Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Ogólnie - Szyberdach

ventylator - 2014-04-20, 12:10
Temat postu: Szyberdach
Mam problem z moim, zmieniłem silniczek, ale szyber długo był nie używany, ciężko chodził, a jak go nie wyczyściłem i nie posmarowałem niczym. Pewnego dnia przy zamykaniu pękła mi prowadnica( chyba)- mam na myśli tą metalową szarą część, która jeździ do przodu i tyłu, pękła lewa.
Mogę zmienić tylko tą część? czy muszę całość? Jak ją wyjąć?

muchomorek165 - 2014-04-20, 12:57

Spoko zawsze pekal lewą jak gdzieś kupisz prowadnice weź dwie chętnie kupię. Zazwyczaj caly szyberdach fa sie kupić.
ventylator - 2014-04-20, 15:03

No wiem właśnie, ale nie chce placic za caly, bo mam dobry swoj;p potrzebuje tylko ta prowadnice. Idzie ro rozmontowac tak zeby wyjac tylko ta prowadnice?

Bez sciagania podsufitki da rade to wyjac i wsadzic nowe?

muchomorek165 - 2014-04-20, 15:05

Podsufitke musisz wyjąć. I nawet szyberdach wyjąć chyba ze wolisz sie pomeczyc. Tylko ciężko kupić sama prowadnice
ventylator - 2014-04-20, 15:44

W nastepny weekend sie za to zabiore, w sumie to i tak bym musiał zdjąć, bo znowu mi woda wcieka po słupku do srodka;/ oby nie padalo przez ten czas. Też masz szpare między szybrem a dziurą w dachu? nie powinno to dolegać do siebie?
muchomorek165 - 2014-04-20, 17:11

U mnie dolega idealnie tylko prowadnica pękłą.
ventylator - 2014-04-20, 18:23

Moje auto to jakiś ulep, im dłużej go mam tym bardziej się o tym przekonuje;p
Przemek - 2014-04-20, 18:57

to że ci cieknie po słupku to masz syf w rurkach odprowadzających wodę .
Nowa lewa prowadnica kosztuje około 120zł plus jakaś wysyłka.
Cały szyber nowego typu 150zł z wysyłką.

ventylator - 2014-04-20, 22:39

Miałem czyszczone niecały rok temu(ok października) i raczej nie stawiałem auta w takich miejscach, żeby mi tam listków, czy igiełek naleciało, wtedy sie okazało że rurka odprowadzająca jako przepuszczała.

Jak już bd miał nowy szyber to czym go wyczyścić? może być zmywak do gaźników? i czym posmarować, żeby gładko chodził?

Przemek - 2014-04-21, 08:56

Duża ilość smaru ŁT i będzie działał .
Borys87 - 2014-04-21, 11:02

prowadnice da sie naprawic to jest dosyc czesta usterka z wiekiem lat.... mnie tez kiedys dopadla :P

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=112176

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=17245

Podsufitke trzeba rozebrac :P

hotdriver - 2014-04-21, 13:30

czyli jak podsufitke rozebrac to wszystkie plastiki do demontazu co za tym idzie polamane zaczepy czyli szykuj sie na duzoooo cierpliwosci :D :P
ventylator - 2014-04-21, 17:31

Raz już to ściągałem i wszystko zostało w całości :) ale co bd tym razem nie wiem;p Musze sobie zapas browaru kupić :D Jak zrobie to dam znac, tylko musze najpierw szyber kupic :)
Borys87 - 2014-04-21, 19:41

ja podobnie przy sciagniu chyba jedne zaczep $*^%*&%( ;D ale bez niego bylo ok :)
do podważenia zaczepów użylem chyba jakiejś karty magnetycznej ;P tak mi sie wydaje nie pamietam :P (zazwyczaj tak robie z różnymi zaczepami... nie używam śrubokręta w plastikowych sprawach )

ja plastiki przy okazji pomalowałem w czarny mat :P motipem :) tylko duzym problem byl odtluscic to ;P ze 4 razy odtłuszczałem
no i podsufitke okleilem czarna alcantara :P ale z tym juz trochę $*^%*&%( jest bo trzeba naciągać materiał :P słoneczniki i lampka tez poszly w czarny mat :P (tak jak w wersji cabrio)

fajnie wyglada to wszystko po skomponowaniu tylko ze pierwsze łał bylo ale ccieeemno :D

ogolnie zdjecie podsufitki to ok 30min :P

niestety nie mam zdjęć podsufitki poszedl na ludzi...

pamietam pierwszy spot w lublinie na ktrorym bylem początek 2009r. chlopaki do mnie :D a działa Ci szyber??? bo mialem w pradzie ;P jasne ;P i pełen zachwyt :D

ventylator - 2014-04-21, 22:43

Chciałbym, aby mój też już działał :D a co do podsufitki to mam świeżo obklejoną na czarno i plastiki też pomalowane na czarno, ale jak już bede sciagał je to chyba odświeże je znowu :)
Borys87 - 2014-04-22, 22:22

:oklaski: za czrna podsufitke i jak wrazenia z jazdy? ;) czym oklejles? jakiego kleju uzyles?

szkoda ze malo wentyli jest z klima ;p

ventylator - 2014-04-23, 13:12

Powiem Ci, że sam tego nie robiłem, bo mieszkam w bloku i trochę by śmierdziało ;p
Oddałem to do tapicera, za całość 200 zł, A materiał taki miękki czarny, ale jakby śliski, dobry do czyszczenia jakby coś sie stało.
Wrażenia super, bo w końcu nic nie wisi, super dolega, jak to nowa, no i reakcja znajomych jak wsiadają :D

Borys87 - 2014-04-24, 23:00

ventylator napisał/a:
Powiem Ci, że sam tego nie robiłem, bo mieszkam w bloku i trochę by śmierdziało ;p

he da sie ogrnac ;D ja robilem to w sumie pod blokiem :D obok garażu blaszaka :P a piwnica tez jest z prądem wiec da sie tam zawsze cos podlubac ;P ... ale niesty tylko 24v prad zminny :/ choc zrobilem sobie wentlacje bo mam kominy wentlacyjne w moje piwnicy :D

ventylator - 2014-04-25, 23:05

Ja w piwnicy malowałem plastiki sprayem to miałem KO :D