|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Gaz/Benzyna - Przeglad i analiza spalin
barteekb - 2014-03-20, 23:45 Temat postu: Przeglad i analiza spalin Siemka
pojawil sie kolejny problem z ktorym niemoge sobie poradzic
przyszedl czas na przeglad i moj ventyl nieprzeszedl analizy spalin wyszlo za duzo wodorotlenkow (HC). Pojechalem do gaziarza zeby wyregolowac mieszanke okazalo sie za na benzynie tez jest rozregolowany wiec zawiozlem do mechesa i poustawial zaplon auto chodz ok na gazie zrobiona regulacja ale na analizatorze pokazuje dalej HC powyzej 200 a norma jest do 100. gaziarz stwierdzil ze to przez spalanie oleju.
Jak myslicie czy to moze byc oznaka uszczelki pod glowica??
czy moze cos innego?? oleju mi nieubywa. Jedynie plynu chodzacego ale to chyba wina wezy i polaczen. Pomozcie bo juz od tygodnia roznymi sposobami probuje to jakos ogarnac ale juz mi rece opadaj
pozdrwiam
Paweł J. - 2014-03-21, 10:20
Duże HC to bogata lub masakrycznie uboga mieszanka, zapchany/przytkany katalizator lub jego brak, skoro uboga mieszanka to może być też nieszczelność do dolocie (za dużo powietrza więc mieszanka uboga), olej w komorze spalania, a co za tym idzie także i słaba kompresja, rozrząd, zapłon i różnego rodzaju czujniczki......
Hormon - 2014-03-21, 15:30
Zmień zakład w którym robisz przegląd .
barteekb - 2014-03-21, 16:25
Fakt kata mam wycietego i w jego miejsce wstawiony tumik o ksztalcie kata, nieszczelnosci w dolocie napewno niema sprawdzone, zaplon ustawiony na lampe, czujniki raczej tez sprwne vag nie pokazal zadnego bledu, regulacja gazu zrobiona.
Jak sprawdzic czy jest olej w komoze spalania trzeba zdemontowac glowice?
Paweł J. - 2014-03-21, 16:49
barteekb napisał/a: | Jak sprawdzic czy jest olej w komoze spalania trzeba zdemontowac glowice? |
Nie, olej by Ci spalał, a skoro nie spala to jest ok.
barteekb napisał/a: | Fakt kata mam wycietego |
No to chyba jest winowajca
sztabson - 2014-03-21, 18:02
Kat jest obowiązkowy dopiero gdy pierwsza rejestracja samochodu jest od 1 lipca 1995 roku. Więc jeśli masz wcześniej to nie musisz się martwić i powinien przejść przegląd.
barteekb - 2014-03-22, 00:14
no to musze chyba jednak zainwestowac w katalizator bo auto mam z 96r
Dzieki za rady koledzy
pozdrawiam
pablomed - 2014-03-23, 23:38
To będzie pięknie. Jeśli zamontujesz kat.Bez niego nie będzie lepszych wyników analizy.Ale żebyś byl świadom:mało kto montuje kat w starszym aucie bo jest drogi.wtedy jedziesz na inna stację . Co druga
ma zepsuty analizator
|
|