|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Problemy z paleniem Vento 1.8 ABS, Czyżby rozrząd?
dikus14 - 2013-12-16, 21:51 Temat postu: Problemy z paleniem Vento 1.8 ABS, Czyżby rozrząd? Witam serdecznie. W moim vencie dzieją się następujące ustrojstwa. Nie zawsze odpala zarówno na benzynie i gazie. Czasami odpali od strzała a czasami musze go kręcić sporo. Od razu mówie. Rozrusznik kręci, akumulator mocny, płyny w normie, świece i kable również ok. Ostatnio jak odpalałem z miesiąc temu usłyszałem strzał pod maską w okolicy pasażera , wczoraj znów usłyszałen ten sam strzał. Druga kwestia gdy udało mi się go odpalić jak wchodziłem delikatnie w obroty to wkręcał się natomiast gdy chciałem zrobić to gwałtownie dławił się zarówno na benzynie jak i LPG. Jakieś rady?
zula - 2013-12-17, 00:03
podpinam sie pod temat.mam podobnie tylko nic mi nie strzeliło.na zimnym silniku na zważenie kluczyka odpala a na ciepłym już trzeba pokręcić.
może być że zapłon jest za dużo "przyśpieszony"?
dikus14 - 2013-12-17, 15:40
Nikt nie pomoże?
Paweł J. - 2013-12-17, 15:57
Co do ciężkiego odpalania na ciepłym silniku, często temu winien jest gaz, a mianowicie zabrudzony tłoczek w elektrozaworze, należy go rozebrać i wyczyścić. Często gromadzi się na nim osad i przez to nierównomiernie się domyka i puszcza trochę gazu do kolektora ssące i często auto po krótkim postoju jest zalewane dwoma paliwami i stąd problemy z odpalaniem. Najlepiej jest zakręcić gaz przy butli, poczekać aż furka zgaśnie (ok minuty) i próbować odpalać po takim czasie, po którym były największe problemu z odpalaniem, jeśli zapali od strzała to mamy winowajcę.
dikus14 - 2013-12-17, 22:11
Czekam na odpowiedzi na temat mojego przypadku.
wojtas83 - 2013-12-17, 22:48
dikus14, jeśli słyszysz strzały to coś nie tak z układem zapłonowym, najpierw sprawdź wieczoren najlepiej czy kable napewno nie mają przebicia bo teraz mamy dużą wilgoć w powietrzu i mogą się dziać cuda, a potem sprawdź zapłon lampą stroboskopową, ewentualnie jeszce raz świece i kopułka
dikus14 - 2013-12-18, 21:53
Napisze mi ktoś jakie są objawy uszkodzenia/wyeksploatowania rozrządu w Vencie?
tom cio - 2013-12-18, 22:04
A co tam jest do wyeksploatowania? Masz koło na wale, napinacz i wałek rozrządu. Wymienia się napinacz i pasek co 60tyś km i tyle do eksploatowania, sprawdź czy masz dobrze ustawiony rozrząd jeśli już w niego celujesz.
|
|