|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Diesel - BRAK MOCY! 1.9 TDI AFN
sajmon91 - 2014-02-07, 10:53 Temat postu: BRAK MOCY! 1.9 TDI AFN Witam. Mam problem z moja motorownią, mialem nieszczelny przewod od filtra powietrza do turbiny, znalazlem jeszcze przetarcie na wezyku podcisnienia reszta wydaje sie ze wszystko ok szczelne.
Na vagu pokazalo 3 bledy nie spisalem kodow ;/ skasowalem bledy. teraz nie pokazuje zadnego, ale dalej samochod nie chce jechac muli sie. Przewody od intercoolera chca sie prezyc, ale to nie to co powinno byc, turbine delikatnie slychac predkosc lapie powoli i chyba teraz wiecej niz 160 nie pojedzie. starcilo dynamike. o co tu moze chodzic? nie wyrzuca zadnych bledow teraz.
pgt - 2014-02-07, 12:05
Zrób logi dynamiczne.
tomek87 - 2014-02-07, 15:30
przepnij zawór n75, zasilanie prosto z pompy vacum, a wyjście do turbiny, ja miałem podobnie i była nieszczelność na akumulatorze podciśnienia.
A jak na odpalonym podepniesz na krótko podciśnienie do turbiny to rusza się gruszka i sztanga?
sajmon91 - 2014-02-11, 13:31
bez przepinania niczego sztanga rusza się ale to nie jest plynny ruch idzie w dol raz troszkę szybciej raz wolniej i wydaje mi się ze nie pracuje w pelnym zakresie
tomek87 - 2014-02-11, 16:42
Daj na gruszkę podcisnienie na stale i zobacz czy idzie mozesz jeszcze sprawdzic jakie masz vacum i czy zabardzo nie spada w trakcie pracy
wojtas83 - 2014-02-11, 16:56
Skoro piszesz że nie pracuje płynnie to możesz mieć VNT do czyszczenia. A nie łapie Ci notaufa?
sajmon91 - 2014-02-17, 13:49
jak daje podcisnienie na gruche bezposrednio sztanga elegancko pracuje, zostawilem to na chwile i w droge czy bedzie poprawa----> dwojka sandal ii rece opadaja;/ odpialem przeplywke, i zaczal lepiej jechac . wrocilem do domu nie chodzil rowno, wiec podpialem ja z powrotem. czyzby umarla smiercia naturalna?nastepna sprawa to zawor n75 wykrecilem go i dmucham bez problemu w kazdy krociec. gdzies wyczytalem ze jak tak zrobie to zawor do wymiany ? rozebralem go i tam w tym tloczku ten plastik sie zacial spróbuje to rozruszac jak nie dam rady to zamienie go z n18 i zobacze co sie bedzie dzialo? tez gdzies wycczytalem ze mozna go smialo zamieniac?
tomek87 - 2014-02-17, 14:02
zawory można śmiało zamienić, wyczyść go zgodnie z poradami na necie, na pewno nie zaszkodzi. a podpinałeś n75 prosto pod pompę vacum z ominięciem reszty instalacji?
pgt - 2014-02-17, 15:13
sajmon91 napisał/a: | odpialem przeplywke, i zaczal lepiej jechac |
Jeśli po odpięciu MAF jedzie lepiej, to przepływka jest niesprawna. Powtórzę: zrób logi dynamiczne. Omijać N75 nie polecam.
sajmon91 - 2014-02-17, 17:40
Panowie przeplywka! ), n75 wyczyscilem, zlozylem. 2 bieg i sandal po minieciu 3 tys obrotow zaczal ciagnac i przerwa i znowu, na 3 biegu to samo zatrzymalem sie odpialem MAF i niebo a ziemia ciagnie rowno
Mam jeszcze pytanie jakie nastepstwa moga byc jak bede jezdzil na odlaczonej przeplywce? bo do konca miesiaca lipa z kasa u mnie
zeniTh - 2014-02-17, 17:50
sajmon91, będzie dużo palił
pgt - 2014-02-17, 18:19
sajmon91 napisał/a: | Mam jeszcze pytanie jakie nastepstwa moga byc jak bede jezdzil na odlaczonej przeplywce? |
Brak mocy
|
|