Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Tarcie blaszek pod klockami o tarcze hamulcowe

Tomaszex - 2014-03-03, 13:16
Temat postu: Tarcie blaszek pod klockami o tarcze hamulcowe
Ostatnio załozyłem do venta nowe tarcze i klocki z tyłu. Przy okazji jak mi doradzono założyłem blaszki pod klocki których wczesniej nie miałem.

Dzisiaj zrobiłem jazdę próbna i o to co wyrzadziły blaszki:
:mur:

Ryse da się wyczuć lekko pod paznokciem, więc rozebrałem to jeszcze raz i podgiałem troszkę nóżki blaszki, jednak wydaje mi się że dalej delikatnie przyciera :mur:

Więc zastanawiam sie co by było lepsze, wywalić blaszki, podłozyć podkładki pod jarzmo żeby oddalic ta częśc blaszki od tarczy czy nic nie robic? :co?:

tom cio - 2014-03-03, 17:24

Chodzi o te blaszki z klejem, co się między tłoczek a klocek daje?
Tomaszex - 2014-03-03, 17:40

Niee, chodzi o te co sie podkłada pod klocki, tam przychodza dwie na jeden zacisk na góre i na dół

To jest podajże po to żeby klocki sie nie zacinały

tom cio - 2014-03-03, 17:55

To pierwszy raz o takich słyszę, ja zawsze prowadnice klocka pilnikiem, szczotką wyczyszczę i się nic klocki nie zacinają. Ja bym je na twoim miejscu wywalił i dobrze wszystko poczyścił.
Tomaszex - 2014-03-03, 18:13

U mnie właśnie te prowadnice klocka sa dość nierówne i myslałem żeby je troche przyszlifować, tylko niewiem czy wtedy nie bedzie za duzego luzu i czy nie będzie on przeszkadzał :co?:
Tomaszex - 2014-03-04, 20:47

Dzisiaj wywaliłem te blaszki, jednak to miejce w jarzmie po którym chodzi klocek dość ładnie wyglada no i jest git jak na razie :) Dzięki
tom cio - 2014-03-04, 20:53

No i dobrze, że problem rozwiązany oby śmigał :D