Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Nasze Ventki - Vento by Dratek

dratek - 2014-01-06, 20:21
Temat postu: Vento by Dratek
Witam na początek, krótka historia. Otóż od 8 grudnia jestem posiadaczem vento. Przesiadłem się z Accorda VI no bo wiadomo koszt utrzymania takiego auta dla osoby niepracującej, uczącej się jest stanowczo za duży i mimo, że kocham Hondy decyzja padła o sprzedaży auta. Na początku przeglądałem civici, ale większość to zajeżdżone parchy dlatego sobie odpuściłem.
Po dłuższym zastanowieniu pomyślałem o VW. W sumie mama ma golfa 3 już ponad 5 lat i nic poważnego tam nie wymieniała oprócz części eksploatacyjnych. Jednak, że golf 3 jest (nie obrażając tutaj nikogo broń Boże bo to fajne auta) już trochę oklepany wybór padł na vento.
Znalazem jedno niedaleko mojej miejscowości na tablicy i postanowiłem pojechać. Auto od 4 lat w jednych rękach, gaz, amory koni, tłumik ulter etc. Podobno było ''wybebeszone'' ze środka, załatane i zabezpieczone i rzeczywiście tak jest bo widać od spodu choć nie brakuje nieielkich ognisk korozji na rogu progów. Najgorzej jest nad szybą i to będzie trzeba zrobić w pierwszej kolejności na wiosnę.
Przegląd przeszedł 17 grudnia bez problemów, do zrobienia była jedynie osłona przegubu no i tłumik do wymiany bo wyje jak... lepiej nie mówić, ale za to ładnie wygląda :P

Wyposażenie:
- 2 śmieciowe głośniki magnata w desce
- Radio Sony CDX-GT470UM
- Skrzynia i wzmak magnata w bagażniku
- Jedno elektryczne lusterko
- 1,5 Elektrycznych szyb :D
- Lampki nad drzwiami z tyłu
- Regulowany odcinek lędźwiowy (brakowało mi tego w hondzie :diabełek: )
- Podtlenek LPG

Co należałoby zrobić i co zamieram zrobić:
- Rdza nad szybą
- Lusterko ele. od str pasażera nie działa (wymieniłem przełącznik, ale nie pomogło)
- Szyba od str pasażera czasami w ogóle nie reaguje (wymieniłem przełącznik, nic nie dało, nasmarowałem prowadnice i nadal nic)
- Wymiana tłumika (za bardzo wyje, ale ładnie wygląda więc się jeszcze zastanawiam :P )
- Wywalenie z deski głośników (od str pasażera jest za duży i kratka spada) i wstawienie wyczków
- Wstawienie głośników w przednie drzwi (mam puste miejsca jak i z przodu tak i z tyłu)
- Naprawa kopertówek (nie ma prądu w wiązkach)
- Założenie boczków do bagażnika i podbitki klapy (wszystko w drodze)
- Smoked lamp przód, lamp z tyłu (pomarańczka mi się nie podoba) i nowych kierunków, które czekają tylko na halogeny, które niegługo może kupię
- I chyba tyle choć pewnie o czymś zapomniałem. Jak widać lista jest długa nie wszystko zrobię od razu. W maju matura, a wczerwcu egzamin zawodowy także na wszystko przyjedzie czas :D

Dodam, że sprawdziałem aplikacją historię powypadkową auta i wyszły 2 stłuczki. Jedna w 2009 i druga 2012. Widać była walona w prawy tylny róg i jeszcze gdzieś, ale nie doszedłem do tego jeszcze :faja: Przebieg 348 tyś, mam nadzieję, że oryginalny.

Tutaj jedna fotka w linku na szybko, Auto będzie ładnie umyte to wstawię inne, lepsze :D
https://www.dropbox.com/s...%2011.53.25.jpg

wojtas83 - 2014-01-06, 20:28

Witamy nową ventkę :) Opis rewelacyjny tylko zdjęć by się przydało.
Jakieś większe plany są, czy zostaje seria? No i na glebę go :D

dratek - 2014-01-06, 20:42

No właśnie na razie chcę ogarnąć mechanikę/elektrykę, póżniej zobaczymy. Chciałbym grill starego typu założyć, jakąś fajną fele na lato (niby mam alusy 15 na lato, ale jakieś takie nie fajnie :D ) Może jak tył USA zrobię, ale to już wszystko są spore koszta. Z glebą będę musiał się zastanowić bo do garażu mogę nie wjechać :diabełek: Ogólnie będę się wzorował na twoim aucie (jeśli można oczywiście :P ), jednak na razie nie chcę się pakować w wielkie koszta bo może się okazać, że kupiłem parcha, który pojeździ pół roku i będzie po aucie czego bym bardzo nie chciał :D Aaa i kolorek jakoś odnowić bo jakiś taki dziwny jest w niekórych miejscach (np. maksa dziwnie chropowata) :]
zula - 2014-01-06, 20:57

po jednym zdjęciu ciężko cokolwiek stwierdzić ale na tył wrzuciłbym lampiony hella black,lotke od gt,na przód przynajmniej smoked lamp,kierunków i blend a przede wszystkim to tą folie z szyb bym usunął bo to już moda na folie minęła dekadę temu :D
dratek - 2014-01-06, 21:14

Autko będzie umyte to i foty wpadną bo brzydkie teraz brudne jest :D Folia zostaje. Z przodu miałem były (poprzedni właściciel przyciemniał) ale na przeglądzie zerwali bo za ciemno było i myślę czy by z przodu nie walnąć 25% bo jednak jest to komfort, nikt nie zagląda, a i słońce nie razi :D . Jak już pisałem smoked będzie :OK:
czarnysauber - 2014-01-07, 00:03

Witam :hejka: daj więcej fotek i pasowałoby przeczytać regulamin zanim założysz temat
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=951

dratek - 2014-01-07, 00:11

Tak to jest jak sie na szybko pisze :dostał: No ale już nie mogę edytować.
muchomorek165 - 2014-01-07, 00:15

dratek, powiedz co ma być a się zrobi.

I jaki silnik 1.8? ile kucy który rok ?

dratek - 2014-01-07, 01:38

Muchomorek, już wszystko pięknie jest :D . Tradycyjnie 1.8, 90 koni, rok 92 acz kolwiek po numerze w dowodzie wychodzi ze 93. Zdziwiony jestem ze nie można edytować Swoich postów :diabełek:
muchomorek165 - 2014-01-07, 06:01

Można edytowac 30min.
dratek - 2014-01-10, 13:55

Wczoraj i przedwczoraj przyszły w końcu brakujące elementy bagażnika od kolegów z forum

No i fotka venciaka na szybko. Jak widać autko jeszcze nie umyte :D W sobotę wrzucę lepsze fotki jak felgi znowu będą białe :afro:

(Paskudnie z tym grillem wygląd :mur: )

dratek - 2014-01-11, 17:24

Tak jak obiecałem wrzucam fotki po myciu.

Jak widzicie z glebą będzie ciężko

W przyszłym tygodniu dopiero przerejestrować idę :D

Są większe dokładki? ta jakaś taka mała mi się wydaje.

Sorry za wsteczny ;)

To trzeba będzie w pierwszej kolejności na wiosnę zrobić :/

Z tyłu też mam regulację twardości?

Takie coś za parę groszy kupiłem, dokupię halogeny, wszystko w smoked :D
[URL=https://imageshack.com/i/gh5o6bj]
[/URL]

Btw. Czarne elementy nadwozia chciałbym odnowić opalarką, ale nie wiem czy mogę te czarne miejsca u góry zderzaków. (Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale napisałem :D )

tom cio - 2014-01-11, 17:34

Z tyłu to jest do złapanie tego jakimiś szczypcami jak się kręci tłoczysko z nakrętką :D ,hokej masz średni, jest jeszcze VR/GTI szukaj w giełdzie ostatnio były, vento fajne, nawet się prezentuje, rdzy nad szybą masz wyjątkowo dużo :(
dratek - 2014-01-11, 18:48

Czyli tak jak te z przodu są regulowane. Szkoda tylko, że wysokości nie można regulować (chyba) bo dupe ma za nisko w porównaniu do przodu. Jutro może wrzucę fotkę felg na lato jakie w komplecie z autem dostałem. Nie wiesz jaka różnica jest między hokejami? Tzn o cm mi chodzi, czy warto zmieniać. Rdzy jest sporo nad szybą i będzie trzeba się szybko tym zająć, szkoda że bez wyjmowania szyby się nie obejdzie :evil:
vwjanekvento - 2014-01-11, 22:03

Sredni hokej ma 6cm a Vr6 i GT 10cm ;)
tom cio - 2014-01-12, 00:34

dratek napisał/a:
Czyli tak jak te z przodu są regulowane.

Z tyłu nie masz nic regulowane, pisałem, że ten cypek jest do tego że jak odkręcasz nakrętkę amortyzatora i się tłoczysko razem z nią obraca to łapiesz za niego i odkręcasz nakrętkę.

dratek - 2014-01-12, 01:48

Aaa to zle zrozumiałem ;) myślałem ze skoro przód mam regulowany to i z tyłem coś jest zrobione, a tu lipa. 4 cm różnicy? Chyba pomyśle nad hokejem vr6 albo gt :D
czarnysauber - 2014-01-12, 13:48

dratek napisał/a:
Chyba pomyśle nad hokejem vr6 albo gt

Myśl i szukaj bo ogólnie ciężko dostać ;)

dratek - 2014-01-12, 16:16

Tak jak grill starego typu :D a jak już sie znajdzie to kosmiczne pieniądze. Gość ostatnio wystawił cały front Vento za 600 z czego sam grill chciał 200 :/
janez07 - 2014-01-12, 19:59

Fajne Ventka :) Poza tą rdzą nad szybą ładnie utrzymana :oklaski: Pasowałyby tu ładnie czarne Hella z tyłu :P
Maro1116 - 2014-01-15, 18:28

Fajny Ventyl. Powodzenia w modyfikacjach :D
Lukas_Vento - 2014-01-16, 13:26

dratek napisał/a:
Chyba pomyśle nad hokejem vr6 albo gt :D

Dobra gleba i średni hokej wystarczy w zupełności ;)

dratek - 2014-01-16, 21:48

Ok, dzięki chłopki za opinię :D Jutro prawdopodobnie zostaną wysłane do mnie halogeny, później wszystko w smoked :faja:
Lukas_Vento - 2014-01-17, 08:02
Temat postu: Re: Nowa ventka na forum :D by Dratek
dratek napisał/a:

- Szyba od str pasażera czasami w ogóle nie reaguje (wymieniłem przełącznik, nic nie dało, nasmarowałem prowadnice i nadal nic)
Zobacz kable między budą, a drzwiami, w tej gumowej osłonie, tam lubią pękać ze starości, ja tak miałem u siebie na przykład.
dratek - 2014-01-22, 00:01

Witam pany. Wczoraj autem nie jeździłem i dzisiaj chcę sobie pojechać, patrze, a na aucie tyle mrozu, że aż lud na oponach był. Odpaliłem auto, włączyłem nawiew (na szcześnie zadziałał :D ) ogrzewanie tylnej szyby i żałujcie, że nie widzieliście mojego banana na twarzy jak zabaczyłem suchutkie i cieplutkie lusterka :D No ale mniejsza o to. U mamy w golfie zepsuł się licznik i wkazówka obrotów startuje od 4k. Pojechaliśmy na szrot (przy okazji kupiłem za 20zł lifty maski z golfa), mama zamówiła szybę do swojego auta bo ma pękniętą i szukaliśmy licznika. Były dwa. Jeden czarny, ale z zegarkiem zamiast obrotomierza i drugi biały (jahre). Mamie się z białymi zegarami nie podoba więc sobie przełożę, a jej dam mój czarny :D (Gość chce 80zł, ale spokojnie za 60 pójdzie ;) ) No i dzisiaj kurier przyniósł mi takie oto fanty

Tylko jakoś do roboty i grzebania nie mam ochoty :D Ostatnio przemarzłem to i siedzieć w garażu się już nie chce, a duuuużo się tego zebrało. Pozwólcie, że sobie zapiszę od razu żeby nie zapomnieć xDDD

-Wymienić dmuchawę nawiewu
-Załatać bagażnik
-Zamontować boczki bagażnika i podbitkę klapy
-Przyciemnić lampy tył, halogeny i kierunki
-Zamontować lifty maski
-zrobić wiązkę pod halogeny no i je zamontować (jeszcze przełącznik kupić)
-Uprać i nasmarować pasy bezpieczeństwa
-przełożyć liczniki
hmmm chyba wszystko wypisałem, plan na 2tyg ferii. :hejka:

Aaaa i zapomniałbym. Wyjęcie szyby, włożenie + dojazd to koszt 120zł. Także na wiosnę jak najszybciej trzeba się pozbyć rdzy nad szybą :D

kowal323 - 2014-01-22, 09:59

Ventylek ładny, po za tą niebieską tapicerką która osobiście mi się nie podoba :P :P :P Ciesz się, bo przynajmniej masz garaż :pała: jest gdzie podziałać :)
dratek - 2014-01-25, 14:27

Dziś 2 godziny biegałem po szrocie, a zmarzłem tak, że chyba do końca zimy z domu nie wyjdę. Mniejsza o to, paczcie jakie graty nowe mam :mniam: Nie wiem tylko psia dupa czy licznik nie będzie oszukiwał. U mnie staruje od 20, a tutaj od 0

Helenka zamarzła :D

dratek - 2014-01-26, 18:53

Postanowiłem dziś mimo mrozu iść do garażu i podubać trochę. Zdjęcia z prac wrzucę, a co :diabeł:

Stary licznik

Mój patent na opadający czarny bolec odcinający od lampki w schowku prąd :D

I montaż nowego :P

Światełko świeciło tak

A teraz świeci tak :D

Dodatkowo nasmarowałem uszczelki wszystkich drzwi i klapy smarem w szpraju żeby nie zamarzły, założyłem w końcu postojowe z przodu, założyłem materiałowy kondom na akumulator co by mu cieplej trochę było i założyłem mocowanie bo latał po całej komorze :mur: Najważniejszego czyli wymiany dmuchawy nawiewu nie zrobiłem, ale mam zamiar zrobić to jutro :faja:

gravi - 2014-01-26, 19:12

A jak zrobiłeś te podświetlenie u góry? Jakaś żarówka ledowa?
dratek - 2014-01-26, 19:28

Kupiłem rurkowa, ale z ledami. Nie pamiętam tylko czy 3 czy 4 ledy.

I padł rozrusznik. Dzisiaj 3 razy musiałem parę razy kręcić żeby zapalił, a teraz w ogóle nie mogę odpalić. Ehhh auto z duszą gorsze niż baba. Da się wymontować rozrusznik bez kanału?

muchomorek165 - 2014-01-26, 19:38

Tak, pamiętaj że jak będziesz odkrecal z przodu łapę od silnika bo jedną szpilka trzyma rozrusznik silnik podnieś na lewarku. Bo jak nie to skrzywisz łapę jak zostanie na jednej srubie lub silnik spadnie.
dratek - 2014-01-26, 20:25

Ok dzięki za radę, a jeśli kręci kręci kręci i nie może wskoczyć to będzie elektromagnes i bendix nie?

Aaa i w ogóle to mam nieźle z elektryką namieszane. Kręcę kluczykiem i jak przytrzymam go to mi się szyba od pasażera otwiera :jebut:

Tomaszex - 2014-01-27, 00:32

Widze ze prace idą bardzo szybko :D u mnie było wszystko połamane przy właczniku oswietlenia schowka i załozyłem zwykły włącznik obok lampki :)

Oświetlenie wnetrza mi sie podoba :faja: To zwykła typowa żarówka led czy o jakimś specjalnym kolorze swiecenia?

Lukas_Vento - 2014-01-27, 10:14

dratek napisał/a:

Aaa i w ogóle to mam nieźle z elektryką namieszane. Kręcę kluczykiem i jak przytrzymam go to mi się szyba od pasażera otwiera :jebut:

Jak przytrzymasz gdzie? W stacyjce czy w zamku w drzwiach? Jeżeli w zamku to masz otwieranie/domykanie szyb z kluczyka i to jest normalne. A jeżeli opada Ci jak masz w stacyjce i kręcisz to ja również tak miałem jak był słaby aku, i już nie mógł kręcić, to opuszczał wszystkie 4 szyby. Tłumaczyłem sobie że tak ma być, i nigdy nie dociekałem prawy czy tak powinno być czy nie.

dratek - 2014-01-27, 12:13

Tomaszex napisał/a:
Widze ze prace idą bardzo szybko

Taaa, robota aż pali mi się w rękach :lol2:

Tomaszex napisał/a:
u mnie było wszystko połamane przy właczniku oswietlenia schowka i załozyłem zwykły włącznik obok lampki

Każdy sposób jest dobry. Ważne żeby działało :D

Tomaszex napisał/a:
To zwykła typowa żarówka led czy o jakimś specjalnym kolorze swiecenia?

"Biały zimny"

Lucas_Vento, jak przytrzymam w stacyjce to mi się szyba pasażera otwiera. Akumulator po takim kręceniu był już wyczerpany prawie. Myślałem, że mam coś z elektryką grubo pomieszane, bo auto było rozbierane no ale skoro mówisz, że u ciebie to samo to chyba nie mam się co martwić :)

Chłopaki jakbym zamontował czarny schowek zamykany pod ten zwykły schowek (nie mam air baga), a mam niebieskie wnętrze to cienko to będzie wyglądać nie? Szukałem w internetach, ale nie mogę znaleźć niebieskiego schowka :(

muchomorek165 - 2014-01-27, 13:30

Cytat:
Chłopaki jakbym zamontował czarny schowek zamykany pod ten zwykły schowek (nie mam air baga), a mam niebieskie wnętrze to cienko to będzie wyglądać nie? Szukałem w internetach, ale nie mogę znaleźć niebieskiego schowka :(

Ja mam niebieski nawet nie widać w czarnym wnętrzu ale jak dostaniesz czarny to chętnie się zamienię :D

dratek - 2014-01-27, 14:17

A masz jakieś zdjęcie? Szukałem u ciebie w temacie i nie znalazłem fotki (może kiepsko szukałem) bo denerwuje mnie jak wszystko na wierzchu, a w tym wyżej mam inne graty i nie chcę mieszać :P Jak mi się nie będzie podobać to możemy się zamienić :D

Różnią się czymś te schowki czy wszystkie są takie same?

muchomorek165 - 2014-01-27, 14:35

Są dwie wersje tych schowków z klimą mniejszy i bez klimy większy.
Przy czym jak nie masz klimy to jeden i drugi pasuje.

Mogłeś nie znależć bo fot nie robiłem :D

dratek - 2014-01-27, 14:40

A wrzuciłbyś jakąś fotkę? :]
muchomorek165 - 2014-01-27, 14:48

Cytat:
A wrzuciłbyś jakąś fotkę? :]

Jutro lub wieczorem.
Powiem szczerze że nie widać różnicy z daleka czy niebieskie czy czarne.

dratek - 2014-01-28, 00:27

Mam dylemat. Moglibyście mi doradzić? Zamontować Halogeny i kierunki z mojego któregoś tam posta wcześniej (oczywiście wszystko folia w smoked)? Czy Halogeny + oryginalne pomarańczowe kierunki i dołożyć blendy w środek? Oczywiście wtedy smoked wszystko oprócz kierunków. Nie mogę się zdecydować, a na razie i tak hslogenow nie będzie bo zimno i przełącznika nie mam jeszcze, ale kompletować i powoli planować mogę :D
Hitchhiker - 2014-01-28, 07:31

Jak dymić to wszystko :D
Lukas_Vento - 2014-01-28, 10:06

dratek napisał/a:
Czy Halogeny + oryginalne pomarańczowe kierunki i dołożyć blendy w środek? Oczywiście wtedy smoked wszystko oprócz kierunków.

Ja u siebie miałem tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/836/sdla.jpg/

Nie miałem halogenów, ale na to samo wychodzi.

dratek - 2014-01-28, 10:55

Hitchhiker ja to wiem :D ale co założyć? Czy takie coś jak Lucas_Vento zdjęcie wyżej (tylko halogeny trochę mniej przeciemnic) czy te kierunki z 12 posta ostanie zdjęcie?
Lucas_Vento, ładnie ci to wyszło. Bardzo mi się takie zestawienie podoba ;)

Hitchhiker - 2014-01-28, 11:31

dratek napisał/a:
Hitchhiker ja to wiem :D ale co założyć? Czy takie coś jak Lucas_Vento zdjęcie wyżej (tylko halogeny trochę mniej przeciemnic) czy te kierunki z 12 posta ostanie zdjęcie?
Ja bym zrezygnował z pomarańczy i dał wszystkie cały dół ciemny (halo, kier i zaślepka)
Lukas_Vento - 2014-01-28, 11:56

Hitchhiker napisał/a:
dratek napisał/a:
Ja bym zrezygnował z pomarańczy i dał wszystkie cały dół ciemny (halo, kier i zaślepka)

Jeszcze miałem pozycje założone w tych kierunkach.

dratek - 2014-01-28, 21:59

Kurdę już sam nie wiem, ale mam trochę czasu na namysły :D Dzięki chłopaki za rady tym czasem wrzucam fotki tego jeb***go rozrusznika :młotek: Nie mam zdjęcia elektromagnesu bo już mi się nie chce do garażu iść :P , ale jutro jak będę montował to wrzucę. Przy okazji zerknijcie jak wygląda masa w tym szajsie :mur:

dratek - 2014-01-30, 22:43

No, także po trzech dniach zabawy z rozrusznikiem jest 1:1. Przedwczoraj wymontowałem, wczoraj kupiłem części, zacząłem wymieniać, dziś rozrusznik już działa jak należy, tylko ventyl się uparł i za Chiny nie da go sobie przykręcić, zawsze jakaś śruba nie chce się wkręcić, a żabą próbowałem podnosić na różne wysokości :boks:

czarnysauber - 2014-01-31, 10:18

Jak szukasz schowka to tutaj masz w miarę dobrej cenie
http://allegro.pl/vw-golf...3875537789.html wersja z klimą
http://allegro.pl/schowek...3892572538.html bez klimy

i parę droższych
http://allegro.pl/schowek-golf-3-i3898457323.html
http://allegro.pl/golf-ii...3869138031.html
http://allegro.pl/schowek...3930119217.html

dratek - 2014-01-31, 14:29

Dzięki za fatyge, na pewno skorzystam ;)

Rozrusznik wymieniony, odpala od pierwszego nawet po 3dniowym postoju w niezbyt ciepłym garażu.

Wie ktoś może od jakiego samochodu pasuje osłona silnika do ventki? Wczoraj zwróciłem uwagę na zachlapaną maskę po lewej stronie. Wszystko wskazuje na to ze pasek który się znajduje przy lewym kole (stojąc przed maska) moczy się i chlapie na wszystkie strony.

Dobra chyba nie ma sensu. Lepiej kupić oryginalną do tego modelu :]

Paweł J. - 2014-01-31, 15:12

Wystarczy tylko osłona na paski, co nie zmienia faktu, że osłona pod cały silnik to fajna sprawa.
dratek - 2014-01-31, 15:20

No właśnie, jak podkładałem pod skrzynie żabę to zauważyłem, że coś kapie i nie wiem czy jest to wyciek jakiś czy może lód i woda brudna. Jakby była osłona to jakoś tam w miarę porządek by był. Od przyszłego tygodnia zaczynam praktyki w zakładzie mechanicznym więc w wolnych chwilach lukę sobie z kanału wszystko.
dratek - 2014-01-31, 16:47

Panowie, znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62
http://allegro.pl/show_it...acf77d00be2ff62

Warto na któryś się zdecydować czy to jakaś podpucha jest?

dratek - 2014-01-31, 20:17

Którą?

:D

Hormon - 2014-01-31, 20:35

Pierwsza, druga strasznie kiepsko obszyta.
dratek - 2014-01-31, 20:38

Może i kiepsko, ale się kiera nie ślizga :D Pewnie to obszycie ma więcej lat niż auto xD W takim razie zamontuję sobie tą pierwszą ;)
pawel66600 - 2014-01-31, 21:23

Ta pierwsza to jest ori z venta od rocznika 95-97 które nie miały poduch, chyba nawet ori skóra tam jest, jeżeli skóra nie jest powycierana to można ją potraktować specjalnymi kosmetykami i będzie wyglądała jak nówka :) Jest dużo ładniejsza od tej drugiej :)
wojtas83 - 2014-01-31, 21:27

Ta pierwsza to fajna kiera, jeździłem z taką przez 6 lat, naprawdę polecam ;)
dratek - 2014-02-01, 00:41

Dzięki wszystkim za opinie. Odświeżę ją tylko jakoś (wiecie może czym?) i założę ;)
Swistakes - 2014-02-01, 09:21

Wiesz, renowacja to tez koszty, taniej byloby chyba kupic kierownice w lepszym stanie gdzies na szrocie czy cos
Hormon - 2014-02-01, 11:37

Renowacje zrobisz za 30 zł. Paweł w passacie robił taką renowacje, później sam kupiłem te środki i ojcu kufry przy motorze odświeżałem. Sprawdza się bardzo dobrze.
dratek - 2014-02-01, 12:55

Akurat kierownicę za darmo mam więc koszta nie duże :D

Hormon, wiesz może co to za środki? :)

No i dzisiaj zakupiłem takie coś http://allegro.pl/grill-vento-i3906227104.html Przesyłka z 35 zeszła na 25 :D . W przyszłym tygodniu będzie u mnie, ale już się zastanawiam jak go zrobić. Czy cały czarny, czy żebra tak jak są, a znaczek czarny, czy może srebrny. I co z listwą bo na razie nie będę go malował (dopiero jak będę rdzę nad szybą robił to kupię lakier i walnę szparajem wszystko co miałem w planach) czy stickerbomb czy carbon, mam i to i to. Kwestia który? :D Aaa i grill ma zaczepy połamane po jednym na stronę. Da się przeszczepić od tego syfu co mam teraz? ;)

Hormon - 2014-02-01, 16:37

http://allegro.pl/renowac...3861451268.html cos takiego.
dratek - 2014-02-01, 16:52

Dzięki ;)
dratek - 2014-02-01, 18:51

Dmuchawa zamontowana, nie zapeszając jak na razie działa. :D

dratek - 2014-02-01, 19:56

Takiego kapcia mam na lato. Zdjęcie jeszcze z ogłoszenia. Myślę czyby tego badziewia nie sprzedać i czegoś lepszego nie kupić, albo zostawić je na zimę, a te co mam teraz poszerzyć. Bo wątpię, że ktoś je kupi, a jeśli już to pewnie za grosze.

muchomorek165 - 2014-02-01, 20:06

A ile za nie chcesz ? Pomaluje sie na kanarkowo i będzie dobrze :D
pawelvw - 2014-02-01, 21:15

ten sam zestaw stosowałem do regeneracji skóry w mojej kierownicy w pasku
kowal323 - 2014-02-01, 23:14

To jest 14 ? Ile chcesz? :D
dratek - 2014-02-02, 00:23

15' nie wiem ile są warte :D

Kupie ten zestaw naprawczy i zrobię te kierownicę :D Mam nadzieje ze nie będzie się ślizgac w łapach po tym :D

Endriuvento1.8 - 2014-02-02, 14:49

Siema bardzo ładne Vento ja mam w kolorze LN5Y nie wiem czy twój taki sam bo ciężko na foto odróżnić :D
Auto fajne i widać zadbane lecz środek mi nie za bardzo odpowiada :)

Nie chcesz się zamienić za grille ?

dratek - 2014-02-02, 14:53

No właśnie nie wiem jaki jest kod lakieru. Zawsze zapomnę sprawdzić :D Niebieskie wnętrze może i nie jest super, ale chociaż nudno nie jest :D

A jaki masz grill? Ja kupiłem starego typu więc ten mogę wymienić :D

Endriuvento1.8 - 2014-02-02, 15:03

No właśnie mam stary grill bo to 92r dokładnie taki http://allegro.pl/grill-v...3917064880.html (aukcja przykładowa)

ew. za ile byś swój bez znaczka sprzedał? :P

dratek - 2014-02-02, 17:40

Sprawdź PW
Hitchhiker - 2014-02-02, 20:21

dratek napisał/a:
Dzięki wszystkim za opinie. Odświeżę ją tylko jakoś (wiecie może czym?) i założę ;)
Ja używałem Saphir Creme Renovatrice i polecam. Efekty wodać u mnie w temacie
dratek - 2014-02-05, 21:16

Lepiej ? :D Zdjęcia kiepskie, ale późno z praktyk wróciłem, na szybko wymieniane :P Podpowiecie jak zrobić żeby ładniej wyglądał? W piątek na myjnię pojadę i lepsze foty wrzucę ;)

dratek - 2014-02-06, 18:05

Panowie, pomoże ktoś? forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=15628
dratek - 2014-02-07, 17:40

Jak obiecałem auto dziś odwiedziło myjnie więc wrzucam nowe fotki.

Kiedyś mama miała stłuczkę i zostawiłem sobie wtedy znaczek. Pomyślałem, a nóż się kiedyś przyda, no i się przydał. Znalazłem go wczoraj i nie wiem czy sobie go nie założę.

Wie ktoś może jak naprawić takie cuś?

I małe porównanie. Z którym lepiej?

Tak teraz popatrzyłem na te przyciemnione szyby i stwierdzam, że trochę wieś, dlatego jak będzie lepsza pogoda i problemy mechaniczne dobiegną końca to zerwę tą folię (na razie na dużo gratów mam w aucie z tłu a nie chciałbym żeby ktoś widział) i przyciemnie z przodu lekko na 30% i z tyłu na ok 50%.

Muszę czrnym szprajem walnąć ramki tablic bo z tyłu kiepsko to teraz wygląda :dostał:

wojtas83 - 2014-02-07, 20:00

W sumie mi obydwa grile sie podobają. A co do naprawienia tego ubytku na zderzaku to musisz przyszlifować tą szpachlę która tam jest i położyć nową, najlepiej typowo do plastiku bo jest elastyczna i tak nie pęka. Potem malujesz górę lakierm strukturalnym i wygląda jak powinno.
vwjanekvento - 2014-02-07, 20:03

Lepiej na grillu starego typu! :połbie: Grill daj w czarny mat i ramki tablic tez ;) A szyby najlepiej bez foli mi się widza ;)
dratek - 2014-02-07, 20:34

Dzięki wojtas83 za radę. Chyba to będzie najlepszy sposób :D

vwjanekvento, muszę malować jakimś podkładem czy od razu walnąć na ten lakier (po odtłuszczeniu) czarny mat? I jest to jakiś specjalny lakier do plastików? Wiesz jak może wyjąć znaczek z klapy? To też wym na czarno poleciał. Co do szyb to jakoś bardziej komfortowo się czuję gdy z zewnątrz nie widać wszytkiego, a poza tym latem auto nie jest tak nagrzane ;)

Coś mi się wydaje, że forum powoli umiera :( . Mało ludu tu :) . I nie wiem o co chodzi, ale ktoś kasuje moje posty z powodu braku edycji no ale jak ja mam edytować jak minęło np. 40 po napisaniu poprzedniego? :diabełek:

pietras-tdi - 2014-02-07, 20:43

pozwolę się wtrącić :)
ładne vento
mi się bardziej podoba stary grill, ja też taki mam i malowałem zwykłym sprajem :D mi się efekt podoba
ten grill bez znaczka jak dla mnie jest bardzo brzydki :/ ale to mój gust

vwjanekvento - 2014-02-07, 20:49

Tylny znaczek musisz od srodka, 2 dzyndzle takie wcisnąć i powinien wyskoczyć, jeśli chodzi o grill to musisz go b dobrze zmatować a później odtluscic, i dopiero maluj Ja malowałem matem od APP ;)
dratek - 2014-02-07, 21:21

pietras-tdi napisał/a:
pozwolę się wtrącić

Chcę poznać opinie (pozytywne, negatywne) i rady każdego z was. Gdyby było odwrotnie nie zakładałbym tego tematu ;)

pietras-tdi napisał/a:
ten grill bez znaczka jak dla mnie jest bardzo brzydki :/ ale to mój gust

Mi się na początku podobał ten bez znaczka, ale po czasie zdałem sobie sprawę, że to trochę tani wieś tuning, dlatego czym prędzej szukałem oryginału :D

vwjanekvento, myslałem że będzie większa pier**lencja z tylnym znaczkiem :D

vwjanekvento napisał/a:
jeśli chodzi o grill to musisz go b dobrze zmatować

Mój jest tak stary, że bez specjalnych środków jest cały matowy :D A tak serio to czym to zrobić? (Wiem, że zadaje czasami banalne pytania, ale specem jeszcze nie jestem, a jak mam zepsuć efekt to lepiej się poradzić :D )

Tomaszex - 2014-02-07, 21:28

Ładnie sie prezentuje :faja: Jak dla mnie stary grill i "świecący" znaczek :) Jakos nie trawie malowania ich na popielato, do niczego to nie pasuje :/ A ze "świecącym" jeszcze odswierzonym, jest super prezencja :diabełek:
pietras-tdi - 2014-02-07, 22:15

Ja swój bardzo drobny papierem ściernym matowiłem, i malowałem na 2 razy, tylko pamiętaj dokładnie oczyścić, żeby kaszki nie było :)
vwjanekvento - 2014-02-07, 22:20

Wlasnie dokładnie oczyść stara fabryczna farbe, żeby Ci się matowa nie 'zwazyla' ;)
kowal323 - 2014-02-07, 23:56

Na Twoim kolorku starego typu grill robi wrażenie w porównaniu z nowym którego osobiście jestem zwolennikiem :) Ale to tylko moje odczucia, grill starego typu nie do każdego koloru pasuje...
Dupka fajnie siedzi ale ta końcówka wydechu.. Serio? :D No i jeśli nie idziesz w ciemne fronty itd. to znaczek jak najbardziej :P
To chyba tylko Ty jeździsz, tym samochodem, w sensie nikogo nie wozisz, że i na tylnych siedzieniach masz balagan? :p

dratek - 2014-02-08, 17:18

kowal323 napisał/a:
Na Twoim kolorku starego typu grill robi wrażenie w porównaniu z nowym

Wiem, dlatego go mam :faja:

kowal323 napisał/a:
Dupka fajnie siedzi ale ta końcówka wydechu.. Serio?

No dupa siedzi, ale przód za wysoko dlatego myślę żeby na przód jakieś sprężyny obniżające. Co do końcówki to już z takim kupiłem i na razie zostaje. Większe wydatki mam :P

kowal323 napisał/a:
No i jeśli nie idziesz w ciemne fronty itd.

Lampy będą smoked bo i tak je muszę wyjąć. 3 żarówki postojowe w nich leżą bo mam wtyczki za luźne i wpadały do środka także lampy będą smoked.

kowal323 napisał/a:
w sensie nikogo nie wozisz, że i na tylnych siedzieniach masz balagan? :p

No jeżdżę sam, ale tak. W bagażniku mam skrzynię basową sporą i po deszczu jest duż o wody w nim dlatego staram się dużo tam nie wozić. Z tyłu wożę ubrania na praktyki (żeby nie zapomnieć bo często mi się to zdarza :D ) buty do szkoły (też zapominam często wziąć z domu i poźniej nie chce woźna kurtki przyjąć :D ) i plecak z książkami :P Także widzisz, że burdel trochę jest :D

BTW. Założyłem dzisiaj chromowany znaczek z przodu, ale z tego co zauważyłem to tego z tylnej klapy nie wypchnę od środka. Widać tylko wgłębienie w klapie na znaczek.

http://allegro.pl/spinka-...3889607027.html
Taka spinka będzie pasować do tapicerki bagażnika? (tej z otiweranym schowkiem) i do podbitki klapy?

I jeszcze jedno pytanie. Też macie jakiś worek z gąbką po lewej i prawej stronie bagażnika między blachami?

speedy333 - 2014-02-08, 18:33

dratek napisał/a:
Też macie jakiś worek z gąbką po lewej i prawej stronie bagażnika między blachami?
Nom... Ja coś takiego ostatnio znalazłem, trochę się zdziwiłem, nie wiem czy to tak ma być czy co... :mysli:
Jakby ktoś jakiejś waty czy gąbki napchał do jednorazówki z biedronki :D Chyba że ma to pełnić rolę wyciszenia...

Radex - 2014-02-08, 19:13

Też mam taki worek ;) Może i wyciszenie, a w worku, żeby nie nasiąkało wodą, która się skrapla? Nie wiem i nie ruszam, bo nie przeszkadza mi :D
dratek - 2014-02-08, 19:29

No to w takim razie się nie musze martwić. Juz myślałem ze to jakiś patent pseudo mechanika.

W ogóle śmieszna sprawa. Od kiedy kupiłem auto nie działo lusterko prawe (sterownie, ogrzewanie działalo) dziś wymieniłem bezpiecznik nr 14 i juz działa. Podobnie naprawilem wycieraczki ostatnio, które same się włączaly i nie chciały się wyłączyć. Kocham to auto za ta prostotę :D No ale lusterko działa tylko lewo prawo. Góra dół nadal nie.

kowal323 - 2014-02-08, 19:55

Czemu grill sprzedajesz? ;d
speedy333 - 2014-02-08, 20:04

dratek napisał/a:
No to w takim razie się nie musze martwić. Juz myślałem ze to jakiś patent pseudo mechanika.
No bo mechanika... Z Wolfsburga :D Toż nie kucharza :P Jakbyś nie miał czym umyć auta to tam masz zapasowe gąbki :D Nawet o tym niemce pomyślały :D I to 20 lat temu !! Patrz jakie mózgi, nie ?? :diabełek:

dratek napisał/a:
lusterko działa tylko lewo prawo. Góra dół nadal nie.
Wyciągnij lusterko z obudowy i obróc o 90°... Obojętnie w którą stronę :D Będziesz miał góra - dół :faja:
dratek - 2014-02-08, 20:15

Kowal323, bo mam 2 takie same :D

Speedy, Niemce miały łeb, Hahahaha o przekrecaniu lusterka nie pomyślałem xD Jeśli chce wymienić wkład lusterka (szkło samo) to musze kupić z mata czy zwykłe samo szkło?

Radex - 2014-02-08, 20:18

jak masz grzane, to z matą, chyba że kupisz samo szkło i będziesz dmuchał suszarką ;)
dratek - 2014-02-15, 00:54

No i co, może być? Jutro załatam bagażnik (mam dość tej wody. Poza tym mój kufer to nie narodowy :D ) i wstawiam lampy. Dodatkowo blende i ramki tablic pójdą na czarno. Gdy bagażnik przejdzie pomyślnie próbę wody włożę także Boczki i podbitkę klapy (gratów coraz więcej, a trzymać tego nie ma gdzie :) ) Aaa i bym zapomniał. Coś mnie podkusiło by wymontować zamek i miałem na nosa, okazało się ze kostka od lampki nie była podpięta do zamka dlatego miałem problem z masą :D . Założę pasek ledowy bo zostało kuzynowi z metr :P (białe, nie jakieś niebieskie czy inne cuda na kiju :D ) Jak widzicie auto zagadka. Jutro jeszcze postaram się wymienić kopółke i palec oraz zamontować głośniki Pioneer 170w w drzwiach (niestety było w nich pusto)

dratek - 2014-02-16, 00:41

Patrzcie ile rdzy pod lampkami tablicy

Łatanie bagażnika

Naprawione, świecą, jestem dumny :D

Blenda w czarny mat

Znaczek na klapie w czarny mat

Styki z drzwi po wyczyszczeniu

A więc tak, dziś rozebraliśmy i wstawiliśmy (ojciec pomagał mi dzisiaj się męczyć :D ) głośniki w drzwi (pioneera, ale nazwy nie pamiętam) bo ich w ogóle nie było, ba nie było nawet otworów w boczkach żeby kable przeciągnąć.

Kopertówki to śmieszna sprawa bo jak wyjęliśmy harmonijkę co jest ze stykami w drzwiach to było pełno wilgoci, a styki całe ZIELONE przepływ prądu można powiedzieć 0. Oczyściłem, wstawiłem nowy bepiecznik znajdujący się nad przkaźnikami i dziłają.

Pod podświetlaniem tablicy z tyłu pełno rdzy, usunąłem rdzę, jutro szpachla (blacha tak cienka że nie ma jak nawet przykręcić lampek)

Blenda, ramka tablicy i znaczek z tyłu poszły w czarny mat. Napis vento planuję usunąć, ale będzie ślad więc na razie odpuszczam, a na aucie wolę szprajem nie wojować.

Bagażnik załatany i na razie schnie. Jutro próba szczelności i montujemy w całość, póżniej posprzątam bo się trochę rdzy nasypało do środka, wstawiam boczki i montuję światełko, wymieniam kopułkę i palec oraz ramkę tablicy z przdu w czarny mat. Dodatkowo kupiłem szpachlę do plastików więc jak będę miał znowu wenę to odświeżę czarne ranty zderzaków i pomaluję na czany mat.

Myślałem, że wszystko dzisiaj będzie zrobione no ale cóż. Lepiej powoli, ale do celu niż w ogóle nic nie robić i patrzeć jak auto się sypie. Szkoda, że forum powoli wymiera no ale na to niestety wpływu nie mam :młotek:

kowal323 - 2014-02-16, 00:59

Jaka część nosi nazwę "Kopertówki" ? :D No i od czego te styki ? :) Wybaczcie, jeszcze nie ze wszystkimi nazwami się zapoznałem :P
dratek - 2014-02-16, 01:11

Kopertowki to te czerwone światełka w drzwiach. Od 4 do 8 zdjęcia w moim poście nad twoim) te styki znajduja się w harmonijce, widać je po zdjęciu jej. Jak otworzysz drzwi to po środku między zawiasami ja masz.
kowal323 - 2014-02-16, 01:22

Dzięki, no właśnie kopertówka od strony kierowcy u mnie się nie świeci, wymieniałem żarówkę, zamieniałem nawet te kostki i nic, wychodzi na to, że muszę drzwi rozbierać i sprawdzić głębiej w czym problem.
dratek - 2014-02-16, 10:59

Sprawdź czy jest prąd i masa. Obstawiam ze jak weźmiesz masę od np zamka to powinno działać :D
hrubek18 - 2014-02-16, 11:15

dratek, nie masz tak dużo rdzy pod tymi lampkami ;) ja miałem więcej ale jakoś się trzymają lampki,chociaz klape muszę wymienić :) ale dobrze że działasz :oklaski: z rdzą bo to kawał ku.... :diabełek:
Tomaszex - 2014-02-16, 15:51

Oo widze prace idą pełną parą :D kopertówki w samochodzie strasznie mi sie podobają, moze i do mojego vencia kiedyś wpadną :D

A taki apropo nich to świecą się one po otwarciu drzwi tylko gdy światła są właczone, czy jak? :)

A co do rdzy pod oswiet. tablicy czuje że u mnie bd to samo, ale narazie musze rozwiercić śruby żeby wogóle się do nich dostać :mur:

kowal323 - 2014-02-16, 16:32

Świecą za każdym razem po otwarciu drzwi, obyś mial tylko aku podlaczone :P
szefuniopaslek - 2014-02-16, 17:15

kowal323, A po otwarciu drzwi zapala Ci się lampka w podsufitce?
Otóż u mnie jest taki problem że po otwarciu drzwi kierowcy nic się nie zapala. (ani kopertówka, ani w podsufitce, ani podświetlenie na nogi podłączone pod podsufitkę)
Zapala się dopiero wtedy jak poruszam tym bolcem w słupku. Jeśli tak masz to to sprawdź. Przy reszcie drzwi oświetlenie działa u mnie normalnie.

dratek, działaj, działaj. Co do tego napisu Vento, to jeżeli masz trochę jakiejś pasty do polerowania czy coś takiego to śmiało możesz odklejać ten napis. Ja u siebie odkleiłem, przeleciałem pastą polerską i śladu nie było :)

muchomorek165 - 2014-02-16, 17:23

Cytat:
Zapala się dopiero wtedy jak poruszam tym bolcem w słupku. Jeśli tak masz to to sprawdź. Przy reszcie drzwi oświetlenie działa u mnie normalnie.

Ten bolec to czujnik wymień i będzie dobrze :D

A nawet zamień z tylnych drzwi bo rzadziej je otwierasz wszystkie są takie same.

kowal323 - 2014-02-16, 17:41

Lampka w podsufitce to zależy jak sobie ustawie. Są 3 opcje (calkowite wylaczenie, otwarte drzwi i bez przerwy. Ty tak nie masz?
szefuniopaslek - 2014-02-16, 17:57

muchomorek165, wiem, wiem o to mi chodzi i można zrobić jak mówisz.

kowal323, oczywiście że tak mam. chodzi mi o to czy jak masz przełączone na "otwieranie drzwi" to czy wtedy Ci się zapala w podsufitce przy drzwiach kierowcy.

Podsumowując, czy cokolwiek zapala się przy otwieraniu drzwi kierowcy? Jeżeli nie zapala się kopertówka i lampa w podsufitce to możliwe że to ten czujnik.

kowal323 - 2014-02-16, 18:15

W podsufitce przy drzwiach kierowcy? To Wy macie takie oświetlenie? :D Ja mam tylko nad tunelem w podsufitce. Z tyłu też Wam sie cos świeci przy otwarciu drzwi? Ja mam lampki ale musze wcisnac zeby swiecila :d
Tomaszex - 2014-02-16, 18:51

Ja też mam tylko jedno, ale wiem że były montowane też z tyłu :)

A apropo niedziałających światełek po otwarciu drzwi to stawiam jak poprzednicy na czujnik, albo wymienić, albo w środku cos podgiąć :P

A tak apropo tych czujników to wie ktos dlaczego z przodu są 3 przewody a z tyłu 2 ? :P

dratek - 2014-02-17, 00:08

Po otwarciu drzwi przednich powinny się zapalić kopertówki i światło nad tunelem. Po otwaciu obojętnie jakich kolwiek drwi i klapy bagażnika powinno się zapalić światło nad tunelem. Lampki nad głowami pasażerów z tyłu włączają się tylko po kliknięciu każdej z osobna.

Dzięki Panowie za motywację. Dziś zrobiłem resztę, założyłem w końcu lampy, blendę, boczki bagażnika i podświetlenie ledowe. Na kopułkę nie starczyło czasu. Dodatkowo szlag trafił radio i trzeba będzie zawieźć na gwarancję.Niestety menda niemiecka nie odpaliła i teraz będzie stać w garażu do usranej śmierci :młotek: Kręci kręci i nic, z przewodów od drugiego auta i też nic. Mam już pwooli dosyć tego auta. Co bym nie zrobił to zawsze coś się roz**bie. Chyba się swapa zrobi i tyle :D

Niestety nie zrobiłem zdjęć bo się za bardzo wkur***em, ale jak łaskawie postanowi "się naprawić" to zrobię i wrzucę. :połbie:

Znaczek vento na razie nie bede odklejał bo nie mam pasty polerskiej. Na wiosnę wyjmę szybę, zniszczę rdzę nad szybą i może wytnę szyberdach. Później dopiero polerka całego auta.

Ile by kosztował orientacyjnie swap na vr6? (Oczywiście kompletny, z hamulcami itp) W 3k się zmieszczę?

Co do braku oświetlenia w środku itp to polecam wykręcić harmonijkę z drzwi, w której znajdują się przewody i dokłądnie oczyścić styki. U mnie były zielone całe, a po przeczyszczeniu nawet lusterko się naprawiło. (Wcześniej nie działo w ogóle, po wymianie bezpiecznika zadziało lewo - prawo, a po oczyszczeniu styków również góra - dół)

kowal323 - 2014-02-17, 00:29

Venciu wizualnie dopieszczany a mechanicznie się buntuje ? Głowa do góry :) Nie myśl w ten sposób, sprzedaż tego, kupisz następnego a skąd wiesz czy nie trafisz na jeszcze gorszego? Spróbuj na spokojnie dojść co mu dolega, swap w ostateczności już, chyba, że planowałes przesiadke na VR6 .. Porobisz i będziesz wiedział na czym jeździsz :)

Tak na marginesie to widzę, że dokładnie tego samego dnia kupiliśmy autka (08.12.2013r) :D
I też doprowadzał mnie do gorączki, i również myśli sprzedaży (przypadeg? nie sondze :diabełek: ) ale nie stawiał oporu przy naprawie (W moim przypadku była to elektryka, najgorsze chyba co może być) i aktualnie jeździ na zawołanie.

dratek - 2014-02-17, 00:41

No właśnie. Elektryka zrobiona na 99% (Nie działa drugie światełko nad tunelem, płytka się lekko spaliła xD) to teraz zaczyna się mechanika sypać :strzela: Jak dzisiaj zobaczyłem, że nie odpala, a wczoraj było wszystko w porządku to moja reakcja była następująca http://www.youtube.com/watch?v=qy03EDdDsBw

No właśnie mam taki sam tok myślenia jak ty. Sprzedam to i kupię jakiegoś parcha. Kupiłem hondę to zaczęła się psuć - sprzedałem. Kupiłem vento zaczyna się psuć. Sprzedam i kupię kolejne pudło, w które trzeba włożyć kasę, serce i czas? Ooo nie :D W miarę ogarnę tą mechanikę powoli, może będzie jeździć. Najgorsze, że kanału nie mam.

Co do daty to rzeczywiście :D Ten sam dzień, chyba pechwy :P

Btw. Wicie może jakiej długości rurka powinna znajdować się w kopertówkach? Ja mam jakoś dziwnie powyginane te styki i za chu* nie mogę dojść rozmiaru. Ja się wkur**e to założę paski ledowe bo mi zostało trochę metrów xD.

tomek87 - 2014-02-17, 09:59

dratek, Jak otwierasz bagaj to lampka we wnętrzu Ci się zapala? bo tak zrozumiałem z Twojej wypowiedzi :) Jak cos to nie powinno tak być ;)
szefuniopaslek - 2014-02-17, 10:31

kowal323, nie zrozumieliśmy się.. Po otwarciu drzwi powinna zapalić się kopertowka oraz lampka w podsufitce nad tunelem. Jeżeli się nie zapala to ten czujnik jest zepsuty..

Przy otwieraniu bagażnika nie powinna zapalać się lampka w podsufitce. Tak jak tomek87, pisze.

Swistakes - 2014-02-17, 15:27

dobrze ze dialasz, ventyl sie odwdzieczy i bedzie grzeczny
kowal323 - 2014-02-17, 16:34

szefuniopaslek, No i teraz Cię rozumiem i Ja mam tak jak mówisz a przynajmniej z prawej strony bo od Mojej kopertówka coś nie pali i muszę dokładnie po kablach dojść co i jak :) Szkoda, że z tyłu tak nie ma. Podoba mi się to u Mojego Ojca w mk4, że po otwarciu jakichkolwiek drzwi zapala się też tylne oświetlenie dla pasażerów.
dratek - 2014-02-17, 17:00

Sorry Panowie, namieszałem. U mnie jest 3 przewod podciągnięty pod lampkę w bagażniku, dlatego gdy otwieram go to zapala się światło w środku, a jak zamknę to gaśnie.

Cewka poszła u mnie, kolejny wydatek :mur:

Co do świateł z tyłu, to idzie zrobić żeby zaplały się razem ze światłem nad tunelem, tylko ciężko przez podsufitke będzie

kowal323 - 2014-02-17, 18:33

dratek, dlatego nie odpala?

Powiedz mi lepiej, czego w tych czasach nie idzie zrobić :D

dratek - 2014-02-17, 19:21

Cewka poszła chyba. Ojciec dzisiaj wymienil czujnik halla czy jakoś tak i nic nie pomogło, a więc Cewka została tylko.
dratek - 2014-02-17, 22:49

I co wy na to?

speedy333 - 2014-02-17, 23:08

No podświetlenia to zazdroszczę :oklaski: Sam ostatnio się się mordowałem z paskami LED ale za nerwowy jestem do lutowania :evil: Jak nie było - tak nie ma... Poza tym nie chce mi się rozbebeszać środka kilka razy bo w planach są głośniki i jakieś dudnidło w bagażniku więc tak czy siak trzeba będzie rozbierać :]

Kabel do LED-a w bagażniku ciągnąłeś czy do wtyczki się wpiąłeś tej na światełko ?? Bo mi tam nie działa :( A jak otworzę bagażnik to w środku w podsufitce się zapala lampka a w bagażniku nie...

Tomaszex - 2014-02-17, 23:11

Ototo :D Boczki bagaznika wprowadzaja duzo ładu, musze kiedys sobie takie sprawic bo bardzo fajnie to wyglada :)

Do podswietlenia uzyłes tasmy LED czy jakiegoś innego wynalazku? :P

dratek - 2014-02-18, 00:15

No ja nic nie rozbierałem bo bagażnik miałem wyłożony jakimiś matami piankowymi, ale chyba oryginalnymi. Co do taśmy to zwykły pasek ledowy. Lutowal ojciec bo ja tez nie mam nerwów do takich rzeczy, ale dość szybko mu to szlo. Trzeba było tylko dobrze odkleic paski ochronne i to coś żelowego co cały pasek pokrywa. Może jak zostanie trochę ledow to zrobimy tak kopertowki zamiast żarówek rurkowych :D

Ledy podłączone zostały pod kostkę podświetlania bagażnika, której szukałem aż w końcu znalazłem przez przypadek. Ktoś nieudolnie składał auto i nie wszystko było jak się należy. Tylna półka powinna być pod szyba wsunięta pod takie metalowe haczyki, a u mnie nie była dlatego była wygieta i zaslaniala 5cm szyby. Gdy chciałem znaleźć mocowanie półki dojrzałem haczyki i przez przypadek wyciągnąłem wtyczkę oświetlenia, a kiedy demontowaliśmy lampy to odkręciliśmy zamek do którego również nie była wpięta kostka. Teraz wszystko elegancko działa.

kowal323 - 2014-02-18, 01:43

No no, boczki robią robotę :P Ale Ty masz tam mało miejsca :/
speedy333 - 2014-02-18, 07:35

kowal323 napisał/a:
Ale Ty masz tam mało miejsca :/
Ja wiem czy mało... ?? Vento i tak ma duży bagażnik... Pomyśl co by było jakby to wszystko miał np. do seicenta przerzucić :D
dratek - 2014-02-18, 10:36

Skrzynia źle stoi, ale mam za krótki przewod masowy, który jest podpięty pod śrubę lampy, a zasilanie i przewody do radia idą lewa strona. No i szyna butki jest od 60l a ja mam 45l no ale na razie musi tak być.
dratek - 2014-02-18, 19:14

Pozwólcie, że opiszę jak wygląda naprawa auta :D
Gdy kupiliśmy 2 czujniki halla i okazało się, że trzeba szukać przyczyny gdzie indziej to wymieniliśmy je na cewkę, później z kolei się okazało, że to również nie cewka, ponieważ po odpalaniu w ogóle nie ma iskry - ani jednej. Ok, po tym fakcie dzisiaj pojechaliśmy oddać cewkę, a że kasy nie oddają to znów wymieniliśmy ją na inne graty do vento (o tym za chwilę :P ) Podjechaliśmy do sklepu, kupiliśmy kostkę stacyjki za grube 20 zł, tata wszystko rozebrał (ja w tygodniu nie mam czasu na zabawy przy aucie, a że on ma chwilowo wolne to niech dłubie xD) wymienił kostkę i pojawiły się iskry, które zabiją konia :twisted: (taki suchar :D ) niestety rozregulował się zapłon :pała: , ale przynajmniej "jesteśmy w domu", że tak powiem.

Czyli tak. Na szrocie były 2 venciaki w tym jeden świeży (chyba grill starego typu sobię kupię jak by mało chcieli, ale znając ten szrot to zawołają jak żyd za matkę) I był jeden granatowy (naklejki na szybie miał ze zlotów vento, vw itp chyba coś kóło 2010 albo 2008 roku)I z niego pochodzą te graty.

Dobra koniec pier****nia, patrzcie co mam.

Podbitka maski z diesla. Oczywiście ktoś jeździł bez osłon pasków jak ja dlatego podbitka po lewej stronie jest uje**na i zakurzona tak, że będę to miesiąc trzepał.
Jedną kopertówkę bo moja jest powyginana, ale niestety była tylko jedna.
2 kratki nawiewów gdyż tak przy szybie od kierowcy jest luźna i opada, zaś po środku miała przyklejone żebra.
Przełącznik od czegoś, ale ładnie spasowany więc przyda się do odłączenia skrzyni i wzmaka.
Półkę co jest w bagażniku po prawej stronie (U mnie nie było, a boczki też bez półki kupiłem)
Tunel nawiewu od pasażera (nie był mi cały potrzebny, ale nie pozwolił mi rozmontować go na części) ponieważ u mnie nie ma znaczka co pokazuje, że pokrętło nawiewu jest na 0 i ten plastik z kostką od śiwatłka
Przeczłączik świateł z opcją halogenów w idealnym stanie (ze "świeżego" vento :D ) Jakby ktoś chciał to odsprzedam halogeny razem z przełącznikiem.

No i tyle z mojej lektury, dziś zamawiam ten preparat do odnowy kierownicy, odnowię i wsadzam tą ze zdjęć wcześniejszych)

kowal323 - 2014-02-19, 00:18

Fajnie, że "jesteś w domu" i myśl o sprzedaniu ventki poszła w zapomnienie szybciej niż przyszła :) Oby do przodu ; )
dratek - 2014-02-19, 00:27

No iskry są więc powinien odpalić, zapłon chyba nie powinien się rozregulowac. Dopiero jutro będzie wszystko posiadane.

Powiedzcie mi jedna rzecz, mianowicie czy opłaca się wycinać i wstawić szyberdach? Jeden na szrocie miał elektryczny i tak pomyślałem... zawsze mi się marzył :D

tom cio - 2014-02-19, 07:19

Mi też zawsze sie marzył ale ja się nie odważyłem, to czy sie opłaca to zależy od ciebie, czy vento zostaje na dłużej czy to tylko przejściówka.
dratek - 2014-02-19, 20:48

Mam nadzieję, że zostanie zostanie co najmniej do czasu kiedy będzie już się dał zarejestrować jako zabytek xD, ale najpierw muszę sprawdzić solidnie podłogę i jeśli będzie w porządku to zabezpieczyć bitexem i gumą, później najwyżej swapa na Vr6. Żadnego lepszego auta nie dostanę w tej cenie i przy takich kosztach naprawy, a czego mój vento nie ma co mają nowe auta? Kilma? Nie korzystałem w hondzie za dużo, skóra? Zawsze można kupić tak jak grzanie dupy. Także vento raczej zagości na dłużej. Szyberdach chyba odpuszczę bo koszt kopletnego ok ok 250zł albo lepiej, a gdzie do tego jeszcze koszta wycinki.
dratek - 2014-02-21, 00:03

Mógłby mi ktos doradzic? Otóż przód mam twardy ,ale za wysoki. Tył natomiast mam nisko, ale za miękki. Przód ma regulowana twardość (Koni chyba) tył nie. I co z tym fantem zrobić? Na gwinta jak na razie jestem za biedny no chyba że używany, ale czy jest sens. Czy może lepiej sprężyny obniżające na przód, z tyłu amory tylko wymienic? Zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o zawieszenie sportowe. Co powiecie np na to http://tablica.pl/oferta/...html#f349117861
Tomaszex - 2014-02-21, 17:03

W sprawie czerwonych spręzyn moge ci tyle powiedzieć że jest dość twardo :D Z tyłu tez mam takie ale chyba amorki na wykończeniu bo miekki. Ale jak się przesiadłem z seryjnego zawieszenia do takiego z takimi spręzynami to chwilę mi zajeło zanim się przyzwyczaiłem do tego tłuczenia :D

Tam jest cena za dwa amorki czy jeden bo nie kumam?

dratek - 2014-02-21, 17:50

Nie wiem za co cenę podał, mniejsza z tym :D Chcę żeby było, nisko, nie za twardo (ale nie jak łajba co się buja na lewo i prawo), to co polecacie :D
wojtas83 - 2014-02-21, 18:08

dratek napisał/a:
Chcę żeby było, nisko, nie za twardo

To tak niestety się nie da za parę groszy, chyba że wyrwiesz gdzieś gwint w dobrej cenie. Kit ma to do siebie, że jest na ogół bardzo twardy, na gwincie jest bardziej komfortowo. I jest regulacja wysokości. Możesz jeszcze założyć sobie sprężyny obniżające na ori amorki, ale na ori nie wchodzi w grę większe obniżenie niż -40 mm bo na większym amortyzatory szybko się posypią. Natomiast na tył założyć twardsze sprężyny i będzie po problemie.

tom cio - 2014-02-21, 20:05

No i nisko nie za twardo to jak gdzieś trochę wybije auto i będzie miękko to dobije w dół ostrzej, jak twardo to można lepiej koło spasować :)
dratek - 2014-02-21, 22:13

A jeszcze takie głupie pytanie. Co to jest kit? Słyszę to czesto, a nie wiem co to xD. Czyli najlepszym rozwiazaniem będzie gwint. Opłaca się bawić w używki czy lepiej na nowy zbierać?

Za parę minut wrzucę fotki co dzisiaj zrobiłem bo z fona nie mogę, ale moim zdaniem wyszło kozak, to bylo wlaśnie to czego brakowało od samego początku :D

tom cio - 2014-02-21, 22:29

Kit to komplet sportowego zawieszenia czyli sportowe amorki o krótszym skoku i krótsze springi do tego. Co do gwintu to są w takich cenach teraz, że nie wiem czy opłaca się ryzykować, chociaż jakieś lepsze te z wyższej półki jak pewne to bym brał używkę :)
dratek - 2014-02-21, 22:38

W takim razie jeszcze pomyślę nad tym, żeby sobie kłopotów nie narobić, do sezonu na gwinty i kółka jeszcze trochę trzeba poczekać :D

A oto fotki co dzisiaj zrobiłem.

Kierunki kupiłem używane. Jeden FER drugi ZKW na Austrię. Blendy folią czarną obkleiłem, fot z auta nie mam bo trochę za ciemno poza tym jest cały upier****ny. Jutro podjadę na myjkę to wrzucę fotki jak auto się zmieniło przez parę miesięcy :D

Tomaszex - 2014-02-22, 19:00

Taki zestaw mi sie bardzo podoba, bardziej niz wszystko na czarno razem z kierunkiem ;) Z checia zobacze jak to wyglada na samochodzie :D
kowal323 - 2014-02-22, 19:17

Zestawik ładny :P Gdyby nie halogeny też bym w coś takiego uderzał :) Montuj na aucie ; >
dratek - 2014-02-22, 21:46

No auto umyte, ale pojechałem ok 21 więc fotki trochę kiepskie. Jutro będzie widno to zrobię lepsze fotki.

Ja halogeny też mam skompletowane, ale mam jeden topiący się podobno więc planuję je sprzedać, a poza tym uznałem, że nie potrzebne mi halogeny :D

Tomaszex - 2014-02-23, 15:11

Jesli masz dobre światła to halogeny duzo nie dadzą, jeszcze inaczej gdyby cos poprawiały podczas deszczu czy we mgle :P Ale jak ktos ma kiepskie światła to duzo pomagaja, tym bardziej jak ktos ma "glebę" bo swiecą nisko i pomagają w wypatrywaniu dziur a tych u nas nie brakuje :D
dratek - 2014-02-23, 23:29

Wrzucam fotki, niestety te z wczoraj bo dzisiaj czasu nie miałem. Jutro może lepsze będą.

tom cio - 2014-02-23, 23:32

Fajny ten twój ventolot, kolorek mi się podoba, tylko wydech trochę za duży jak na mój gust :D
dratek - 2014-02-24, 00:18

Tłumik wyrzucam niedługo bo wolę słyszeć muzykę, a nie tłumik. No ale jak kto woli :D
tom cio - 2014-02-24, 09:12

To musisz ulepszyć audio, żeby zagłuszyć tłumik :diabełek:
dratek - 2014-02-24, 19:23

Takie tam, kiepskie fotki :P

Spójrzcie na rdzę nad szybą, wyjmowalibyście szybę żeby to zrobić?

I małe porównanie jak się zmienia auto

Doszła półka po prawej stronie.

[URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c77d1e0270b33b0a.html]
[/URL]

Btw. Bawi się ktoś w virtual tuning w gimpie np?

Tomaszex - 2014-02-24, 20:44

No ładnie ładnie podoba mi się takie zestawienie kolorów blend i kierunków ;) I jeszcze jasne felgi bardzo ładnie wygladają przy ciemniejszym lakierze :)

Fajnie ten znaczek VW wyglada na czarno malniety :diabełek:

kowal323 - 2014-02-24, 22:26

Kolorek ładny ale już przy takim zestawieniu jasne lampy przód rażą w oczy, jak ciemno to ciemno a tym bardziej przy takim kolorze auta, w innych jeszcze jako tako się komponuje, tutaj tego nie widzę. Ale to tylko Moja opinia pamiętaj :P
tom cio - 2014-02-24, 22:35

Szyba koniecznie do wyjęcia :P
dratek - 2014-02-24, 23:08

Tomaszex, dzięki :D jak będę polerował auto to napis vento jeszcze wyrzuca :P

Kowal, jeśli miałeś na myśli smoked lamp to niedługo się pojawi :D , a jeśli chodzi ci o czarny grill i znaczek to właśnie się nad tym zastanawiam. Nie wiem jak to by wyglądało stąd też pytanie o virtual tuning :D

Tomcio ehhh właśnie ta szyba chyba tego nie przetrwa. Jest małe oczko ok 0.5cm no, ale skoro mówisz że bez wyjmowania się nie obejdzie to chyba czas zbierać kasę. Ile mniej więcej cię ten zabieg wyniósł?

kowal323 - 2014-02-25, 01:25

Chodziło mi oczywiście o smoked lamp ; )
hrubek18 - 2014-02-25, 08:45

dratek, nie cieknie ci woda przez przednią szybę? bo miałem delikatnego purchla od pasażera i woda mi zaciekała na podsufitkę,a za wymianę szyby coś koło 100zł bynajmniej ja tyle płaciłem,w tym miałem wycięcie starej,wyczyszczenie rdzy na rancie plus zabezpieczanie i wklejenie nowej,Tylko jak Ci wklei szybę i odbierzesz auto to nie zamykaj szyb przez dzień,bo mi mówił że jak pozamykam to moze mi szybę wypchnąć bo zrobi się podciśnienie w aucie czy jakoś tak :)
dratek - 2014-02-25, 14:10

No na szczęście woda nie wlatuje do środka. Szybę za 120 miał wyjąć i wstawić pewnien gościu, ale stwierdzil, ze ma dużo pracy i zebym znalazł kogoś innego. Znalazłem innego ale chce za to 150 im trzeba do nich jechać na wyjęcie i włożenie wiec za lawete zaplace więcej niż auto jest warte i nie wiem co zrobić.

Jutro jak będzie trochę luzu na praktykach to zobaczą dokładnie jak podloga.

tom cio - 2014-02-25, 17:35

No z tą szybą to lekko nie będzie, bo musisz wyjąć, do tego nie zdziwił bym się jakbyś to wszystko dobrze odczyścił i by dziury wyszły, więc zrobić to porządnie by wypadało, pomalować (najlepiej cały dach by było malnąć) i dopiero wklejać szybę, więc kilkudniowy postój raczej nie wykluczony.
dratek - 2014-02-25, 17:48

Ile mogą kosztować te czarne plastyki idące przez cały dach po lewej i prawej? U mnie są takie powyginane ze dajcie spokój.
tom cio - 2014-02-25, 22:35

Raczej groszowe sprawy, tylko kwestia znalezienia takich w ładnym stanie, od razu zaopatrz się w te zatrzaski które te listwy trzymają ;)
dratek - 2014-02-26, 18:26

Dziś na praktykach było sporo luzu wiec wjechalem na kanal, obejrzalem go dokładnie od dołu i stwierdzam, ze progów to w zasadzie po następnej zimie nie bedzie. Reszta podłogi w miarę. Na sprawach łat widać jakias korozje, ale dalo by rade to zrobić. Mogę później albo nawet za chwilę wstawić zdjęcia jak to wygląda. Jednym słowem nie warto cokolwiek robić według mnie. Podloga pozarywana za miejscem gdzie się lewarek podstawia.
vwjanekvento - 2014-02-26, 18:39

To normalne w vento, jak chcesz żeby Ci to nie postepowalo to zrob teraz te progi ;)
dratek - 2014-02-26, 19:32

Sami oceńcie...

Jeszcze dokładnieszy filmik mogę wstawić 3minutowy. Co byście zrobili na moim miejscu?

Paweł J. - 2014-02-26, 19:46

Widać, że ktos tam cos mazał, więc chyba dbał.

Cały środek do wywalenia i połatania wszystkiego.

Progi to masz dziwne.....niby kwitną, ale nie pozaginane.....jakby jedno wykluczało drugie. :P

Srodek wybebeszysz sam, a na tym duuuużo zaoszczędzisz i daj komus kumatemu do pospawania, progi próbuj czyścic i zobacz co zostanie.....ściągaj gumki z progów i zaglądaj z latarką do środka i oceniaj czy tam jest ruda, jak w miarę ok to zalej je olejem aby zalazł we wszystkie szpary i czekaj aż pacjent da oznaki życia :P

dratek - 2014-02-26, 20:17

Może i dbał, ale jednak trochę za mało. Z tysiaka pochłonie naprawa lekkim ch***em nie? Zaraz jeszcze filmik wrzucę to lepiej będzie widać co nie co.
szefuniopaslek - 2014-02-26, 20:19

Czy jest tak źle? nie sądzę, żebyś zobaczył u mnie....
Widać że ktoś tam konserwował więc dbał jakPaweł J., pisze.

Tomaszex - 2014-02-26, 20:30

szefuniopaslek napisał/a:
Czy jest tak źle? nie sądzę, żebyś zobaczył u mnie....
Widać że ktoś tam konserwował więc dbał jakPaweł J., pisze.

Dokładnie, też nie wydaje mi się żeby było tak źle, a widać ktos to ratował więc tyle dobrze ze część juz jest zrobiona :)

vwjanekvento - 2014-02-26, 20:35

A rozchodzi się tylko o dbanie i coroczne doglądanie i problemów by nie było, Ja co roku odkręcam nadkola z przodu i czyszcze co tam się nazbieralo przez zime, a potem konserwa, to sam progi podluznice itp. lece co roku, podloga to samo, Panowie dbając i dogladajac nie byłoby problemów nie chodzi mi o kolege dratek bo on w sumie niedawno kupil vento, ale reszta dbac i jeszcze raz dbac :]
Hormon - 2014-02-26, 20:47

Źle to nie wygląda, ale pociesze cię. Tak wygląda każde vento i golf III pod spodem. Po za paroma wyjątkami.
vwjanekvento - 2014-02-26, 20:51

Wlasnie sa wyjatki :diabełek: Ale wszystko jest do zrobienia ;)
dratek - 2014-02-26, 21:01

To mnie trochę na duchu podnieśliście bo juz myślałem, ze rok i na szrot bo w przeciwnym wypadku bym wypadł :D . Chciałbym jeździć tym autem bo po cholerę nowszy skoro ten oprocz kilmy, która jest zbędna ma wszystko (choć skorami podgrzewanymi bym nie pogardzil) ale jeśli koszt remontu podłogi ma wynieść 2k to moim zdaniem jest to bez sensu bo aż tak tego auta nie kocham żeby wkładać jakieś gigantyczne sumy. Nadkola, progi na zewnątrz i od gory po otwarciu drzwi złe nie sa. Korozji może parę cm łącznie , ale od dołu... ehhh. Jeśli zdecydował bym się naprawić auto to będę oczywiście konserwował w miarę bitexem i barankiem czy jakoś tam inaczej zwlaszcza , ze dla mnie auto to nie tylko środek trwnsporu , ale przede wsyzstkiem pasja i szkoda mi patrzeć jak z auta robi się ruina nawet jeśli jest to chociażby polonez. (Jak to mówią wszystko co polskie to zlo ) Film się wrzuca, dopiero 49% tak wiec jeszcze z 30min albo lepiej.
dratek - 2014-02-26, 22:00

Daje link do filmiku
https://www.youtube.com/w...be_gdata_player

Tomaszex - 2014-02-27, 16:22

oo panie taki obraz całej sytuacji to ja rozumiem :D Dalej podtrzymuję że nie jest źle, na poczatek zająłbym się przewodami hamulcowymi stalowymi i tym cieknacym olejem, chyba ze to przy wymianie aleju ktos tak nalał :P
Mateush - 2014-02-27, 17:18

A ja Tobie powiem tak. U mnie jest podobnie i będę to robił i nawet może i malował cały samochód i nie tylko dlatego że włożyłem w niego 7 razy tyle ile już jest wart. Ciągle jakieś nowe mody, naprawiasz i wiesz co masz i na czym możesz polegać. Włożysz kasy raz i porządnie i będziesz jeździł i jeździł. Wiedz o tym że naszych starych samochodów jest coraz mniej i ich już nie przybędzie. Ja np nie wyobrażam sobie przesiąść się do jakiegoś plastiku i nie móc zmienić koła bo jakiś tam czujnik wywali błąd albo bo żarówka spalona i błąd bo ku*wa za mało powietrza w zapasówce o 0,05 BAR. Dziesiejsza motoryzacja jest śmieszna, i tak droga że jakbyś podliczył wszystko to zobaczysz że taniej wyjdzie jeździć starym poczciwym Vento które można naprawić pod blokiem za 50zł. Przemyśl za i przeciw i dojdziesz do porozumienia. Pozdrawiam i zapraszam do mnie :]
dratek - 2014-02-27, 22:20

Co do wycieków to wydaje mi się ze Toma podstawy filtra oraz gdzieś płyn chlodniczy, ale najpierw umyje go żeby zobaczyć czy jeszcze leci i lepiej zdiagnozować miejsce wycieku.

Mateush no i tu muszę ci przyznać racje. Nie ma chyba samochodów po 2000roku, które można naprawić za kilka złotych pod blokiem, a na autostradzie w 20min wymienić rozrząd. Niestety 22 lata robi swoje i trzeba bardziej o nie dbać by przetrwały kolejne 20 (no ok 10, rozpedzilem się :P ). Postaram się mojego ratować bo serce mi się kraje jak widzę ruda mimo iż wszyscy śmieją się że jeżdże "wieśwagenem" (głównie ci co aut nie maja albo maja auto od rodziców xD). Gdybym miał się przejmować co ludzie mówią to z domu bym nie wychodzil. Nie mam niestety kanalu, na praktykach też nie bardzo mogę, a na bok auta ręką nie przewrócę. W wakacje planujemy wykopać kanał ale są jeden miesiąc dłuższej = 1pkt dla rudej. Wracając do nowych aut to jest to jakaś totalna prowokacja. Gdzie ten świat zmierza skoro żeby wymienić żarówkę trzeba jechać do mechanika albo zdejmować zderzak i błotnik. Ale się rozpisalem i to bez ładu :D
Na forum golfa wstawilem fotke przodu żeby ktoś przerobil mu kierunki na czarno, grill i znaczek też oraz brak tablicy z przodu, jutro wstawie tutaj.

dratek - 2014-03-01, 11:36

No i auto przestało chodzić całkowicie na benzynie, nawet nie odpala. Z gazu od pierwszego :evil: Taczkę bym kupił i by się rozwaliła.

http://www.youtube.com/watch?v=qCWhANj7usA Tak, ten urywek określa mój nastrój.

danielss - 2014-03-01, 11:39

Sprawdź czy pompka paliwa podaje ciśnienie, filtr paliwa wymieniałeś?
Ja miałem identyczną sytuację ale u mnie przyczyną okazał się być immobiliser, i ogólnie coś z elektryką.

speedy333 - 2014-03-01, 12:13

danielss napisał/a:
Sprawdź czy pompka paliwa podaje ciśnienie

To w pierwszej kolejności... Bo jak miałeś sucho w baku to pompka się mogła zatrzeć. Zawsze trzeba mieć trochę benzyny, min. rezerwę żeby pompki nie zajechać... To chyba najczęstszy problem.

dratek - 2014-03-01, 17:58

Pompę słychać, podawać paliwo podaje (wtryskuje w postaci mgły więc i wtrysk i pompka działa) Filtr dawno wyminiony, immobilisera nie mam. Paliwa mam co najmniej 1/3 baku zawsze. Choć w sumie nie potrzebnie to piszę bo problem rozwiązany. Powodem usterki był przewód, który się rozerwał. Załączam zdjęcie.

Wie ktoś może do czego jest ta wtyczka w drzwiach?

muchomorek165 - 2014-03-02, 15:57

Cytat:
Wie ktoś może do czego jest ta wtyczka w drzwiach?

Ja obstawiam że do sterowania elektrycznymi lusterkami :D

dratek - 2014-03-02, 16:00

Podłączone są do innej kostki :D
muchomorek165 - 2014-03-02, 16:04

A od centralnego zamka. masz dwa przewody jeden mały dwu żyłowy drugi podobny do tego po boku metalowe zawleczki :D
piotr nowok - 2014-03-02, 18:24

tak centralka to je ;)
dratek - 2014-03-02, 18:54

No ale w takim razie co to ma robić skoro mam centralny zamek i działa normalnie? :D Bo ja już głupi jestem :P
dratek - 2014-03-02, 19:54

Albo kiepski virtual tuning, albo wygląda to po prostu do dupy :D

Na górze po "tuningu" :P

Tomaszex - 2014-03-02, 19:59

tak "za ciemno" jak dla mnie :P Jakbys wrzucił gdzies tak fajnie rejestrację na boczku na dole albo coś to byłoby git :)
dratek - 2014-03-02, 21:35

No właśnie na boku mi się nie podoba. Jeśli już to na dole, ale po środku jak wszyscy :D
dratek - 2014-03-06, 17:02

Ładnie w tym macie wygląda nie? Chyba też tak kiedyś umaluję :D

A tak z nowości u mnie to jak na razie nic. Wczoraj kupiłem szczęki, w sobotę wymiana i zakładam letni felunek, którego myślę czy nie sprzedać na rzecz BBSów

tom cio - 2014-03-06, 17:05

Korzystając z okazji wrzuconych fotek to zapytam: wie ktoś co to za felga?
kowal323 - 2014-03-06, 18:07

dratek napisał/a:
zakładam letni felunek, którego myślę czy nie sprzedać na rzecz BBSów

Te Twoje 15' na lato ? Zdecydowałeś się ile za nie chcesz? : >

Paweł_R - 2014-03-06, 18:58

dratek napisał/a:
Ładnie w tym macie wygląda nie?

Już kiedyś gdzieś widziałem tego ventyla w necie i przykuł moją uwagę. Moim zdaniem to wygląda mega, od zawsze podobają mi się maty ;) Śmiało maluj :P

szefuniopaslek - 2014-03-06, 20:22

tom cio, a to nie są jakieś ats'y? Jakiś czas temu widziałem takie na allegro ale ich cena była dość spora :D
dratek - 2014-03-06, 23:20

Kowal323, sprawdź pw
Paweł, właśnie mi też się podoba no, ale na pierwszym planie będzie podłoga i progi :D
Orientuje się ktoś może czy mat jest droższy od zwykłego lakieru czy może odwrotnie?

dratek - 2014-03-09, 20:22

Szczęki już wymienione, ale coś mi się z jednej strony bęben grzeje bardzo. Korzystając z okazji założyłem letnie kapcie

Lukas_Vento - 2014-03-09, 21:58

Folia z okien do kosza (albo wszystkie bez czołowej albo żadne), zmienić balony, na glebę go i będzie ok ;)
dratek - 2014-03-10, 16:16

Folia będzie zerwana, ale nie chce mi się boczkow drzwi ściągać i od nowa folii naklejać. Myślałem żeby dać przód 30% a tyl ok 50%. Co do gleby to na razie nie planuje. Co prawda z tyłu amortyzatory i sprężyny wyglądają na dość stare (nie ciekną) ale z przodu mają może 1,5 roku max. Poza tym na razie szkoda kasy na gwinta, chyba że używki w dobrym stanie dorwę. Kółko chyba tez na razie zostanie bo nie mam pomysłu na inne :D
Hitchhiker - 2014-03-10, 19:47

dratek napisał/a:
Folia będzie zerwana, ale nie chce mi się boczkow drzwi ściągać i od nowa folii naklejać. Myślałem żeby dać przód 30% a tyl ok 50%. Co do gleby to na razie nie planuje. Co prawda z tyłu amortyzatory i sprężyny wyglądają na dość stare (nie ciekną) ale z przodu mają może 1,5 roku max. Poza tym na razie szkoda kasy na gwinta, chyba że używki w dobrym stanie dorwę. Kółko chyba tez na razie zostanie bo nie mam pomysłu na inne :D
Dobra, dobra. Będziesz miało okazję przejechać się na gwincie i zaczniej niedojadać, żeby uzbierać na kit. :]
Tomaszex - 2014-03-11, 19:17

Możecie mi powiedziec co takiego negatywnego widzicie w tych foliach, bo ja jakos sie nie moge dopatrzec? :P

Jak dla mnie wyglada bardzo fajnie, tylko kółka deczka za małe mi się wydają :P

kowal323 - 2014-03-11, 19:23

Tomaszex napisał/a:
Możecie mi powiedziec co takiego negatywnego widzicie w tych foliach, bo ja jakos sie nie moge dopatrzec? :P

A powiedz, nie lepiej by wyglądało jak by miał wszystkie boczne szyby jednakowo przyciemnione a nie tylko tylne ? : )

Hitchhiker - 2014-03-12, 09:57

Tomaszex napisał/a:

Kwestia gustu. Natomiast jak będziesz pytał innych o zdanie to większości się to nie podoba i uważają to za słabe. Myslę, że nie ma tu nic do dodania.
Tomaszex - 2014-03-12, 11:13

No z jednej strony racja jak jest wszystko przyciemnione to wtedy wyglada duzo lepiej ;)

Ale tak jak patrze na ten samochód to że przednie nie sa przyciemnione jak dla mnie tak nie przeszkadza, moze jak samochód jest w jasniejszych kolorach to wtedy bardziej rzuca sie w oczy brak przedniego przyciemnienia

dratek - 2014-03-12, 22:41

Będzie przód na 30 i tył na ok 50. Tak jak teraz to lekka wieś, ale na razie musi tak być. Dziś otworzyłem szybę i juz się nie chciała zamknąć. Mam już serdecznie dość tej elektryki, szyby działa jak chcą, ile można. W sobotę jadę do elektryka zanim mi wszystkie włosy wypadną.
dratek - 2014-03-22, 00:09

Dobra, korzystając z "okazji", że szyby działają jak chcą i nawet elektryk nie ma pojęcia o co chodzi wezmę się za te szyby i tak Boczki z drzwi zdjęte. Pytanie mam do was. Czy jaK walne 35% z przodu i 60 z tyłu nie będzie wioski? Czy lepiej dać z tyłu 45? Wzorowalem się tą aukcja allegro.pl/nowa-folia-do-przyciemniania-szyb-50x300-gratis-i4001911450.html
dratek - 2014-03-28, 21:51

Wracając do problemu z szybami. Przewody wszystkie były ok wiec szukałem dalej, szukałem i szukałem, aż w końcu zatknąłem się na informację, że moduł który dochodzi do silniczka szyby musi być z jednej i z drugiej taki sam, a u mnie jest jeden z 92, a drugi 96. Jeden ma dwa przekaźniki w śrdoku, a drugi jeden. Oba chcą rządzić szybami, a nie rządzi żaden, nie porafią się zgrać. Ok, pojechałęm na szrot. Gość za jeden moduł zawołał 130zł, mmhhmmm, naaa pewno tyle zabule. Allegro - 112zł. Szukam dalej i znalazłem na forum golfa 3 kompletną instalację przód i tył, z rączkami, przełącznikami, prowadnicami - wszystko za 170zł z wysyłką. Jedyny problem jest taki, że wiązki mają poucinane przewody, ale z przodu przełkadam tylko prowadnice bez przewodów P&P, a z tyłu jedna wiązka jest cała a druga ucięta więc jakoś wykombinuje i założe. Rozbój w biały dzień. Za moduł do jedej szyby 130 a za komplet przód tył 170 Facepalm. Mam nadzieję, że zakończy to mój problem z szybami. No i jutro z rana muszę gdzieś na biegu jechać folię na szyby kupić. Przód 30 tył 40.

kowal323 - 2014-03-28, 21:55

dratek napisał/a:
No i jutro z rana muszę gdzieś na biegu jechać folię na szyby kupić. Przód 30 tył 40.

Hee, widzę wziąłeś do siebie fakt, że lepiej wygląda całość jednakowo przyciemniona od samego tyłu :P

dratek - 2014-03-28, 23:08

Tak :D Tylko jak ja tylną szybę obkleję :diabełek:
czarnysauber - 2014-03-29, 13:26

Ile ludzi tyle opinii. Mi wszystkie szyby na mega ciemno się nie podobają. A jak masz dobrą folią przyciemnione to fajnie wygląda.
Tak jest u mnie

dratek - 2014-03-31, 19:21

Po 10tyś prób dostania się na forum w końcu się udało, czyli podsumowując. Objechałem całe miasto, przeszukałem pół internetu i nie znalazłem folii w mojej okolicy. Mniejsza z tym prowadnice przełożone, wszystko działa, niestety nie mam instalacji podciągniętej pod szyby z tułu i dopóki nie dowiem się jak i co musi być żeby takiego swapa zrobić elektryki z tyłu nie będzie. Dodatkowo napotkałem kolejny problem / zagadkę (sam nie wiem jak to określić) mam za dwoma zaślepkami jakieś 2 pinowe wtyczki. Czarna na górze ma prąd, 3 wejścia to masa, nie mam pojęcia od czego one są jakby mi ktoś wyjaśnić :D

Przemek - 2014-03-31, 19:53

OBD I - złącze diagnostyczne
dratek - 2014-03-31, 21:04

Ooo proszę i coś mogę sam przez nie majstrowac? :D Czyli jakbym chciał przycisk elektrycznych szyb to albo lewa strona albo prawa tak :) Coś będzie trzeba wykombinować, dzięki.
kowal323 - 2014-05-17, 00:36

Najlepszego ! :fala: :zabawa: :zabawa: :zabawa: :fala:
speedy333 - 2014-05-17, 02:08

1oo lat !! :D
I Wszystkiego Najlepszego !!
:pijacy:

dratek - 2014-05-17, 22:43

Dzięki Panowie :D :zabawa:
dratek - 2014-05-28, 15:43

Trochę odkurzę temat bo już pajęczyny wiszą :D
W ostatnim czasie 2 dni przed maturą zerwała się linka sprzęgła i auto 2 tyg stało. Po maturach linka wymieniona za grube 80zł. Niedawno obleciałem czarne plastiki opalarką i trochę czerń powróciła. Tydzień temu jakaś piz*a zawaliła mnie w tyłek na parkingu, oczywiście za rękę nie złapałem, a sprawcy nie ma. Akurat ładnie się wpasował między zderzak, a lampę. Nie wypycham bo szpachla odpadnie :diabełek: . Zakupiłem schowek po schowek xD. Mam klamkę, ale jest urwany jeden zaczep i nie mam pomysłu jak to naprawić :D . Dziś wymieniłem wszystkie oleje iwszystkie filtry oraz uszczelkę podstawy filtra, aa i bym zapomniał. Niedawno też złapałem kapcia więc na tyle są nowe opony. Za wymianę tłumika, wołają ode mnie 300zł, a że w sierpniu trzeba drugą rate za oc zapłacić to na razie wydech musi poczekać :/ Blachy chyba nie bede w nim robił bo to pochłonie za duże koszta. Jak zdejmowałem zderzak odpadło mocowanie przy kole. Blacha ok 3mm łamała się jak kartka papieru, a podstawiając lewarek pod progi modlę się żeby nie wpadł :D

hotdriver - 2014-05-28, 16:16

urwany zaczep zawsze mozna dosztukowac oczywiscie zasada sztukowania sie zmienia od miejsca w ktorym jest brak czesci, jesli jest miejsce i zaczep puzniej bez problemu wejdzie to po przeciwnych stronach pekniecia wiercisz wiertlem 1 lub 2 dziurki (nie na wylot) w nie wklejasz np na poksipol (szary bo mocniejszy) drut jako stelarz pod urwana czesc, jak sie sklei bierzesz poksiline i obklejasz mniejwiecej tak drut aby wyglad był jak najbardziej podobny no urwanej czesci jak poksilina zastygnie bierzesz maly nozyk lub pilnik lub jezeli masz szlifierke modelarska i kształtujesz zastygnieta poksiline tak aby jaknajbardziej przypominała orginal puzniej odtłuszczasz i malujesz na czarno aby nie bylo nic widac i wuala masz dosztukowana czesc. stelarz z drutu musi byc bo inaczej poksilina nie bedzie sie czego trzymac i peknie!! oczywiscie tak sie robi jezeli nie masz tej peknietej czesci jezeli masz peknieta czesc to tez wiercisz male dziurki w tej peknietej czesci i w miejscu gdzie ona powinna byc najlepiej po 2 na dany element po przeciwnej stronie, w nie wklejasz na poksipol drucik tak aby weszedl w obydwie czesci i zeby ladnie wszystko przylegalo i jak tak skleisz w zyciu ci ta czesc nie odpadnie :)
dratek - 2014-05-28, 21:27

Ale tam nie ma do czego spawać, nie mówiąc już o wierceniu czy klejeniu xD
Tomaszex - 2014-05-28, 21:32

No widze miałes przygody :diabełek: Z klamka to albo kombinacje albo allegro za 30 zł albo szukac po szrotach, ja po paru miesiącach znalazłem klamke bo kupiłem schowek bez klamki ;)

To babka jakąś terenówką musiała jechać :D U mnie w maździe to samo tylko że w zderzak ktos hakiem na parkingu przygiął i też sprawcy nie ma... :mur:

Ale wymiana tłumika 300zł? :O Ja bym szukał uzywki w miare dobrym stanie i samemu zmienisz za mniej niz połowe tej kwoty :D

Hitchhiker - 2014-05-29, 06:54

Ja kupowałem tłumik z Alledrogo za stówę podajże i jeździ :P
dratek - 2014-05-29, 11:41

Też mi się wydaje że jakaś babka terenówką, ale 1cm wyżej i by było po lampie, 1cm niżej i był by tylko draśnięty zderzak :D . Chyba tęz kupię używkę tłumik. Ty hitchhiker używkę kupiłeś? :P
Hitchhiker - 2014-05-29, 13:06

Nein. Nówkę :faja:

Wiadomo, że jest to budżetówka, ale nie zamierzam na tym jeździć dłużej niż sezon - max 2.

dratek - 2014-05-29, 21:24

Dobra, obejrzałem tłumik u znajmoego mechanika. Do wywalenie jest końcowy bo jest dziura ok 4cm na kolanku xD. Pytanie mam do was. Moglibyście mi coś doradzić ? Chciałbym żeby był cichy, ale gdzieś tak od ok 2tyś obrotów mruczał. No i koniecznie dwururka :D . Da się tak?

Dziś grill na czarno prysnąłem i włożyłem czarny znaczek :D

Pod całą tą czarną obwódką zderzaka jest szpachla. Początkowo sama odpadała i chciałem ją zeskrobać całą, ale wyszła na jaw jakaś dziurka (przyczyna szpachlowania ?) dlatego na razie tak wygląda aż nie poszpachluje i nie pomaluje :D

dratek - 2014-07-11, 12:23

Panowie, pozbylem sie rdzy nad szyba z tym ze podczas malowania troche spaprałem sprawe. Pytanie mam do was. Malowac dach w kolor tak jak zacząlem, zrobic w czarny mat, szachownice czy moze jeszcze cos innego? Doradźcie jakby fajnie wyglądał :D
Gesiu_15 - 2014-07-11, 13:02

jak dla mnie normalnie w kolor :P
wojtas83 - 2014-07-11, 14:48

To zależy jaką masz koncepcję na samochód jeśli german to na czarno, jeśli cult to w ori kolor, a co do szachownic to nawet nie wiem jak nazwać :P
Tomaszex - 2014-07-11, 21:47

Jak chcesz żeby przykuwał uwagę to mocny róż :diabełek:
dratek - 2014-07-11, 23:25

Taaa, róż :D Ogólnie to chyba w cult, ale tak na niego patrząc to ani cult ani german, chyba pomaluje w kolor bo mogę już załatwić sobie pistoelet do malowania, a maskę też mam nie za ciekawą i też trzeba będzie pryskać :P Zderzak z przodu naprawiłem i pomalowałem te "czarne elemnety typu gti) niedługo jaskiś update będzie :D
dratek - 2014-07-31, 14:30

Czas przypomnieć o sobie :D Ventolot żyje, jeżdzi i ma się coraz lepiej. Nie wiem czy pisałem, ale niedawno wymieniłem olej oraz wszystkie filtry, a także uszczelkę pod podstawą filtra. Olej w skrzyni do wymiany został tylko. Później wziąłem się za rdzę nad szybą. Początkowo miałem tylko oczyścić i zobaczyć jak bardzo jest dziurawy, a potem zaprowadzić gdzieś niech wyjmą szybę. Po zeszlifowaniu lakieru i szpachli (ktoś już wcześniej to robił, ale chyba mu nie wyszło za dobrze skoro ruda pojawiła się znowu.) okazało się, że nie ma dziur i jest ładna zdrowa blacha.

Nie mniej jednak chcąc zaoszczędzić czasu pomalowałem to szpajem i spaprałem sprawę, że szkoda gadać, ale mam już pistolet, przygotuję maskę (wychodzi z pod niej jakieś dziadostwo, chyba podkład bo taki sam był nad szybą, ale i tak maska jest chyba nie od niego bo ma inny odcień)

Przy okazji zaszpachlowałem ten uszczerbek szpachli na zderzaku. Pytanie tylko po co ktoś szpachlował (natryskowo chyba) ten element (pasek gt) miałem zerwać tą szpachlę, ale może ma dziury, albo coś i będę potem od nowa szpachlował cały, to juz lepiej uzupełnić.

No i na czarny mat pomalowałem klamki (ta jeszcze przed malowaniem)

Jako, że w garażu parkuje dziadek, postanowiłem zrobić sobie wjazd na podwórko. Oczywiście wjazd był z myślą o glebie :D Ogrodzenie jeszcze tylko do poprawy bo ulica jest ze spadkiem i ciężko co kolewiek zrobić.

W jak zdjąłem tunel to obok ręcznego znalzłem wolną kostkę, obok ręcznego, jedna jest podpięta pod licznik, a ta luźna? Może być od podświetlania popielniczki z tyłu?

Noo i teraz wytwór mojej fantazji. Miałem okazję za czteropak piwa zdobyć podłokietnik z passata b5 i zaadoptowałem go do venta. Oczywiście trzeba było rzeźbić, ale w parę godzin się wyrobiłem, łącznie z myśleniem jak to ma wyglądać. Pewnie zaraz będą hejty że krzywo . Założenie było takie, że ma być krzywo. W hondzie był podłokietnik marketowy i niektórzy (głowie babcia) narzekali że nie można pasa zapiąć dlatego teraz nie będą gadać, a poza tym podłokietnik ma być dla mnie, nie dla pasażerów :D

Aaa zaponiałbym o najważniejszym. Od jutra zaczynam pracę także na pierwszą wypłatę jadę na wymianę progów, wtedy pomaluje dach, maskę i od razu progi :D

Dajcie znać czy fotki działają bo nie ogarniam tego zjeb***go imageshacka :młotek:

muchomorek165 - 2014-07-31, 15:00

Fotki działają, hehe ładnie ogarnales ale spray ma tez wadę bo nie nadaje sie na blachę w takim sensie ze sie dobrze nie utwardzi i musialbys klar położyć do tego .
dratek - 2014-07-31, 15:28

No klar miałem też w szpaju, ale zaczął rzygać, poźniej chciałem poprawić i ... a szkoda gadać, ostatni raz malowałem szprajem takie rzeczy. Szprej to jest dobry do łatwych lakierów. Zderzak, grill, znaczki, klamki na czarno ładnie wyszły dach poprawka :D
Tomaszex - 2014-07-31, 20:23

No ładnie działasz dobrze że nie było dziur to poszło dużo łatwiej :oklaski: Podłokietnik dobra rzecz, jak dla mnie ten twój z profilu przypomina odkurzacz :diabełek:
dratek - 2014-07-31, 20:46

Odkurzacz? hahahaha you made my day :diabełek: . Oj podłokietnika najbardziej mi brakowało :D Brakuje mi tylko uchwytu na napoje z a4 b5, ale to też jakoś zaadoptuje do ventyla, kwestia czasu :mrgreen: Jak wymienie progi i polakieruje to co trzeba, zrobie mu porządną polerkę. Od razu będzie młodszy o 20 lat :lol2: . No i wlecą dystansy w drzwi, jakieś lepsze głośniki nooo i coś z tą folią na szyby muszę zrobić. Będę oklejał sam, folie kupię termokurczliwą za ok 60zł bo te markietowe za 10zł to można se w .... no. Problem jest tego typu, że wszędzie chce dać 40% (Tak wiem ryzykuje dowód, ale hondą z szybami na ponad 50% jeździłem pół roku bez problemów.) przeglądu jak nie przejdzie to kupię 2 szyby i przłoże na 1h :D . Dobra wracając do problemu to wszedzie na allegro jest 50x300 wymiar, a ja wyliczyłem, że potrzebuje ok 360 nie wliczając tylnej szyby dlatego będę musiał trochę poczekać aż będę miał wolną 100 :D Nooo i miało byc jedno zdanie i znów się rozpisałem ehhh
dratek - 2014-08-04, 16:59

hotdriver - 2014-08-04, 17:20

ładniutki :oklaski:
pawel66600 - 2014-08-04, 21:38

Prezentuje się :)
Jaki ty masz lakier? LN5Y Windsorblau, LC5L Mysticblue?

dratek napisał/a:
W jak zdjąłem tunel to obok ręcznego znalzłem wolną kostkę, obok ręcznego, jedna jest podpięta pod licznik, a ta luźna? Może być od podświetlania popielniczki z tyłu?

Niektóre tunele miały podświetlaną popielniczkę. W popielniczce jest mleczny plastik który rozprasza światło.

wojtas83 - 2014-08-04, 22:02

Ładnie się prezentuje Twoja ventka dratek, jeśli nie używasz haka to się pozbądź i trochę sprostuj tłumik bo mam wrażenie że jest krzywo. Ale ogólnie jest super :brawa:
dratek - 2014-08-05, 11:06

E tam ładnie :D 2 tygodnie nie myty bo czasu nie mam :P

Paweł, mówiąc szczerze to do końca nie wiem jaki kod lakieru bo naklejka w bagażniku jest tak wytarta, że nic na niej nie widać :D Gdzieś na szpraju miałem napisane, ale dokładnie to nie mam pojęcia :P Co do kostki, to właśnie zajrzałem pod popielinczkę i jest tak jak mówisz :D

Wojtas, haka ostatnio używałem bo piach woziłem na wylewkę pod bramę i teraz mogę go zdjąć tylko, że jest tak wszystko pordzewiałe i zaśniedziałe, że chyba prościej byłoby go uciąć :D

Swoją drogą masz bardzo dobry wzrok. Tłumik ostatnio wyciągałem bo był dziurawy na kolanku za belką, ąle że nie ma śrdokowego, a komuś nie chciało się kupić cybanta nowego tylko wolał pospawać no to musiałem wyjąć połowę tłumika, a bez kanału łatwo ustawić nie jest dlatego po kilku przymiarkach i tak został źle pospawany :D Niedługo i tak wylatuje ta końcówka także jest to tylko tymczasowe rozwiązanie.

No i dzisiaj wolne i oczywiście musiała sie zjeb*ć prowadnica. Opuszczam szybę pasażera i słychać jak linka trze, podnoszę i staje po 10cm. Mówię zajebiście, zdejmuje tapicerkę, prowadnice, linka poplątana, rozwarstwiła się i będzie podparta kijem bo z każdym dniem mam coraz bardziej dość tego auta. 2 dni przed maturą linka sprzęgła, dzisiaj wolne jutro do roboty (w któej pracuje dopiero 3 dni, a jak 2 miesice w domu siedziałęm to wszystko działalo) zepsuła się linka prowadnicy i mam już po dziurki w nosie wszystkiego :evil: :evil:

muchomorek165 - 2014-08-05, 12:48

Marne pocieszenie ale prowadnica kpl pod korbotronic na szrovie 15-30 zł wymiana 20-30 min warto wsiąść kogoś do pomocy :D ja wymieniale u siebie prawy przód kilka dni temu.
dratek - 2014-08-05, 13:20

Podparłem kijem i jak na razie będę jeździł tak, całe szczęście silnik z modułem jest sprawny to może samą prowadnicę gdzieś dostanę. Ehh co za auto niewdzięczne, cały czas się coś psuje, a ja chce mu progi wymieniać :D No ale co zrobisz, nic nie zrobisz :D
Budda - 2014-08-05, 13:56

Najwidoczniej boi się skalpela i operacji :diabełek: I ze strachu tworzy inne "choroby" ;)
dratek - 2014-08-05, 16:20

To niech lepiej zmieni swoje nastawienie bo skończy się nie tylko na operacji :D Znalazłem na tablicy akurat prawy za 50zł z wysyłką z tym że do 3d, ale powinno pasować według info z neta :D
dratek - 2014-08-14, 13:09

Nie umyty bo kanalizacje robią i na około muszę jeździć przez największy piach i błoto :D

Kusi mnie blenda usa na tył i zderzak z przodu na gładko (pozbyć się miejsca na tablice) i tablice dać niżej. Pytanie tylko co z powietrzem które wlatuje do chłodnicy

tom cio - 2014-08-14, 13:49

Ventyl ładny :P
wojtas83 - 2014-08-14, 15:03

Ventka widać ma się dobrze, tak trzymaj
Budda - 2014-08-15, 11:49

Widzę, że kolega planuje tak jak ja :D Blenda USA a reszte zostawić :)
Co do tablicy niżej to raczej nie powinno spowodować jakichś większych problemów, chłodnica i tak dostanie sporo powietrza przez grill, zawsze można dołożyć drugi wentylator (no chyba że masz ori dwa) :D :)
A odpuściłbym sobie jeśli planujesz kiedyś zakładać FMIC :twisted:

tom cio - 2014-08-15, 12:37

Pany kto se zedytował mejego wcześniejszego posta? Bo teraz to taka trochę polska jazda się zrobiła :D Ja miałem tablicę na dole zderzaka, zasłaniała niby wlot powietrza na chłodnicę a i tak temp została jak wcześniej. Nawet w 30stopniowe upały nie zagrzał się bardziej niż 90 stopni.
dratek - 2014-08-15, 13:23

Taaa FYI I jeszcze g60 wpadnie xD. Może kiedyś swap na fałera bo blachę mam dobrą ale większość mówi ze nie opłacalne. No blenda USA mnie kusi :D reszta chyba Europa zostanie. No i skoro mówicie ze z chłodzeniem problemu nie ma to będzie trzeba szukać kogoś kto zaspawa dziurę :D aaa no smoked chyba nie będę robił bo myślę nad soczewka :P
Tomaszex - 2014-08-15, 23:44

Rób zderzak na gładko i zrób jakiś tutorial bo tez mnie kusi :D Najprostszym sposobem to chyba będzie szpachla włokniania (czy cos takiego) i ogień :diabełek: Ale za to jaki efekt mmm :faja:
tom cio - 2014-08-16, 00:25

Jak zdeś przód na gładko, to podpowiem, że najlepiej jest dociąć kawałek z tylnego zderzaka i wspawać w miejsce wnęki, jak dobrze to zrobisz (czyli nie przegrzejesz plastiku i będzie robione na dobrej powierzchni) to wystarczy potem troszkę szpachlówki na łączenia i wszystko jest gicio. Sam tak robiłem tylko trochę za bardzo podgrzałem platkik miejscami i trzeba było wyrabiać szpachlą, lecz nie dużo ;)
dratek - 2014-08-17, 17:30

No widzisz i już mamy tutorial :D

Dzisiaj go umyłem i ledwo zdążyłem cyknąć kilka fotek :aparat: i zaczęło padać :mur:

Tomaszex - 2014-08-17, 20:08

Wszystko git ładnie pieknie tylko ten sticker bomb mi nie pasuje :D
dratek - 2014-08-17, 22:06

Mialem tam wgniecenie, które wypchnąłem, ale lakier odchodzi wiec to tylko przejściowe :D
dratek - 2014-09-01, 21:43

Takie fanty ze szrotu wyrwałem za grosze dosłownie. Boczek bagażnika, podbitka klapy, półka bagażnika na sprzedaż będzie więc jak coś ktoś to pytać :D

aszokalski - 2014-09-01, 21:55

Pisz na PW ile za podbitkę klapy ;p
przemolas4 - 2014-09-01, 21:57

lampki ile ?
dratek - 2014-09-01, 22:12

Lampy zostają, chociazby dla samych uszczelek bo moje są aktualnie na silikon, jeśli nie beda pasować to wtedy na handel. O podbitke klapy pisać na pw, proponować :D
Hitchhiker - 2014-09-02, 10:36

Napisz na PW ile chciałbyś za boczki i podbitkę klapy. Razem lub w komplecie
dratek - 2014-09-02, 13:32

Wysłałem wam PW, ale zapomniałem dodać że chętnie się wymienie na blendę usa :D
dratek - 2014-09-02, 22:16

Panowie potrzebuje szybkiej porady. Mianowicie mam okazję kupić zderzak przód usa w stanie jak na zdjęciach i tylny zderzak usa w stanie idealnym (jak się przyjrzycie to na zdjęciach jest zaraz za tym białym) wszystko za 500zł ale może za 400 pójdzie. Co byście zrobili na moim miejscu? Brać czy nie?

Ze spawaniem nie byłoby problemu, gorzej z tą szpachlą, no i obrysów nie ma. Może gdzieś znajdzie ale to pewnie + 100 i zamiast kratek ma wloty takieeee mhhh inne xD? Brać to czy nie?

pawel66600 - 2014-09-02, 22:32

Ja bym odpuścił, tylny zdeś US kosztuje ok 150-200zł, poczekaj i szukaj okazji, można za półdarmo kupić kompletny przedni. Ten zderzak co pokazałeś dobry jest jako dawca do wspawania w europejski zderzak miejsc na obrysy. Wolałbym już kupić zamiennik za 325zł jest na allegro. Ten jest ciekawy, euro od golfa z wspawanymi miejscami na obrysy z US http://allegro.pl/mk3-zde...4571026684.html
dratek - 2014-09-02, 23:21

Dzieki chłopaki :D Zrobię tak jak mówisz Paweł, w sumie nawet nie pomyślałem o takiej przeróbce :D Trzeba będzie zalicytowac, dzięki raz jeszcze :D
Heavy - 2014-09-02, 23:46

ale okropny ten zderzak :C ktoś kto go tak potraktował to niezly idiota, i cena z kosmosu, za 500 kupisz chłopie w bardzo dobrym stanie
Tomaszex - 2014-09-03, 15:48

Tak patrząc na ten zderzak przychodzi mi tylko jedno do głowy : Komuś przyniosła go woda w czasie powodzi i teraz go sprzedaje za astronomiczną cenę i mysli że ktoś kupi :P

Zrób w swoim otwory na obrysy, przy okazji na gładko go i bd git :diabełek:

dratek - 2014-09-04, 17:02

Na gładko to i tak potrzebuje drugi zderzak :D Jeśli będzie chciał za niego 100zł ale to i tak chyba za dużo bez obrysów. Mniejsza z tym, potrzebuje kolejnej waszej porady. Po wypłacie dopłacam 100zł i zaminiam się na takie coś http://olx.pl/oferta/felg...html#ba2632de3c Tylko że mają one czerwone rotory i nie bardzo będą pasować do granatowego. Czarny czy biały ? Tylko mi tu z kanarkowym, seledynowym i czy innymi machlojkami nie wyjeżdżać :D
aszokalski - 2014-09-04, 18:13

Jak polerowany rant mają to tylko czarny :) oczywiście to tylko moja sugestia :]
pawel66600 - 2014-09-04, 20:16

Biały połysk by tu fajnie się komponował, chociaż żeby te felgi były w połysku to i do granatowego by pasowały, ale mat niestety jest.
dratek - 2014-09-04, 21:44

No właśnie czerwony mat, a ja prawie wszystkie zewnętrzne plastiki w czarny mat zawaliłem :D Chyba Zrobię na czarno bo mam białe zimówki, ale może ktoś ma inną sugestię :D ?

Ale ogólnie opłaca się wymieniać z moją dopłatą 100zł nie? Opony z tyłu są takie jak na zdjęciach, przód trzeba założyć :)

idgray_new - 2014-09-05, 11:14

najlepsza opcja to srebrny klasyczny rotor a rant lustro
dratek - 2014-09-05, 16:34

Aaa o tym nie pomyslałem :D
aszokalski - 2014-09-05, 16:53

No to w sumie też jest pomysł. Najlepiej zostać przy klasyce :)
Hitchhiker - 2014-09-05, 21:45

Albo srebrny tak jak ktoś już pisał, albo czorny
dratek - 2014-09-11, 21:24

Także tego...

Felgi na razie zakładam takie jak widać (na przód muszę opony założyć) zbliża się zima więc nie będę na razie przy nich grzebał. Na przyszły sezon rotor będzie czarny, a parapet spoleruje bardziej (wie ktoś jaki papierem, albo czym mogę uzyskać lustro?) :P

pawel66600 - 2014-09-11, 21:28

dratek napisał/a:
(wie ktoś jaki papierem, albo czym mogę uzyskać lustro?

Widać że felgi były polerowanie, proponowałbym zacząć od papieru wodnego 1500 potem 2000 i na koniec 2500 do 3000 nawet. potem krążkiem filcowym na wiertarkę z pastą autosol, a wykończenie bawełną na wiertarce z pastą autosol.
Jak felgi mają otarcia to wiadomo papierem grubszym wyrównać powierzchnie a potem systematycznie zmieniać gradację.

dratek - 2014-09-11, 21:32

Ok, dzięki za radę. Zrobię jak mówisz ;)
pawel66600 - 2014-09-11, 21:36

Ja tak swoje robiłem ręcznie i wyszło naprawdę nieźle :)
Zdjęcie słabej jakości.

Tomaszex - 2014-09-11, 23:17

trzeba było na róż walnąć bo według mnie bardziej pasowałby niz ten czerwony :diabełek:
dratek - 2014-09-12, 23:23

No powiem Ci Pawle, że nieźle ci to wyszło :D Tomciu, może jeszcze środkowa blende na czerwono pomalować? XD
Tomaszex - 2014-09-13, 12:45

dratek napisał/a:
Tomciu, może jeszcze środkowa blende na czerwono pomalować? XD

lepiej niee, słyszałem ze takie malowanie zalatuje wsią :D

speedy3333 - 2014-09-13, 13:44

Tomaszex napisał/a:
lepiej niee, słyszałem ze takie malowanie zalatuje wsią :D

Ja słyszałem że wtedy auto jest rozpoznawalne i z daleka wiadomo kto jedzie :diabełek:

Gdzieś u kogoś w temacie coś takiego widziałem na postach... :D

Tomaszex - 2014-09-13, 23:54

speedy3333 napisał/a:
Ja słyszałem że wtedy auto jest rozpoznawalne i z daleka wiadomo kto jedzie :diabełek:

Gdzieś u kogoś w temacie coś takiego widziałem na postach... :D

Tego kolesia już chyba nie ma na forum :dresik:

dratek - 2014-09-14, 01:59

Ale podpisuje się pod każdym swoim postem tak samo, nadal po staremu :D Jutro mały aktual, tzn dzisiaj xD
dratek - 2014-09-14, 14:23

Po wymianie felg było tak:

Ale że amortyzatorów praktycznie nie miałem to do roboty jechałem 30km/h max bo tarło o nadkola. Następnego dnia kolega przywiózł prawie nowe amory ze sporęzynami od 2ki i po 2h auto wyglądało już tak:

Auto poszło trochę w górę, ale chociaż nie trze bo siedzi sztywniej. Z tyłu wygląda to tak:

No i z większych nowości to zajeździłem pompe wspomagania, wyje, przerwya i ogólnie chu**ia. Na szczęscie kiedyś mamie padła pompa i kupiła drugą, stara gdzieś leży to sobie zregeneruje :P

Kolor felg na razie zostaje tak jak teraz bo nawet pasuje. Może na wiosnę na czarno bedzie :D

dratek - 2014-09-15, 00:03

Panowie, jest możliwość wypożyczenia tego sprzętu (zapomniałem teraz nazwy xD) to wyrolowania, nadkoli (poszerzenia wiecie o co chodzi) za 45zl na 24h. Zdążymy w jeden dzień zrobić 3 auta? Po takim zabiegu trzeba oczywiście malować nadkola nie? :D
tom cio - 2014-09-15, 08:31

dratek, nie wiem jak czasowo to schodzi, ale przecież nie macie tylko dnia jest jeszcze nocka :P A co do malowania, kumpel robił coś takiego i nie musiał malować, to pewnie zależy jaki lakier jest, widziałem też że oni podgrzewali opalarką, pewnie żeby nie popękał.
dratek - 2014-09-22, 14:42

Hitchhiker - 2014-09-22, 15:20

No całkiem ciekawie. A jak to w nocy świeci ?
dratek - 2014-09-22, 15:26

Dzisiaj zobaczymy :D kolega ma to samo w golfie z vento frontem i tragedii nie ma :)
Hitchhiker - 2014-09-22, 16:07

dratek napisał/a:
Dzisiaj zobaczymy :D kolega ma to samo w golfie z vento frontem i tragedii nie ma :)
Tragedii nie ma czy nie świeci gorzej niż ori (które swoją drogą szału jak wiadomo nie robią) ? Bo jeżeli jest jeszcze gorzej niż ori to zmiana jak dla mnie :dół: .
No ale ja jestem pragmatykiem i mody robię, aby polepszyć właściwości auta, bezpieczeństwo czy wygodę ;)

dratek - 2014-09-22, 16:17

Tragedii nie ma pod tym względem, że różnicy w świeceniu nie widac. Jest to najjaśniejsza folia jaka dostałem, poza tym 5 min i folia zerwana w razie czego ;)
Hitchhiker - 2014-09-22, 16:44

dratek napisał/a:
poza tym 5 min i folia zerwana w razie czego ;)
Np w razie nocy ? :P Nie no jeżeli faktycznie nie ma różnicy w porównaniu do ori to spoko
vwjanekvento - 2014-09-22, 18:46

Jak to jest najjasniejsza to Ja chyba biala mam u siebie nie no tak poważnie to tez mam folie u siebie jasna Oracala i lampy sa w wyglądzie jaśniejsze noi zarowki mam calkiem inne nie ori tylko jakies tam lepsiejsze :P
dratek - 2014-09-22, 20:16

Hitchhiker napisał/a:
dratek napisał/a:
Np w razie nocy ? :P Nie no jeżeli faktycznie nie ma różnicy w porównaniu do ori to spoko

No np w razie nocy, czemu nie. Ogolnie jeśli będzie mi przeszkadzać to zerwę.

Janek, też mam jakieś lepsiejsze żarówki :D Może nie widać, ale świecą nawet nawet. Co do folii to jaśniejszej nie udało mi się dostać i czy twoja jaśniejsza czy moja to najlepiej porónać na żywo stawiając jednego obok drugiego. Dzisiaj jest pochmurno to i folia wydaje się czarna :D

majkel00230 - 2014-09-22, 20:38

5 min i zerwane ?? :P to chyba nie miałeś okazji jej jeszcze odklejać ;p chociaż nie wiem może ze szkła lepiej schodzi ;p
Tomaszex - 2014-09-22, 20:39

Hitchhiker napisał/a:
dratek napisał/a:
Np w razie nocy ? :P

hahaha :D :rotfl: Efekt super cieeemno :oklaski: Tylko tez jakos nie chce mi się wierzyć że to jest najjaśniejsza folia noo ale dobra, jak w nocy nie świeci gorzej niz ori to jest git, a gdzie zdjęcia tylnich lampek na vencie ? :P

dratek - 2014-09-22, 20:46

Lampy założe razem już blendą USA tylko najpierw muszę sobie tablice zamówić, a nie chce mi się jechać :D
dratek - 2014-09-25, 11:20

Panowie, kolega kupił sobie mfa do 3ki, ale zastanawia się czy jeśli nie podłączy czujnika oleju to czy będzie pokazywał spalanie i resztę informacji (oczywiście oprócz temp oleju :D )
tom cio - 2014-09-25, 11:55

Tak, całą resztę będzie pokazywać poprawnie.
dratek - 2014-12-26, 23:45

No cóż. Czas na jakiegoś małego aktuala. Ventley jeździ i ma się raz lepiej raz gorzej. Czasami strzela fochy. Ostatnio miałem przygody z chłodnicą, spalaniem, gaśnięciem i takie tak głupoty :D Coś czuję, że kończy się silnik, ale nie wiem czy będzie w przyszłości (jak się ABS rozleci) jakiś większy swap (ABF, G60) czy może po prostu znów ABS tego nie wiem. WIem natomiast, że w dalszym ciągu stoję w miejscu z blachą gdyż nie ma sensu na zimę tego robić, a przynajmniej tak słyszałem. Z nowości to tak jak na zdjęciach widać. Wpadło MFA od tomcia :D . Zegary co prawda są czarne, ale pzełożyłem sobie czerwone wskazówki :) . No i maska została oklejona folią carbonową. Aha i jescze hak wyleciał, ale pozostał brzydki otwór. Po nowym roku wymieniam cały tłumik bo już nawet portkami przepuszcza. Blenda USA i lampy póki co leżą i czekają aż postanowie zamówić tablicę kwadratową.

pawel66600 - 2014-12-27, 11:13

Cytat:
zamówić tablicę kwadratową.

Zamawiaj tablicę prostokątną 15x30 a nie kwadrat urzędu bo to nie będzie wyglądało :)

dratek - 2014-12-27, 12:03

Tzn o to właśnie mi chodziło :D Zastanawiam się czy nie zamówić tez na przód, tylko zwykła bo podobno nie odbijają światła, taka ochrona przed fotoradarami (tak mi się wydaje)
vwjanekvento - 2014-12-27, 12:26

Przednia za szybke daj albo na dol ;) A tak wogole to swieca cos te twoje lampki przy tym smokedzie? ;)
Tomaszex - 2014-12-27, 12:35

ładnie wyszło obklejenie ale mam nadzieję że to tylko tak na zimę :P Chcesz to ci sprzedam swojego 1.8 z mk2 na gaźniku, istny szatan :D
dratek - 2014-12-28, 02:20

Właśnie tak myślę żeby tablicę dać niżej albo za szybę bo i tak będę przerabial ten zderzak na USA. Wiem ze większośc mnie za to skarci ale jest mniej roboty, szukania i mniej kasy niż oryginalny US. Oryginalne obrysy będą i zderzak na gładko. Co do carbonu to chyba tylko na zimę bo latem maska idzie do malowania chociaż im dłużej z tym jeżdżę tym bardziej mi się podoba. Aaa smoked jest taki ze nocą lepiej nie jeździc, nawet długie nie pomagają, ale z racji tego że skończył mi się przegląd to folia idzie do śmieci.
Paweł J. - 2014-12-29, 17:52

Tomaszex napisał/a:
Chcesz to ci sprzedam swojego 1.8 z mk2 na gaźniku, istny szatan :D

A czy to oby na pewno jest 1.8 na gaźniku ?? ;)

Tomaszex - 2014-12-29, 19:07

Paweł J. napisał/a:
A czy to oby na pewno jest 1.8 na gaźniku ?? ;)

noo..yyy tak! :D Jest na gaźniku tym bez elektroniki, miałem popatrzeć na oznaczenie ale jakoś nie mogę się zmóc :diabełek:

dratek - 2014-12-30, 15:26

Takie tak od kolegi rolz :D
hotdriver - 2014-12-30, 16:50

teraz tylko montować :D
Gesiu_15 - 2014-12-30, 17:01

hotdriver napisał/a:
teraz tylko montować :D

i czekać na fotki jak będą leżeć ;)

wojtas83 - 2014-12-30, 20:13

Teraz to szukaj połamanego zderzaka US żebyś miał wnęki na obrysy bo sam raczej nie zrobisz ich dobrze. A jak liczysz tylko wyciąć otwory na kształt obrysu to będą wystawać i lipnie wyglądać.
pawel66600 - 2014-12-30, 20:24

http://forum.vwvento.org/...r=asc&start=245 w tym temacie zrobiłem fotki z orientacyjnymi wymiarami wnęk na obrysy.
Tomaszex - 2014-12-31, 21:19

wojtas83 napisał/a:
Teraz to szukaj połamanego zderzaka US żebyś miał wnęki na obrysy bo sam raczej nie zrobisz ich dobrze. A jak liczysz tylko wyciąć otwory na kształt obrysu to będą wystawać i lipnie wyglądać.

racja, jak wystają to lipnie wygląda bo mam w okolicy takiego golfa własnie i widziałęm, ale znowu zrobić wnęki to nie jest taka magia :D

pawel66600 - 2015-01-01, 19:54

dratek, może warto tym zderzakiem się zainteresować dla samych wnęk na obrysy?
http://allegro.pl/zderzak...4917766493.html

pawel66600 - 2015-01-04, 21:37

http://www.golf3.pl/topic...2092.htm#569367 tu masz gościa co same wnęki sprzedaje z obrysami za 130zł :)
dratek - 2015-01-31, 13:53

Takie tam. Kolejny element układanki. Dałem 140 razem z wysyłką więc myslę, że nie jest źle.

Pany. Mam możliość zakupu zderzaka na tył usa za śmieszne pieniądze. Problem jest jednak tego typu iż gość nie ma jak tego wysłać bo za duże wymiary jak na pocztę polską. Jest taka opcja żebym ja wysłał kureira do gościa za małe pieniądze? Małe mam na mysłi gdzieś ok 50zł ?

pajelek - 2015-02-01, 15:45

powiedz niech idzie do KEX,a tam wszystko wysla tylko na pewnej paczce musi sie lognac
pawel66600 - 2015-02-10, 18:52

Nie będzie jednak USA? Widzę na olx że graty wyprzedajesz :)
dratek - 2015-02-12, 14:07

Nie dość ze nie będzie USA to jeszcze najprawdopodobniej nie będzie vento. Inne wydatki się pojawiły. Nie wiem czy nie wystawić tych gratów za tyle ile kupiłem, bez żadnego zarobku ;) Jeśli ktoś jest chętny na niektóre graty to niech pisze i podaje swoją cenę.
Hitchhiker - 2015-02-12, 17:53

dratek napisał/a:
Nie dość ze nie będzie USA to jeszcze najprawdopodobniej nie będzie vento..

:połbie: :połbie: :połbie: :dostał: :młotek: :pała:

Dopij wódkę i idź spać

dratek - 2015-02-12, 20:45

Wiem ze jest specjalny dział od tego typu postów, ale tutaj może będzie więcej wyświetleń :) http://olx.pl/oferta/zder...D5-ID8Td6n.html
http://olx.pl/oferta/lamp...D5-ID8TcIX.html
http://olx.pl/oferta/blen...D5-ID8TcoJ.html

pawel66600 - 2015-02-12, 21:02

dratek, Te lampy co masz szare mają po bokach wycięcia jak USy i świecą na boki?
dratek - 2015-02-12, 21:14

Jak zaświeciłem w nie latarką to światło to niżej (stop itp) szło dalej na boki niż w kierunku, ale nie wiem czy konkretnie o ten efekt ci chodzi
pawel66600 - 2015-02-12, 21:29

o to to :D dzięki za info
tom cio - 2015-02-13, 00:58

pawel66600, mają, te ciemne każde to mają. U mnie w topicu nawet chyba zwracałeś na to uwagę :D
kowal323 - 2015-02-13, 12:18

To są te same co na aukcji http://allegro.pl/lampy-t...5014224565.html ? Bo wydaje się jakby były jaśniejsze te dratka ? W sumie różnica między normalnym zdjęciem a aukcyjnym ale gdzieś mi się obiło o uszy, że te lampy są szare i są też ciemne więc chce się upewnić :P
tom cio - 2015-02-13, 13:07

Widziałem już 3 komplety tych lamp i wszystkie miały taki sam odcień jak moje.
dratek - 2015-02-13, 14:26

Jakieś uszczelki są chu***e w tych co link podałeś. Panowie, ja podałem ceny do negocjacji. Jak ktoś uważa że są duże to może podać swoją i będziemy negocjować. Ja jestem otwarty na różne propozycje.

Zapomniałem jeszcze o tym:
http://olx.pl/oferta/oslo...D5-ID8WB3t.html

dratek - 2015-04-26, 14:39

Auto sprzedane można zamknąć
wojtas83 - 2015-04-26, 19:32

Zamykam na prośbę autora.