|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - co to piszczy ????????????
maximus - 2007-07-27, 14:25 Temat postu: co to piszczy ???????????? Witam !! mam takie pytanie od pewnego czasu cos sie dzieje w mojej ventce. Otóż gdy skręcam kołami do samego końca to na samym końcu coś piszczy. Nie znam sie na autach ale podejrzewam że to jest wina jakiegoś paska od wspomagania.Ale jeśli się myle to mnie poprawcie. Aha i tak przy okazji . Czy u was jak sporo deszcz popada na auto to macie mokro w bagazniku?? co to jest wian tej uszczelki
Pozdrawiam
kovval - 2007-07-27, 14:33
piszczy wspomaganie. prawdopodobnie plyn ci sie skonczyl i powietrze zasysa.
a co do bagaznika.... poszukaj za pomoca wyszukiwarki na forum. bylo z 5 watkow o wodzie w bagazniku i co jest tego przyczyna..... generalnie od uszczelek, po dziurawe swiatla tylnie
Gavel - 2007-07-27, 14:34
co do piszczenia sprawdź pompę wspomagania a dokładniej to czy dobrze się trzyma na swoim miejscu
miałem identycznie i przyczyną była pęknięta podstawa pompy i przez to pompa "latała" a co za tym idzie pasek się ślizgał i piszczał
a mokro być nie powinno - pisaliśmy o tym na forum wielokrotnie
wejdź do bagażnika z latarką i niech ktoś Ci polewa bagażnik wodą - tak najłatwiej zlokalizujesz miejsce przecieku
spyro - 2007-07-27, 14:49
GDy piszczy na samym końcu to poprostu kończy Ci sie już pasek. Wymień pasek od wspomagania i po kłopocie, poza tym nie polecam częstego trzymania kierownicy do oporu bo spalisz pompę wspomagania.
BANDERAS_RR - 2007-07-28, 00:08
nic dodac nic ujac
maximus - 2007-07-28, 12:00
Dzięki za szybka odpowiedź A propo tego paska to ile on może kosztować??? I jeszcze chciałbym poznać waszą opinie na temat pasty tempo, chciałbym troszke poprawić wygląd lakieru mojego auta. czytałem na necie że pasta tempo poprawia trochę wygląd starego lakieru. Jak sądzicie dużo pomoże ? czy to tylko chwyt reklamowy.
kovval - 2007-07-28, 12:08
G3 Farecla polecam
Maximus37 - 2007-07-28, 15:30
koszt takiego paska to miedzy 15 20 zl sprzedajemy w zakładzie wiec wiem. a co do tempo to niewiele pomoze
spyro - 2007-07-28, 15:31
maximus napisał/a: | A propo tego paska to ile on może kosztować? |
dobry i tani pasek CONTITECH (Continental) kosztuje około 20-30 zł.
Maximus37 - 2007-07-28, 16:41
NO może i tak ale nigdy takich nie zakładałem tylko boscha bo pracuje w serwisie
maximus - 2007-07-29, 11:30
Wczoraj własnie użyłem tej pasty Tempo. i macie racje niewiele pomogła, choć może troszke bardziej lakier jest błyszczacy.a polecacie jakies jeszcze pasty do polerowania??? Aha mam jeszcze takie pytanie jest gdzieś w aucie zapisane np na jakiejś tabliczce inf. jaki kolor lakieru jest położony, czy musze jechac do lakiernika i on dobierze, bo mam kilka niewielkich rys i odprysków po kamieniach i chciałem to jakoś podmalować. a co do tego paska to da radę to samemu zrobić czy trzeba jechać do mechanika????
babyy82 - 2007-07-29, 13:02
Cytat: | GDy piszczy na samym końcu to poprostu kończy Ci sie już pasek. Wymień pasek od wspomagania i po kłopocie, poza tym nie polecam częstego trzymania kierownicy do oporu bo spalisz pompę wspomagania. |
To niekoniecznie musi byc pasek. W pompie jest jakis zawor i on tez moze piszczec przy obciazeniu czyli przy maks skreconych kolach. A co do spalenia pompy to raczej sie nie spali bo tam nie ma co sie spalic ale tez nie polecam tak trzymac bo samochod i tak bardziej nie skreci a obciazenie idzie na pompe i zawor i moze w koncu cos nie wytrzymac.
Cytat: | Wczoraj własnie użyłem tej pasty Tempo. i macie racje niewiele pomogła, choć może troszke bardziej lakier jest błyszczacy.a polecacie jakies jeszcze pasty do polerowania? Aha mam jeszcze takie pytanie jest gdzieś w aucie zapisane np na jakiejś tabliczce inf. jaki kolor lakieru jest położony, czy musze jechac do lakiernika i on dobierze, bo mam kilka niewielkich rys i odprysków po kamieniach i chciałem to jakoś podmalować. a co do tego paska to da radę to samemu zrobić czy trzeba jechać do mechanika?? |
1. Do polerowania zawsze urzywam pasty AUTOMAX. Tani i dobry tylko nie za czesto. Zazwyczaj jak kupie auto to wypoleruje i potem pielegnuje tylko mleczkiem Plastmal czy tez teraz to ma nazwe Autopolitura. Buteleczka ok 10zloty a efekt naprawde rewelacyjny. Nie da sie polozyc szmatki czy postawic butelki na masce bo sama zjedzie taki lakier sliski
2. Numer lakieru jest na naklejce w bagazniku i na tabliczce pod maska ale lepiej jest odkrecic wlew i dobrac lakier bo z wiekiem lakier zmienia odcien i jak kupisz po numerze to bedzie sie roznil.
3. Pasek wymienisz sam bez problemu. Bardzo prosta czynnosc.
Poldi - 2007-07-29, 14:31
Ja natomiast sobie chwale paste tempo. Ale nie używam jej tak jak napisane jest instrukcji, że należy ją rozprowadzić poczekać aż wyschnie i dopiero polerować, faktycznie wtedy nic to nie daje. Ja nakładam ją bezpośrednio na ściereczke i odrazu poleruje i wtedy faktycznie jest efekt.
marmarmarek - 2007-07-30, 10:04
Poldi napisał/a: | Ja nakładam ją bezpośrednio na ściereczke i odrazu poleruje |
dokladnie-mniej zuzywasz a efekt jest lepszy. ostatnio sie zdziwilem jak kumpla zobaczylem jak tak robil
spyro - 2007-07-30, 22:55
Panowie, a co ma pasta tempo do pisków z silnika?
Poldi - 2007-07-31, 08:56
spyro napisał/a: | Panowie, a co ma pasta tempo do pisków z silnika? |
Zawsze można posmarować to i owo może przestanie piszczeć w myśl zasady kto smaruje ten jedzie...:)
spyro - 2007-07-31, 11:14
Hehe, no to smarujmy co się da
Szycha... - 2007-08-03, 17:28
U mnie nie piszczy jak skręcam na full ale , slychać jak by powietrze uciekalo więc to chyba ten zaworek o którym mowa byla wyżej
Paweł J. - 2007-08-03, 22:10
Szycha... napisał/a: | U mnie nie piszczy jak skręcam na full |
to pewnie pasek od wspomagania
Szycha... - 2007-08-03, 22:17
Tygrysisko powiedz dlaczego zacytowaleś mnie w poście bo nie rozumiem twojej wypowiedzi na temat tego paska??
Paweł J. - 2007-08-03, 22:27
Nie doczytałem sorki
Szycha... - 2007-08-03, 22:33
Żaden problem , pytam bo w moim ventylku,slychać takie uchodzenie powietrza czy coś takiego ale nie piszczenie i nie wiem czy jest wszytko ok?
Paweł J. - 2007-08-03, 22:35
U mnie tez słychać przy skręcaniu na full lekkie syczenie, to raczej normalne. Mam nat od kiedy mam ventyla czyli od ponad 3 lat
Szycha... - 2007-08-03, 22:37
to spoko dzięki za informacje ,
|
|