|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Topiacy się halogen Hella
Tomaszex - 2014-01-10, 20:14 Temat postu: Topiacy się halogen Hella Witam, mam problem z halogenami Hella które zakupiłem dzisiaj.
Czytałem wczesniej że tylna obudowa wykonana z plastiku mocno się grzeje i może się nawet stopić, więc chciałem sprawdzic czy rzeczywiscie jest tak źle
Podpiąłem w domu halogen pod aku i swiecił się 3-4 min po czym odpadła tylnia część z żarówką! (wynik stopienia plastiku)
Zarówka jest taka jak ma byc H3 55W
I moje pytanie : Czy jest na to jakis patent rozwiązanie?? Bo przecież te halogeny ma dużo osób i jakos jeżdzą. Może da sie je jakoś przerobic?
sebastian - 2014-01-10, 20:19
Tomaszex napisał/a: | Czy jest na to jakis patent rozwiązanie? | Jest - musisz kupić takie, żeby tylna część nie była z plastiku (czarna), tylko taka brązowa jakby - ona jest zrobiona jakby ze szkła i nie ma prawa się przy tym nic dziać. Przechodziłem to kiedyś - oba mi się zjarały po paru minutach świecenia. Do wyrzucenia, chyba, że ktoś potrzebuje samego szkła. Współczuję, bo wiem, co przechodzisz, ale musisz kupić takie z prawdziwego zdarzenia, nie mogą być wykonane z jednolitego tworzywa.
Tomaszex - 2014-01-10, 20:33
Własnie teraz wyczytałem równiez na necie że są dwa rodzaje
hmm a gdyby z nich zrobic światła do jazdy dziennej i wsadzic zwykłą żarówkę 21W to obudowa chyba sie nie stopi?
Z drugiej strony jak mozna wypuscić takie badziewie na rynek...
sebastian - 2014-01-10, 21:08
Tomaszex napisał/a: | hmm a gdyby z nich zrobic światła do jazdy dziennej i wsadzic zwykłą żarówkę 21W to obudowa chyba sie nie stopi? | Nie ma co kombinować, wrzuć na allegro za piwo może sprzedasz, moze ktoś potrzebuje samego szkła tylko. I szukaj tych normalnych.
wojtas83 - 2014-01-10, 21:34
Póki co możez włożyć takie żarówki i sobie śmigać http://allegro.pl/zarowka...3803208592.html Ledy SMD nie wytwarzają tyle ciepła żeby topić plastik
Tomaszex - 2014-01-10, 21:45
Tego jeszcze nie widziałem Super sprawa trzeba o takim czymś pomysleć
Myslałem ze jak utne kawałek tego plastikowego kielicha to żarówka wejdzie głębiej i nie będzie tak go grzać ale jednak lipa dalej to samo, przy okazji jeszcze oczywiscie złapałem sie niechcący rozgrzanej lutownicy..
A jeszcze jedna sprawa bo mam zdarty odbłysnik , i jakbym nakleił sreberka w jego miejsce to przy tej diodzie raczej nic nie powinno sie stać, czy jednak moze je przytopic?
pablomed - 2014-01-11, 18:45
tylko że taka kombinacja to zabranie dowodu po pierwsze.
Po drugie mam jeden halogen tego marnego typu i nic się nie topi. Skoro się topi to na bank znaczy że wytwarza się nadmiar ciepła ale nie od samej żarówki, tylko od słabego styku . poprawić jesli jeszcze jest co poprawiać i będzie ok. A ogólnie taki halogen ze zniszczonym odbłyśnikiem jest do wywalenia i szukaj zamienników
Tomaszex - 2014-01-11, 20:33
pablomed napisał/a: | tylko że taka kombinacja to zabranie dowodu po pierwsze.
|
Czyli na jakiej podstawie moga zabrać dowód? jakbys mógł to rozszerzyć
Styki wszystkie były czyszczone więc to raczej nie z tego powodu
Na internecie znalazłem duzo opinii o tej przypadłosci, więc może trafiłes na lepszą partie?
sebastian - 2014-01-12, 11:41
Tomaszex napisał/a: | Czyli na jakiej podstawie moga zabrać dowód? jakbys mógł to rozszerzyć | HOMOLOGACJA!
Gdy policjant zobaczy, że zamiast halogenu co innego tam świeci to ma prawo dowód zabrać, bo to jest używanie świateł niezgodnie z przepisami - podobnie z reszta jak i na stacji kontroli pojazdów - mają prawo nie podbić przeglądu.
Tomaszex - 2014-01-12, 21:35
U no to troche lipa :/ Chyba że akurat da się im wmówic że tak jest ori
|
|