Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Pompka centralnego nie dziala od czego żółty kabel w drzwiac

exodus857 - 2014-03-16, 17:08
Temat postu: Pompka centralnego nie dziala od czego żółty kabel w drzwiac
Witam ponownie.
Nie dawno kupiłem Ventke i robiłem poprawki w bagażniku i ku mojemu zdziwieniu odnalazłem pompkę centralnego :rotfl: ( a już myślałem że moja uboga wersja takiego cuda nie ma). No i wszystko by było dobre jak by działała lecz tu zonk. Na złomie znalazłem taka sama (bez 1 pina) lecz też nie żyje. Więc wziąłem się za szukanie po kablu plus podaje na jednym kablu na stałe, a na dwóch po przekręceniu kluczyka w lewo lub prawo. Po rozebraniu pompki napięcie w środku to ok 3 v tak ma być? Po podaniu prądu na silnik działa. Następne to miałem urwany żółty kabel w lewych tylnych drzwiach i od czego on był?( czujnik zamkniętych drzwi?) Połączyłem ale nic to nie dało ani nic nowego nie przyniosło. Jakieś zwarcie by zrobił?

hotdriver - 2014-03-16, 18:24

- sprawdzamy czy kabel brązowy jest podłączony do masy
- sprawdzamy czy na kablu czerwono-czarnym mamy 12V

Jeżeli tak jest to :
- podając "+" na kabel zielony sterownik powinien otworzyć drzwi,
- podając "+" na kabel szary sterownik powinien zamknąć drzwi,

przewody przy centralce z pompką:
1- czerwono-biały - stałe zasilanie
2- żółty - sterowanie elektromagnesami w zamkach drzwi prawych
3- brązowy - masa
4- czarno-czerwony - sygnał pozycji siłownika drzwi lewych przednich (plus - otwarte, minus zamknięte)
5- czarno-zielony - sygnał pozycji siłownika drzwi lewych tylnych (plus - otwarte, minus zamknięte)
6- czerwono-żółty - sterowanie elektromagnesami w zamkach drzwi lewych
7- szary - sterowanie centralką z kluczyka (plusem - zamykanie)
8- NC
9- czarno-żółty - sygnał pozycji siłownika drzwi prawych przednich (plus - otwarte, minus zamknięte)
10- zielony - sterowanie centralką z kluczyka (plusem - otwieranie)
11- czarno-szary - sygnał pozycji siłownika drzwi prawych tylnych (plus - otwarte, minus zamknięte)
12- czarno-czerwony - plus po stacyjce

exodus857 - 2014-03-17, 16:44

Dzieki wielkie własnie takiej rozpiski szukałem :oklaski: