|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Benzyna - brak korka wlewu oleju
v3n70 - 2013-08-28, 18:01 Temat postu: brak korka wlewu oleju czy ktos z Was moze mi pomoc w ustaleniu przyczyny mojej usterki?
mianowicie przejechalem paredziesiat kilometrow, zagladam pod maske, a tam nie ma korka oleju! silnik zapaskudzony tak jakby pryskal na niego tenze olej.
po znalezieniu korka gdzies za silnikiem zauwazylem, ze nie jest kompletny. jego dolna czesc zostala w otworze od wlewu oleju. dodtakowo jeden z zabkow mocujacych jest ulamany..
co sie moglo stac? czy to wina jezdzenia po bardzo nierownej drodze? a moze od zbyt wysokich obrotow? (jechalem ostatnio 130kmh na ekspresowce, ok 3200 obotow)
pomocyyy.. zawsze cos...
p.s. jezeli temat byl poruszany, przepraszam
Paweł J. - 2013-08-28, 19:09
Może za mocno go docisnąłeś i się gdzieś pękł a po czasie sie rozsypał.
Jak czegoś brakuje to zdejmij dekiel, tam będzie taka blaszana osłona wałka rozrządu (coś jak dekiel) i tam gdzieś powinny być ewentualne resztki korka i lepiej je wyciągnąć, aby nie poszły do wałka.
v3n70 - 2013-08-29, 11:46
podejrzewam, że już od dawna musiał być korek uszkodzony, gdyż po wkręceniu 'nowego' ze szrotu zupełnie inaczej jest wkręcony (tak bardziej solidnie).
jutro czeka mnie mechanik, bo mam suchy bagnet i przy okazji sprawdzi, czy jakichś resztek korka nie ma w silniku.
|
|