|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Gaśnie po sekundzie od dwóch dni !
majkel00230 - 2013-12-20, 07:03 Temat postu: Gaśnie po sekundzie od dwóch dni ! Witam Panowie.
Posiadam Vento 2.0 Gt 115KM AGG 1996 rok. od trzech dni auto stoi na firmie bo przestało odpalać, do pracy normalnie dojechałem po pracy odpalam auto wchodzi na obroty i po sekundzie następuję odcięcie zapłonu, jakby ktoś klemę ściągnął. Objawy bardzo podobno do uwalonego czujnika położenia wału korbowego bo już kiedy tak miałem ale wtedy on się wywalał przy 60 stopniach a teraz nawet na zimnym nie odpali, kupiłem nowy czujnik położenia wału wymieniłem i dalej bez zmian auto odpala i po sekundzie gaśnie od ręki. Dodam tylko że w ciągu roku przy odpalaniu dwa razy miałem taką sytuację że odpaliłem i go po sekundzie odcieło ale teraz już amen. ;/
jakieś rady ?
hrubek18 - 2013-12-20, 07:31
ja tak miałem jak zmieniłem kluczyk na scyzoryk i zapomniałem przełożyć imo najlepiej jak byś podpiął auto pod kompa wtedy by wyszło czy to imo albo coś innego
Paweł J. - 2013-12-20, 17:38
Było kila takich sytuacji opisanych na tym forum....i objawy jakby imo.
majkel00230 - 2013-12-20, 18:01
po przeczytaniu paru postów też myślę że to winna immo ? ale co się z nim stało ? można jakoś ominąć lub co wymieniać żeby wymienić immo ?
Paweł J. - 2013-12-20, 18:03
ten człowiek swego czasu omijał imo
http://forum.vwvento.org/...wprofile&u=1577
majkel00230 - 2013-12-21, 14:46
Problem rozwiązany! jak nie powiem, ;> bo nie wiem, wyciągnąłem immo rozebrałem wszystko posprawdzałem założyłem i auto ożyło ;> jedynie jestem w plecy 300 zł za czujnik położenia wału korbowego ;/ jak ktoś chcę to mogę sprzedać ;>
szefuniopaslek - 2014-01-23, 19:43
Podepnę się pod temat aby nie zaśmiecać..
1.8 B+LPG wczoraj normalnie jeździł a dziś:
B - Samochód ciężko pali, trzeba trochę pokręcić, jak odpali to strasznie dziwnie chodzi, raz duże obroty raz małe i po jakimś czasie gaśnie... obroty też falują przy 2tyś.
Czasami po dodaniu gazu potrafi zgasnąć.
LPG - na gazie prawie w ogóle nie pali, jak się rozgrzeje to po przełączeniu chwile pochodzi i gaśnie (niedawno wymieniany był reduktor lpg, regulacja itd. też była zrobiona) aaa i jeszcze na lpg obroty są w granicy 3tyś...
Samochód działał normalnie do wczoraj, jedynie akumulator słaby bo po nocy nie dało się na nim odpalić ale włożyłem drugi dobry.
Temp. w nocy ok. -18 w dzień -10/-15.
Podsumowując ogólnie problem z obrotami i gaśnięciem..
Był kumpel i mówił żeby wymienić kopułkę bo już jest w słabym stanie... Coś to pomoże?? Co sprawdzić?
vwjanekvento - 2014-01-23, 20:16
Ja tez mam taki problem, kopulka i przewody zmienione i nic, myslalem nad kostka stacyjki ale nie jestem pewny
szefuniopaslek - 2014-01-23, 20:25
vwjanekvento, Masz identycznie jak opisałem? Kopułkę mocno miałeś zjechaną?
A silniczek krokowy? może być sprawcą?
majkel00230 - 2014-01-23, 20:53
Panowie przede wszystkim sprawdzić na innym PEWNYM dobrym aku ;>
po drugie to teraz w taką pogodę rozgryzanie tego typu problemów to nie lada grataka ;p
Wyczyścić kopułkę benzyną ekstrakcyjną albo i lepiej nitrem. nie wiem za bardzo co u was decyduje o rozdawaniu iskry i czasie. I PISZĘ TO JUŻ 10 RAZ NA FORUM. PRZY NIERÓWNYCH OBROTACH PRZECZYŚCIĆ BENZYNĄ EKS. CAŁY DOLOT WSZYSTKIE MOŻLIWE MIEJSCA I JAK NAJDALEJ WEPCHAĆ PALEC ZE SZMATĄ W KOLEKTOR. filtr powietrza sprawdzić i ODME.
W ogóle to szefunio skąd Ty jesteś że takie temperatury u Ciebie ;p
szefuniopaslek - 2014-01-23, 21:02
majkel00230, jutro to sprawdzę.
Warmia i mazury dokładnie pod Elblągiem. W tej chwili wchodzi -17..
vwjanekvento - 2014-01-23, 21:15
U mnie jest -4 w nocy a problemy z paleniem ogromne ostatnio, jest tez problem z obrotami, narazie czytam po wszystkich forach i się okazuje ze przyczyna może być wszystko sproboje podmienić cewke, czujnik halla, zmienie palec jeszcze i kostke stacyjki bo w miare tanie to jest
szefuniopaslek - 2014-01-23, 21:19
vwjanekvento, dobrze wiedzieć, jak coś zdziałasz to daj znać
majkel00230 - 2014-01-23, 21:30
janek kup cały aparat to tanie rzeczy, bo osobno kopułkę palec i halla drożej Cię wyjdzie, jeśli chodzi Ci o ten halla w aparacie ? Pamiętajcie o ODMIE czy syfu wam nie wali do dolotu
vwjanekvento - 2014-01-23, 21:35
jeśli chodzi o halla z aparatem wolalbym kupic uzywke nie mam przekonania do nowych szczególnie jeśli chodzi o takie rzeczy
szefuniopaslek - 2014-01-27, 22:35
Wracając do tematu, od czwartku dopiero dzisiaj zabrałem się za samochód.
Mrozy troszkę odpuściły bo nie ma już -17 tylko jak na razie -4.
Naładowałem akumulator, odpaliłem i co ? normalnie chodzi... pojechałem do kumpla, zgasiłem, zapaliłem znowu i problem powrócił. co prawda pali w miarę normalnie ale te obroty, teraz na benzynie obroty falują przy 2tyś. na gazie albo jedzie normalnie albo też jak na benzynie.
Co najśmieszniejsze to nie zawsze, raz tak jest raz nie.
Jeden mówi że to wina silniczka krokowego, drugi sprawdził i mówi że sprawny krokowiec i żebym wymienił kopułkę z palcem.
Kolejny podłączył do tego śmiesznego kompa a tam 9 błędów, pokasował no i twierdzi że czujnik temperatury ale ręki nie daję uciąć...
Co o tym sądzicie?
vwjanekvento, Zrobiłeś już u siebie? wpadłem co jest nie tak?
vwjanekvento - 2014-01-27, 22:47
Niestety nie ale co do palenia mam 2 pomysły, zmienie kostke stacyjki, i podmienię cewke bo mam na zamianę ale to dopiero w sobote, i szczerze powiedziawszy wczoraj przy -8 dopiero za 7 czy 8 razem hehlania odpalil, najgorsze jest ze prawie lapie i nagle gasnie, dopiero jak mu przytrzymam gazu to jakos zalapie, dziś przu 0 stopni odpalil za 3 dlatego musze cos zrobić bo to nie jest normalne, myslalem tez nad czujnikiem temp bo na liczniku pokazuje mi 70stopni a ku mojemu zdziwieniu raz jak wrocilem po 25km przejażdżce wentylator się wlaczyl choć było około 4 stopni na dworze a na wskaźniku temp pokazywalo niecale 70 stopni wiec cos jest nie tak, musze szukac czujnika temperatury ale najlepiej oryginalu ze szrotu i będę kombinowal
szefuniopaslek - 2014-01-27, 22:54
A no to u Ciebie gorzej, ja miałem podobnie przy -17
Pali mi normalnie tylko te obroty skaczące no i mi temperaturę normalnie pokazuje.
Więc u mnie może być wina tylko tego czujnika?
A zamienniki nie są dobre? wiadomo że ori to ori no ale też nie wiadomo ile używany i czy będzie dobrze działa. a nowy chyba grosze kosztuje?
vwjanekvento - 2014-01-27, 22:58
Ja się tam nie przejmuje dziadyga bo i tak dojde i tak tylko na razie nie mam checi bo cholernie zimno bylo jeśli chodzi o takie rzeczy jak cewki, czujniki, to osobiście nie kupuje nowych, wole jechać na szrot i za 10zl sam se wykrecic jakos nie mam zaufania do takich nowych rzeczy
majkel00230 - 2014-01-28, 07:46
" i twierdzi że czujnik temperatury ale ręki nie daję uciąć... "
hahah kochani mechanicy najlepiej to jest tak powiedzieć i nie brać w ogóle odpowiedzialności za to co się robi ;>
Hormon - 2014-01-28, 09:22
Czujnik temp kosztuje grosze, wiec można zaryzykować i kupić na podmianę.
szefuniopaslek - 2014-01-28, 10:19
majkel00230, no to jest smieszne. 21wiek taka technologia a nie moga poradzic sobie ze starym samochodem... sami pseudo mechanicy..
Dzisiaj wymienie ten czujnik i sprwdze,
majkel00230 - 2014-01-28, 10:27
tak to jest.. trzeba czytac internet i sie uczyc ;p ja czasami latam po stronach roznych niemieckich i ang tam wiecej info niz w polskich ;>
szefuniopaslek - 2014-01-28, 17:02
Czujnik wymieniony i......? Jak na razie jest dobrze (tfu tfu). Obroty nie falują i jeździ normalnie. przy okazji wymieniłem też kopułkę
Więc jeżeli ktoś ma (będzie miał) takie objawy jak u mnie czyli falujące obroty to radzę sprawdzić czujnik temperatury u mnie niby pomogło (tfu tfu ) bo koszt mały niecałe 20zł.
vwjanekvento - 2014-01-28, 17:30
No to zaryzykuje i kupie tez czujnik, a co mi tam 20zl to nie majatek
majkel00230 - 2014-01-28, 17:43
czujnik temperatury czego wymieniłeś?
nowy czy ze szrotu ?
szefuniopaslek - 2014-01-28, 18:01
majkel00230, czujnik temperatury wody. kupiłem nowy bo na szrot mam z 30km w jedną stronę a po sam czujnik nie będę tyle leciał
Łooo ten:
tyle że u mnie był z żółtą obrączką.
Jeszcze dzisiaj będę jeździł to sprawdzę czy dalej będzie dobrze i dam wam znać.
majkel00230 - 2014-01-28, 18:06
no właśnie nie raz czytałem że jest problem z kompatybilnością czujników jeśli chodzi o i ch oznaczenie kolorystyczne.. a po prostu dostałeś z takim kolorem podając dane silnika czy ktoś Ci doradził ?
Paweł J. - 2014-01-28, 18:10
szefuniopaslek, ale czujnik temperatury nie ma nic do pracy na lpg, tym bardziej, że masz gaz na śrubkę.
szefuniopaslek - 2014-01-28, 18:10
Wchodzę do sklepu i pytam o czujnik a sprzedawca pyta jaki, jaki kolor? nie wiedziałem, wyszedłem przed sklep sprawdziłem jaki kolor i taki mi dał
Nie wiedziałem że musi być pod kolor, dobrze że się zapytał. Inny to by dał byle jaki a Ty się męcz.. Może i dalej to samo by było jak byłby inny?
Edit:
Paweł J. No nie mów że mój problem powróci...
Ale falujące obroty były na benzynie a na gazie było w miarę normalnie tylko czasami wchodził na obroty ok. 2,5 - 3tyś i tak się utrzymywały przez chwilę i nie falowały.
Więc?
majkel00230 - 2014-01-28, 18:12
no ale mówisz że spytał się o kolor, a Ty miałeś żółty a on Ci dał niebieski :D
szefuniopaslek - 2014-01-28, 18:18
majkel00230, Albo nie zrozumiałeś albo ja niezrozumiale napisałem..
Zdjęcie dałem tylko podglądowe. A w samochodzie miałem z żółtą obrączką i na taki sam wymieniłem.
majkel00230 - 2014-01-28, 18:19
aaaaaaaa ;> no spoko spoko myślałem że masz taki "ło ten" dokładnie
tom cio - 2014-01-28, 21:41
Jak kiedyś założyłem z zieloną obrączką to chodził ok ale temp na zegarze 110 zamiast 90 stopni, także coś w nich jednak siedzi.
vwjanekvento - 2014-01-28, 22:00
No wlasnie a jak pisałem wyżej ostatnio zalaczyl się wentylator u mnie a na zegarze 70stopni wiec cos jest nie tak
dratek - 2014-01-28, 22:06
Też mam problemy z gasnącym silnikiem po dłuższym staniu na mrozie. Problem rozwiązuje w ten sposób, że trzymam go na sprzęgle przez parę minut po odpaleniu go
Paweł J. - 2014-01-29, 10:28
Sprawdźcie rezystancję na czujniku według tabelki.
http://www.fotosik.pl/pok...966ec27185.html
Styki 1 i 3 dają sygnał do ECU i one są najważniejsze, styk 2 to masa a 4 daje sygnał na zegar i jego wartości zawsze powinny być mniejsze niż ze styków 1 i 3.
Garnek wody na gaz, do niego termometr i wyciągnięty czujnik temperatury z auta + miernik i można weryfikować czy wskazania z czujnika mieszczą się w granicach przedstawionych w tabelce.
Mierzyłem w ten sposób u siebie i wskazania na mierniku pokrywały się z tymi z tabelki.
szefuniopaslek - 2014-01-29, 10:55
Wczoraj trochę pojeździłem i powiem szczerze że ani razu obroty mi nie falowały
vwjanekvento - 2014-01-29, 17:46
Witam dzisiaj postanowiłem ze go odpale ale odlacze wtyczke od czujnika temp, na dworze -5, auto o dziwo bez problemów odpalilo, nie wiem może to zbieg okoliczności ale jutro sprawdze ponownie
vwjanekvento - 2014-01-29, 22:44
A taka informacje znalazłem na temat czujnika temperatury
''Zewnętrznymi objawami mogącymi wskazywać na uszkodzenie czujnika jest nietypowe, niestabilne zachowanie wskaźnika temperatury - wskazówka szybko osiąga maksimum i opada do minimum. Możliwe jest także szarpanie silnika i falowanie obrotów. Kontrolując stan czujnika należy sprawdzić także w jakiej kondycji znajdują się uszczelnienia, styki oraz konektory''
kowal323 - 2014-01-29, 23:26
"wskazówka szybko osiąga maksimum i opada do minimum"
Tylko taki objaw? U mnie np. dokładnie pokazuje tylko jak jest 90 C .. W innym wypadku leży. Ale problemów takich jak Wy to nie mam
szefuniopaslek - 2014-01-29, 23:35
POTWIERDZAM INFO vwjanekvento,
Dzisiaj jechałem w trasę i wróciłem cały, zdrowy i bez przygód.
Przed wymianą temperaturę niby pokazywało mi normalnie ale szalał na obrotach i trochę szarpało a po wymianie nic się nie dzieje, jest tak jak być powinno
Więc przy takich objawach warto sprawdzić czujnik aby na początek nie pakować się w koszta
Gdybym posłuchał pseudo mechaników wymienione bym miał teraz wszystko oprócz czujnika i zostałbym dalej z tym problemem...
vwjanekvento - 2014-01-30, 18:02
szefuniopaslek jaki kupiles czujnik? i jaki masz kolor u siebie? Ty masz ABS-a?
szefuniopaslek - 2014-01-30, 21:30
kupiłem nowy taki jak wysłałem zdjęcie, miałem żółty i kupiłem żółty i wszystko gra
vwjanekvento - 2014-02-01, 21:44
Witam dzisiaj kupilem czujnik temp. o dziwo ten ktory wyciagnelem mial zielona kropke co wydaje mi sie dziwne bo powinna byc zolta, ale mniejsza o to, zakupilem najlepszy czujnik jaki mieli firmy FAE problem odpalania zniknal, falujacych obrotow tez, ale (zawsze musi byc ale) temperature mi pokazuje normalnie, choc wydaje mi sie ze teraz zawyza bo oscyluje w granicach 90-100 stopni czasem schodzi troszke nizej niz 90, pytanie do uzytkownikow silnika ABS jak jest Panowie u was z temp. moze teraz jestem przewrazliwiony bo wczesniej temp dochodzila ledwie do 70, ale jak patrze na tem i widze 100 stopni to az mi sie goraco robi i mysle ze silnik sie gotuje choc wiem ze jest wszystko ok bo uklad jest sprawny wiec chialbym poznac wasze spostrzezenia
dratek - 2014-02-02, 00:32
Nie wiem czy mam taki sam silnik jak ty, ale przed chwila wróciłem i miałem właśnie 90 stopni. Czujnika nie wymieniałem.
szefuniopaslek - 2014-02-02, 10:52
Też nie wiem czy mój to ABS, kiedyś sprawdzałem ale już zapomniałem. Właśnie wróciłem z trasy i u mnie temperatura to cały czas 90. Szybko się nagrzewa i trzyma 90. Jak postoje dłuższą chwilę w miejscu to po jakimś czasie temperatura lekko rośnie, odpala się wentylator i spada do 90 więc powinno być tak i u Ciebie.
Skąd wiesz że powinieneś mieć żółty czujnik? I czemu nie kupiłeś takiego samego jaki miałeś?
vwjanekvento - 2014-02-02, 11:39
Pytalem roznych uzytkownikow z silnikiem abs to raz a dwa w sklepie moto powiedzieli ze taki u mnie ma byc wiec mysle ze jest dobry tymbardziej ze wszystkie problemy zniknely, a Ja glupi chlodnice zakrywal jeszcze
szefuniopaslek - 2014-02-02, 11:43
A widzisz Tyle części chciałeś wymieniać a to tylko jeden mały głupi czujnik :/
vwjanekvento - 2014-02-02, 11:53
Wlasnie kto by pomyslal
Paweł J. - 2014-02-04, 12:32
vwjanekvento, też swego czasu przechodziłem przez czujnik, który zawyżał o 10 stopni i w trasie miałem 100stopni. Spróbuj, może w sklepie Ci go wymienią na inny. Czujnik ten dostałem od Spyra, jego vento było/jest z 92r a moje z 93r, ale chyba roznik nie ma tu znaczenia.
hrubek18 - 2014-02-04, 13:53
Paweł J., jeżeli myślimy o tym samym czujniku co mi przysłałeś to u mnie zaniża o 10 stopni
Paweł J. - 2014-02-04, 14:35
hrubek18, tak, to ten.
majkel00230 - 2014-02-04, 20:19
Janek a termostat nie za stary ?:P
vwjanekvento - 2014-02-08, 10:04
majkel00230 czujnik zmieniony w październiku na Wahlera po przygodzie z wyjazdem nad morze, układ jest na 100% sprawny, teraz już jest ok, pokazuje 85-95 może max
Tomaszex - 2014-02-08, 13:22
Ja uważam że problem błędnego pokazywania temperatury moze leżeć również w wskazniku temperatury w liczniku.
Miałem dokładnie tak jak pisał vwjanekvento, że wentylator włączył się przy 70-80stopniach, wskazówka temperatury bardzo powoli sie podnosiła, no niby zima no ale.. Zmieniłem zegary, wskaźnik temp wskazuje 90 stopni a wentylator sie nie włącza Wskazówka reaguje szybciej, więc jest tak jak ma byc, po wymianie zegarów
Co prawda to było w TDI no ale no
|
|