Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Zamek centralny

MateuszM107 - 2013-12-01, 16:30
Temat postu: Zamek centralny
Witam kolegów.

Wczoraj wieczorem chciałem wiechać ventem do garażu, samochód był otwarty a ja przy otwieraniu drzwi przekręciłem kluczykiem.

Drzwi się troche uchyliły ale zamknęły. Nie mogłem później otworzyć drzwi z tej strony (od strony kierowcy) otworzyłem od strony pasażera i zamek censtralny otworzył wszystkie drzwi normalnie. Dzisiaj rano chcąc zamknąć drzwi od strony kierowcy nie dało się.

Jaka może być przyczyna tej usterki? I co należy zrobić żeby ją naprawić?

bart_jawelin - 2013-12-01, 18:38

a slychać jak pracuje pompka centranego ?
MateuszM107 - 2013-12-01, 20:08

Od strony kierowcy nie słychać. Od strony pasażera wszystko normalnie się otwiera i zamyka.

Opiszę bardziej stronę kierowcy.

Po włożeniu kluczyka po pierwszej próbie kręcenia w lewo lub w prawo napotyka na niewielki opór, po lekkim poruszeniu to jakby "przeskakuje" tą blokade i kluczyk kręci się w prawo i lewo bez żadnych oporów , i przy tym nie słychać nic od strony zamka centralnego. (Ani pompki ani nic nie słychać)

bart_jawelin - 2013-12-01, 20:43

Odkręć klamkę, z tego co piszesz to łopatki mogą nie sięgać i dlatego nie działa.
MateuszM107 - 2013-12-01, 21:02

Jutro to zrobię. Jak skończe, poinformuję o efektach.

Gdyby było właśnie tak jak mówisz, to trudno takie coś naprawić?

wojtas83 - 2013-12-01, 23:36

Z tego co piszesz to pewnie uszkodziło się takie cudo http://allegro.pl/vw-golf...3678350247.html wymiana zajmie jakieś 15 min jeśli wiesz o co chodzi. Wstarczy wyjąć klamkę i wszstko widać.
bart_jawelin - 2013-12-01, 23:50

MateuszM107 napisał/a:
Jutro to zrobię. Jak skończe, poinformuję o efektach.

Gdyby było właśnie tak jak mówisz, to trudno takie coś naprawić?

Nie. Bardzo łatwo. Wyciągniesz i wszystko jest "logiczne".