Forum Volkswagen Vento Klub Polska
Forum maniaków VW Vento

Diesel - 1.9 TDI rozrusznik, bendix

menhils - 2014-06-04, 19:15
Temat postu: 1.9 TDI rozrusznik, bendix
Witam, mam problem z odpalaniem auta. Podejrzewam że to wina rozrusznika, ponieważ aku jest nowy. Gdy odpalam hałasuje coś przy paskach przy rozruszniku. Jak najlepiej sprawdzić czy to właśnie rozrusznik, ciężko go zdemontować?
lukas - 2014-06-04, 19:34

Witam, jeżeli słychać takie "chrobotanie" to czeka Cię regeneracja rozrusznika też tak miałem...rozrusznik jest widoczny nie powinieneś mieć problemu z wymontowanie go ;-)
menhils - 2014-06-04, 19:38

Może to być przyczyną że rozrusznik został włączony przy odpalonym silniku?
lukas - 2014-06-04, 19:42

Powiem Ci że nie mam pojęcia ,ale wydaje mi się że chyba nie...ja swój np załatwiłem zimą bo często długo kręciłem bo miałem problemy z odpalaniem i tym sposobem rozrusznik się skończył, jak to mówią złośliwość rzeczy martwych :-D
menhils - 2014-06-04, 19:44

Mi się to stało nagle, moja siostra jechała parę razy a ja mam odpalanie na przycisk, i prawdopodobnie to jest coś do wymiany a nie regeneracji. Czekam co inni powiedzą
lukas - 2014-06-04, 19:51

no ja to nazwałem tylko regeneracja ;-) do wymiany będzie bendix ;-)
hotdriver - 2014-06-04, 20:16

menhils, napisałeś
Cytat:
Może to być przyczyną że rozrusznik został włączony przy odpalonym silniku?
chłopie no pewno ze tak to glowna przyczyna ze nie mozesz odpalic w najgorszym wypadku masz po zębach w rozruszniku czyli szykuj sie na kupno nowego albo jak znajdziesz jakiegos uszkodzonego z dobrymi zebami to bedziesz miał na czesci czyli czeka cie tak jak napisał lukas, czyli regeneracja jak go wyciagniesz odrazu bedziesz widzial co jest grane, w twoim przypadku bez kitu stawiam na zeby wyłamane, bedyks raczej nie bo siada od ciagłego uruchamiania i uszkodzenie idzie wyczuc wczesniej ze cos jest nie tak a zeby przy ponownym rozruchu jak dziala silnik odrazu sie lamia masz szczescie ze ci nie rozerwalo rozrusznika bo czasami i takie przypadki sie zdazaja
lukas - 2014-06-04, 20:33

Więc wszystko się wyjaśniło :-)