Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Brak sił na piszczenie

Seeken - 2013-12-01, 12:27
Temat postu: Brak sił na piszczenie
Witam ! Mój problem polega na tym, że co odpalę samochód ( zimny silnik ) Piszczy jakby kota w tryby wkręciło :) . Na poważnie teraz, tydzień temu wymieniłem alternator ( w poprzednim popsuł się napinacz z łożyskiem ) Myślałem, że przez to piszczy, ale okazało się, że nie. Druga próba, wczoraj wymieniłem pasek PK też nic nie pomogło, napiąłem pasek od wspomagania bo luzy miał, też nic nie dało. I tu moje pytanko bo już sił na to nie mam co może jeszcze w silniku piszczeć. A właśnie jak autko chwilę popracuje to wszystko wraca do normy i nic nie piszczy. Z góry dzięki za wszystkie informacje :)
tom cio - 2013-12-01, 12:41

Może napinać paska rozrządu?
wojtas83 - 2013-12-01, 12:51

Seeken, jeśli Twój problem nasila się teraz kiedy temperatura jest niższa a troche ustaje latem to ja na 99% obstawiam że do wymiany masz koło pasowe na wale. Też miałem ten problem i w pierwszej ventce wymieniłem wszystko co było możliwe, a koło wymieniłem jako ostatnie niestety. Natomiast w drugiej już wiedziałem co trzeba zmienić żeby nie wyrzucać kasy w błoto.
Tu masz fotkę o co mi chodzi

Seeken - 2013-12-01, 14:07

wojtas83, Dzięki wielkie za informacje :) Bo tak jak piszesz nie ma sensu wymieniać wszystkiego po kolei jak może nie pomóc.
szefuniopaslek - 2014-02-27, 20:35

podłączę się pod temat :D
Od paru dni też coś mi piszczy :mur: :mur: tylko?
Stawiam na rolkę, tylko która? :D
Piszczenie paska to to raczej nie jest, czasami podpiskuje to wiem jak on piszczy..

http://www.youtube.com/watch?v=j34--wnUs60

Tomaszex - 2014-02-27, 20:43

szefuniopaslek napisał/a:

Od paru dni też coś mi piszczy :mur: :mur: tylko?
Stawiam na rolkę, tylko która? :D

u mnie w TDi jest bardzo podobne popiskiwanie, najbardziej podczas gdy samochód jest zimny , u mnie jest to rolka napinajaca pasek altelnatora, a znajomy mówił ze trzeba w niej wymienic tulejkę i bedzie git :)

muchomorek165 - 2014-02-27, 22:55

Cytat:
u mnie w TDi jest bardzo podobne popiskiwanie, najbardziej podczas gdy samochód jest zimny , u mnie jest to rolka napinajaca pasek altelnatora, a znajomy mówił ze trzeba w niej wymienic tulejkę i bedzie git :)

Mam TD a napinacz od TDI więc rolka nie ma tuleji w sobie tylko pręt który z jednej strony rolka z drugiej napinacz. tuleje wymienia się tylko w obudowie prętu rolka wymienna jest cała. U mnie też tak hałasowało to wymieniłem rolkę i cisza. Rolka Ruvilla nowa 74zł. Klucz 19 i 13 i wymieniamy. Jak nie jesteś pewien czy to to to zdejmij pasek od altka i odpal :D

szefuniopaslek - 2014-02-28, 12:47

To jest ta rolka zaraz za alternatorem?
To to? http://allegro.pl/rolka-n...3942042723.html
(mam klime)

Hormon - 2014-02-28, 13:34

Według mnie jest to rolka napinająca pasek rozrządu.
szefuniopaslek - 2014-02-28, 13:41

Która to rolka?

Jak psikałem plakiem na pasek i w stronę rolek to na chwile pomagało, przestawało albo ciszej piszczało ale po chwili było to samo.

Hormon - 2014-02-28, 15:33

To ściągnij paski i sprawdź które łożysko siada.