Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - 1.9 TD ciężko pali jak ciepły.

pinohio - 2014-03-21, 19:52
Temat postu: 1.9 TD ciężko pali jak ciepły.
Witam
Mam problem z odpalaniem mojego pojazdu jak ciepły, nie świeci kontrolka grzania świec żarowych i ciężko pali. Kontrolka nawet przy kilkukrotnym przekręceniu stacyjki nie zapala się. Gdy jest zimny grzeje ładnie, kontrolka się świeci i pali na "dotyk"

areczek0000000 - 2014-03-21, 20:08

może być pompa wtryskowa,polej ją wodą jak odpali to masz problem rozwiązany.
hotdriver - 2014-03-21, 22:10

na cieplym kontrolka nie bedzie ci sie zapalac, jezeli na zimnym pali ladnie a na cieplym nie to moga byc dwie przyczyny zly kat wtrysku lub wewnetrzne zuzycie pompy czyli pompa do regeneracji jezeli znasz sie na mechanice to kat wtrysku sam ustawisz a odpowiednie materialy znajdziesz na forum jezeli nie to jedz do pompiarza
Pablo_170 - 2014-06-06, 17:17

Stosunkowo ciężko jest zajechać Boschowskie pompy VE4 przy odpowiednim użytkowaniu i laniu normalnego paliwa (choć one potrafią bardzo wiele;p). Podejrzewam zły kat wtrysku, jeśli masz elektrohydrauliczny przestawiacz kąta wtrysku, podłącz bezpośrednio zasilanie +12V do niego i spróbuj odpalić. Potem odłącz i przekręć jeszcze raz. Jeżeli w I czy II przypadku będzie lepiej - masz problem z kątem wtrysku. Być może trzeba przekręcić pompę na uchwytach w celu korekcji kąta wtrysku.

Pozdrawiam.

poker241 - 2014-07-15, 16:02

pompe do roboty padły uszczelniacze na pompie
wiem w golfie to było 1.6td u ojca
fahowiec jest dobry koło sierpca elegancko naprawia tam