Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Gaz/Benzyna - Problem z zap³onem

danielss - 2013-10-13, 23:07
Temat postu: Problem z zap³onem
Witam.
Jak wcze¶niej wspomina³em w innym temacie mam problem z odpalaniem mojej ventki.
Konkretnie chodzi o bardzo d³ugie krêcenie na ciep³ym/pó³ ciep³ym silniku.
Rano odpala na tzw "strza³a", lecz jak postoi z 1-3h po zgaszeniu ju¿ niestety krêciæ trzeba z 5-10s.
Kopu³ka i palec wyczyszczone, ¶wiece i kable WN wymieniane ok rok temu.
Vag pokazuje problem z czujnikiem halla, nie wiem czy to sporadyczny b³±d czy powinienem siê tym zainteresowaæ.
Zastanawiam siê te¿ nad regulacj± zap³onu w warsztacie.
Co o tym my¶licie?
Pozdrawiam

vwjanekvento - 2013-10-14, 20:36

Nie przejmuj siê mój tez tak ma na cieplym gorzej mu idzie ni¿ na zimnym tyle ze trwa to jakies 3-4s. ;)
Pawe³ J. - 2013-10-14, 21:12

Jako, ¿e temat w gazowym dziale mo¿esz sprawdziæ reduktor czy przypadkiem nie puszcza gazu do kolektora po zgaszeniu silnika. Po zgaszeniu motoru wadliwy reduktor mo¿e trochê gazu przepu¶ciæ i gdy go odpalasz mo¿e mieæ za du¿o paliwa do startu tj benzyny i gazu i go najzwyczajniej mo¿e przelewaæ i st±d k³opoty z odpaleniem. Za to na zimnym silniku gaz mo¿e ju¿ odparowaæ. Spróbuj od³±czyæ przewód z gazem id±cy od parownika do miksera i zobacz czy poprawy nie bêdzie, je¶li bêdzie lepiej no to masz winowajcê.
majkel00230 - 2013-10-19, 12:23

hmmm sterownik rozdzielacza w Twoim silniku nie bierze informacjo z czujnika po³o¿enia wa³u korbowego ?
danielss - 2013-10-19, 13:03

Pawe³ J., dziêki za podpowied¼, sprawdze to w wolnej chwili.
majkel00230, jak mogê to sprawdziæ?