Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Benzyna - rozrząd 1.8

zisza - 2007-06-26, 19:08
Temat postu: rozrząd 1.8
witam ! Mam pytanie o rozrząd w vento 1.8 66kw 93r. czy jest to silnik bezkolizyjny bo kupiłem autko i nie wiem czy robić rozrząd bo przecież jeśli jest bezkolizyjny to nic się nie stanie.
Dzolo - 2007-06-26, 19:20

zisza, na takich rzeczach nie ma co oszczędzac!
Czy on jest bezkolizyjny to dowiedział byś sie dopiero jak by
walnoł.Ja ogólnie nie wierzyłem w to i wolałem nie ryzykować.

Polibo - 2007-06-26, 19:56

lepiej nie ryzykować nasz Spyro
jest na to przykładem

ja bym za długo nie czekał :OK:

tomala2301 - 2007-06-26, 20:58

1,8 jest silnikiem kolizyjnym więc wymieniaj rozrząd i się nawet nie zastanawiaj. No chyba , że chcesz płacić za remoncik głowicy. Pozdrawiam
Paweł J. - 2007-06-26, 22:04

1.8 jest bezkolizyjny....ale po kolizji po jakims czasie może cos wyjśc....
Stopa - 2007-06-26, 22:10

Żaden silnik nie jest bezkolizyjny! Jeśli pewnego dnia rano nie będzie Ci chciał zapalić, a Ty zakręcisz sobie kilka razy, to w zasadzie załatwisz każdy motor. 1,8 owszem, uważany jest za bezkolizyjny - ale w wersji AAM, czyli 55 KW.
Paweł J. - 2007-06-26, 22:19

Stopa napisał/a:
ale w wersji AAM, czyli 55 KW.

chyba ABS, nawet mechanior mi mówił że to bezkolizyjny....z reszta może i AAM

spyro - 2007-06-26, 22:25

zisza napisał/a:
czy jest to silnik bezkolizyjny

d niedaw3na wydawało mi się że tak, bo parę lat ten trzasnął mi rozrząd. Teraz miałem remont silnika i okazało się że wcale taki bezkolizyjny to ten silnik nie jest. Także jest KOLIZYJNY - przetestowałem na własnym przykładzie. A warsztat, który robił mi silnik powiedział, że jeśli bym próbował kręcić jak więkoszść robi myśląc że silnik zpapali to z silnika nie zostałoby nic. Zresztą, pokazywał mi najładniej rozpieprzone zawory z silników bezkolizyjnych. Także nie ma takich silników. Nawet jeśli od razu nie wyjdą wałki to w przyszłości silnik padnie i to w najmniej spodziewanym momencie...

A oszczędzanie na rozrządzie biorąc pod uwagę, że pasek + rolka w dobrym zamienniku to wydatek 80 zł to nie jest mądre myślenie.