Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - Za duże spalanie 1,9 TDI 1Z

Tomaszex - 2014-03-23, 23:55
Temat postu: Za duże spalanie 1,9 TDI 1Z
Witam, ostatnio pojawił się problem którego nie było, a może i był tylko w mniejszym stopniu
Mianowicie Vento 1,9TDI 1Z spala przy obecnej pogodzie w cyklu miejskim ponad 7L :mur:

Jak go kupiłem (jesien) spalał 6,5 w zimie 7,5-7L

Jeżdzę cały czas ta samą trasą do szkoły ~10km utrzymując ok 2tys obr zmiana biegu ~2,150obr :czytaj:

Mam zasłonioną całą chłodnice, przed jazdą silnik klekocze ok 3-4min, wskazówka tem zaczyna iść w góre po ok 3km (które jade równiez bez świateł)

Może mi się wydaje ale chwilami ciutkę wiecej kopci, i ostatniol go przegoniłem to ok 4100 obr jakby złapał lekkiego muła :tańcze:

No i pytanie od czego zacząć diagnoze? Co sprawdzić na VAGu? filtr powietrza wymieniany, jedyne co ostatnio robiłem to spawanie dziurawego wydechu :diabełek:

No chyba że miałbym KATA a wydech od początku był nieszczelny i jakos szło, a teraz zaspawałem nieszczelność i zapchało :boisię:

hotdriver - 2014-03-24, 06:44

Zrob logi dynamiczne
Tomaszex - 2014-03-25, 21:36

Dzieki, problem został rozwiazany
kowal323 - 2014-03-25, 22:00

Podziel się w jaki sposób problem rozwiązałeś.
Tomaszex - 2014-03-26, 09:27

A wiec problem rozwiazał się sam a właściwie go nie było :P

Wczoraj przegoniłem go na prostej i jednak wydawało mi sie tylko że ma muła przy 4100obr/min tylko to po prostu silnik wtedy słabiej ciagnie

A co do spalania, to wstyd się przyznac ale zapomniałem o paru wyjazdach :diabełek:
Myslałem że zrobiłem paredziesiat km, a tym czasem nabiłem 200 :mur:

Jednak wczesniej nie liczyłem km bo znalazłem na necie taki sam problem ze wzrostem spalania bez skutków ubocznych, jednak bez rozwiązania :P

sebastian - 2014-10-04, 21:32

Mam problem ze spalaniem...
Zobaczcie sami: https://www.youtube.com/watch?v=e-pp1Vkh_ss
Czy to jest w ogóle możliwe ??
:P
Cały czas stała prędkość, trasa, 90km/h