|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Pozostałe - Pomoc w zakupie
klimi - 2014-05-09, 13:06 Temat postu: Pomoc w zakupie Witam,
Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu auta? jak można samemu sprawdzić czy nie zostawia 4 śladów? Gdzie najczęściej wychodzi rdza? Czy silnik jest głośny? Czy buczy w jakimś zakresie obrotów? Jak powinno wyglądać wnętrze? Kiedy fotel kierowcy jest mocno wytarty?
Link: ventyl
szefuniopaslek - 2014-05-09, 13:45
jest już tych tematów na ten temat, wystarczy poszukać.
Ja od siebie polecam aplikację na telefon (Z SYSTEMEM ANDROID)
"Generali Auto"
Pobrać można tutaj:
https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.decerto.generaliandroidclient
Wystarczy kliknąć "sprawdź auto" Zeskanować kod z dowodu rejestracyjnego i aplikacja pokazuje czy samochód miał kolizje, kiedy no i z czyjej winy
edit: sprawdzane na różnych samochodach i aplikacja sprawdza się.
Hitchhiker - 2014-05-09, 13:47
Ruda standardowo wychodzi na błotnikach, progach itd. Warto to obejrzeć bo zdrowe blachy to podstawa tych aut (z racji na wiek, wiele jest już jedzona, a naprawy są drogie). Wnętrze oglądasz organoleptycznie i zobaczysz na ile jest zniszczone czy wytarte. Co do reszty na sieci masz wiele poradników dot kupna używanego auta i nie ma sensu ich przepisywać.
Poza tym pamiętaj o tym, że za 1700zł nie możesz oczekiwać auta któremu nic nie dolega, więc ja bym się skupił na ocenie blacharki i tego czy był bity
klimi - 2014-05-09, 13:50
Chodziło mi głównie o Vento bo ogólnych to się naczytałem. Nie wiem tylko czy się tak spuszczać na auto za 1700 zł? Myślę że jak blacha zdrowa to można brać bo mechanikę się ogarnie.
Chciałem jeszcze zapytać o żywotność silnika 1.8 75 KM.
Hitchhiker - 2014-05-09, 14:00
klimi napisał/a: | Nie wiem tylko czy się tak spuszczać na auto za 1700 zł? |
Nie. Tzn posprawdzać zawsze warto, żeby wiedzieć co się bierze, ale nie nalezy się spodziewać że wszystko będzie ok i wybrzydzać mocno.
klimi napisał/a: | Myślę że jak blacha zdrowa to można brać bo mechanikę się ogarnie. |
Też tak sądze. Jak nie bity i blachy ok to bym brał.
klimi napisał/a: | Chciałem jeszcze zapytać o żywotność silnika 1.8 75 KM. |
Jak dla mnie nie do zajechania
Paweł_R - 2014-05-09, 14:53
Cytat: | Myślę że jak blacha zdrowa to można brać bo mechanikę się ogarnie. |
Za te pieniądze ze zdrową blachą, to ciężko sprawa, ale wyjątki się zdarzają Moim zdaniem przede wszystkim sprawdź podłoga, progi, kielichy. Elementy konstrukcyjne to moim zdaniem jest najważniejsze. Mechanicznie, owszem można ogarnąć to małym kosztem, ale jak dużo rzeczy jest posypanych to już się robią koszta.
A tu masz temat odnośnie kupna venta:
http://forum.vwvento.org/viewtopic.php?t=5136
vwjanekvento - 2014-05-09, 15:30
Można tez kupic cos droższego i mieć spokoj
|
|