|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Ciężko wchodzi 1 bieg
Artur94 - 2014-05-02, 01:03 Temat postu: Ciężko wchodzi 1 bieg Mam ze swoim ventylem mały problem - mianowicie ciężko wchodzi 1 bieg. Samochód kupiłem prawie dwa lata temu, gdy kupowałem jedynka nie wchodziła prawie w ogóle jednak wymieniłem pewien plastikowy element (bodajże popychacz?) i wszystko działało ok. Ostatnio znów czasami muszę się siłować. Kolega powiedział, żebym spróbował wymienić olej skrzyni biegów. Byłem w stanie to zrobić natomiast po przeczytaniu kilku forów zacząłem się zastanawiać czy nie przyniesie to większych strat niż korzyści. Czy sama wymiana oleju może pomóc ?
Hitchhiker - 2014-05-02, 07:21
Może pomóc. Zdania na ten temat są podzielone, ale olej w skrzyni jest olejem i jak każdy tego typu produkt zużywa się. Tempo jego zużycia jest mniejsze niż np. w silniku, ale mimo to w kilkunastoletnim aucie raczej może być sfatygowany. Wiele razy słyszałem o tym, że wymiana oleju pomogła.
Co do przeciwników i opinii, że można sobie narobić biedy: Można, dlatego trzeba się kategorycznie trzymać zaleceń producenta jeżeli chodzi o użyty olej i jego wymianę. Przy zachowaniu tego nie powinno być żadnych problemów.
Tomaszex - 2014-05-02, 11:37
Może zwróć uwage czy wogóle jeszcze cos tam jest tego oleju
Tak jak mówi Hitchhiker przy trzymaniu się zalecen producenta skrzynia odwdzięczy się bardzo długa bezawaryjną pracą jednak jak to w Polsce mało kto sie tego trzyma.
Z tego co słyszałem przy zmianie oleju po długim czasie moga pojawic się wycieki. poniewaz stary olej je zalepiał, jednak nowy wypłucze ten stary no i może zacząć ciec.
Lecz czasami warto zaryzykować i wymienić olej
kowal323 - 2014-05-02, 11:54
Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym, teraz jest z jedynką i piątką ( w między czasie odpadło te sprzęgiełko pod maską co niby ułatwia wrzucanie biegów więc trzeba było przyspawać) za to wsteczny muszę tak delikatnie wrzucać bo inaczej wejdzie z takim uderzeniem. Najgorzej jest na mieście, by wrzucić jedynkę potrzeba odsprzęglania gdyż nie chce wejść za pierwszym razem. Może ktoś będzie znał rozwiązanie za co z góry dziękuje.
Tomaszex - 2014-05-02, 12:08
kowal323 napisał/a: | Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym |
U mnie tez cięzko wchodza.. Tylko że ja mam pompe sprzegła do wymiany takze moze powodem jest układ hydrauliczny który działa za słabo i do końca nie wysprzęgła?
kowal323 - 2014-05-02, 12:14
Tomaszex napisał/a: | kowal323 napisał/a: | Również mam problem z wrzucaniem biegów, na początku problem był z 1 i wstecznym |
U mnie tez cięzko wchodza.. Tylko że ja mam pompe sprzegła do wymiany takze moze powodem jest układ hydrauliczny który działa za słabo i do końca nie wysprzęgła? |
Jak u siebie to zdiagnozowałeś ?
Tomaszex - 2014-05-02, 12:21
Głownie po tym że jak dłuzej stoje np w korku z wcisnietym sprzęgłem to pedał nie odbija do końca i sprzęgło przy puszczaniu wczesniej bierze czyli na moje oko gumy na tłoczku pompy lub wysprzęglika nie utrzymuja odpowiedniego ciśnienia
kowal323 - 2014-05-02, 12:35
Tomaszex napisał/a: | Głownie po tym że jak dłuzej stoje np w korku z wcisnietym sprzęgłem to pedał nie odbija do końca i sprzęgło przy puszczaniu wczesniej bierze czyli na moje oko gumy na tłoczku pompy lub wysprzęglika nie utrzymuja odpowiedniego ciśnienia |
Niee, to Ja takiego problemu nie zauważyłem.
A skoro o tym mowa, to prawda to, że nie powinno się trzymać na sprzęgle ? Ojciec to za każdym razem jak trzymam to mnie opieprza, za to ojczym w swoim Ventylu chyba zawsze jak gdzieś stoimy na światłach czy gdzie indziej przy odpalonym aucie to zawsze na biegu.. I nic mu się nie dzieje (jeszcze? )
Ruda102 - 2014-05-02, 15:39
kowal323, Prawda, ale za groma nie pamiętam czemu. Miałeś wymieniany ten wybierak/popychacz? Zdejmij mieszek i tam gdzieś zaraz powinieneś zobaczyć czy coś się dzieje z nim czy nie, możliwe że coś tam wpadło (szczególnie jak masz dziurę w mieszku), ja miałam tam klucze i dlatego raz *@$^*(^. Jak nie to myślę że warto sprawdzić olej.
Ruda102 - 2014-05-02, 16:21
No już wiem, trzymając ciągle sprzęgło szybciej zużywa się łożysko oporowe i sprężyny dociskowe. No generalnie im mniej używasz (krócej masz wciśnięte) tym dłużej posłuży. Ale tak czy siak ja obstawiam w tym wypadku wybierak.
Tomaszex - 2014-05-02, 17:50
Ruda102 napisał/a: | No już wiem, trzymając ciągle sprzęgło szybciej zużywa się łożysko oporowe i sprężyny dociskowe. No generalnie im mniej używasz (krócej masz wciśnięte) tym dłużej posłuży. |
O właśnie tak Nawet w instrukcji obsługi pisze że trzymanie wciśnietego sprzęgła w korku, światłach itp przyspiesza jego zużycie
kowal323 - 2014-05-03, 14:04
Artur94 napisał/a: | jednak wymieniłem pewien plastikowy element (bodajże popychacz?) i wszystko działało ok. |
O jakim elemencie autor tematu wspomniał ? Bo u siebie szukałem i owego plastikowego elementu nie znalazłem.
Ruda102 - 2014-05-03, 14:35
kowal323, aż potupałam do auta. Więc tak, podnosisz mieszek i tuż pod gałką masz plastikową rurkę (właściwie dwie złączone w krzyż) to u mnie już było wymieniane i podejrzewam że kolega Artur94, to właśnie miał na myśli.
kowal323 - 2014-05-03, 16:47
Dzięki Ruda
Tak to u Ciebie wygląda? Oprócz tego syfu oczywiście
Niby wszystko wygląda ok, już nie wiem gdzie mam szukać rozwiązania problemu :/
Ruda102 - 2014-05-03, 17:39
Tak dokładnie nawet z tym syfem plus rude kłaki w środku Ja też nie wiem ale prawdopodobnie mamy to samo Coś gdzieś kiedyś było z jakimś naciąganiem linki (?) chodziło o ustawienie wybieraka żeby wybierał dobre biegi, to się przesuwało i np. zamiast 5 wchodziła 3. Ależ ja łopatologicznie tłumacze... dopowiedzcie koledzy jak to dokładnie szło.
kowal323 - 2014-05-03, 19:45
Ruda102 napisał/a: | ustawienie wybieraka żeby wybierał dobre biegi, to się przesuwało i np. zamiast 5 wchodziła 3 |
Wcześniej tak miałem, 1 albo nie chciała wejść albo ześlizgiwała się na 3. Oddałem auto do mechaniora i problem ześlizgiwania minął ale nie wchodzenia biegów pozostał..
Ruda102 - 2014-05-03, 19:54
Hmm, to już nie wiem, moze faktycznie olej... Choc o ile zorientowalam sie w temacie wymiana nie ma wielkiego sensu, ale sprawdzic stan mozesz.
Ruda102 - 2014-05-04, 20:02
Chłopy, Vento mi dziś sfiksowało. Odpalam, wsteczny wszedł bez problemu i nie chciał już wyjść... gałka chodziła na wszystkie strony a nadal jechał do tyłu. Zgasiłam, wrzuciłam jedynke, dalej już spokojnie. Ale z tym zblokowanym wstecznym to już zgłupiałam
Dodam że wybierak na maksymalnych biegach (1,R,5) blokuje obudowa i ma ograniczone ruchy... Tak pewnie ma być...Ale mi się wydaje że ma jednak za mało miejsca i dlatego wchodzi tak ciężko. (?)
Artur94 - 2014-05-07, 22:54
Dzięki za odpowiedzi Chyba na razie nie będę wymieniał tego oleju w skrzyni..
|
|