Tuning - TURBO CI¦NIENIE, REGULACJA, PODKRĘCANIE
muchomorek165 - 2013-06-29, 23:32 Temat postu: TURBO CI¦NIENIE, REGULACJA, PODKRĘCANIE Witam naczytałem się róznych artykułów o TURBO i już sam nie wiem co my¶leć.
Chcę troche zwiększyć ci¶nienie na Turbo bo wydaje mi się ciut małe.
Teraz po kolei układ chłodzenia sprawny Auto 1.9TD z boost pinem
I TURBO GARRETT T2. Juz się dorobiłem manometru
I tak pokazywało 0.2bar mało więc szukałem przyczyny, okazało się że ciegło od zaworu to z kontr± sie nie ruszało tak było zapieczone, co¶ w rodzaju WD40 trochę pomogło, już ciegło się rusza kilka mm i z czasem coraz bardziej da sie je ruszyc. Po tym cisnienie wzrosło do 0,4bar a nawet 0.6bar, domyslam ze cieglo sie przycina.
Manometr wpiolem w przewod idacy z pompy LDA tam gdzie idzie
Wiem wiem jak nie wiesz nie grzeb, ale juz za pozno.
Inna sprawa w tym wezu na gumie w LDA jest troche oleju ale tylko tłuste.
Nie krecilem cieglem bo i tak nie wiem w ktora strone a inna sprawa z gory chusteczkowy dostęp.
Podobno cieglo trzeba skrecic , Ile? i po to pewnie manometr metoda prob i bledow
Jakies sugestie?
Ktos juz cos robil z tym?
muchomorek165 - 2013-07-02, 16:06
No kurczę wszystkich wywiało ?:P
Nikt sie turbo nie bawił nikt tu DIESLA nie ma?
Tyle odsłon i zadnego komentarza
Rafik - 2013-07-02, 18:20
muchomorek165, bo moze nudzi sie juz pisanie w kółko o tym samym co bo Ty czy jeden inny napisze sobie Turbo Podniesienie Mocy i juz chce wiedziec wszystko opcja szukaj nie boli wałkowane z tysiac razy tu na forum i na golfie tez wystarczy wpisac w google i masz multum tego.
http://www.golf3.pl/topic...aaz-vt23530.htm
w skrócie zaczynasz od boost pina regulujesz jakos sensownie dawke paliwa aby za mocno nie kopcił i wogóle zaslepiasz EGR-a ładujesz IC , wywalasz kata robisz przelot aby. zeby silnik ci nie poszedł do nieba wtedy lekko podkrecasz cisnienie na turbinie i powinno Ci wystarczyc jesli nie to juz grubsze klocki aby wszystko hulało zmiana turbo skrzyni bo ta jaj nie urywa itp itd ...
a co ci sie dzieje z turbin± hmm nie mam pojecia ale mysle ze sam duzo nie zrobisz nie majac odpowiedniej wiedzy bo mozesz tylko sobie gorzej na grzebac moze byc jakas *^%#$*&$ ale czemu masz olej w wezyku od lda to niewiem bo tam raczej nic nie powinno byc u mnie bynajmiej nie ma ...
muchomorek165 - 2013-07-02, 21:09
Wiem ze walkowane wiele razy szukałem ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na dwa pytania. Pierwsze cieglo skrócić czy rozkręcić ? Drugie boost Pin dawno założony i wyregulowany , kata tez dawno nie ma. A EGR chyba u mnie nie ma tosz to zwykły TD . A chciałem tyko taka mała informacje jak zwiększyć ci¶nienie na Turbinie .
Rafik - 2013-07-02, 22:04
muchomorek165, masz EGR a w tym arcie co Ci podalem masz wszsytko opisane lacznie z podniesieniem cisnienia
|
|