|
Forum Volkswagen Vento Klub Polska Forum maniaków VW Vento |
 |
Ogólnie - Problem po wymianie poduszki amortyzatora
maras8448 - 2014-06-04, 20:56 Temat postu: Problem po wymianie poduszki amortyzatora Po wymianie poduszek amortyzatorów przednich, te talerzyki przykręcane od góry leżą na kielichach. Wiem że tak być nie może. Poduszki są na 100% właściwe więc błąd musiałem popełnić ja podczas montażu. Tylko jaki? Pomocy!
muchomorek165 - 2014-06-04, 21:04
Jakieś foto ? Co zalozyles ? W necie jest tyle schematów kolumny mcperson ze szok zobacz co zle zlozyles . Powinno być tak sprezyna , dekielek , poduszka
z lozyskiem , nacinana nakretka, montujesz w kielich od góry talerzyk i nakretka
maras8448 - 2014-06-04, 21:34
Poduszki Lemforder 10239 01, dobrane po numerze oryginału VW. Złożone wszystko tak jak opisane powyżej. Jedyne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy to takie że nie powinienem dokręcać do końca nakrętki oporowej (nacinana na klucz serwisowy) bo to na niej opiera się ten talerzyk. Jutro to przetestuje, bo chyba nic innego nie wchodzi w gre.
muchomorek165 - 2014-06-04, 22:05
Nakretka musi być dokrecona bo będzie pukac na dziurach
Hormon - 2014-06-05, 08:55
Jeśli poduszki kupiłeś takie same jak miałeś, to coś źle złożyłeś. Talerzyk musi zejść poniżej gwintu, dokręcamy nakrętkę, na to idzie łożysko i poduszka, dokręcamy i po robocie.
Robiłem to u siebie w tamtym tygodniu.
pawel66600 - 2014-06-05, 20:06
Po numerze lemfiego wnioskuje że kupiłeś poduszki starego typu. Podaj rok samochodu i najlepiej zrób foto talerzyków bo były dwie wersję.
hotdriver - 2015-02-25, 16:47
odgrzeje troche kotleta ale nie bede zakladał podobnego tematu, a mianowicie dzisiaj po własnym przegladzie auta i wziecia go na lewarek okazalo sie ze mam luzy wzdluzne i poprzeczne na macpersonie, po podniesieniu auta talezyk lezy na kielichu a po opuszczeniu normalnie siedzi dodam ze nie strzela w momencie skrecania ale za to sa stuki po wjechaniu w dziury noi napewno jest poducha do wymiany bo jest popekana, i pytanie czy lozysko poszlo czy moze cos innego czy lozysko jest razem z poduszka (domyslam sie ze tak) i jak rozpoznac jaką mam poduche starego czy nowego typu zeby zamówic nowa????, rocznik auta nie ma znaczenia bo nie znam konkretnie historii auta i czy poprzedni wlasciciel robiac swapa na tdi '96 z td '92 zmienial również zawieszenie, niby zmienial ale nie chcem zrobic babola bo moze sie okazac ze sa strego typu, jka to rozpoznac? i jakiej firmy polecacie zestaw?? i czy lepiej wymieniac juz obie strony czy tylko ta zuzyta i czy jezeli zamówie nowa a sie okaze ze jest stara czy to bedzie mialo jakis wplyw??
wojtas83 - 2015-02-25, 21:39
hotdriver, najlepiej wymontuj jeden mcperson i zobacz czy masz stary czy nowy typ, bo zamiennie ich nie założysz niestety. w starym typie łożysko jest zintegrowane z poduchą a w nowym jest to osobna część. Co do firm to polecam lemfoldera lub febi. Tu daje Ci przykładowe linki w pierwszym masz nowy typ http://allegro.pl/poduszk...4838920360.html a w drugim stary typ z łożyskiem na stałe http://allegro.pl/poduszk...4838918813.html
hotdriver - 2015-02-25, 21:56
dzieki wojtas83, czyli jednym słowem uziemiam auto troche lipa ale coz trzeba zrobic, a jeszcze jedno pytanko czy przy sciaganiu poduchy sprezyne musze scisnac?? sorki za takie banalne pytania ale jesli chodzi o zawieche to jestem czarna masa no chyba ze jakis tani i godny gwint polecacie z pelnym wyposazeniem (poduchy, talerzyki i nakretki) poprostu komplet to tego juz nie bede naprawial
wojtas83 - 2015-02-25, 22:08
Jakie tam uziemianie. Poduchy dostaniesz w każdym motoryzacyjnym, a wyjęcie kolumny to 20 min roboty. Zawsze możesz odkręcić tylko talerzyk i opuścić wahacz razem z mcpersonem żeby podejrzeć jakie masz u siebie poduchy. Do ściągnięcia sprężyny musisz mieć jakiś ściągacz żeby ją ścisnąć, bo nie jest dość mocna.
kowal323 - 2015-02-25, 22:44
Z przodu sprężyny musisz scisnac, z tyłu nie.
|
|