|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Akcja przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce
spyro - 2007-06-14, 23:47 Temat postu: Akcja przeciwko wysokim cenom paliw w Polsce Znalezine w necie przez kolegę Tygrysisko, uważam, ze to dobry pomysł...
Cała ta akcja wywodzi sie z inicjatywy klubu Mitsubishi.
Poniżej list przygotowany przez jednego z internautów, przeczytajcie uważnie i najlepiej postarajcie się tak zrobić.
Myślę, że rozesłanie go do Waszych znajomych pozwoli rozpowszechnić akcję na szerszą skalę...
Szanowny Kierowco !
W związku z rekordowo wysokimi cenami paliw na polskim rynku, Volkswagen Vento Klub Polska pragnie zaprosić pozostałe kluby motoryzacyjne, firmy transportowe, korporacje taksówkarskie ale także Was, niezrzeszonych i prywatnych kierowców do bojkotu monopolistów na naszym krajowym rynku w dziedzinie produkcji paliw, ale i również do protestu przeciwko chorym akcyzom narzucanym nam przez Rząd Polski.
Od dnia 15 czerwca do 31 sierpnia 2007, a więc przez okres 2 i pół miesięca BOJKOTUJEMY wszystkie stacje paliw pod szyldem ORLEN i LOTOS. Są to dwie największe rafinerie w naszym kraju, które w znacznym stopniu dyktują ceny paliw w Polsce.
Pomimo, iż te koncerny dostarczają paliwa również do innych firm, to NIE tankowanie bezpośrednio na Orlenie czy Lotosie znacznie zmniejszy ich dochody przynoszone z macierzystych placówek.
Uważamy, iż taki protest powinien znacząco uderzyć w zyski tych dwóch kampanii paliwowych , co zmusi ich do obniżki cen.
Mamy też nadzieję, iż protest zostanie zauważony przez Rząd Polski, który to narzucił nieracjonalnie wysoką akcyzę na paliwo.
Obecna stawka akcyzy na benzynę wynosi 1565 pln netto za 1000 litrów.
Zgodnie z wynegocjowanym z Unią Europejską okresem przejściowym, do 1 stycznia 2009 Polska ma prawo stosować obniżoną stawkę akcyzy, czyli minimalnie 287 euro (ok. 1090 pln netto).
Po okresie przejściowym stawka będzie wynosiła 359 euro (ok. 1364zł wg kursu 3,80 pln/euro).
Czyli obniżenie akcyzy do minimalnej, jaką pozwala nam zastosować UE, oznacza obniżkę ceny hurtowej paliwa o ok. 58 groszy netto na litrze !
! KIEROWCO !
NIE BĄDŹ OBOJĘTNY I PRZYŁĄCZ SIĘ DO NAS
NIE TANKUJ NA ORLENIE I LOTOSIE
Gavel - 2007-06-15, 00:33
ja się przyłączam
a w zasadzie robię to już od wielu lat bo zawsze omijałem stacje Orlenu i Lotosu szerokim łukiem
spyro - 2007-06-15, 00:57
Podobnie jak ja, wierny od lat Schellowi (ale zabrzmiało ), ale jeśli choć połowa z forumowiczów sie przyłączy to już bezie sukces. Także od dziś omijamy stacje ORLENu i LOTOSa.
Polibo - 2007-06-15, 09:55
mnie spyro, juz dawno przekonał do markowych stacji więc jestem na BP
arlosza - 2007-06-15, 10:10
coś czuję że już dawno temu nasi Klubowicze zrezygnowali z usług Orlenu i Lotosu... oby tak dalej ...
idgray - 2007-06-15, 10:20
u mnie w mieście ze znanych stacji to tylko orlen jest reszta to jakieś no name ale ja tankuje za 50 zł tak raz na 2 miesiące
Paweł J. - 2007-06-15, 13:54
Ja badź co badź też sie przyłącze, w sumie tankuję tylko na BP
spyro - 2007-06-15, 14:45
idgray napisał/a: | ale ja tankuje za 50 zł tak raz na 2 miesiące |
idgray, to ty bardzo mało jeździsz... Pewnie do pracy masz blisko i nie jeździsz furką...
OrzeL - 2007-06-15, 14:50
Wszyscy tak piszecie o tej akcyzie itd. kciałem zapytać jakie są aktualnie ceny paliw w Polsce ? Ja mieszkam w Belgi i wczoraj tankowałem na stacji MAKRO,tanio tam jest bo nie ma obsługi, nikt nie siedzi na kasie tylko trzeba płacić kartą, więc za litra ON zapłaciłem 0,95 euro, dzisiejszy średni kurs euro w NBP to 3,8120, wychodzi na to że litr kosztuje 3,62zł. A jak to jest w PL Oczywiscie tu na stacjach shella lub innych markowych jest drozej ale ja tankuje na makro i jeszcze z paliwem od nich nie miałem problemów i zawsze jak podjade to są kolejki a jest tam ponad 10 dystrybutorów...
Pzdr
idgray - 2007-06-15, 15:57
spyro napisał/a: | dgray, to ty bardzo mało jeździsz... Pewnie do pracy masz blisko i nie jeździsz furką... |
jeżdżę około 1000 km miesięcznie
a do pracy mam 5 km z wiochy muszę dojechać
Paweł J. - 2007-06-15, 19:23
OrzeL napisał/a: | A jak to jest w PL |
Mniej więcej tak samo....plus-minus kilka groszy....jeśli chodzi o ON oczywiście....
Dzolo - 2007-06-15, 20:21
Ja się niestety nie przylącze bo w mojej miescinie są dwie stacje
z czego jedna to sama woda nie paliwo a 2 to własnie Orlen .
Tak jak Spyro twierdzę że najlepszy jest Shell ale shella leję tylko jak
w Toruniu jestem
Hektor - 2007-07-16, 06:31
W moim mieście były innego rodzaju stacje jak orlen tyle że teraz powykupywał ziemie i przejął stacje. Jak bym miał nie tankowac na orlenie to bym wogóle nie mógł jezdzić bo te co są to wooooda "prawie sama" .
bladekamil - 2008-07-01, 23:34
też sie przyłączam do akcji tzn u mnie w mieście mam 2 orleny i jednego lotosa co ma wode w zbiorniku więc już od dawna tam nie tankuje . już dziś tankowałem na starej ''komunistycznej'' stacji z napisem na szyldzie CPN gdzie na wywieszce widnieje jeszcze stara dawno niespotykana Pb-94 państwowa stacja paliw PKS .i tam zaczyna coraz więcej osób jeżdzić .pozdrawiam organizatorów akcji oby tak dalej..
idgray - 2008-07-02, 07:22
bladekamil, właśnie odgrzebałeś temat z przed roku
ale jak by nie było temat drogiego paliwa jeszcze bardziej na czasie
spyro - 2008-07-02, 09:12
idgray napisał/a: | bladekamil, właśnie odgrzebałeś temat z przed roku |
No i brawa dla kolegi że nie zakładał nowego tematu jak większość robi tylko postarał się i poszukał
A temat jak bumerang powraca...
przemolas4 - 2008-07-02, 12:09
to co ??
znowu strajk ?
idgray - 2008-07-02, 12:31
spyro napisał/a: | No i brawa dla kolegi że nie zakładał nowego tematu jak większość robi tylko postarał się i poszukał |
dziwne tu zwyczaje panują na wszystkich forach poza tym za takie odgrzebywanie dostaje sie po karku a nawet moderatorzy nagradzają upomnieniem ale tu brawa dla kolegi
Paweł J. - 2008-07-02, 12:43
No ja ostatnio trafiłem na strajk tirów jak na trasie leciałem....oba pasy blokowali i wszyscy jechakli po 20km/h...wszyscy ich przez CB bluzgali...i co zyskali??...nic...dla mnie jest bezsensu takie strajkowanie....zamiast uprzykrzać życie tym, którzy maja wpływ na ceny paliw np blokowanie sejmu lub stacji benzynowych to ludzie wpadają na takie debilne pomysły i sami siebie blokują... ja juz to uderzajmy wszyscy do Warszawy na wiejską lub blokujmy CPN-y a nie odwalajmy takiej maniany jak ostatnio kierowcy tirów....
Lwomati - 2008-07-02, 17:30
e tam, na wylotówkach z Wawy zawsze tak blokują drogę tirami, przynajmniej w piątki. Ale w tym roku też paliwo jest tak drogie jak w 2007.
Zresztą ja nie tankuje na orlenie a lotosa to mam tylko przy pracy więc nie korzystam. Najczęściej stacje jakie wybieram to bezobsługowa NESTE albo obsługowa JETa. Tam jest w miarę tanio i solidnie.
Paweł J. - 2008-07-02, 17:46
W sumie na ceny LPG nie ma co narzekać ale na PB lub ON to tak....strasznie drogo to wychodzi....
Felipewp - 2008-07-22, 21:05
i tak tam nie tankuje wiec przyłanczam sie
devill4 - 2009-02-15, 04:14
podobnież ceny paliwa mają podskoczyć znów
słyszał ktoś coś o tym?
ja do akcji chętnie się przyłączam po drodze mam 3 stacje orlenu ale też jedna BP i zwykle tam tankuje więc to nie będzie problem
Reth - 2009-02-15, 04:40
Ja to w sumie caly czas na Lotosie tankuje ;D Bo mam blisko Spyro, gdzie Ty tankujesz gazik?
Paweł J. - 2009-02-15, 07:37
devill4 napisał/a: | słyszał ktoś coś o tym? |
też coś o tym słyszałem
cinek82 - 2009-02-15, 10:43
Ale słyszałem że paliwo już nie ma podskoczyć do ok 5pln/l tylko nie ma nawet przekroczyć 4 pln/l, także możliwe że nie będzie tak źle. Jak podskoczy to zbojkotujemy
Buli - 2009-02-15, 12:39
szkoda ze nie było mnie tu pare dni bo ciagle na Orlenie lałem ale od dzis juz leje na innych:P
spyro - 2009-02-15, 18:01
Reth napisał/a: | Spyro, gdzie Ty tankujesz gazik? | w tej chwili Orlen i czasem Lotos właśnie.
devill4 - 2009-02-15, 21:37
cinek82 napisał/a: | Ale słyszałem że paliwo już nie ma podskoczyć do ok 5pln/l tylko nie ma nawet przekroczyć 4 pln/l |
a ja słyszałem że ma dojść do 5 zł a no i jeszcze że gaz ma jeszcze spaść w dół więc szczęśliwi Ci którzy go posiadają
Reth - 2009-02-15, 22:09
Ropa i tak bedzie po 3 zlote haha
devill4 - 2009-02-15, 22:22
Cytat: | Ropa i tak bedzie po 3 zlote |
oby kolego oby
bradley - 2009-02-15, 22:32
Taaa, wlasnie widze. Miesiac temu 3,20, teraz po 3,70
Reth - 2009-02-15, 22:39
Jak sie ma dojscie to ropa jest zawsze w tej samej cenie haha Obecnie okolice 2 zl
bradley - 2009-02-15, 22:43
W hurcie sprzed miesiaca, nowa dostawa przyjedzie juz po cenie wiekszej - nie ma sie czym podniecac
Reth - 2009-02-15, 23:00
Ehhhhhh... A znajomych co jezdza na tirach nie macie?
Cybul - 2009-02-16, 17:00
ja tam nic nie płace za rope
devill4 - 2009-02-16, 17:58
Cytat: | ja tam nic nie płace za rope |
a co trafiłeś na jakieś złoże czy co?
mgbak - 2009-02-16, 21:51
kolego ci co jezdza na tiach juz nei spuszczaja ciezko oszukac gps jezle jest wbudowany w bak znam bardzo rozne sposoby zalatwiania ropy z mojego tira ale niestety juz nei idzie w nowych samochodach a z tego co widac coraz wiecej nowych niz tych starych tirow i ciezarowek tak wiec predzej cyz pozniej sie to skonczy
bradley - 2009-02-16, 21:58
devill4 napisał/a: | Cytat: | ja tam nic nie płace za rope |
a co trafiłeś na jakieś złoże czy co? |
Pewnie jakis szejk
Reth - 2009-02-16, 21:58
Eeeeeeee tam Polak madry jest Na wszytsko znajdzie sie sposob Gadalem kiedys z kierowca tira zaraz po tym jak mu dali nowego.... To bluznil strasznie... i myslal tylko jak by to zepsuc tego tira na trasie zeby mogl podjechac do swojego serwisu gdzie mu zerwa plombe z czegos tam i juz wtedy bedzie mogl oszukiwac
Buli - 2009-02-17, 15:13
moj kuzyn lata tirem juz mu przekazałem zeby nie tankował na Orlnie i Lotosie:D
cinek82 - 2009-02-17, 16:44
Wiecie, z TIR-ami to jest tak, że to są samochody które tankują tam gdzie im nagrody dają. Jedna sprawa jest taka że szef firmy transportowej ma umowę z konkretną stacją lub z siecią i on ma zniżki jakieś na paliwo, a kierowca oprócz karty lojalnościowej firmowej ma swoją własną, na firmową nabija zniżkę na wachę szefowi a dla siebie punkty na nagrody. I tirowiec po kilku tankowaniach ma np kamerę, mikrofalę itp. I i tak będzie tankował na tej stacji gdzie go obdarują. Jego nie odstraszają ceny paliw. No chyba że ktoś ma swoją działalność i jeden samochód, no to sobie tankuje gdzie popadnie.
cinek82 - 2009-07-23, 11:00
http://www.moto.wp.pl/opi...06&ticaid=186c7
Szczurq - 2009-07-23, 11:05
Ale u mnie wacha w dół poleciala
Lwomati - 2009-07-23, 12:10
Ja i tak nie tankuję na Orlenie...
sebastian - 2009-07-23, 12:33
Ja na orlenie też nie tankuję, ale za to tankuję na "PKS'ie", a tam mają właśnie paliwa z orlenu Paradoks taki, ale cena gazu na orlenie 1.99, a na pks 1.80
Gavel - 2009-07-23, 13:21
ja tak samo
jeszcze chyba nigdy w życiu na orlenie nie tankowałem
sebastian - 2009-07-23, 13:24
Ja tankowałem częśto, jak jeździłem jako kierowca w pracy, to zbierałem sobie punkty vitay Teraz to nie pamiętam już, kiedy tą stację odiwedzałem. chyba, że jak już mi się końćzy paliwko to zaleję za te 10 zł aby dojechac na PKS
idgray - 2009-07-23, 14:46
ja na orlen zajeżdżam tylko po hoddogi a tankuje na shellu
spyro - 2009-07-23, 14:48
lwomati napisał/a: | Ja i tak nie tankuję na Orlenie... | oczywiście, że tankujesz.. Każdy z nas tankuje, bo niezależnie na jaką stacje podjedziesz, czy to BP, czy shell czy inna firma to i tak wszyscy w PL kupują paliwo z Orlenu! Tyle, ze potem dodają swoje opatentowane dodatki (czytaj w 90% przypadków nie dodają nic) i naliczają swoją marżę.
Także bojkot powinien dotyczyć wszystkich stacji paliw w Polsce.
cinek82 - 2009-07-23, 14:52
Dokładnie to jest tak. Orlenowskie stacje na północy wożą paliwo z lotosu i na odwrót. Lotos bardziej na pd z Orlenu, tylko tak jak Spyro napisał, dodatki są inne. Bo skład bazowy benzyn jest zawsze taki sam.
Lwomati - 2009-07-23, 15:06
paliwo to wiem, że jest Orlenowe. Ale chodzi mi o stację Orlen... tam zajeżdżam tylko napompować koła
spyro - 2009-07-23, 15:16
lwomati napisał/a: | tam zajeżdżam tylko napompować koła | a dobry maja manometr chociaż? Bo ja ostatnio naszukałem sie po stacjach działajcego, bo wszedzie pourywane i popsute.
A ja ostatnio apropos paliwa znowu wróciłem do Shella...
Lwomati - 2009-07-23, 15:44
spyro napisał/a: | a dobry maja manometr chociaż? |
dobry to on nie jest. Przerwany jest wężyk i jest sklejony na izolację. Ale działa
devill - 2009-07-23, 16:08
skoro już jesteście przy rozmowie o paliwie jego składzie itp to mam pytanie:)
czym się różni on dla tira od tego dla normalnych aut
bo ja słyszałem że jedynie grubością przewodu przy dystrybutorze
pytam bo mam źródło takie małe(oczywiście nie ja je kupuję) gdzie jest tanio i jeszcze możliwość odliczenia vat-u(to niestety nie dla każdego) zalałem ostatnio z 10 l do ventki i spaliła bez większych problemów
Gavel - 2009-07-23, 16:28
Samo paliwo niczym się nie różni.
Przewód jest ciut grubszy i sama rura jest grubsza więc nie do wszystkich samochodów wchodzi. Ja do swojej Ventki kilka razy już z tirowego stanowiska lałem i problemów nie było
Przy okazji mała anegdotka:
Ostatnio na stacji Shella na Trójmiejsckiej Obwodnicy był zajęty "cywilny" dystrybutor to podjechałem na miejsce dla tirów. Wysiadam odkręcam korek, łapię za dystrybutor i w tym momencie podlatuje do mnie pracownik stacji i krzyczy, że to dla tirów tylko. Ja na to:
[Ja]: - No i co? Przecież to to samo paliwo i ta sama cena.
[On]: - No tak ma pan rację ale we wlew panu nie wejdzie bo to jest większe.
[Ja]: - Jak nie wejdzie jak wejdzie. To wypasiona fura jest!
Wziąłem, zaczynam nalewać, a gościu stanął jak wryty, chwilę popatrzył z niedowierzaniem na mnie, na Ventkę, na dytrybutor, znowu na Ventkę i sobie poszedł
cinek82 - 2009-07-23, 16:34
Stanowisko ON TIR różni się nie tylko grubością rury i pistoletu ale też jest większa pompa w dystrybutorze przez co szybciej leje paliwo. Różnicy w składzie ropy nie ma żadnej.
Co do wlewania do osobówek na tym stanowisku... tak jak w Ventce nie ma blokady we wlewie, tak już w nowych autach wlew jest dopasowany do pistoletu.
spyro - 2009-07-23, 16:49
Gavel napisał/a: | Samo paliwo niczym się nie różni.
Przewód jest ciut grubszy i sama rura jest grubsza więc nie do wszystkich samochodów wchodzi. Ja do swojej Ventki kilka razy już z tirowego stanowiska lałem i problemów nie było | Najważniejsza różnica: dystrybutory z napisem TIR wywalają z siebie dużo więcej litrów na minutę niż zwykły dystrybutor, co jest ważne jak się tankuje bak tira do pełna, bo tankując ze zwykłego dystrybutora można by pójść na obiad i wrócić, tyle by to trwało
spyro - 2009-07-23, 16:51
Gavel napisał/a: | Ostatnio na stacji Shella na Trójmiejsckiej Obwodnicy | przecież ty vpowera lejesz, to do tirów vpowera też dają?
Lwomati - 2009-07-23, 16:52
spyro napisał/a: | przecież ty vpowera lejesz, to do tirów vpowera też dają? |
no i mamy Gavela przyłapanego
Gavel - 2009-07-23, 17:10
napisalem że było zajęte cywilne
człowiek jak się do pracy śpieszy to robi takie głupoty
devill - 2009-07-23, 18:35
ciekawa historia z tym nalewaniem ja kiedyś podleciałem przypadkiem do stanowiska gdzie leją tiry przyleciał facet i zaczął coś tam pokrzykiwać...oczywiście to na orlenie z reszta czy byłby dopasowany wlew czy nie to bez różnicy bo i tak paliwo stoi w beczkach potem bańka lejek i do baku:]
dzięki za info
sebastian - 2011-03-06, 14:32
Niby ceny paliwa ciągle idą w górę, ale ja tankuje na takiej, gdzie cały czas cena ta sama. Tankuję za 50 zł i nie widzę, żeby coś drożało
Paweł J. - 2011-03-06, 18:15
Heh...ceny masakryczne....gdy kupiłem vento to cena benzyny mało różniła się od dzisiejszych cen gazu Pozdro dla ekipy z ul. Wiejskiej....."tanie państwo"
sebastian - 2011-03-06, 18:24
U mnie w mieście cena ropy już równa się z ceną benzyny. Gdzie nigdzie tylko jest mała różnica paru groszy, a tak, to taka sama cena jednego i drugiego. Najtańsza ropka, dziś tankowałem na swojej stacji - 4.89. A pamiętam, że jakiś czas temu jeszcze po 4.65 tankowałem, ale kiedy to było... całe wieki, bo wówczas zalałem do pełna i tak się turlałem, ale dziś sytuacja mnie zmusiła. Szok.
twety100 - 2011-03-06, 18:49
sebastian napisał/a: | ale kiedy to było | u mnie w tej cenie jest obecnie
ja paniętam czasy gdy za 50 zł butle gazem do pełna lałem i jeszcze reszty sporo wydali a w tamtych czasach latałem 125p z butlą 65l
vst93 - 2011-03-06, 20:56
http://finanse.wp.pl/kat,...,wiadomosc.html
A tak swoją drogą to jest pewien sposób na tankowanie do pełna bez padania na kolana w pokorze przed dystrybutorem. Tylko raz trzeba się wykosztować, za to zawsze mamy pewność, że w zbiorniku jest sporo paliwa, nie zaciera się pompka, ogranicza się też osadzanie syfu. Do rzeczy- raz tankujemy do pełna (płacz i płać) za to później jak poziom paliwa spadnie do ok 3/4 zbiornika jedziemy na stację i z dumą oznajmujemy: do pełna Do posiadaczy LPG- tylko, że na tej benzynce trzeba trochę polatać, bo wożenie starego nieużywanego paliwa też nie jest korzystne.
Btw. ta metoda nie zmniejszy opłat za benzynę ale może przynieść zysk w postaci mniejszej liczby awarii, a poprawa nastroju spowodowana laniem do pełna- bezcenne
sebastian - 2011-03-15, 15:56
>>> popieram dlatego przeslalem dalej
>>
>>
>>> Do wszystkich kierowcow. Bardzo dobry pomysl. (koniecznie przeczytaj do
>>> konca!)
>>> Ceny paliwa poszybowaly w gorę. Jeszcze trochę i zobaczymy 5 PLN za
>>> litr, a potem moze i więcej. Ponizsza propozycja ma znacznie więcej
>>> sensu niz kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", ktore
>>> przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw smiali się
>>> jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuowac akcji krzywdząc
>>> samych siebie rezygnując calkowicie z zakupu paliwa. Bylo to bardziej
>>> niekorzystne dla nas niz problem dla nich.
>>> Ale mysląc o tamtym pomysle powstala idea, ktora moze przyniesc
>>> rzeczywiste korzysci. Przeczytaj proszę i przylącz się! Przy cenach
>>> paliw rosnących kazdego dnia my konsumenci musimy podjąc akcję.
>>> Jedynym sposobem abysmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dol jest
>>> trafienie kogos w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I mozemy
>>> zrobic to BEZ narazania się na niewygody.
>>>
>>> Oto pomysl:
>>> Do konca biezącego roku NIE KUPUJMY ZADNYCH PALIW od dwoch
>>> największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jesli nie będą sprzedawaly
>>> paliwa, będą zmuszone do obnizenia ceny. Jesli one obnizą ceny, inne
>>> firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąc efekt
>>> musimy pozbawic te dwie firmy milionow klientow. Wbrew pozorom jest to
>>> calkiem latwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy
>>> do milionow.
>>>
>>> Wysylam tę wiadomosc do 30 osob. Jesli kazda z nich wysle ją do
>>> kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i kazda następna do kolejnych 10
>>> i tak dalej to juz w szostej kolejce wiadomosc ta dotrze do 3 milionow
>>> ludzi. Jesli kazda z nich wysle do kolejnych 10... Wszystko, co nalezy
>>> zrobic to wyslac tę wiadomosc do 10 znajomych osob i
>>> nie kupowac paliwa na stacjach BP i STATOIL.
>>> To jest ogolnoswiatowa akcja. Ile to potrwa? Jes li kazdy, kto otrzyma
>>> tę wiadomosc przesle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionow
>>> konsumentow w ciągu 8 dni!
>>> Zalozę się, ze nie sądziles, ze masz taki potencjal, prawda? W
>>> grupie sila i nawet najgrubsza galąz zlamie się, jesli spadnie na nią
>>> wystarczająco duza ilosc niezmiernie lekkich platkow sniegu.
>>>
>>> Jesli uwazasz, ze ta akcja ma sens przeslij dalej tę wiadomosc.
>>> WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WROCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU
>>> (ok.3, 5 PLN /litr). Razem mozemy to zrobic. Przeslij tę wiadomosc
>>> nie kupuj paliwa na BP i STATOIL.
>>> Kupuj na wszystkich innych tylko nie na od tych dwoch producentow
>>>
>>> popieram dlatego przeslalem dalej
lukasz17 - 2011-03-15, 18:07
sebastian, dobre puscilem to haslo na forum golfa...
dikus14 - 2011-03-15, 19:24
Tak propo Orlenu : W moim miescie ostatnio afera byla:P Pomylili zbiorniki przy tankowaniu i z dystrubutorze PB95 lał sie ON a z On pb95:P Wyobrazcie sobie efekty;P
Hormon - 2011-03-15, 19:34
A moim zdaniem to nic nie da, bo jak ktoś od zawsze tankował na orlenie to dalej tak będzie robił, ja przeważnie tankuje na bp lub lotosie. Ostatnio odpuściłem bp bo mnie ich durne przepisy ()*#^%. Tzn pojechałem ostatnio zalać lpg, była ze mną żona i synek, na zewnątrz niezła zawieja, śnieg i wiatr a koleś do mnie ze wszyscy musza z auta wysiąść, a jak nie to on nie zatankuje auta. Innym razem kobita podczas tankowania zauważyła że żona siedzą w aucie rozmawiała przez tel, kazała skończyć rozmowę bo też groziła że auta nie zatankuje, w głowach im się przewraca.
Dlatego teraz tankuje przeważnie w lotosie, bo według mnie mają najlepszy gaz.
MANIEK - 2011-03-15, 19:58
Hormon, widzisz ktos wymysli sobie takie poj...ane przepisy a pracownicy musza sie stosowac wiem cos o tym sam pracuje na stacji paliw.
sebastian - 2011-03-15, 20:07
Hormon napisał/a: | koleś do mnie ze wszyscy musza z auta wysiąść |
Hormon napisał/a: | żona siedzą w aucie rozmawiała przez tel, kazała skończyć rozmowę bo też groziła że auta nie zatankuje |
Głupota.
jak ma pierdyknąć, to czy będziesz siedział w aucie czy 2 metry od niego, to i tak nic nie da.
A mity z telefonami to między bajki wcisnąć można
devill4 - 2011-03-16, 12:51
czy mi się zdaje czy gaz poszedł w dół trochę ? na shellu 2.52 jakoś tanio się wydaje a podobno dobry mają
vst93 - 2011-03-16, 13:25
Hormon napisał/a: | wszyscy musza z auta wysiąść, a jak nie to on nie zatankuje auta. |
Głupota. Ile razy tankowałam gaz to wszyscy siedzieli w środku, tak samo jakby np jak nie ma ktoś gazu ziemnego tylko kupuje butle to wszyscy musieli wychodzić z domu bo uwaga, przykręcanie butli.
Ja mam na lotosie 2,48
Hormon - 2011-03-16, 19:53
Na lotosie mam 2,38 i podobna cena na bp.
dikus14 - 2011-03-17, 14:21
Ja u siebie na Bp 2,49 Orlen 2,59 A na shellu nie ma LPG:P
sebastian - 2011-03-17, 16:07
5.05 PB
5.03 ON
dikus14 - 2011-03-17, 20:00
Ceny ida strasznie w góre.. Tyle sie slyszy o frankach ze powoduja podwyzki.. Cukier, itp. Szkoda ze zasrane zarobki sa bez zmian... Powinni zmniejszyc akcyze na paliwo
Brutal - 2011-03-17, 22:09
Państwo same nas wykończy a ludzi się tylko dobiją ze takie ceny są.
Paweł J. - 2011-03-17, 22:48
Szkoda ze Nasz obecny prezydent nie robi tak jak Jego Ś.P. poprzednik, czyli nie spotyka się z szefami największych koncernów i nie zmniejsza prowizji....ech....wielka szkoda....tym bardziej że o tym się nie mówi....mówi się tylko o tym, że notowania PO rosną mimo takiego niezadowolenia narodowego...kiedyś spadł gwałtowny deszcz, złapał nocny przymrozek-wina PISu.....teraz jest tragedia i wszystko drożeje-tak musi być....nie czaje tego co się w mediach lansuje.....nie wiem jak daleko tak zajdziemy
dikus14 - 2011-03-17, 23:26
Nie bede sie tu wdawał w dyskusje polityczne ale Kaczyński był rownym gosciem. wiele dobrego staral sie dla kraju robic. A Pan Komorowski patrzy tylko na siebie .. Jego stac na tankowanie po 7zł nawet bo takuje na pieniadze obywateli miedzy innymi z podatkow
devill4 - 2011-03-18, 09:39
i tak nikt nic z tym nie zrobi aż się ten cały system rozpadnie i ci co siedzieli na stołkach nie tyle a tyle lat z nich spadną
wszystko drożeje ciągle jakieś problemy a w wiadomościach pierwsze co? znicze ktoś zebrał sprzed pałacu prezydenckiego i już jeden drugiego obwinia bo jak to a dlaczego jakim prawem...czy to jest normalne? dzieci się lepiej zachowują a ludzie w już takim wieku nie potrafią się dogadać jak przystało dając cudowny przykład nam polakom
sebastian - 2011-03-18, 15:50
O wszystkim potrafią gadać, tylko nie o tym, co się tak na prawdę dzieje w kraju. Jest źle, wszystko drożeje, a zajmują się Egiptem, Libią i innymi pierdołami, nie mającymi najmniejszego związku z sytuacją polityczną w naszym kraju. Co mnie obchodzi, czy się będą tłuc, czy nie. Ich sprawa, więc niech się nikt nie miesza w ich sprawy. Ale nie, lepiej biadolić o dupie marynie, niż o tym, co faktycznie się u nas dzieje. Zawsze jakiś temat zastępczy znajdą do rozmów, tylko nie to co najważniejsze.
Rafik - 2011-03-19, 22:08
tak ja powiem tylko tyle ze za rządów PIS-u i prezydenta ŚP Lecha Kaczyńskiego baryłka ropy była drozsza niz teraz a paliwo u nas bylo tansze jakim to cudem A teraz nasze kochane Polityczne Osły nie robią nic aby zmienic sytuacje w naszym kraju podwyzszaja Vat wogóle drozeje wszystko w sklepach ale co ich tam obchodzi przeciez ich stac na wszystko sobie nei odejma lepiej je*ac po nardodzie paliwo drozeje bo w Libii sie tluka a co to nas my i tak od nich paliwa nie bierzemy ach szkoda gadac dziki kraj porównuja ceny z zachodem ale u nich są inne zarobki co za matoły siedzą w rządzie :/
Paweł J. napisał/a: | obecny prezydent |
ta marionetka Tuska niech wy*ierdala ze stolka czym predzej dobrze ze ja na niego nie glosowalem .
Brutal napisał/a: | Państwo same nas wykończy a ludzi się tylko dobiją ze takie ceny
są. |
Świete słowa bolesna prawda
lisek86 - 2011-03-24, 16:03
W większości olewam takie akcje... ale co mi tam można sprawdzić!Do wszystkich kierowcow. Ceny paliwa poszybowaly w gorę. Jeszcze trochę i zobaczymy 6 PLN za litr, a potem moze i więcej. Ponizsza propozycja ma znacznie więcej sensu niz kampanie typu "nie kupuj paliwa w danym dniu", ktore przeprowadzane kilka miesięcy temu. Producenci paliw smiali się jedynie, bo wiedzieli, ze nie będziemy kontynuowac akcji krzywdząc samych siebie rezygnując calkowicie z zakupu paliwa. Bylo to bardziej niekorzystne dla nas niz problem dla nich. Ale mysląc o tamtym pomysle powstala idea, ktora moze przyniesc rzeczywiste korzysci. Przeczytaj proszę i przylącz się! Przy cenach paliw rosnących kazdego dnia my konsumenci musimy podjąc akcję. Jedynym sposobem abysmy zobaczyli, ze ceny paliwa idą w dol jest trafienie kogos w portfel poprzez nie kupowanie jego paliwa. I mozemy zrobic to BEZ narazania się na niewygody. Oto pomysl: Do konca biezącego roku NIE KUPUJMY ZADNYCH PALIW od dwoch największych firm paliwowych: BP i STATOIL. Jesli nie będą sprzedawaly paliwa, będą zmuszone do obnizenia ceny. Jesli one obnizą ceny, inne firmy będą zmuszone do uczynienia tego samego. Ale aby osiągnąc efekt musimy pozbawic te dwie firmy milionow klientow. Wbrew pozorom jest to calkiem latwe do osiągnięcia. Czytaj dalej a dowiesz się jak dotrzemy do milionow. Wysylam tę wiadomosc do 30 osob. Jesli kazda z nich wysle ją do kolejnych dziesięciu (30 x 10 = 300) i kazda następna do kolejnych 10 i tak dalej to juz w szostej kolejce wiadomosc ta dotrze do 3 milionow ludzi. Jesli kazda z nich wysle do kolejnych 10... Wszystko, co nalezy zrobic to wyslac tę wiadomosc do 10 znajomych osob i nie kupowac paliwa na stacjach BP i STATOIL. To jest ogolnoswiatowa akcja. Ile to potrwa? Jes li kazdy, kto otrzyma tę wiadomosc przesle ją do 10 znajomych dotrzemy do 300 milionow konsumentow w ciągu 8 dni! Zalozę się, ze nie sądziles, ze masz taki potencjal, prawda? W grupie sila i nawet najgrubsza galąz zlamie się, jesli spadnie na nią wystarczająco duza ilosc niezmiernie lekkich platkow sniegu. Jesli uwazasz, ze ta akcja ma sens przeslij dalej tę wiadomosc. WYTRZYMAJMY DO MOMENTU AZ CENY PALIWA WROCĄ DO NORMALNEGO POZIOMU (ok.3, 5 PLN /litr). Razem mozemy to zrobic. Przeslij tę wiadomosc nie kupuj paliwa na BP i STATOIL.
dla rozjaśnienia:
w 2008 ropa była po 149$ za baryłkę, a u nas ON kosztował 3,40zł/l
dzisiaj mamy 111$ za baryłkę, a ON na stacjach benzynowych jest po ~5 zł/l.
dodatkowo:
Hormon - 2011-03-25, 11:26
Coś się ruszyło http://auto.dziennik.pl/a...toilu-i-bp.html
piechu43 - 2011-03-25, 12:52
Hormon napisał/a: | Coś się ruszyło |
dwa kroki w przód i jden w rtył
*^%#$*&$, nie piorę w roku wesela
jakę na zachód szukać V6'a
|
|